Președintele francez Emmanuel Macron se va alătura vineri, pe scena virtuală a ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München, președintelui american Joe Biden și cancelarului german Angela Merkel pentru a lansa o nouă agendă transatlantică care să permită revigorarea și repararea alianței dintre Europa și Statele Unite.
Desfășurată tradițional în luna februarie a fiecărui an, dar amânată din cauza pandemiei de COVID-19 pentru o dată ulterioară în 2021, Conferința de Securitate de la München va organiza vineri o ediție specială online consacrată oportunității unice a revitalizării relațiilor transatlantice, în care tematica unei noi agende comune Europa – SUA va fi discutată mai întâi de liderii celor trei mai puteri – SUA, Franța și Germania, iar apoi subiectul va fi abordat într-o sesiune separată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Tema ediției speciale online din acest an este “Beyond Westlessness: Renewing Transatlantic Cooperation, Meeting Global Challenges”, având în vedere alegerea lui Joe Biden la Casa Albă și făgăduința revigorării relației transatlantice și reprezentând o continuare pozitivă a ediției de anul trecut care clama, în premieră, “Westlessness-ul” – dezoccidentalizare a ordinii internaționale.
“Cum revigorăm relațiile transatlantice?”, s-au întrebat organizatorii Conferinței, anunțând că Emmanuel Macron se va alătura lui Biden și lui Merkel într-o conversație despre viitorul legăturilor dintre Europa și Statele Unite, puternic afectate și tensionate în ultimii ani.
Deși este considerat unul dintre prietenii acestei Conferințe, prezența lui Biden pe scena virtuală de la München va marca o premieră, fiind pentru prima dată când un președinte în funcție al SUA va participa la acest prestigios eveniment.
Pentru Joe Biden, acesta fi primul discurs adresat direct unui auditoriu european de la instalarea sa la Casa Albă, iar participarea celor trei lideri la o discuție strategică privind relansarea relației transatlantice va fi întărită și un alt moment important al zilei, când Biden, Merkel și Macron vor participa și la o reuniune prin videoconferință la nivelul G7, coordonată de președinția britanică, și care vor mai participa prim-miniștrii Marii Britanii, Italia, Canadei, Japoniei și președinții Comisiei Europene și Consiliului European. La același capitol, șeful diplomației americane, Antony Blinken, este invitat să participe virtual la o reuniune a miniștrilor de externe din țările UE, care va avea loc luni, 22 februarie, având pe agendă relațiile cu Rusia, China sau Turcia.
În ce o privește pe Angela Merkel, cancelarul german se află în cel de-al 16-lea și ultim an de mandat, iar participarea sa la reuniunea virtuală ar putea reprezenta una dintre ultimele.
În schimb, Emmanuel Macron va participa pentru a doua oară la un dialog strategic sub egida Conferinței de la München, după discursul de anul trecut de pe scena forumului.
Primele contacte în plan multilateral între Joe Biden și aliații din UE, NATO și G7, vor avea loc după ce administrația sa a cerut țărilor UE să lucreze ca SUA la mai multe dosare internaționale critice, inclusiv relațiile geostrategice și economice cu China, privind cu suspiciune acordul de investiții semnat de Uniunea Europeană cu Beijingul la finele anului trecut, în ultimele zile ale președinției germane la Consiliul UE.
Comisia Europeană a prezentat un plan transatlantic pentru a colabora cu administrația Biden pe probleme care variază de la tehnologie la comerț, după patru ani de legături tensionate sub predecesorul său, Donald Trump.
Noul președinte american a declarat că rivalitatea între SUA și China va lua forma unei ”competiții extreme”, anunțând totodată în primul său discurs despre politica externă a SUA că a început reconstruirea mușchiului alianțelor democratice pentru a face față autoritarismului Chinei și Rusiei. Pe cale de consecință, Biden a anunțat că Pentagonul va crea un grup de lucru privind provocarea strategică reprezentată de China și i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping, în prima lor convorbire telefonică, că SUA vor apăra interesele sale și ale aliaților, inclusiv în ce privește o zonă indo-pacifică liberă și deschisă.
Cu toate acestea, cei mai puternici doi lideri din Uniunea Europeană, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, au apărat o ordine mondială multilaterală prin angajarea Chinei, mai degrabă decât prin formarea unor noi blocuri potențial periculoase de tipul celor din epoca Războiului Rece.
Merkel a făcut aceste remarci la Forumul Economic Mondial de la Davos, iar Macron în cadrul unei dezbateri cu think tank-ul american Atlantic Council care a coincis cu discursul lui Joe Biden de la Departamentul de Stat.
De partea sa, președintele Chinei a avertizat la Forumul Economic Mondial de la Davos împotriva unui “nou război rece” și a criticat “perturbarea lanţurilor de aprovizionare” prin care SUA ar urmări decuplarea Chinei de lanțurile de producție occidentale.
Scena virtuală de la München și reuniunea prin videoconferință G7 vor pava calea către noua agendă transatlantică, prilejuind deopotrivă ocazia primelor dialoguri între președintele Joe Biden și aliații democratici ai SUA și pregătirea summitului NATO și a unui potențial Consiliu European extraordinar între liderii statelor UE și liderul de la Casa Albă.
În ultimele șase decenii, Conferința de Securitate de la München, aflată la cea de-a 57-a ediție în 2021, a devenit o întâlnire esențială anuală pentru comunitatea strategică internațională. De la înființarea sa în 1963 ca “Internationale Wehrkunde Begegnung” (n.r – reuniune internațională de apărare), MSC s-a transformat într-un forum independent dedicat promovării soluționării pașnice a conflictelor și a cooperării internaționale și dialogului. În plus, față de conferința emblematică anuală din februarie, MSC găzduiește în mod regulat alte evenimente de mare amploare în capitalele din întreaga lume.
Umăriți aici corespondența premieră CaleaEuropeană.ro. de la ediția din 2018, aici corespondența de la ediția din 2019, aici corespondența din 2020 și aici relatările din 2021.