Președintele francez Emmanuel Macron și-a manifestat vineri intenția de a “reechilibra coaliția transatlantică” pentru a le oferi partenerilor americani un partener european responsabil și credibil, într-un discurs susținut pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München într-o ediție specială consacrată relansării relațiilor transatlantice și în care mesajul liderului de la Elysee a urmat discursurilor lui Joe Biden și Angela Merkel.
“Când ne uităm la împărțirea sarcinii în cadrul NATO o mare parte a investițiilor, o mare parte a angajamentelor au fost luate de SUA. Acesta este motivul pentru care, așa cum a spus corect cancelarul Merkel, trebuie să ne sporim investițiile în apărare. Și cred că acest lucru este foarte important, deoarece acesta este un mod de a reechilibra coaliția transatlantică și de a oferi dovezi prietenilor noștri americani că suntem parteneri credibili și responsabili”, a spus Macron, subliniind că Franța va aloca în acest an 2% din PIB pentru apărare, un criteriu convenit în cadrul NATO la summitul din Țara Galilor din 2014.
Pledând constant pentru autonomia strategică a UE, Macron a vorbit și despre Uniunea Europeană investind mai mult în domeniul apărării.
Deși discursul său a urmat celor susținute de Biden și Merkel și în urma reuniunii prin videoconferință a țărilor G7, liderul francez și-a apărat joi, într-un interviu acordat Financial Times, concepția despre suveranitatea europeană, autonomia strategică a Uniunii Europene și a pus din nou la îndoială relevanța Alianței Nord-Atlantice, producând reminiscențe ale afirmației sale din 2019 privind “moartea cerebrală a NATO” întrucât a spus că “nimeni nu-mi poate spune că NATO de astăzi este o structură relevantă”.
Pe scena virtuală de München, Emmanuel Macron a spus că autonomia strategică europeană și NATO “sunt compatibile” și a transmis că el “crede în NATO”.
“Cred că NATO are nevoie de un nou impuls politic și o clarificare a conceptului său strategic, iar NATO are nevoie de o abordare politică mai mare. Și cred că cea mai bună implicare posibilă a Europei în cadrul NATO este să fim mult mai responsabili de propria securitate și să fim mult mai responsabili de această autonomie strategică“, a afirmat liderul de la Paris, în condițiile în care secretarul general al Alianței Nord-Atlantice conduce un proces de reflecție care va culmina cu reînnoirea conceptului strategic prin care NATO să devină mai puternică din punct de vedere politic, militar și mai activă la nivel global.
În schimb, președintele francez a atenționat că SUA devin “o putere pacifică”, ceea ce înseamnă că “se uită la China și la Oceanul Pacific”.
“De-a lungul deceniilor, SUA din cadrul NATO s-au concentrat total pe Europa, apărarea Europei și vecinătatea noastră. Și cred că este timpul ca noi să preluăm mult mai mult din povara propriei noastre protecții. Uniunea Europeană, membrii săi cheie trebuie să facă parte din soluția propriei securități”, a opinat el.
America a revenit și alianța transatlantică a revenit, a afirmat vineri președintele american Joe Biden într-un discurs de o dublă premieră, adresându-se pentru prima dată aliaților europeni de la preluarea mandatului de președinte și devenind primul lider de la Casa Albă care susține o alocuțiune pe scena, chiar și virtuală, a Conferinței de Securitate de la München.
Într-un discurs în care a făcut pledoarie pentru democrație, a îndemnat la confruntarea Rusiei și a Chinei, Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru elementul sacru al relației transatlantice – articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.
Noul președinte american Joe Biden a făcut un apel către aliații europeni pentru a se pregăti împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China, pledând și pentru un parteneriat cu democrațiile din Indo-Pacific. De asemenea, liderul american a avertizat că Rusia și Vladimir Putin încearcă să slăbească proiectul european și NATO.
Într-o notă concordantă, cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat vineri lui Joe Biden pe scena virtuală a ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München și a solicitat o “agendă comună” a Europei și a Statelor Unite atât cu privire la Rusia, cât și referitor la China.
De asemenea, și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat anunțul lui Joe Biden că “America a revenit” și asemenea Angelei Merkel a arătat că susține consolidarea cooperării SUA-Europa în fața “Chinei din ce în ce mai asertive” și “Rusiei din ce în ce mai sfidătoare”.
Similar discursului Ursulei von der Leyen, peședintele Consiliului European Charles Michel a invocat din nou “un pact fondator” UE-SUA, subliniind că “împreună apărăm ordinea internațională de atacurile regimurilor autocratice din Rusia și China”.
Desfășurată tradițional în luna februarie a fiecărui an, dar amânată din cauza pandemiei de COVID-19 pentru o dată ulterioară în 2021, Conferința de Securitate de la München a organizat vineri o ediție specială online consacrată oportunității unice a revitalizării relațiilor transatlantice, în care tematica unei noi agende comune Europa – SUA a fost discutată mai întâi de Joe Biden, Emmanuel Macron și Angela Merkel, liderii celor trei mai puteri – SUA, Franța și Germania, iar apoi subiectul a fost abordat într-o sesiune separată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și într-un discurs de încheiere din partea prim-ministrului britanic Boris Johnson, după ce acesta a găzduit prima reuniune G7 cu participarea noului lider de la Casa Albă.
Tema ediției speciale online din acest an este “Beyond Westlessness: Renewing Transatlantic Cooperation, Meeting Global Challenges”, având în vedere alegerea lui Joe Biden la Casa Albă și făgăduința revigorării relației transatlantice și reprezentând o continuare pozitivă a ediției de anul trecut care clama, în premieră, “Westlessness-ul” – dezoccidentalizare a ordinii internaționale.