EUROBAROMETRU
Eurobarometru: 58% dintre IMM-urile din România consideră că dificultatea de a găsi angajați cu competențe corespunzătoare reprezintă cea mai gravă problemă
Published
3 weeks agoon
By
Teodora Ion
Dificultățile de a găsi angajați cu competențe corespunzătoare reprezintă una dintre cele mai preocupante probleme pentru companiile mici și mijlocii (IMM-urile) din Uniunea Europeană, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicității marți, care arată că această provocare a cunoscut un trend ascendent de-a lungul anilor, pentru a ajunge în cele din urmă să cuprindă toate țările membre și toate sectoarele economiei.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, sondajul reprezintă un instrument util pentru a înțelege care este impactul dificultății de a găsi persoane competente asupra IMM-urilor și va contribui la elaborarea politicilor executivului european.
”Depășirea deficitului de competențe este o prioritate pentru economia europeană. Comisia lucrează deja la soluționarea problemei în sectoare strategice cheie, cum ar fi cel al bateriilor sau al altor tehnologii net zero. Acest studiu va contribui la înțelegerea modului în care deficitul de personal calificat afectează IMM-urile, care reprezintă 98% din economia europeană, în vederea îmbunătățirii competitivității lor globale”, a subliniat Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă.
Printre altele, acesta va fundamenta punerea în aplicare a pachetului de sprijin pentru IMM-uri, care a fost adoptat în septembrie 2023 și care stipulează diverse acțiuni de îmbunătățire a situației competențelor pentru IMM-urile din UE. Sondajul completează, de asemenea, un alt studiu Eurobarometru publicat recent care, printre altele, se concentrează pe activitățile de formare și calificare ale întreprinderilor.
Care sunt principalele concluzii?
Eurobarometrul arată că dificultatea de a găsi persoane competente reprezintă o problemă serioasă de la cele mai mici până la cele mai mijlocii întreprinderi din Europa, fiind identificată ca atare de 53% dintre microîntreprinderi (<10 angajați), 65% dintre întreprinderile mici (10-49 de angajați) și 68% dintre întreprinderile mijlocii (50-249 de angajați).
58% dintre IMM-urile din România consideră că cea mai gravă problemă cu care se confruntă este cea legată de dificultatea de a găsi angajați cu competențe corespunzătoare.

© Eurobarometru
IMM-urile se confruntă cel mai frecvent cu un deficit de personal calificat în domeniul tehnic, cum ar fi lucrătorii de laborator, mecanicii sau alții. 42% dintre IMM-urile europene și 37% dintre cele din România au indicat că se confruntă cu un deficit de competențe. Acest lucru este deosebit de problematic pentru IMM-urile din sectorul industrial și din sectorul de producție, 47% și 50% dintre IMM-uri afirmând că au probleme în angajarea de personal tehnic relevant.

© Eurobarometru
Lipsa competențelor afectează IMM-urile în diferite moduri, ducând la creșterea volumului de muncă pentru personalul existent, la pierderea vânzărilor sau a oportunităților de vânzare, precum și la reducerea profitabilității și a creșterii.
Doar 1 din 7 (14%) dintre IMM-uri declară că au angajat personal din alte state membre ale UE ca modalitate de a face față lipsei de competențe, deși acest procent este mai mare în cazul IMM-urilor mai mari. Barierele lingvistice și, într-o măsură mai mică, dificultățile administrative au fost identificate ca fiind principalele obstacole în calea creșterii recrutării de personal calificat în întreaga UE.
Majoritatea IMM-urilor și-au exprimat o satisfacție relativă în ceea ce privește sprijinul politic primit pentru a aborda problema deficitului de competențe, indicând în același timp că mai există loc pentru îmbunătățiri.
În ceea ce privește politicile care le sprijină cel mai bine nevoile, microîntreprinderile menționează în principal stimulentele fiscale (39%, media europeană, 50% în cazul României) și subvențiile directe (28% la nivelul UE și 39% din microîntreprinderile din România), în timp ce 38% dintre întreprinderile mijlocii evidențiază formarea pentru perfecționarea profesională ca fiind cea mai utilă.

© Eurobarometru
Eurobarometrul privind ”IMM-urile și deficitul de competențe” a fost inițiat în contextul Anului european al competențelor. Acesta a fost realizat între septembrie și octombrie 2023 în cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Macedonia de Nord, Turcia, Statele Unite, Canada și Japonia. Peste 19 350 de întreprinderi (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) au fost intervievate prin telefon. Principalul raport de analiză se concentrează asupra IMM-urilor din UE (13 253 de interviuri), care sunt comparate cu cele pentru întreprinderile mari (cu 250 de angajați sau mai mult) intervievate în UE (855 de interviuri) și cu cele pentru IMM-urile dintr-o selecție de țări din afara UE (3 925 de interviuri).
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă
COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie
Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut
Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice
Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție
Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național
EUROBAROMETRU
Eurobarometru: 60% dintre români sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale atunci când călătoresc în sau în afara spațiului Schengen
Published
2 months agoon
September 27, 2023By
Teodora Ion
Majoritatea europenilor consideră că digitalizarea documentelor de călătorie reprezintă un pas important pentru a accelera procedurile la graniță, pentru a spori securitatea și pentru a facilita călătoriile în sau în afara spațiului Schengen, arată cel mai recent Eurobarometru.
Mai exact, 68% dintre europeni sunt în favoarea utilizării documentelor de călătorie digitale pentru călătoriile în sau în afara spațiului Schengen, iar 66% dintre europeni ar prefera să existe o singură cerere de viză Schengen la nivelul UE, în loc de una pentru fiecare stat membru. Dacă privim către România, 60% dintre cetățeni sunt de acord să folosească documente de călătorie digitale atunci când călătoresc.

© Eurobarometru
66% dintre europeni ar prefera să existe o singură aplicație digitală la nivelul UE, mai degrabă decât pentru fiecare stat membru. 23% ar prefera să existe o aplicație pentru fiecare stat membru al UE, pe care să o descarce în funcție de țara în care călătoresc sau din care călătoresc.
Eurobarometrul a fost lansat în perspectiva viitoarei propuneri a Comisiei privind digitalizarea documentelor de călătorie și facilitarea călătoriilor. Rezultatele acestui sondaj, care a vizat peste 26 000 de persoane din cele 27 de state membre ale UE, vor contribui la evaluarea impactului în vederea propunerii viitoare.
EUROBAROMETRU
Eurobarometru: 84% dintre români consideră că schimbările climatice cu care se confruntă lumea sunt o problemă gravă
Published
4 months agoon
July 20, 2023By
Teodora Ion
O majoritate covârșitoare a europenilor și românilor ( 93%, respectiv 84%) consideră că schimbările climatice cu care se confruntă lumea sunt o problemă gravă, relevă cel mai recent Eurobarometru.

© Eurobarometru
Peste jumătate cred că tranziția spre o economie verde ar trebui accelerată (58 %), în contextul creșterilor bruște ale prețurilor la energie și al îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale după invadarea Ucrainei de către Rusia. Doar 36% dintre români împărtășesc această opinie.
Din perspectivă economică, 73 % dintre europeni sunt de acord că daunele cauzate de schimbările climatice implică costuri mult mai mari decât investițiile necesare pentru tranziția verde. Iar trei sferturi (75 %) dintre europeni sunt de acord că acțiunile climatice vor fi un motor al inovării.
Sprijin pentru reducerea emisiilor, pentru sursele de energie regenerabile și pentru eficiența energetică
Aproape 9 din 10 cetățeni ai UE (88 %) sunt de acord că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate, astfel încât UE să poată deveni neutră din punct de vedere climatic cel târziu în 2050.
Aproape 9 din 10 europeni (87 %) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile, iar cam la fel de mulți (85 %) cred că este important ca UE să ia măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, de exemplu încurajând oamenii să-și izoleze locuințele, să-și instaleze panouri solare sau să-și cumpere automobile electrice. 7 din 10 cetățeni (70 %) cred că reducerea importurilor de combustibili fosili poate spori securitatea energetică și poate fi benefică din punct de vedere economic pentru UE.
Cetățenii sunt implicați, iau măsuri individuale și vor o reformă structurală
Marea majoritate a cetățenilor UE iau deja, la nivel individual, măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice (93 %) și fac în mod conștient alegeri sustenabile în viețile lor de zi cu zi. Întrebați cine trebuie să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice, cetățenii au subliniat că sunt necesare alte reforme care să însoțească acțiunile individuale și au invocat în acest sens și responsabilitatea guvernelor naționale (56 %), a UE (56 %), a întreprinderilor și a industriei (53 %).
De asemenea, cetățenii europeni se simt amenințați de schimbările climatice în viețile lor de zi cu zi. În medie, peste o treime dintre euro2peni se simt expuși personal riscurilor și amenințărilor legate de mediu și de climă, iar în 7 state membre, mai ales din sudul Europei, dar și în Polonia și Ungaria, peste jumătate dintre cetățenii europeni au acest sentiment. 84 % dintre europeni și 64% dintre români sunt de acord că combaterea schimbărilor climatice și rezolvarea problemelor legate de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru îmbunătățirea sănătății publice, iar 63 % dintre respondenți la nivel european și 57% dintre cei din România sunt de acord că pregătirea pentru impacturile schimbărilor climatice poate genera beneficii pentru cetățenii UE.

© Eurobarometru
La sondajul Eurobarometru special 538 privind schimbările climatice au participat 26 358 de cetățeni ai UE din diferite categorii sociale și demografice, din toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul s-a desfășurat în perioada 10 mai-15 iunie 2023. Toate interviurile au fost realizate față-în-față, fie cu prezență fizică în locuințele respondenților, fie prin interacțiune video de la distanță.
EUROBAROMETRU
Doar 12% dintre români au un nivel ridicat de cultură financiară, relevă cel mai recent Eurobarometru. 80% dintre cetățenii din România nu au rezerve în a utiliza serviciile financiare digitale
Published
5 months agoon
July 18, 2023By
Teodora Ion
Doar 18% dintre cetățenii europeni au un nivel ridicat de cultură financiară, 64% un nivel mediu, iar restul de 18% un nivel scăzut, relevă datele celui mai recent Eurobarometru.
În pofida acestei medii, există diferențe mari între statele membre. Doar în patru state membre, mai mult de un sfert dintre cetățeni au un nivel ridicat de educație financiară (Olanda, Suedia, Danemarca și Slovenia).
Rezultatele indică, de asemenea, necesitatea ca educația financiară să vizeze în special femeile, persoanele tinere, persoanele cu venituri mai mici și cu un nivel mai scăzut de educație generală, care tind să fie, în medie, mai puțin alfabetizate din punct de vedere financiar decât alte grupuri.
În România, doar 12% dintre respondenți au un nivel ridicat de cultură financiară, 74% un nivel mediu, iar restul de 14% un nivel scăzut.
Scorul global al culturii financiare este calculat ca o sumă (ponderată) dintre scorul privind cunoștințele financiare și comportamentul financiar. Cele două componente au o pondere egală în scorul global.

© Eurobarometru
Noțiuni financiare
Doar aproximativ un sfert dintre respondenți au răspuns corect la cel puțin patru din cele cinci întrebări privind cunoștințele financiare. Aproximativ jumătate au răspuns corect la doar două sau trei întrebări, iar un alt sfert a găsit întrebările deosebit de dificile (fie nu au putut răspunde corect la nicio întrebare, fie au reușit să răspundă doar la una din cinci). Printre cele mai bune performanțe se numără Olanda, Danemarca, Finlanda și Estonia, unde aproximativ patru din zece respondenți prezintă un nivel ridicat de cunoștințe financiare (43%, 40%, 40%, 40% și, respectiv, 39%). România se află la coada acestui clasament. Doar 13% dintre români au răspuns corect la cel puțin patru din cele cinci întrebări privind cunoștințele financiare.
Majoritatea respondenților (65%) conștientizează impactul inflației și consecințele potențiale ale acesteia asupra puterii de cumpărare. Doar 45% dintre respondenți înțeleg cum funcționează dobânda compusă, în ciuda importanței acestui concept pentru gestionarea finanțelor personale și pentru atingerea obiectivelor de economisire pe termen lung.

© Eurobarometru
În ceea ce privește înțelegerea riscurilor legate de investiții, 66% dintre respondenți asociază în mod corect randamentele mai mari cu riscuri mai mari, în timp ce 56% identifică în mod corect faptul că investiția într-o gamă diversă de companii este susceptibilă de a fi mai puțin riscantă decât investiția într-o singură companie. În cele din urmă, doar 20% dintre respondenți demonstrează o înțelegere a modului în care ratele dobânzilor afectează prețurile obligațiunilor.
Comportamentul financiar
Aproximativ nouă din zece respondenți din întreaga UE sunt de acord că, înainte de a cumpăra ceva, se gândesc dacă își pot permite acel lucru (51% sunt ”complet de acord” și 41% ”oarecum de acord” cu această afirmație). O proporție similară de respondenți sunt de acord cu faptul că își urmăresc și monitorizează cheltuielile (49% ”complet de acord” și 43% ”oarecum de acord”). Aproximativ șapte din zece respondenți sunt de acord că își stabilesc obiective financiare pe termen lung și că se străduiesc să le atingă (21% ”complet de acord” și 50% ”oarecum de acord”).
Servicii financiare digitale
Aproximativ trei sferturi dintre respondenții din întreaga UE declară că se simt confortabil cu utilizarea serviciilor financiare digitale, cum ar fi serviciile bancare online sau plățile mobile; 36% dintre aceștia au răspuns că se simt ”foarte confortabil” și 41% ”oarecum confortabil”. Această cifră depășește 60% în toate statele membre și este cea mai ridicată în Finlanda (95%). În România, 44% dintre cei care au răspuns sondajului se simt ”foarte confortabil” să utilizeze serviciile financiare digitale, în vreme ce 36% se simt ”oarecum confortabil”.

© Eurobarometru
Sfaturi investiționale primite de la o bancă, un asigurător sau un consilier financiar
Doar aproximativ unul din trei europeni are încredere în sfaturile de investiții pe care le primește. Doar 38 % dintre respondenții din UE sunt încrezători că sfaturile în materie de investiții pe care le primesc de la banca, asigurătorul sau consilierul lor financiar sunt în primul rând în interesul lor (45% dintre aceștia declarând în mod explicit că nu au încredere în ele).
Cu toate acestea, nivelul de încredere în consiliere variază considerabil între statele membre: cetățenii din Finlanda (59%), Cehia (54%), Danemarca (47%) au mai multă încredere în sfaturile primite; cetățenii din Cipru (20%), Grecia (21%) și Letonia (24%) au mult mai puțină încredere. În ceea ce privește România, 46% dintre cetățeni sunt încrezători că sfaturile în materie de investiții pe care le primesc de la banca, asigurătorul sau consilierul lor financiar sunt în primul rând în interesul lor.

© Eurobarometru
Reziliența și incluziunea financiară
În întreaga UE, 46% dintre respondenți au răspuns că au (sau, în ultimii doi ani, au avut) o asigurare generală, cum ar fi o asigurare de locuință sau o asigurare auto; 31% declară că au (sau, în ultimii doi ani, au avut) o asigurare de viață. Aproximativ un sfert dintre respondenți (24%) răspund la fel cu privire la un serviciu de investiții (fonduri, acțiuni sau obligațiuni) și 22% cu privire la o pensie privată sau un serviciu de pensionare. Unul din cinci europeni răspunde că are (sau, în ultimii doi ani, a avut) un credit ipotecar sau un împrumut pentru locuință și 14% răspund la fel când vine vorba de un împrumut de consum. În cele din urmă, 6% răspund că au (sau că au avut în ultimii doi ani) criptomonede.
Întrebați cât timp ar putea continua să își acopere cheltuielile de trai, fără a se împrumuta sau a se muta, în cazul în care și-ar pierde principala sursă de venit, o treime dintre respondenți (33%) au răspuns că ar fi vorba de șase luni sau mai mult, urmați de 18% care au declarat că ar fi vorba de cel puțin trei luni (dar nu de șase luni). Cu toate acestea, 16% dintre respondenți declară că nu au un fond de rezervă.

© Eurobarometru
Majoritatea respondenților din întreaga UE se simt ”nu prea încrezători” (32%) sau ”deloc încrezători” (22%) că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil în anii de pensionare.

© Eurobarometru
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Sănătății semnalează: În România nu producem niciun medicament inovativ. Un model economic care să încurajeze industria, necesar
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Cu o majoritate firavă, Parlamentul European solicită liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”