Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Eurobarometru: 79% dintre români consideră că problema corupției este răspândită în țara noastră

Published

on

© European Union, 2022

Majoritatea europenilor consideră corupția ca fiind inacceptabilă, cetățenii UE devenind din ce în ce mai sceptici privind eforturile de combatere a acestui fenomen, relevă cel mai recent Eurobarometru, dat publicității odată cu raportul anual privind statul de drept din țările membre.

 67% dintre respondenți consideră că faptele de corupție la nivel înalt nu sunt urmărite în mod suficient, iar 60% nu cred că eforturile guvernamentale de combatere a corupției sunt eficiente.

© Eurobarometru

În întreaga UE, o medie de 70% dintre cetățeni consideră că fenomenul corupției este larg răspândit în statele membre, cu aproape 80% dintre români împărtășind această părere.

În mod similar, majoritatea companiilor (65%) consideră că corupția este larg răspândită, favoritismul în instituțiile publice (48%) fiind cea mai frecventă practică de corupție.

Peste șapte din zece respondenți consideră că este inacceptabil să oferi un cadou (72%) sau să faci o favoare (72%) pentru a obține ceva de la o administrație publică sau de la un serviciu public, în timp ce 83% consideră că este inacceptabil să oferi bani din acest motiv.

Aproape trei sferturi (74%) consideră că există corupție în instituțiile publice naționale din țara lor (69% în România), în timp ce 73% consideră că există corupție în instituțiile publice locale sau regionale din țara lor (67% în România) și 60% consideră că acest fenomen face parte din cultura de business.

© Eurobarometru

Mai puțin de jumătate dintre respondenți (45%) spun că știu unde să raporteze un caz de corupție în cazul în care ar constata sau observa unul.

47% spun că dificultatea de a dovedi corupția este un motiv important pentru care oamenii nu o raportează, 33% dintre români având aceeași opinie. Trei din zece spun că ar fi inutil să raporteze, deoarece cei responsabili nu vor fi pedepsiți, în timp ce 28% spun că nu există nicio protecție pentru cei care raportează actele de corupție. În cazul României, procentul este similar.

© Eurobarometru

Comisia Europeană evaluează printr-un raport anual privind statul de drept evoluțiile în materie de combatere a corupției la nivel național, prezentând statelor membre recomandări.

Recomandările emise în acest an în cel de-al patrulea raport anual privind statul de drept se referă la consolidarea cadrelor preventive, cum ar fi cele care reglementează normele privind lobby-ul și conflictele de interese, precum și la asigurarea investigării și urmăririi penale eficiente a cazurilor de corupție.

Comisia a întreprins recent acțiuni decisive pentru a combate corupția în UE și în întreaga lume, respectând astfel angajamentul asumat de președintele von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2022. Prin propunerile anticorupție prezentate la 3 mai, Comisia se va baza pe măsurile în vigoare și va consolida eforturile de integrare a prevenirii corupției în conceperea politicilor și programelor UE, sprijinind în mod activ activitatea statelor membre în vederea instituirii unor politici și a unei legislații anticorupție solide.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

UE ar putea suspenda dreptul georgienilor de călători fără vize ca urmare a regreselor în materie de democrație: ”Toate opțiunile sunt pe masă”

Published

on

© Administrația Prezidențială georgiană

Uniunea Europeană este pregătită să rupă acordurile care oferă cetățenilor georgieni dreptul de a călători liber pe continent, gest care arată o răcire considerabilă a relațiile dintre Bruxelles și ceea ce a fost odată cel mai promițător membru aspirant la UE.

Într-o reacție pentru Politico, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că ”toate opțiunile sunt pe masă” dacă partidul de guvernământ Visul Georgian își continuă traiectoria autoritară, ”inclusiv potențiala suspendare temporară a sistemului de liberalizare a vizelor”.

În conformitate cu termenii unui acord încheiat în 2017, georgienii pot vizita țările UE din zona Schengen timp de până la șase luni pe an fără viză – un acord popular care a scutit oamenii de rând de procese lungi și costisitoare de solicitare a vizelor.

”Ca parte a dialogului UE-Georgia privind liberalizarea vizelor și a planului de acțiune corespunzător, Georgiei i s-a cerut să îndeplinească criterii de referință specifice, inclusiv asigurarea protecției drepturilor fundamentale și prevenirea discriminării. O evaluare ar avea loc, desigur, în cazul unor evoluții care prezintă un risc pentru securitatea internă a spațiului Schengen, precum și în cazul unui nou declin democratic în Georgia”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Confirmarea faptului că Bruxelles-ul ia în considerare aceste măsuri vine după ce prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a insistat că orice modificare a acordului privind vizele ar fi un ”șantaj ieftin”.

La începutul acestei săptămâni, politicienii georgieni de frunte din Visul Georgien au fost sancționați de Statele Unite după ce au adoptat o serie de legi de inspirație rusească, despre care criticii spun că vor avea un efect descurajant asupra libertăților civile.

La începutul acestui an, autoritățile au reprimat cu brutalitate protestatarii pașnici care manifestau împotriva unui proiect de lege care cataloghează ONG-urile și mass-media susținute de Occident drept agenți străini. Candidatura Georgiei la UE a fost efectiv înghețată în urma adoptării legii de parlament.

Apoi, marți, parlamentarii georgieni din Visul Georgian au votat un proiect de lege privind ”propaganda LGBT”, inspirat de Moscova, care va interzice orice mențiune publică a relațiilor homosexuale, inclusiv evenimentele Pride și care va impune chiar cenzurarea filmelor și a altor conținuturi.

Cea mai proeminentă femeie transgender din țară, Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost ucisă în ziua următoare, iar presupusul ei atacator a fost de atunci reținut.

Georgienii se vor prezenta la urne pe 26 octombrie, iar sondajele arată că partidul de guvernământ Visul Georgian are șanse să obțină cea mai mare parte din voturi. Dacă va reuși să obțină o super-majoritate, a promis că își va ”pedepsi” adversarii prin interzicerea practic a tuturor celorlalte partide parlamentare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

“Europa vă este alături”: Din Polonia, Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru țările afectate de inundații, inclusiv România

Published

on

© Ursula von der Leyen/ X

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al Uniunii Europene pentru statele membre din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii.

Von der Leyen a efectuat joi o vizită în localitatea poloneză Wroclaw, afectată de inundații, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul polonez Donald Tusk, dar și cu liderii altor trei țări afectate de inundațiile puternice, respectiv premierul ceh Petr Fiala, premierul slovac Robert Fico și cancelarul austriac Karl Nehammer.

Ea a precizat că Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene poate acoperi parte din daunele cauzate de creșterea puternică a debitului apei, dar a anunțat și posibilitatea flexibilizării regulilor din cadrul politicii de coeziune.

“Putem utiliza flexibilitatea normelor existente privind politica de coeziune pentru a mobiliza până la 10 miliarde de euro și putem ajuta comunitățile din Polonia, Cehia, Slovacia, Austria și România să își revină”, a spus ea, întărindu-și mesajul: “Europa vă este alături”.

Ciclonul Boris a afectat întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii în mai multe țări membre ale Uniunii Europene.

Într-o rezoluție privind inundațiile devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, aprobată joi, deputații europeni și-a exprimat nemulțumirea față de recentele reduceri bugetare pentru mecanismul de protecție civilă al UE.

Aceștia au solicitat o finanțare suficientă și modernizată pentru a spori gradul de pregătire și a îmbunătăți consolidarea capacităților, în special în perspectiva următorului buget multianual al UE.

De asemenea, eurodeputații doresc ca Fondul de solidaritate al UE să fie “proporțional cu numărul tot mai mare și cu gravitatea dezastrelor naturale din Europa” și îndeamnă Comisia să accelereze mobilizarea fondurilor pentru țările afectate și solicită punerea la dispoziție a unui alt sprijin tehnic și financiar, cum ar fi instrumentele politicii de coeziune.

Pe termen lung, rezoluția solicită creșterea investițiilor UE în reziliența regională și locală și solicită ca viitoarea politică de coeziune a UE să se concentreze și mai mult pe atenuarea schimbărilor climatice și pe adaptarea la acestea.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Von der Leyen vizitează Kievul pentru a opta oară și asigură Ucraina de sprijinul UE în iarna ce urmează

Published

on

© Ursula von der Leyen-Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, efectuează cea de-a opta vizită la Kiev. Aceasta reiterează sprijinul neobosit al Uniunii Europene pentru Ucraina, în timp ce agresorul rus continuă să lovească infrastructura energetică a ucrainenilor.

„A 8-a mea vizită la Kiev are loc în timp ce sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să lovească infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase. Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderare și la progresele privind împrumuturile G7”, a transmis președinta Ursula von der Leyen la sosirea în capitala Ucrainei.

Ieri, 19 septembrie, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou ajutor umanitar suplimentar pentru securitatea energetică a Ucrainei care se pregătește pentru o iarnă grea, în valoare de aproape 160 de milioane de euro.

„Astăzi pot anunța că vom pune la dispoziție o sumă suplimentară de aproape 160 de milioane de euro pentru această iarnă. Aceasta include 60 de milioane de euro în ajutor umanitar – pentru adăposturi și încălzitoare, de exemplu. precum și aproximativ 100 de milioane de euro pentru lucrări de reparații și energie regenerabilă”, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă cu Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie.

Ea a amintit că peste o lună de zile se vor fi împlinit 1000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina.

„1000 de zile de cruzime absolută din partea Kremlinului. Încă de la început au vizat infrastructura energetică a Ucrainei pentru a încerca să arunce țara în întuneric. Jumătate din întreaga infrastructură energetică a țării a fost distrusă. Ca prieteni și parteneri ai Ucrainei, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a menține lumina aprinsă. Și cum iarna se apropie, trebuie să le ținem de cald oamenilor curajoși din Ucraina, menținând totodată economia în funcțiune. Obiectivul este de a răspunde nevoilor imediate ale populației, în timp ce facem sistemul energetic al Ucrainei mai rezistent pe termen lung. În total, Ucraina are nevoie de 17 GW de capacitate energetică pentru această iarnă. Așadar, astăzi, doresc să propun acțiuni în trei domenii: reparare, conectare și stabilizare. Aceste trei obiective necesită un sprijin financiar semnificativ”, a semnalat președinta Comisiei Europene.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei pregătesc un proiect strategic pentru industria farmaceutică din România

ROMÂNIA5 hours ago

Nicolae Ciucă: România primește 1,5 miliarde de euro din Fondul de Coeziune al UE pentru refacerea infrastructurii și a gospodăriilor afectate de inundații

CHINA10 hours ago

UE și China nu au înregistrat progrese în cadrul discuțiilor privind taxele vamale pentru vehiculele electrice fabricate în China, anunță Valdis Dombrovskis după întâlnirea cu Wang Wentao

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Roberta Metsola a discutat cu președintele ales al Consiliului European despre provocările de pe agenda UE

POLITICĂ11 hours ago

Nicolae Ciucă susține decizia CSAT privind dezvoltarea producției militare: Am inclus în planul “România produce” stimulente pentru industria de apărare

U.E.12 hours ago

Italia va trimite Ucrainei un alt sistem de apărare antiaeriană SAMP/T până la finele lui septembrie

G712 hours ago

Din Kiev, Ursula von der Leyen propune un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, contribuție a UE la împrumutul G7 de 45 de miliarde de euro, garantat de activele blocate ale Rusiei

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ucraina respinge categoric sugestia Poloniei de a plasa Crimeea sub mandat ONU

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Germania combate dezinformarea Moscovei, care a încercat să apere invazia sovietică din Polonia din cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-i de Pactul Ribbentrop-Molotov

ROMÂNIA15 hours ago

Marcel Ciolacu, în vizită la fabrica Nokian din Oradea: Folosim modelul firmei finlandeze pentru a construi Programul Național pentru Marea Industrie de 2 miliarde de euro

G712 hours ago

Din Kiev, Ursula von der Leyen propune un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, contribuție a UE la împrumutul G7 de 45 de miliarde de euro, garantat de activele blocate ale Rusiei

NATO17 hours ago

“Investiția în relația transatlantică este singura cale câștigătoare”: În ultimul discurs la cârma NATO, Stoltenberg cere Europei și SUA să respingă izolaționismul

INTERNAȚIONAL3 days ago

Miniștrii Luminița Odobescu și Andrii Sybiha au agreat accelerarea negocierilor pentru ridicarea relației România – Ucraina la nivel de parteneriat strategic

INTERNAȚIONAL3 days ago

Ucraina face apel la România “să analizeze posibilitatea de a doborî drone și rachete rusești”, afirmă șeful diplomației ucrainene, la București

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: O instituție supremă de audit modernă este un factor obiectiv și echilibrat ce poate oferi măsura performanței unei guvernări

ROMÂNIA3 days ago

Președintele Senatului evidențiază rolul de formator în domeniul financiar al Curții de Conturi: Este ”gardian al interesului public”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă și eficientă a resurselor sale interne

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen dezvăluie componența Comisiei Europene 2024-2029: Cum arată arhitectura primei Comisii care va avea România în conducerea ei

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Premieră de la aderarea României la UE: Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și va fi responsabilă pentru domeniul “oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză”

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul va aloca până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații, anunță premierul Marcel Ciolacu: Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă

Trending