INTERNAȚIONAL
Germania combate dezinformarea Moscovei, care a încercat să apere invazia sovietică din Polonia din cel de-al Doilea Război Mondial, amintindu-i de Pactul Ribbentrop-Molotov
Published
2 months agoon
By
Teodora IonGermania a reacționat cu surprindere la faptul că Rusia și-a apărat decizia de a invada Polonia la începutul celui de-al Doilea Război Mondial prin a susține că a dorit doar să protejeze populațiile locale ucrainene și belaruse, informează Politico Europe.
Ministerul de Externe ar Rusiei a postat marți pe rețelele de socializare un videoclip pentru a marca 85 de ani de când Polonia a fost invadată de Uniunea Sovietică în 1939, la distanță de câteva zile după invazia Germaniei naziste.
”Pe 17 septembrie 1939, Armata Roșie a lansat operațiunea militară în regiunile poloneze estice, prevenind un genocid împotriva populației din vestul Belarusului și vestul Ucrainei”, a scris Ministerul rus de Externe pe platforma X, fostă Twitter.
🗓 On September 17, 1939, the Red Army launched a military operation in Poland’s eastern regions, preventing the genocide of the population of Western Belarus and Western Ukraine.https://t.co/Gps92yP6b7 pic.twitter.com/7rEZIKU7vA
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) September 17, 2024
În videoclip, Rusia transmite că portretizarea Uniunii Sovietice drept ”agresor” este ”în contradicție cu adevărul istoric” și spune că nu a avut de ales decât să invadeze Polonia deoarece, în caz contrar, Germania ar fi cucerit tot teritoriul polonez, lăsând Rusia într-o poziție strategică slabă.
”Uniunea Sovietică a încercat, de asemenea, să asigure siguranța populației ucrainene și belaruse din Polonia”, a adăugat ministerul.
Ministerul de Externe al Germaniei a răspuns joi la postarea Rusiei cu un singur cuvânt: ”Serios?”
Seriously? #MolotovRibbentropPact #HitlerStalinPact pic.twitter.com/Fa7Gn1wScJ
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) September 19, 2024
Acesta a postat, de asemenea, o hartă a Poloniei, semnată de dictatorul sovietic Iosif Stalin și ministrul de externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop, care arată modul în care țara urma să fie împărțită între ei, cu hashtag-urile ”#MolotovRibbentropPact” și ”#HitlerStalinPact”.
De altfel, se poate observa că și platforma X, fostă Twitter, obligată să combată dezinformarea, atașează la postarea MAE rus datele istorice corecte.
”URSS a invadat Polonia ca parte a Pactului Molotov-Ribbentrop. În timpul invaziei, au ucis 7000 de polonezi și au luat 320000 de polonezi ca prizonieri de război, iar mai târziu au executat 22000 în timpul masacrului de la Katyn”, este precizat în nota explicativă publicată de platforma X.
Vladimir Putin a promovat constant teorii pseudo-istorice pentru a justifica agresiunea istorică, dar și pe cea contempoană, cea împotriva Ucrainei vecine, care a început în 2014, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea.
La începutul acestui an, într-un interviu cu Tucker Carlson, Putin a declarat că Polonia este de vină pentru invadarea ei de către Germania nazistă – ceea ce a dus la o reacție furibundă din partea Ministerului polonez de Externe, care a arătat cu date istorice cine a fost adevăratul vinovat.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Pentru prima dată în 20 de ani, Germania pregătește alegeri legislative anticipate: 23 februarie 2025. Guvernul lui Scholz va cere Parlamentului un vot de încredere pe 16 decembrie
Președintele Poloniei și Donald Trump au convenit că “îmbunătățirea relațiilor UE-SUA va fi o prioritate” în timpul președinției poloneze a Consiliului UE
“Epoca externalizării geopolitice” s-a încheiat: Polonia pregătește o alianță europeană în sprijinul Ucrainei ca răspuns anticipat la revenirea lui Trump la Casa Albă
Cancelarul german Olaf Scholz vrea să reia „în curând” dialogul cu Vladimir Putin pentru a discuta despre conflictul din Ucraina
Antony Blinken și ministrul german de externe au discutat despre următorii pași în sprijinirea Ucrainei
Macron, Scholz și Tusk cer „anchete transparente” în Georgia privind alegerile parlamentare: „Dacă nu se schimbă direcția actuală, nu putem susține începerea negocierilor de aderare la UE”
MAREA BRITANIE
Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Trump, subliniază premierul Keir Starmer
Published
6 hours agoon
November 12, 2024By
Teodora IonPremierul britanic Keir Starmer consideră că Marea Britanie nu trebuie să aleagă între prietenia cu UE și cea cu Statele Unite, în pofida realegerii lui Donald Trump în funcția de președinte american, fapt ce a putea aduce nori de război comercial, informează Politico Europe.
În cadrul unor declarații susținute înainte de a participa la summitul privind schimbările climatice (COP29), găzduit de Azerbaidjan, prim-ministrul britanic a minimalizat sugestiile că Regatul Unit ar putea sfârși prins într-un război comercial UE-SUA.
”Vreau relații bune cu toți aliații noștri, este foarte important – fie că este vorba de UE sau de SUA”, a declarat liderul de centru-stânga al Marii Britanii.
”Evident, țările europene sunt partenerii noștri comerciali cei mai apropiați și avem o lungă istorie comună. Vreau să mă asigur că avem relații bune cu toți aliații noștri importanți, iar acest lucru include UE și SUA”, a adăugat el, amintind de cele două războaie mondiale.
Trump a promis să readucă locurile de muncă în Statele Unite și susține că poate face acest lucru prin impunerea de tarife generale de până la 20% asupra importurilor. Economiștii au avertizat că planul ar afecta puternic exportatorii britanici, chiar dacă miniștrii britanici insistă că sunt „extrem de bine pregătiți” pentru un astfel de rezultat.
Între timp, UE este pregătită să riposteze dur în cazul în care Trump va impune tarife.
Starmer a refuzat să răspundă la întrebarea legată de încrederea că Marea Britanie ar putea obține scutiri de la planul lui Trump sau dacă Londra ia în calcul impunerea de contramăsuri.
„Nu am de gând să intru într-o discuție ipotetică despre politici înainte de a ajunge efectiv la acele politici. Așa că vom reveni asupra acestui subiect atunci când vom vedea care sunt acestea de fapt”, a declarat premierul britanic.
Guvernul britanic a ținut să vorbească despre capacitatea sa de a face afaceri cu Trump, în ciuda numeroaselor comentarii extrem de tensionate făcute de politicienii laburiști înainte ca partidul să preia conducerea în iulie.
Starmer, un fost procuror cu un comportament strict, contrastează, de asemenea, izbitor cu tiranul republican liber. Cu toate acestea, cei doi s-au bucurat de o cină de două ore la Trump Tower din New York în septembrie, iar Starmer a declarat reporterilor luni că este un ”mare adept al angajamentului față în față”.
”Cred că a intenționat, atunci când ne-am întâlnit la New York, să se asigure că putem crea o relație bună în viitor. Acesta este un lucru corect”, a declarat premierul britanic.
INTERNAȚIONAL
Președintele Poloniei și Donald Trump au convenit că “îmbunătățirea relațiilor UE-SUA va fi o prioritate” în timpul președinției poloneze a Consiliului UE
Published
7 hours agoon
November 12, 2024Președintele polonez Andrzej Duda și președintele ales al SUA Donald Trump au avut o convorbire telefonică la capătul căreia au convenit “provizoriu” să se întâlnească înainte de inaugurarea celui de-al doilea mandat Trump, la 20 ianuarie 2024.
Duda, un lider politic care a cultivat relații apropiate cu Trump în primul mandat, a fost primit de republican în două rânduri la Casa Albă, ultima dată în mai 2020, înainte ca președintele polonez să obțină un nou mandat de președinte. De asemenea, Varșovia a fost prima și singura capitală central-est europeană vizitată de Donald Trump în perioada în care a fost președinte, iar liderul polonez s-a întâlnit cu Trump și în timpul administrației Biden.
Președintele Poloniei a subliniat că, deși nu a fost stabilită o dată, ambii lideri sunt angajați să întărească relațiile dintre Polonia și Statele Unite și a arătat că Trump a transmis felicitări Poloniei cu ocazia Zilei Independenței, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul comunității polono-americane în recentele alegeri din SUA, informează Polskie Radio. În perioada primului mandat al lui Donald Trump, relațiilor americano-poloneze s-au dezvoltat puternic, cu Polonia fiind inclusă în programul Visa Waiver și cu noi acorduri de apărare privind sporirea prezenței SUA în Polonia și achiziții militare.
Agenția PAP a relatat zilele trecute, citându-l pe prim-ministrul Donald Tusk, că președintele Andrzej Duda l-a informat că o vizită a sa în SUA este posibilă în curând.
“Îi voi ține pumnii”, a spus Tusk sâmbătă, adăugând că Duda i-a spus, de asemenea, că o poziție comună a Poloniei va fi stabilită în eventualele contacte între el și Trump. În opinia lui Tusk, Duda a “investit mult” în relația sa cu Trump, așa că aceasta ar putea fi utilizată “pentru discuțiile americano-poloneze, în special în contextul Ucrainei”.
După discuția cu viitorul președinte american, Duda a subliniat că unul dintre subiectele de pe agendă va fi viitoarea președinție poloneză a Consiliului UE, care începe la 1 ianuarie 2025.
“Am convenit că îmbunătățirea relațiilor UE-SUA va fi o prioritate și dorim să discutăm mai departe acest subiect cu președintele ales Trump”, a declarat Duda. Liderul polonez afirmase încă din februarie 2023, când l-a găzduit pentru al doilea an consecutiv pe președintele Biden, că președinția poloneză a Consiliului UE va fi consacrată relației transatlantice.
Conversația dintre cei doi lideri a atins și subiectul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care va avea loc la Varșovia, asemenea summit-ului din 2017, când Trump a fost invitat la reuniunea respectivă. “Vom discuta situația din Ucraina, despre care Trump m-a întrebat în mod special, precum și îmbunătățirea cooperării dintre SUA și Polonia”, a precizat Duda.
De altfel, Polonia se pregătește să înființeze o alianță europeană în sprijinul Ucrainei ca răspuns anticipat la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și din care ar putea face parte Regatul Unit, țările nordice și republicile baltice, a declarat premierul polonez Donald Tusk, anunțând o serie de vizite europene în perioada imediat următoare.
REPUBLICA MOLDOVA
Vicepremierul R. Moldova condamnă încălcarea spațiului aerian după depistarea a două drone rusești. Președinta îndeamnă la ”vigilență” și continuarea dotării țării cu tehnica necesară
Published
7 hours agoon
November 12, 2024By
Teodora IonConducerea de la Chișinău a condamnat încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova după depistarea a două drone rusești în estul țării, anunță DPA, citat de Agerpres.
Cele două drone fără explozibil au fost descoperite după recentele atacuri ruseşti cu dronă asupra ţării învecinate Ucraina, au relatat duminică media moldovene.
”Două drone rusești de diversiune – utilizate pentru a induce în eroare apărarea aeriană ucraineană – s-au prăbușit astăzi în Moldova, punând în pericol viețile moldovenilor și încălcând spațiul nostru aerian. Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive și ne reiterăm condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat vicepremierul și ministrul de Externe, Mihai Popșoi, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.
Two Russian decoy drones—used to mislead Ukrainian air defenses—crashed in Moldova today, endangering Moldovan lives and violating our airspace.
We firmly condemn these aggressive incursions and reiterate our condemnation of Russia’s brutal war against Ukraine.
— Mihai Popșoi (@MihaiPopsoi) November 10, 2024
În ultimele luni, incidentele cu drone rusești s-au intensificat, astfel de aparate de zbor ale Kremlinului violând spațiul aerian al Republicii Moldova sau al României.
Chiar dacă a fost vorba de drone rătăcite care au deviat de la traseul lor din cauza unor defecțiuni tehnice sau ca urmare a măsurilor de apărare aeriană ucrainene, astfel de evenimente au provocat îngrijorare și au fost condamnate de fiecare dată de oficiali de la Chișinău și București, precum și de oficiali NATO și UE.
În comparație cu România, care se bucură de umbrela de securitate a NATO ce se traduce inclusiv prin poliție aeriană comună, Republica Moldova încearcă să își consolideze supravegherea spațiului aerian prin încheierea de acorduri cu parteneri care gândesc la fel.
Un astfel de acord de securitate este cel cu Franța, semnat în luna martie a acestui an, care cuprinde și achiziționarea unui radar Ground Master 200, comandat deja de Kiev. Pe 20 decembrie, anul trecut, Chișinăul a primit din Franța un radar Ground Master (GM) 200, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
Pregătirea europenilor, locuri de muncă de calitate și echitatea socială – cei trei piloni ai Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene
Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice
ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale
Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu
ICI București participă la Conferința BSDA 2024 Homeland Security, Safety & Protection
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Ministerul Energiei dezvoltă, în premieră, un nou instrument de finanțare dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați
Donald Trump ”nu va dori să îi facă un cadou” lui Putin, permițând Rusiei să realizeze în Ucraina ”cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani” în Europa, subliniază ministrul francez de externe
Parlamentul European va organiza marți, 19 noiembrie, o sesiune plenară extraordinară pentru a marca 1000 de zile de la declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA7 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA6 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne