Connect with us

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: UE are în vedere o achiziție comună pentru un nou medicament anti-COVID-19

Published

on

© Dan Motreanu - Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătata publică din Parlamentul European, salută decizia EMA de a începe procedura de revizuire în regim de urgență a medicamentului antiviral oral Molnupiravir, tratament folosit în prezent în SUA pentru tratarea COVID-19.

Potrivit deputatului european, studiul clinic de faza a 3-a arată că acest medicament antiviral a redus la jumătate spitalizările pacienților Covid cu risc. Molnupiravir, dezvoltat inițial pentru a trata gripa, se administrează oral, câte patru pastile de două ori pe zi, timp de cinci zile: „Până la sfârșitul anului, laboratoarele farmaceutice americane Ridgeback Biotherapeutics și Merck vor produce 10 milioane de tratamente complete de molnupiravir.”

De asemenea, costul unui tratament complet cu molnupiravir se ridică la aproximativ 700 USD. Prin comparație, un tratament complet cu anticorpi monoclonali poate costa 2.100 USD, iar tratamentul complet cu Remdesivir, 3.100 USD. Pe de altă parte, două doze de vaccin Pfizer/BioNTech sau Moderna costă aproximativ 50 USD.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul Dan Motreanu a menționat că la nivel UE se discută achiziția comună a medicamentului Molnupiravir, după aceeași procedură ca în cazul achiziției vaccinurilor.

Aducând la bun sfârșit o acțiune esențială în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, Comisia Europeană a stabilit pe 22 octombrie un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19.

Citiți și: Comisia Europeană stabilește portofoliul celor mai promițătoare 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Prin Politica de coeziune 2021-2027, România poate accesa până la 46 de miliarde de euro. Acești bani vor aduce investiții serioase în comunitățile locale, contribuind la dezvoltarea țării

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională, a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare, probleme semnalate și de Comisia Europeană în cel mai recent raport al său privind coeziunea.

Citiți și: Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE

De altfel, legislativul european a dezbătut recent în Parlamentul European raportul privind Politica de coeziune din perioada 2014-2020.

Citiți și: Dan Motreanu, mesaj din Parlamentul European: Consolidarea politicii de coeziune drept principal instrument al dezvoltării europene, absolut necesară

”România a accesat 24 miliarde de euro. Prin Politica de coeziune 2021-2027, România poate accesa până la 46 miliarde de euro. Aceşti bani vor aduce şi mai multă dezvoltare pentru România, vor aduce investiţii serioase în comunităţile locale”, consideră Motreanu.

Potrivit raportului publicat de Comisia Europeană, prin finanțarea Politicii de coeziune 2014-2020, au fost sprijinite peste 4,4 milioane de întreprinderi, au fost create 370.000 de locuri de muncă.

PIB-ul pe cap de locuitor al statelor care au aderat în ultimii 20 de ani a crescut de la 52 % la aproape 80 % din media UE. În cazul României, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 42% la 78% din media UE, din 2007 și până în prezent.

Fondurile din Politica de coeziune au constituit aproximativ 13 % din totalul investițiilor publice din UE, ajungând la 51 % pentru statele membre mai puțin dezvoltate.

Datorită sprijinului oferit prin Politica de coeziune, regiunile din UE au revenit, în doar doi ani de zile după criza sanitară, la  nivelurile PIB-ului lor din 2019. După criza financiară din 2008, unele regiune au avut nevoie de zece ani de zile pentru revenire.

Pe de altă parte, raportul menționează disparitățile subnaționale dintre zonele metropolitane mari și alte regiuni, precum și regiunile care se află într-o „capcană a dezvoltării” și care au rămas în urmă. ”Capcana dezvoltării talentelor” afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu salută intrarea oficială a României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024, lucru datorat „eforturilor depuse de președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.”

„Procedurile de control la frontieră se simplifică semnificativ pentru zborurile și călătoriile maritime către statele Schengen. Intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. Guvernările PNL au acordat o atenție deosebită integrării României în spațiul Schengen, un exemplu elocvent în acest sens fiind închiderea MCV, obținută în urma reformelor realizate de un ministru liberal al Justiției. Toți reprezentanții PNL care au condus ministerele Afacerilor Interne, Justiției și al Afacerilor Externe în ultimii patru ani de zile au considerat dosarul Schengen o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, europarlamentarul liberal a subliniat că România nu este singura țară care a reușit inițial o intrare doar pe cale aeriană: „Să nu uităm că și alte țări au intrat în Schengen prima dată cu spațiul aerian. Negocierile s-au dovedit soluția corectă până acum, iar această strategie ne poate aduce integrarea completă. Consiliul UE a anunțat, în decizia oficială, că depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.”

„Partidul Popular European, formațiunea europeană din care face parte PNL, susține aderarea României la spațiul Schengen, fapt reafirmat cu prilejul Congresului PPE desfășurat recent la București”, a mai reamintit Dan Motreanu.


În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 30 decembrie 2023, la ora 22.38, în unanimitate, decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, în conformitate cu care acquis-ul Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024, o hotărâre care reprezintă oficializarea deciziei de aderare a României cu granițele aeriene și maritime la zona de liberă circulație.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu, mesaj din Parlamentul European: Consolidarea politicii de coeziune drept principal instrument al dezvoltării europene, absolut necesară

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a participat la dezbaterea raportului referitor la Politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, punerea în aplicare și rezultatele ei în statele membre. Cu acest prilej, europarlamentarul liberal a reiterat importanța acestei politici care „demonstrează valoarea adăugată” a Uniunii Europene. 

„Politica de coeziune este principalul instrument prin care Uniunea Europeană își demonstrează valoarea adăugată, îmbunătățind calitatea vieții de zi cu zi a cetățenilor. Este, de asemenea, principalul instrument prin care putem contracara narativul celor care pun sub semnul întrebării apartenența la UE. România a reușit să absoarbă aproape în totalitate cele 24 de miliarde de euro disponibile în perioada 2014-2020, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică și socială a orașelor și a comunităților rurale”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Dan Motreanu a menționat că aceste aceste investiții au avut efecte vizibile în dezvoltarea infrastructurii rutiere, a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinul pentru dezvoltarea IMM-urilor, antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă: „Aceste investiții reprezintă argumente solide pentru o campanie electorală pro-europeană și consider absolut necesar menținerea și consolidarea politicii de coeziune drept principal instrument al dezvoltării europene.”

„Cu cât vom aloca în viitor un buget mai consistent politicii de coeziune, cu atât vom reuși să întărim sentimentul de apartenență și sprijinul pentru proiectul european al populației, în special în regiunile în care cetățenii se simt lăsați în urmă sau sunt atrași de propaganda înșelătoare a regimurilor nedemocratice”, a conchis acesta. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO1 hour ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO2 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.8 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G78 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO9 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G79 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA9 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

U.E.10 hours ago

UE ar trebui să se folosească de politica comercială pentru a-și reafirma statutul de putere economică, reclamă Suedia și Finlanda, care deplâng abordarea ”mai defensivă și mai restrictivă”

U.E.11 hours ago

Finlanda cere ajutorul UE pentru a opri afluxul de migranți din Rusia

ROMÂNIA1 day ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending