Connect with us

U.E.

Înalții oficiali ai Uniunii Europene constată cu dezamăgire că Marea Britanie este aproape de a ,,înfrunta abisul”, dar speră încă să depășească ,,auto-blocada ridicolă” din Parlament pentru a evita ,,o realitate tragică pentru cetățeni”

Published

on

@Guy Verhofstadt/Twitter

Coordonatorul procesului de negociere din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat că ,,un Brexit dur” a devenit ,,aproape inevitabil”, într-o postare pe Twitter după respingerea tuturor alternativelor la acordul premierului britanic de către Camera Comunelor în votul orientativ de luni seara. Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, s-a poziționat la fel ca Verhofstadt, recunoscând iminența retragerii Marii Britanii fără un acord pe 12 aprilie, dar păstrând încă o ultimă speranță că acest scenariu poate fi evitat.

The House of Commons again votes against all options. A hard #Brexit becomes nearly inevitable. On Wednesday, the U.K. has a last chance to break the deadlock or face the abyss. https://t.co/iixDhr5t6N

,,Miercuri Marea Britanie are o ultimă şansă pentru a depăşi impasul sau pentru a înfrunta abisul”, a adăugat Verhofstadt, făcând referire la faptul că parlamentul de la Londra va organiza miercuri o nouă rundă de voturi indicative.

Liderul grupului ALDE din PE spera înaintea votului de ieri din parlamentul britanic ca deputații să ia calea compromisului și ,,să oprească acest haos” , votând ,,odată da în loc de nu, cum se întâmplă de fiecare dată”, preciza el pe Twitter. Verhofstadt mai spunea că, din păcate, Brexitul nu este o ,,glumă proastă de 1 aprilie, ci o realitate tragică pentru toți cetățenii și afacerile noastre”.


 

Amintim faptul că Guy Verhofstadt sugera către postul de radio belgian VRT că UE ar putea fi de acord cu o uniune vamală cu Marea Britanie dacă opțiunea ar fi susținută de parlamentul britanic, urmând ca propunerea să fie inclusă în Declarația Politică care însoțește acordul de retragere chiar după summit-ul convocat de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru 10 aprilie. O astfel de propunere a fost înaintată de două ori de fostul ministru de finanțe și al internelor din Partidul Conservator, Kenneth Clarke, dar a fost respinsă copleșitor de formațiunea acestuia atât în voturile de săptămâna trecută, cât și în voturile orientative de ieri seara. 

Propunerea politicianului conservator prevedea angajarea guvernului în negocierea ,,unei uniuni vamale permanente și cuprinzătoare între Regatul Unit și UE”, ca parte a oricărei înțelegeri privind Brexit, dar a fost respinsă la o distanță de doar 3 voturi, cu 276 de voturi împotrivă și 273 pentru. 

În acest context, eurodeputatul german Jens Geier, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete, consideră că în parlamentul britanic este o ,,auto-blocadă ridicolă” şi că UE  ar puteat să fie de acord cu extinderea după 12 aprilie a termenului pentru Brexit doar  în cazul organizării unui al doilea referendum.

În opinia sa, restul Europei priveşte lupta de putere de la Londra cu ,,o copleşitoare plictiseală”, el însuși declarându-se ,,plictisit de moarte” de Brexit și nepăsător față de o eventuală demisie a premierului Theresa May, potrivit unei postări pe Twitter.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michael Barnier, a avut, de asemenea, o reacție după voturile indicative de luni seara. Acesta a declarat că vede trei căi de progres în privința Brexit: nicio înțelegere, o prelungire lungă a termenului de retragere sau  acceptarea acordului premierului Theresa May, informează BBC.

,,O ieșire fără acord nu a fost niciodată dorința sau scenariul preferat de noi, dar UE 27 este acum pregătită”, a spus Barnier. ,,Pe zi ce trece devine tot mai probabil.”

Theresa May se pregătește marți pentru cinci ore de discuții în cabinet după ce deputații au votat alte patru soluții alternative la acordul de retragere al primului ministru, dar niciuna nu a obținut majoritatea. O uniune vamală cu UE a fost respinsă cu trei voturi, în timp ce o moțiune pentru un alt referendum a primit cele mai multe voturi pentru, dar tot nu a reușit să fie adoptată.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 12 aprilie, dar este încă posibil să solicite o prelungire a termenului de retragere dacă guvernul reușește să obțină aprobarea parlamentului pentru acordul negociat cu UE. În acest caz, ar urma să părăsească blocul comunitar la 22 mai, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai. În acest context, Secretarul de Stat pentru Brexit, Stephen Barclay, le-a transmis parlamentarilor că, dacă vor să obțină o întârziere din partea UE, guvernul trebuie să poată prezenta o ,,propunere credibilă” cu privire la ceea ce ar face pentru dezamorsarea situației, relatează sursa citată mai sus. 

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker avertiza duminică că ,,UE nu mai are răbdare cu Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul”. Într-un interviu acordat televiziunii de stat italiene,  Juncker a spus că ar dori ca deputații din Marea Britanie să poată ajunge la ,,un acord privind calea de urmat în următoarele ore sau în următoarele zile”, relata Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt adjunct al acestuia, într-o postare pe Twitter. 

,,Am avut multă răbdare cu prietenii noștri britanici, dar răbdarea se apropie de sfârșit”, a declarat el pentru RAI. Președintele Comisiei a adăugat: ,,Până acum știm la ce spune nu parlamentul britanic, dar nu știm la ce ar putea să spună da”. Juncker a mai remarcat că ,,dacă am compara Sfinxul cu Marea Britanie, Sfinxul ar arăta ca o carte deschisă”.

În orice caz, afirmațiile lui Michel Barnier sunt un ecou al Comisiei Europene, care a informat încă de săptămâna trecută că UE și țările sale membre sunt ,,complet pregătite pentru o ieșire fără acord pe 12 aprilie la miezul nopții.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Primarul Emil Boc solicită din Comitetul European al Regiunilor finanțări europene ”consistente” pentru proiectele ”verzi” de mobilitate

Published

on

© EPP Group CoR/ Twitter

Primarul municipiului Cluj-Napoca, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor, a solicitat împreună cu mai mulți lideril locali europeni, în cadrul dezbaterii Raportului “Challenges for public transport in cities and metropolitan regions”, o finanțarea europeană consistentă a proiectelor viitoare de mobilitate europeană bazate pe tren metropolitan și metrou.

”Pandemia va trece (sperăm cât mai repede) și trebuie extinse modalitățile alternative la transportul cu mașina: este vorba despre mobilitatea nepoluantă – verde – bazată pe autobuze electrice, tramvai, troleibuze, tren metropolitan, metrou. În acest fel se va recâștigă rapid încrederea oamenilor în transportul public și sănătatea noastră va fi mai bine protejată”, a transmi fostul premier într-o postare pe pagine de Facebook.

De asemenea, decizia Comitetului European al Regiunilor va fi comunicată Parlamentului European și Consiliului European, instituții care au competență decizionala finală în ceea ce privește aprobarea susținerii financiare începând cu anul 2021.

Emil Boc a menționat în mesajul său că primăria Cluj-Napoca lucrează în acest moment la pregătirea implementării a două proiecte de mobilitate verde, nepoluantă: tren metropolitan și metrou: ”Cu sprijin financiar european, întrucât răspund priorităților strategice ale Uniunii Europene, aceste proiecte vor putea fi implementate începând cu exercițiul financiar 2021-2027.”

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Eu, ca deputat în Parlamentul European, voi apăra mereu drepturile lucrătorilor români

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a menționat într-un mesaj scris pe pagina de Facebook că va apăra mereu drepturile lucrătorilor români și transmite că toate statele membre trebuie să aplice normele europene în cazul lucrătorilor sezonieri.

”Toate statele membre trebuie să aplice normele Uniunii Europene. Eu, ca deputat în Parlamentul European, voi apăra mereu drepturile lucrătorilor români. Aceștia trebuie să aibă condiții decente de cazare și muncă, oriunde decid să își desfășoare activitatea”.

Liberalul Dan Motreanu precizează că a primit această garanție din partea  comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, căruia i-a solicitat condiții decente de cazare și muncă pentru lucrătorii sezonieri.

De asemenea, în scrisoarea trimisă către deputatul român, comisarul european a subliniat că lucrătorii sezonieri au aceleași drepturi pentru a ocupa un loc de muncă ca și lucrătorii naționali, iar odată angajați au dreptul la egalitate de tratament cu aceștia în ceea ce privește condițiile de muncă, inclusiv remunerarea. În plus, au dreptul la a aceleași avantaje sociale și fiscale ca și lucrătorii statului membru gazdă, mai informează Dan Motreanu.

Într-o rezoluție adoptată la sfârșitul lunii iunie, Parlamentul îndeamnă Comisia să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal. Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.În prezent, 1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125 000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88 000), din Germania în Luxemburg (52 000), din Slovacia în Austria (48 000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46 000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370 000 în Italia, 300 000 în Germania, 276 000 în Franța și 150 000 în Spania.

Citiți și: Dan Motreanu: Adoptarea de PE a Rezoluției privind drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri obligă practic Comisia Europeană și statele membre să îmbunătățească situația acestora

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Parlamentul European a aprobat finanțări de 585 de milioane de euro pentru srijinul refugiaților sirieni aflați în Turcia, Iordania și Liban

Published

on

© European Union, 2017

Parlamentul European a dat undă verde Uniunii Europene să cheltuie 585 de milioane de euro pentru a continua sprijinul umanitar pentru refugiații din țările din vecinătate. 

Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită în Turcia. Eurodeputaţii au dat undă verde pentru 485 de milioane de euro care să permită continuarea ajutorului umanitar de urgenţă către refugiaţii din Turcia.

Comunitățile gazdă și refugiații sirieni și  palestinieni (tot din Siria)  din Iordania și Liban vor fi sprijiniți cu un total de 100 de milioane euro: ”Acești bani vor fi folosiți pentru finanțarea proiectelor care oferă acces la educație, susțin mijloacele de trai și oferă servicii de sănătate, canalizare, apă și deșeuri, precum și protecție socială”, se arată în comunicatul oficial.

La sfârșitul lunii februarie autoritățile elene s-au confruntat cu un val de refugiație sirieni după ce administrația de la Ankara a anunțat că aceștia nu vor mai fi opriți să ajungă în Europa, în semn de protest fața de uciderea a 33 de soldați turci în Siria.

Reamintim că în luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în periocol.

Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.

Turcia găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending