Connect with us

U.E.

Înalții oficiali ai Uniunii Europene constată cu dezamăgire că Marea Britanie este aproape de a ,,înfrunta abisul”, dar speră încă să depășească ,,auto-blocada ridicolă” din Parlament pentru a evita ,,o realitate tragică pentru cetățeni”

Published

on

@Guy Verhofstadt/Twitter

Coordonatorul procesului de negociere din partea Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat că ,,un Brexit dur” a devenit ,,aproape inevitabil”, într-o postare pe Twitter după respingerea tuturor alternativelor la acordul premierului britanic de către Camera Comunelor în votul orientativ de luni seara. Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, s-a poziționat la fel ca Verhofstadt, recunoscând iminența retragerii Marii Britanii fără un acord pe 12 aprilie, dar păstrând încă o ultimă speranță că acest scenariu poate fi evitat.

The House of Commons again votes against all options. A hard #Brexit becomes nearly inevitable. On Wednesday, the U.K. has a last chance to break the deadlock or face the abyss. https://t.co/iixDhr5t6N

,,Miercuri Marea Britanie are o ultimă şansă pentru a depăşi impasul sau pentru a înfrunta abisul”, a adăugat Verhofstadt, făcând referire la faptul că parlamentul de la Londra va organiza miercuri o nouă rundă de voturi indicative.

Liderul grupului ALDE din PE spera înaintea votului de ieri din parlamentul britanic ca deputații să ia calea compromisului și ,,să oprească acest haos” , votând ,,odată da în loc de nu, cum se întâmplă de fiecare dată”, preciza el pe Twitter. Verhofstadt mai spunea că, din păcate, Brexitul nu este o ,,glumă proastă de 1 aprilie, ci o realitate tragică pentru toți cetățenii și afacerile noastre”.


 

Amintim faptul că Guy Verhofstadt sugera către postul de radio belgian VRT că UE ar putea fi de acord cu o uniune vamală cu Marea Britanie dacă opțiunea ar fi susținută de parlamentul britanic, urmând ca propunerea să fie inclusă în Declarația Politică care însoțește acordul de retragere chiar după summit-ul convocat de Președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru 10 aprilie. O astfel de propunere a fost înaintată de două ori de fostul ministru de finanțe și al internelor din Partidul Conservator, Kenneth Clarke, dar a fost respinsă copleșitor de formațiunea acestuia atât în voturile de săptămâna trecută, cât și în voturile orientative de ieri seara. 

Propunerea politicianului conservator prevedea angajarea guvernului în negocierea ,,unei uniuni vamale permanente și cuprinzătoare între Regatul Unit și UE”, ca parte a oricărei înțelegeri privind Brexit, dar a fost respinsă la o distanță de doar 3 voturi, cu 276 de voturi împotrivă și 273 pentru. 

În acest context, eurodeputatul german Jens Geier, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete, consideră că în parlamentul britanic este o ,,auto-blocadă ridicolă” şi că UE  ar puteat să fie de acord cu extinderea după 12 aprilie a termenului pentru Brexit doar  în cazul organizării unui al doilea referendum.

În opinia sa, restul Europei priveşte lupta de putere de la Londra cu ,,o copleşitoare plictiseală”, el însuși declarându-se ,,plictisit de moarte” de Brexit și nepăsător față de o eventuală demisie a premierului Theresa May, potrivit unei postări pe Twitter.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michael Barnier, a avut, de asemenea, o reacție după voturile indicative de luni seara. Acesta a declarat că vede trei căi de progres în privința Brexit: nicio înțelegere, o prelungire lungă a termenului de retragere sau  acceptarea acordului premierului Theresa May, informează BBC.

,,O ieșire fără acord nu a fost niciodată dorința sau scenariul preferat de noi, dar UE 27 este acum pregătită”, a spus Barnier. ,,Pe zi ce trece devine tot mai probabil.”

Theresa May se pregătește marți pentru cinci ore de discuții în cabinet după ce deputații au votat alte patru soluții alternative la acordul de retragere al primului ministru, dar niciuna nu a obținut majoritatea. O uniune vamală cu UE a fost respinsă cu trei voturi, în timp ce o moțiune pentru un alt referendum a primit cele mai multe voturi pentru, dar tot nu a reușit să fie adoptată.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 12 aprilie, dar este încă posibil să solicite o prelungire a termenului de retragere dacă guvernul reușește să obțină aprobarea parlamentului pentru acordul negociat cu UE. În acest caz, ar urma să părăsească blocul comunitar la 22 mai, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai. În acest context, Secretarul de Stat pentru Brexit, Stephen Barclay, le-a transmis parlamentarilor că, dacă vor să obțină o întârziere din partea UE, guvernul trebuie să poată prezenta o ,,propunere credibilă” cu privire la ceea ce ar face pentru dezamorsarea situației, relatează sursa citată mai sus. 

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker avertiza duminică că ,,UE nu mai are răbdare cu Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul”. Într-un interviu acordat televiziunii de stat italiene,  Juncker a spus că ar dori ca deputații din Marea Britanie să poată ajunge la ,,un acord privind calea de urmat în următoarele ore sau în următoarele zile”, relata Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt adjunct al acestuia, într-o postare pe Twitter. 

,,Am avut multă răbdare cu prietenii noștri britanici, dar răbdarea se apropie de sfârșit”, a declarat el pentru RAI. Președintele Comisiei a adăugat: ,,Până acum știm la ce spune nu parlamentul britanic, dar nu știm la ce ar putea să spună da”. Juncker a mai remarcat că ,,dacă am compara Sfinxul cu Marea Britanie, Sfinxul ar arăta ca o carte deschisă”.

În orice caz, afirmațiile lui Michel Barnier sunt un ecou al Comisiei Europene, care a informat încă de săptămâna trecută că UE și țările sale membre sunt ,,complet pregătite pentru o ieșire fără acord pe 12 aprilie la miezul nopții.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Răzvan Popa, vizită în Austria: Le transmit românilor de la Viena că PSD va continua să le asculte solicitările

Published

on

Foto: Calea Europeană

Eurodeputatul Răzvan Popa s-a aflat ieri, 18 mai, în Austria, la Viena, unde participat la o serie de întâlniri cu o parte a comunității românești și cu membrii nou înființatei organizații PSD Austria, care din 2014 până recent rămăsese inactivă. În aceeași zi, vicecancelarul austriac, liderul extremei drepte din coaliția de guvernare și-a dat demisia după ce a fost implicat într-un scandal de corupție, mai multe detalii despre criza guvernamentală din Austria, aici.

„Conaționalii de aici au înțeles că guvernarea actuală a adoptat măsuri care să vină în ajutorul diasporei dar și măsuri care îmbunătățesc traiul românilor.”, transmite Răzvan Popa pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că în timpul mandatului său, Răzvan Popa în calitate de eurodeputat, împreună cu colegii din delegația social-democraților, a apărat interesele românilor din străinătate de fiecare dată și a cerut sancționarea măsurilor discriminatorii luate de Guvernul austriac in privinta alocațiilor pentru copii.

Citiți și: Europarlamentarul Răzvan Popa ( PSD, S&D) cere Comisiei Europene ”să ia măsurile care se impun” în cazul legislației referitoare la alocațiile pentru copiii muncitorilor români din Austria

Eurodeputatul Răzvan Popa a salutat prima măsură a Comisiei Europene împotriva Austriei pentru discriminarea în privința alocațiilor pentru copii, ”Atâta timp cât muncitorii români și de alta nationalitate plătesc impozite la nivelul statului austriac, și nu la nivelul țării din care provin, este normal ca și copiii acestora să beneficieze de alocații ca toți cetățenii austrieci. Dublul standard nu poate să fie acceptat între statele membre UE”, a scris Popa pe Facebook, reamintind solicitările sale către președintele Comisiei Europene și către comisarul european pentru muncă și afaceri sociale, precum și discuția avută la Viena cu cancelarul Austriei.

 

Le-am transmis românilor de la Viena că PSD va continua să guverneze bine și să le asculte solicitările, așa cum a făcut-o și până acum, fie prin sprijinul oferit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, fie prin serviciile consulare sau alte ministere de resort. De asemenea, PSD Diaspora le este un partener permanent de dialog celor aflați în afara granițelor.”, a adăugat eurodeputatul în mesajul postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Răzvan Popa este membru al Comisiei pentru Bugete, dar și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia pentru afaceri juridice, Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. De asemenea, Răzvan Popa face parte din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE și Delegația pentru relațiile cu Canada.

Acesta cadidează din partea PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, aflându-se pe locul 18.

Citiți și: Partidul Social Democrat și-a desemnat candidații pentru alegerile europarlamentare. Rovana Plumb deschide lista social-democraților. Cine se mai află pe listă

Continue Reading

Alegeri Europene 2019

Emilian Pavel, candidat PSD la europarlamentare, mesaj înainte de alegerile din 26 mai: Ne dorim o integrare mai adâncă în Uniunea Europeană, de aceea am propus integrarea României în zona euro până în 2024

Published

on

@theparliamentmagazine.eu

Eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) candidează din partea PSD pentru un nou mandat în viitoarea legislatură a Parlamentului European, iar în contextul în care în mai puțin de 7 zile românii, împreună cu 500 de milioane de cetățeni europeni ar urma să voteze pentru alegerile eurparlamentare, acesta a transmis un mesaj electoral pe pagina sa oficială de Facebook.

„Să fii patriot în Europa înseamnă să recunoști meritele președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. România a reușit să finalizeze 90 de dosare în doar 100 de zile și mai avem multe de finalizat până terminăm această președinție. Partidul Social Democrat, atunci când este la guvernare duce România mai departe. A dus în 2004 la finalitatea negocierile celor 33 de capitole pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, în 2003, am reușit să aderăm la NATO, tot prin guvernarea PSD. Atunci când suntem la guvernare ne dorim o integrare mai adâncă în Uniunea Europeană, de aceea am propus o integrare în zona euro până în 2024. Partidul Social Democrat își dorește o Românie puternică în Uniunea Europeană.”

Emilian Pavel este deputat în Parlamentul European și activează, printre altele, ca membru cu drepturi depline al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și al Comisiei speciale privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale din Parlamentul European. La finele lunii februarie eurodeputatul a primit susținerea oficială a conducerii Tineretului Social-Democrat (TSD) în vederea depunerii unei noi candidaturi pentru un loc în Parlamentul European. Mai multe informații despre activitatea acestuia, aici.

Acesta candidează pe lista PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, unde ocupă locul 14.

Citiți și: Partidul Social Democrat și-a desemnat candidații pentru alegerile europarlamentare. Rovana Plumb deschide lista social-democraților. Cine se mai află pe listă

Continue Reading

U.E.

Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Published

on

Foto: www.eu2018.at

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

”I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil”, a anunţat Sebastian Kurz în faţa presei. ”Prea mult este prea mult”, a mai spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. Kurz a pus acum capăt coaliţiei dintre aceste două partide.

Preşedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, apreciind chiar că acestea sunt necesare în noul context politic. După declaraţia cancelarului Kurz a apărut şi el în faţa presei, afirmând că ei vor discuta duminică paşii următori. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Vicecancelarul austric, lideul extremei drepte austriece Heinz-Christian Strache, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic.

Citiți și: Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending