Secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a primit luni la Departamentul de Stat pe ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, o reuniune prilejuită de momentul simbolic al aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO, precum și a 70 ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice. De remarcat că șeful diplomației române se află în SUA din data de 25 martie, perioadă în care a participat la vizita premierului Viorica Dăncilă la Washington, unde aceasta a susținut mutarea ambasadei României la Ierusalim, iar prezența lui Meleșcanu în Statele Unite a continuat cu o rundă de promovare, la New York, a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Întrunirea Pompeo-Meleșcanu de la Washington, ce precedă reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO din capitala SUA în 3-4 aprilie, a fost marcată de discuții privind eforturile pozitive ale României în accepțiune militară, însă și de importanța unor eforturi de aceeași talie în privința combaterii corupției, a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat la finalul întâlnirii celor doi oficiali.
De asemenea, aceasta este prima întrevedere bilaterală între un ministru român al Afacerilor Externe și un secretar de Stat al SUA la sediul Departamentului de Stat după aproape opt ani. În septembrie 2011, ministrul Teodor Baconschi a fost primit la Washington de secretarul de Stat Hillary Clinton, ocazie cu care cei doi oficiali au semnat Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Totodată, cu ocazia vizitei a fost adoptată între președinții Barack Obama și Traian Băsescu Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. De atunci, întrevederile bilaterale între miniștrii români de Externe și secretari de Stat ai SUA au avut loc în marja reuniunilor ministeriale ale NATO, cu excepția întâlnirii dintre Rex Tillerson și Teodor Meleșcanu, în noiembrie 2017, în timpul unei escale tehnice a fostului secretar de Stat la București.
SUA laudă eforturile României în cadrul NATO, dar pun accentul pe ”importanța combaterii corupției” în disputa cu ”influența malignă” a Rusiei
Potrivit Departamentului de Stat, discuțiile dintre Mike Pompeo și Teodor Meleșcanu au vizat cooperarea strânsă dintre SUA și România în domeniul securității.
”România este un aliat robust care își respectă angajamentele față de burden sharing (n.r. – 2% din PIB pentru Apărare, înzestrare și contribuții la operațiuni) și față de provocările pe care NATO le înfruntă pe flancul estic”, i-a transmis Pompeo lui Meleșcanu.
Cei doi oficiali au discutat în mod special despre agresiunea Rusiei în Marea Neagră și rolul României în contribuția la securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre.
Conform Departamentului de Stat, Pomep și Meleșcanu au abordat și ”importanța eforturilor României de a combate corupția, fenomen ce subminează instituțiile democratice și promovează influența malignă a adversarilor”.
Trebuie remarcat faptul că Statele Unite insistă în mod constant în rândul aliaților est-europeni asupra legăturii dintre corupția endemică și oportunitatea ce decurge din aceasta pentru actori precum Rusia și China de a-și promova ceea ce Washington-ul numește o ”influență malignă”.
MAE: Teodor Meleșcanu a promovat candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU și la OCDE
Potrivit MAE, șeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.
De altfel, sub președinția română a Consiliului UE a fost închis dosarul de negociere privind viitoarea directivă a gazelor naturale, un cadru de reglementare care contracarează statutul monopolizator al Rusiei în furnizarea necesarului de energie Europei, un domeniu în care administrația Trump critică îndeosebi Germania, principalul beneficiar al construcției Nord Stream 2.
Întrunirea Pompeo-Meleșcanu de la Washington face parte din prezența diplomatică la nivel înalt a României în această perioadă în SUA. Ministrul român de Externe se află în SUA din data de 25 martie, perioadă în care a participat la vizita premierului Viorica Dăncilă la Washington, unde aceasta a susținut mutarea ambasadei României la Ierusalim, iar prezența lui Meleșcanu în Statele Unite a continuat cu o rundă de promovare, la New York, a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

© US Department of State
Conform diplomației române, Teodor Meleșcanu ”a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU”.
În acest context, ministrul Afacerilor Externe a avut deja la New York o serie de întrevederi importante în vederea promovării candidaturii României la Consiliul de Securitate al ONU, între care cu secretarul general Antonio Guterres și cu reprezentanții mai multor grupuri regionale de state.
Situația ambasadei României în Israel nu a fost discutată, potrivit comunicatelor oficiale
Potrivit MAE, între întrevederea cu Mike Pompeo la Washington și reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO, Teodor Meleșcanu se întoarce la Washington, context în care se va întâlni cu reprezentanții grupurilor statelor arabe, o reuniune care este preconizată a fi dificilă prin prisma evoluțiilor recente după declarația premierului Viorica Dăncilă de a muta ambasada României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
În comunicatele emise de Departamentul de Stat și de Ministerul Afacerilor Externe nu figurează nicio mențiune cu privire la această chestiune, deși vicepreședintele SUA Mike Pence i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, în scurta lor întrevedere la Washington, că salută decizia anunțată de șefa guvernului român cu privire la ambasada țării în Israel.
Anunțul de atunci al lui Dăncilă a provocat consternare în rândul lumii arabe și a generat anularea vizitei Regelui Iordaniei Abdullah al II-lea la București, o vizită ce deschidea turneul diplomatic al suveranului iordanian și care cuprindea inclusiv un summit al Ligii Statelor Arabe.
În cele din urmă, întrevederea Pompeo – Meleșcanu va fi urmată de o reuniune cât un capitol de istorie. La 3-4 aprilie, la Washington, România și celelalte 28 state NATO se vor întâlni pentru a demonstra că ”legătura dintre Europa și America de Nord a făcut din NATO cea mai puternică alianță din istorie”.
Miniștrii de Externe din cele 29 țări membre ale NATO vor lua parte miercuri, la Washington, la o sesiune comună a Congresului SUA dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, prilej cu care Jens Stoltenberg va deveni primul secretar general din istoria septuagenară a Alianței ce va susține în discurs de la tribuna Congresului american.
Reuniunea miniștrilor de Externe, ce se va desfășura în aceeași sală unde pe 4 aprilie 1949 cei 12 membri fondatori semnau Tratatul Atlanticului de Nord, va fi dominată de discuții privind viitorul relațiilor cu Rusia în contextul încălcării Tratatului privind forțele nucleare intermediare, rolul Alianței în lupta împotriva terorismului și încheierea unei înțelegeri politice în Afganistan, precum și chestiunea împărțirii echitabile a responsabilităților, îndeosebi în privința cheltuirii a 2% din PIB pentru bugetele apărării din națiunile aliate.