Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Italia îl va onora pe președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu funeralii de stat

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Italia îl va onora pe președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu funeralii de stat, a anunţat miercuri guvernul italian, la o zi după decesul lui, care a survenit după o serie de complicații și disfuncție a sistemului imunitar.

Guvernul a aprobat funeraliile de stat pentru David Sassoli în urma unei propuneri venite din partea premierului Italiei, Mario Draghi, informează Agerpres. Slujba funerară va avea loc vineri la Bazilica Sfânta Maria a Îngerilor şi a Mucenicilor (Basilica Santa Maria degli Andeli e dei Martiri) de la Roma.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sunt aşteptaţi să participe la funeralii.

Preşedintele Parlamentul European David Sassoli a încetat din viaţă marţi la spitalul din orașul italian Aviano, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani, a anunțat purtătorul său de cuvânt Roberto Cuillo.

Mesaje de omagiere au fost transmise de mai mulți lideri și oficiali europeni, între care președintele Consiliului European, Charles Michelpreședinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyenpreședintele Klaus Iohannis, dar și importanți membri ai Comisiei Europene, precum vicepreședintele Frans Timmermans și comisarul Paolo Gentiloni, fost premier italian și coleg de partid cu David Sassoli.

După ce s-a vindecat de leucemie, sănătatea i-a devenit călcâiul lui Ahile. Fumător pasionat şi ”bon vivant”, el a fost spitalizat în septembrie anul trecut în stare gravă din cauza unei pneumonii, ceea ce l-a făcut să lipsească din Parlament timp de câteva săptămâni, aminteşte EFE, potrivit Agerpres. Luni, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli, care  a fost internat pe 26 decembrie “din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar”. Acest lucru a fost făcut public abia luni, două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor sale publice.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică în urmă cu aproximativ un deceniu a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost ales preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit. În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de la sesiunea plenară de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

Sassoli a condus Parlamentul European în timpul celei mai grave crize din istoria UE – pandemia – și al punerii pe șine a celui mai mare plan de redresare aprobat vreodată în Uniunea Europeană.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan îi cere lui Manfred Weber să-i unească pe popularii europeni pentru ”a face presiuni în sensul măririi compensațiilor” pentru fermierii români afectați de invazia rusă din Ucraina

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, a discutat cu Manfred Weber, președintele acestei formațiuni din legislativul european și lider al Partidului Popular European, despre ”problema fermierilor români, care au primit compensații de 25 de ori mai mici decât au cerut pentru pierderile suferite după din invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin”.

Am avut o întâlnire extrem de plăcută dimineață cu Manfred Weber, președinte al Popularilor Europeni și al EPP Group din Parlamentul European. Manfred este nu doar un creștin adevărat, dar și un om cu o energie rară. Am deschis problema fermierilor români, care au primit compensații de 25 de ori mai mici decât au cerut pentru pierderile suferite după din invadarea Ucrainei de către Putin Vladimir. L-am rugat să poziționăm EPP, de orientare creștin-democrată și conservatoare, recunoscut ca fiind apărătorul fermierilor din Europa, pentru a face presiuni în sensul măririi compensațiilor de 56 de milioane de euro pentru trei țări la 500 de milioane, suma anunțată inițial de Comisie” a precizat Rareș Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Demersul eurodeputatului vine să completeze apelul lansat liderilor UE, acela de a decide plata unor compensații pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”.

Aceste compensații au fost anunțate de comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Ele se ridică la 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), defalcate după cum urmează: Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane.

Chiar dacă aceste trei state membre au undă verde de a dubla acest sprijin prin ajutoare de stat, fermierii și-au exprimat nemulțumirea, considerând că suma este prea mică, în contextul în care 60% din cerealele ucrainene au tranzitat România, conform mențiunilor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ședințe PPE ce a avut loc săptămâna trecută.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a afirmat marți că delegația eurodeputaților români din grupul PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor, dar că suma de 10 milioane de euro pe care România o va primi drept compensație pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina reprezintă un eșec al negocierilor Ministerului Agriculturii cu Comisia Europeană.

“România va primi doar 10,05 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 29,5 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16,75 milioane de euro, potrivit propunerii prezentate de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Delegația PPE România a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români. Însă, această luptă trebuia să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Răspunderea pentru prezentarea documentelor necesare revine Ministerului Agriculturii”, a scris Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

 

Prim-vicepreședintele PNL a amintit că a solicitat Comisiei Europene, împreună cu eurodeputatul Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale.

“Scrisoarea trimisă Comisiei Europene a fost semnată de 48 de europarlamentari. Am susținut necesitatea sprijinirii fermierilor români și într-un discurs ținut în plenul Parlamentului European. Am obținut promisiunea sprijinului pentru fermierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea recentă de la grupul PPE. Am făcut tot ceea ce ține de atribuțiile noastre de europarlamentari, dar sumele pentru compensații se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări”, a explicat Motreanu.

Potrivit acestuia, România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina.

“Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că 60% din grânele din Ucraina au tranzitat România”, a declarat Motreanu.

“Acum, Petre Daea promite că Guvernul României va oferi în plus o sumă echivalentă cu sprijinul UE, adică încă 10,05 milioane de euro. De asemenea, spune că a solicitat ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, revizuirea formulei de calcul. Încearcă sa îndrepte lucrurile pe ultima sută de metri, în loc să acționeze profesionist din timp”, a declarat europarlamentarul.

România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au cerut Comisiei Europene, la sfârșitul lunii ianuarie, să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, invocând supra-oferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina.

Ministrul Agriculturii a declarat marți că suma de 10,05 milioane de euro a fost propunerea Comisiei Europene, fără să existe o negociere, adăugând că Cehia, Ungaria și Slovacia n-au primit niciun cent. Acesta a adăugat că va cere refacerea formulei de calcul.

Potrivit europarlamentarului Dan Motreanu, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro în contextul în care transporturile de grâne din Ucraina sunt scutite de taxe vamale.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a subliniat în cadrul unui eveniment organizat în Silicon Valley, nevoia unei colaborări mai strânse între UE și SUA în domeniul inovării.

Acesta se află într-o vizită oficială în ”capitala mondială a tehnologiei” pentru a organiza alături de comisarul european pentru  Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, Zilele europene ale inovării.

Obiectivul evenimentului este de a atrage investitori și specialiști pentru dezvoltarea sistemului european de inovare.

”În deschiderea EU Innovation Days, am prezentat astăzi acțiunile Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European în domeniul cercetării și inovării. Am subliniat că ITRE susține inițiativele comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și programele europene Horizon Europe, Innovation Union și The European Research Area (ERA). Am insistat pe nevoia unui colaborări mai strânse cu SUA în domeniul inovării. Trebuie să știți că Statele Unite ale Americii sunt cel mai important participant non-UE la programele de cercetare ale Uniunii”, a detaliat Bușoi într-un mesaj publicat pe Facebook.

Apelul său vine pe fondul unor valori și ambiții comune în domeniul științei și cercetării, ”pe care îl considerăm esențial pentru progres”.

”Rezultatele și proiectele pe care SUA, în general și Silicon Valley, în special, le au in domeniul inovarii sunt o importantă sursă de inspirație și pentru UE. Am subliniat totodată necesitatea consolidării cooperării transatlantice pentru a răspunde mai bine provocărilor din domeniul sănătății și al climei, dar și oportunităților oferite de inteligența artificială, quantum computing și tehnologia 6G”, a completat eurodeputatul în cadrul evenimentului la care au participat peste 250 de persoane.

Mai mult, acesta a reafirmat ”angajamentul Parlamentului European de a susține toate inițiativele care să transforme Europa într-un continent al inovației și cercetării”. Cristian Bușoi nu a uitat să amintească de Cluj Napoca, ”centru al inovării și excelenței”.

În 2022, investițiile în inovare în Europa s-au ridicat la peste 85 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE1 min ago

Ambasadele României și Marii Britanii la Tbilisi au devenit ambasade punct de contact NATO în Georgia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 mins ago

Rareș Bogdan îi cere lui Manfred Weber să-i unească pe popularii europeni pentru ”a face presiuni în sensul măririi compensațiilor” pentru fermierii români afectați de invazia rusă din Ucraina

Dan Motreanu11 mins ago

Dan Motreanu: Delegația PPE a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români, dar aceasta trebuie să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Compensațiile de doar 10 milioane de euro, un eșec

INTERNAȚIONAL35 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi58 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac2 hours ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO4 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending