Connect with us

U.E.

Josep Borrell, apel la “un salt înainte” pentru apărarea și securitatea europeană: Suntem în cel mai periculos moment după Războiul Rece; NATO rămâne în centrul apărării teritoriale a Europei

Published

on

© European Union

Europa este în pericol, iar europenii trebuie să învețe să vorbească limbajul puterii, a atenționat marți șeful diplomației europene, Josep Borrell, pledând pentru dezvoltarea Uniunii Europene ca un “actor real de securitate”, apel ce coincide cu criza de securitate dintre Rusia și Ucraina și parcursul aprobării în curând a Busolei Strategice a apărării europene. El a cerut “un salt înainte” pentru apărarea și securitatea Europei

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a susținut marți seară un discurs în cadrul evenimentului “Europa în pericol: Ce urmează pentru securitatea şi apărarea UE?”, co-organizat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), pe care Borrell îl conduce, şi de Institutul de Studii pentru Securitate al UE.

Borrell, recunoscut pentru înclinațiile și metaforele sale analitice, și-a împărțit în trei secțiuni care au vizat: 1) aserțiunea că Europa este în pericol, susținută deunăzi și în Parlamentul European; 2) ce ar trebui Europa să facă cu privire la criza Rusia – Ucraina și 3) cum se poate dezvolta UE ca actor real de securitate.

“De zeci de ani, avem o dezbatere privind rolul Europei în lume. Adesea, oamenii descriu UE ca fiind un gigant economic, dar și un pitic politic și un vierme militar. Știu că este un clișeu. Dar, la fel ca multe clișee, avea un element de adevăr în el. Astfel, de-a lungul anilor, am avut un lung șir de planuri și inițiative, pline de acronime. De la Planul Pleven și Comunitatea Europeană de Apărare; la Cooperarea politică europeană și începutul Politicii externe și de securitate comună după Maastricht; la războaiele din fosta Iugoslavie și “ora Europei”, la Saint Malo, începutul PESA, apoi PSAC, apoi PSAC, obiectivul principal de la Helsinki, PESCO, Facilitatea europeană pentru pace etc. etc. etc. (…) Europenii trebuie să privească lumea așa cum este, nu așa cum am vrea noi să fie. De asemenea, cred că trebuie să folosim un limbaj simplu, mai degrabă decât frazele obișnuite, politicoase, dar goale. De aceea, la audierea mea în PE, am susținut că europenii trebuie să învețe “să vorbească limbajul puterii”, a afirmat el.

Mesajul său principal a fost că “Europa este în pericol“.

“Mi-aș dori să fie altfel”, a spus Borrell, dar în ultimii doi ani “am asistat la o înrăutățire serioasă a mediului nostru strategic”, pe care șeful diplomației UE l-a descris ca fiind “cel mai periculos moment al perioadei de după Războiul Rece”.

Situațiile periculoase invocate de Borrell sunt riscul unui conflict militar major în Europa, competiția strategică dintre SUA și China, o schimbare geografică a balanței de putere, de la la Vest la Est, din lumea atlantică către cea indo-pacifică și slăbirea sistemului multilateral.

“Pe scurt, este vorba de reunirea problemelor secolului al XIX-lea, adică ciocnirea imperiilor, ale secolului al XX-lea, adică epoca politicii de putere, și ale secolului al XXI-lea, adică înarmarea interdependenței”, a spus Înaltul Reprezentant în ceea ce a fi catalogat a fi un “cocktail riscant” din cauza căruia securitatea Europei este în pericol.

El a precizat că Europa are o alegere de făcut – aceea de a investi în capacitatea colectivă de acțiunea sau de a accepta că “suntem un obiect de politică externă și un un actor geopolitic”.

Recunoscând din nou că Rusia subminează ordinea europeană de securitate de mai mulți ani, Borrell a respins conceptul sferelor de influență, care nu mai aparține realității acestui secol. Șeful diplomației europene a prezentat și direcțiile de acțiune și instrumentele de care dispune UE pentru a reacționa la o eventuală agresiune a Rusiei.

Ne coordonăm cu SUA în ceea ce privește răspunsul scris pe care îl va trimite săptămâna aceasta ca răspuns la propunerile Rusiei. Ca mijloc de descurajare, pregătim un set de sancțiuni puternice în cazul în care Rusia decide să întreprindă noi acțiuni militare împotriva Ucrainei. Trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile. Natura răspunsului nostru trebuie să se potrivească cu natura alegerilor Rusiei. Decizia privind sancțiunile va fi probabil cea mai importantă pârghie pe care o are Occidentul – și vom face acest lucru în cooperare cu SUA și cu alții. Îmi revine mie, în calitate de Înalt Reprezentant, sarcina de a propune un pachet de sancțiuni Consiliului, unde statele membre vor trebui să decidă”, a afirmat el.

În același timp, UE își extinde sprijinul acordat Ucrainei, astfel încât aceasta să fie mai în măsură să reziste mai bine presiunii rusești, Borrell dând exemplul deciziei Comisiei Europene de a aproba un nou pachet de asistență macro-financiară de 1,2 miliarde de euro.

Josep Borrell a cerut și reducerea “rolului exagerat” pe care considerentele energetice îl joacă în relațiile UE-Rusia.

“Trebuie să reducem dependența noastră generală de petrol și gaze și de importuri, pentru Green Deal, dar și pentru geopolitică. Acest lucru înseamnă dezvoltarea surselor de energie regenerabilă la noi și o mai mare diversificare a rutelor și a surselor din străinătate. Este vorba de investiții în tranziția ecologică, dar și de reducerea dependențelor noastre strategice”, a punctat el, mai ales că exi

Cât privește “Busola strategică”, propunerea prin care ţările UE caută să obţină o mai mare autonomie în domeniul apărării, Borrell a insistat din nou asupra forței europene de reacție rapidă, o capacitate de desfășurare rapidă a UE care să permită desfășurarea rapidă a până la 5.000 de soldați pentru diferite tipuri de crize.

În încheiere, șeful diplomației UE a căutat din nou să îndepărteze ezitările de a avansa pe această agendă “din cauza NATO”, subliniind că acestea vin din interiorul Uniunii Europene, nu din Statele Unite.

NATO rămâne în centrul apărării teritoriale a Europei. Nimeni nu pune la îndoială acest lucru. Dar acest lucru nu ar trebui să împiedice țările europene să își dezvolte capacitățile și să desfășoare operațiuni în vecinătatea noastră și dincolo de aceasta.O mai mare responsabilitate strategică europeană este cel mai bun mod de a consolida solidaritatea transatlantică. Nu este vorba fie de UE, fie de NATO: este vorba de ambele”, a conchis Josep Borrell.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Șefa diplomației germane, la Varșovia: Vom obține securitatea doar fără Rusia lui Putin. Germania nu a ascultat vocile din Europa Centrală și de Est care spuneau că Nord Stream 2 este o armă politică

Published

on

© Auswaertiges Amt

Europa a devenit mai puternică de când Germania a adoptat o linie comună cu alți membri ai UE în ceea ce privește Rusia, a declarat ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Varșovia, acolo unde a luat cuvântul la Warsaw Security Forum. care a luat cuvântul la Forumul de Securitate de la Varșovia, transmite corespondentul Ukrinform.

Vom obține securitatea doar fără, nu cu, Rusia lui Vladimir Putin. Aceasta a fost o schimbare importantă în politica germană“, a declarat Baerbock, citată de Ukrinform și Sueddeutsche Zeitung.

Ea a recunoscut că, anterior, Germania nu a ascultat cu mare atenție “evaluarea corectă a multor parteneri” cu privire la Rusia.

Mai mult, ea a dat ca exemplu gazoductului Nord Stream, a cărui construcție a întâlnit opoziția țărilor din Europa Centrală și de Est și a Statelor Unite. Astfel, a spus că poate înțelege că există întrebări în Europa de Est după disputa legată de gazoductul rusesc Nord Stream 2. 

Noi, Germania, nu am ascultat ce au spus țările din Europa Centrală și de Est despre Nord Stream 2 ca fiind o armă politică“, a spus Baerbock, într-un ecou al unor afirmații similare venite la mijlocul lunii septembrie din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Atunci, în discursul privind Starea UE, fostul ministru german al apărării a recunoscut că o lecție învățată din acest război este aceea că ar fi trebuit să “ascultăm vocile” celor care îl cunosc pe Putin, inclusiv vocile “din interiorul Uniunii noastre – în Polonia, în țările baltice și în toată Europa Centrală și de Est”.

Pe de altă parte, Baerbock nu este străină de astfel de abordări. Aflată în luna decembrie la prima sa reuniune G7 și după întrevederi cu șefa Comisiei Europene și cu secretarul general al NATO, Annalena Baerbock a asigurat că gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu va fi autorizat să funcţioneze în cazul unei noi “escaladări” în Ucraina, lucru care s-a întâmplat.

Tot la Warsaw Security Forum, șefa diplomației germane a spus că Berlinul și-a schimbat cu 180 de grade cursul în ceea ce privește livrările de arme pentru Ucraina și a asigurat că “vom apăra fiecare colț al teritoriului NATO”.

Schimbarea de abordare a Germaniei își are acum originea în deja celebrul discurs Zeitenwende al cancelarului federal Olaf Scholz. La 27 februarie, într-o alocuțiune susținută în Bundestag, intitulată “Războiul lui Putin și răspunsul nostru” și care marchează “un punct de cotitură” și de transformare a politicii externe germane, Scholz a anunțat că Germania va investi 100 de miliarde de euro pentru apărare și că “belicoșii ca Putin” trebuie opriți. Discursul va rămâne cunoscut sub denumirea de “Zeitenwende” (un punct de cotitură).

Mai mult, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro prilejuit de Ziua Unității Germane, ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a spus că lecția pe care europenii trebuie să o învețe după peste trei decenii de ani de la reunificarea pașnică a Germaniei este că nu putem avea încredere în Rusia, o lecție care trebuie învățată “pe calea ce grea”, întrucât Moscova nu este un furnizor de energie de încredere și nu este un actor politic de încredere. “Rusia reprezintă în aceste zile tot ceea ce noi disprețuim, încălcarea regulilor internaționale, agresiunea, încercarea de a intimida partenerii mai slabi sau presupuși mai slabi”, a spus el.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Anul european al tineretului: UE adoptă primul Plan de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE pentru a consolida cooperarea cu tinerii din întreaga lume

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentat al UE au adoptat Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a Uniunii Europene pentru perioada 2022-2027, primul cadru de politică pentru un parteneriat strategic cu tinerii din întreaga lume pentru un viitor mai rezilient, mai incluziv și mai sustenabil.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest plan va contribui la îndeplinirea angajamentelor internaționale, cum ar fi Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite și Acordul de la Paris privind schimbările climatice, printr-o mai mare implicare a tinerilor în cadrul politicilor de acțiune externă ale UE și prin responsabilizarea acestora.

”Avem cea mai mare generație de tineri din istorie. Din păcate, 600 de milioane de tineri trăiesc în situații de conflict sau de fragilitate și aproximativ 264 de milioane de copii și tineri nu sunt școlarizați. Acești ultimi ani ne-au arătat, de asemenea, că tinerii sunt cei mai afectați de crizele și instabilitatea cauzate de conflictele armate, de inegalitățile tot mai mari și de provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, degradarea mediului sau pandemia de COVID-19. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că tinerii dispun de instrumentele și oportunitățile necesare pentru a se dezvolta și a participa pe deplin la viața de zi cu zi. Ei sunt adulții de mâine, trebuie să investim în prezentul și în viitorul lor”, a declarat Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

La rândul său, comisarul pentru parteneriat internațional, Jutta Urpilainen, a punctat că ”planul de acțiune pentru tineret se ridică la înălțimea angajamentului nostru de a plasa tineretul în centrul acțiunii externe a UE pentru dezvoltare durabilă, egalitate și pace, de a le oferi spațiul în care să se exprime și de a găsi soluții pentru un viitor mai bun. I-am ascultat pe tineri și îi vom mobiliza, capacita și conecta în mod semnificativ, oferindu-le oportunități, începând cu Strategia „Global Gateway”, pe care UE o oferă partenerilor pentru investiții care sunt în serviciul oamenilor și al planetei”.

Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE se bazează pe trei piloni de acțiune care vor contribui la conturarea parteneriatului UE cu tinerii din țările partenere:

  1. parteneriat menit să mobilizeze: prin care vocea tinerilor să se facă mai bine auzită în procesul de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor.

Tinerii solicită și merită o abordare cuprinzătoare pentru o implicare semnificativă, incluzivă și eficace. UE se angajează să susțină vocea și rolul de lider al tinerilor din întreaga lume, în special al femeilor și fetelor tinere, al tinerilor activiști și al organizațiilor de tineret, la toate nivelurile de guvernanță, de la politica internă la forumurile multilaterale, și în cadrul proceselor de elaborare a politicilor UE.

  1. parteneriat menit să capaciteze: combaterea inegalităților și punerea la dispoziția tinerilor a competențelor și a instrumentelor de care au nevoie pentru a prospera.

Tinerii sunt capacitați atunci când le sunt auzite vocile, iar inegalitățile care le afectează viața sunt combătute. UE va continua să susțină transformarea educației la nivel mondial, nu în ultimul rând prin investiții în cadrul inițiativei „Global Gateway”, îmbunătățind accesului tinerilor la oportunități economice, consolidând capacitatea tinerilor de a contribui la dezvoltarea durabilă și la realizarea tranziției verzi și a celei digitale în întreaga lume și promovând sănătatea, bunăstarea mintală și fizică a tinerilor și accesul la sănătatea și la drepturile în materie de sexualitate și reproducere. UE va continua să acorde o atenție deosebită copiilor și tinerilor care trăiesc în contexte de conflict.

  1. parteneriat menit să conecteze: multiplicarea oportunităților oferite tinerilor de a crea rețele și de a face schimb de informații cu colegii lor din întreaga lume.

UE urmărește să promoveze mobilitatea, schimburile și crearea de rețele între tineri ca aspect esențial al dimensiunii interpersonale a strategiei „Global Gateway”. Se urmărește asigurarea diversității și a incluziunii, acordând totodată o atenție deosebită barierelor sociale și economice, decalajului digital și riscurilor legate de dezinformare.

Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE va consolida inițiativele în curs și va lansa noi inițiative-cheie pentru tinerii din întreaga lume, de exemplu:

  • Inițiativa „Tineretul și femeile în democrație”, în valoare de 40 de milioane EUR, va întări vocea și rolul de lider al tinerilor, al tinerilor activiști și al organizațiilor conduse de tineri din întreaga lume, prin consolidarea drepturilor, a capacitării și a participării acestora la afacerile publice și politice. Inițiativa va sprijini organizațiile locale și tinerii activiști care își desfășoară activitatea în domenii precum supravegherea instituțională, combaterea corupției, observarea alegerilor cetățenești, promovarea reformelor democratice, educația civilă, promovarea dreptului de vot, a libertății de asociere și de întrunire și a drepturilor omului.
  • Fondul de capacitare a tinerilor este o nouă inițiativă-pilot cu un buget de 10 milioane EUR, care va oferi sprijin financiar direct inițiativelor conduse de tineri în țările partenere, punând accentul pe punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel local, în special pe cele care țin de mediu și de schimbările climatice, și pe incluziunea tinerilor vulnerabili și marginalizați.
  • Academia de tineret Africa-Europa va canaliza un sprijin financiar în valoare de 50 de milioane EUR către oportunități de învățare formală și informală și schimburi pentru tinerii care doresc să își îmbunătățească competențele de conducere și să creeze rețele de factori de schimbare în Africa.

Planul de acțiune pentru tineret se înscrie în eforturile instituțiilor UE de a marca Anul european al tineretului 2022 și dimensiunea sa internațională, punând în lumină rolul important al tinerilor în construirea unui viitor mai bun – mai ecologic, mai incluziv și mai digital.

Planul de acțiune pentru tineret este rezultatul unor ample consultări cu peste 220 de părți interesate din întreaga lume, în special cu organizațiile pentru drepturile copiilor și cu organizațiile de tineret. Acesta răspunde cererii legitime a tinerilor, reflectată și în rezultatele Conferinței privind viitorul Europei, de a participa într-un mod mai structurat în procesele de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor la nivelul UE.

Planul de acțiune pentru tineret consolidează dimensiunea internațională a Strategiei UE pentru tineret și se bazează pe Strategia UE privind drepturile copilului.

Acesta se bazează pe Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația, care subliniază necesitatea unei participări egale, depline și semnificative a tinerilor la viața publică și politică, precum și pe Pilonul european al drepturilor sociale. În cele din urmă, implementează Planul de acțiune al UE pentru egalitatea de gen (GAP) III, punând accentul pe capacitarea fetelor și a femeilor tinere.

Un raport privind indicatorii referitori la tineret și setul de date care îl însoțește, elaborat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei (JRC), contribuie la abordarea bazată pe dovezi a Planului de acțiune pentru tineret. Acesta oferă o hartă a datelor internaționale privind tineretul într-o serie de mari domenii tematice și face recomandări tuturor părților interesate care lucrează în domeniul tineretului pentru o mai mare coerență.  

Planul de acțiune pentru tineret va sprijini, de asemenea, punerea în aplicare a Agendei ONU pentru tineret, pace și securitate și contribuția tinerilor în construirea unei păci durabile, la justiție și reconciliere și la combaterea extremismul violent.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Țările și regiunile UE vor beneficia de sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European a adoptat o nouă legislație în acest sens

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Țările și regiunile UE vor primi sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluție în acest sens.

Conform unui comunicat al instituției mai sus amintite, documentul a fost adoptat cu 592 de voturi pentru, 12 împotrivă și 10 abțineri.

Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European a accelerat propunerea FAST-CARE (Asistență flexibilă pentru teritorii) a Comisiei Europene și a retrimis-o în plen fără amendamente, pentru a accelera aprobarea acesteia. Plenul a aprobat textul fără modificări. Principala preocupare a eurodeputaților este de a se asigura că ajutorul este accesibil regiunilor și statelor membre ale UE cât mai curând posibil.

Mai precis, noua legislație simplifică normele de utilizare a fondurilor de coeziune în două domenii: ajutorul pentru migrație și asistența pentru investițiile de coeziune amenințate de costurile ridicate ale energiei și de lipsa materiilor prime și a forței de muncă.

În egală măsură, noile norme prevăd o prefinanțare suplimentară de 3,5 miliarde de euro în 2022 și 2023.

De asemenea, permite finanțarea de 100 % din partea UE pentru proiectele care promovează integrarea socioeconomică a resortisanților țărilor terțe și elimină cerința privind locul de reședință pentru refugiați.

În plus, pentru a se asigura că ajutorul ajunge la comunitățile locale, cel puțin 30 % din valoarea proiectului trebuie să fie acordat autorităților locale sau organizațiilor comunitare locale.

Propunerea va trebui acum să fie aprobată în mod oficial de către Consiliu înainte de a intra în vigoare la o zi după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

U.E.39 mins ago

Șefa diplomației germane, la Varșovia: Vom obține securitatea doar fără Rusia lui Putin. Germania nu a ascultat vocile din Europa Centrală și de Est care spuneau că Nord Stream 2 este o armă politică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Biden l-a anunțat pe Zelenski că SUA trimit Ucrainei un nou ajutor militar de 625 de milioane de dolari care include și rachete HIMARS

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski a avut prima discuție telefonică cu Giorgia Meloni, viitorul premier italian: Italia va sprijini ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Anul european al tineretului: UE adoptă primul Plan de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE pentru a consolida cooperarea cu tinerii din întreaga lume

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Țările și regiunile UE vor beneficia de sprijin suplimentar pentru a atenua consecințele războiului rus împotriva Ucrainei, după ce Parlamentul European a adoptat o nouă legislație în acest sens

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea sancțiunilor UE pentru a-l constrânge pe Putin să se retragă din Ucraina și așteaptă măsuri de sprijin energetic din partea UE pentru R. Moldova

CONSILIUL UE9 hours ago

REPowerEU: România a obținut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după ce Consiliul UE a convenit asupra poziției sale, anunță Adrian Câciu

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Războiul Rusiei în Ucraina: Volodimir Zelenski a adoptat un decret prin care exclude negocieri de pace cu Vladimir Putin

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

PE: Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefonalele și tabletele cu un încărcător comun

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

UE va avea o nouă legislație care îi va consolida capacitatea de a preveni și gestiona epidemiile de boli transmisibile

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO4 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.2 weeks ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

Team2Share

Trending