Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis anunță că va prezenta miercuri, la Bruxelles, “două-trei acțiuni” pe care le va iniția pentru aderarea României la Schengen după veto-ul Austriei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seară, de la Palatul Cotroceni, că miercuri, în marja summit-urilor UE – ASEAN și Consiliului European de la Bruxelles, va prezenta “două-trei acțiuni” pe care le va iniția pentru a obține progrese privind aderarea României la spațiul Schengen.

Este evident că trebuie continuat pe toate căile posibile pentru a găsi o soluție – diplomatică, evident – la această problemă. Care sunt concret pașii pe care îi vom întreprinde, vom discuta pe parcurs. Astăzi nu o să vă dau nimic concret, dar miercuri probabil că o să vă prezint două-trei acțiuni pe care le voi iniția pentru a putea progresa pe acest dosar Schengen“, a afirmat Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni alături de președintele Elveției, Ignazio Cassis, aflat în vizită oficială în România.

Miercuri, la Bruxelles, va avea loc primul summit din istorie dintre liderii UE și liderii statelor membre ale ASEAN pentru a marca 45 de ani de relații diplomatice. Joi, la sediul Consiliului, va avea loc summitul de iarnă al Consiliului European, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv președintele Iohannis și cancelarul austriac Karl Nehammer, vor discuta despre războiul din Ucraina declanșat de Rusia, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică și relații externe, arată proiectul ordinii de zi.

În acest sens, șeful statului a asigurat că va ridica problema aderării României la Schengen în Consiliul European, dar a explicat că un “vot va fi doar atunci când se întruneşte iar Consiliul JAI”, la nivelul miniștrilor de interne din țările UE.

Șeful statului s-a arătat “supărat şi dezamăgit” de faptul că România nu a obţinut toate voturile în vederea aderării la spaţiul Schengen şi a menţionat că este hotărât să ducă lucrurile “mai departe” până când ţara noastră va deveni membră a spaţiului de liberă circulație.

 Totodată, președintele Iohannis a criticat puternic modul de a face politică al Austriei.

“Când s-a votat, Austria a susținut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins pentru că sunt foarte mulți migranți, dar pentru Croația a știut să spună da, iar pentru România și Bulgaria nu. (…) Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migrația e o problemă dar e la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu e cauza ei. România a primit un NU nemeritat pentru o chestiune pe care nu am cauzat-o”, a adăugat el.

În politică nu contează dacă ești supărat sau frustrat sau bucuros. Noi suntem aleși pentru a rezolva problemele națiunii, în cazul meu națiunii române, și asta voi face eu în continuare. Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Spațiului Schengen“, a promis Iohannis.

Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere. 

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. În același timp, reprezentanții Comisiei Europene, prin vicepreședintele Margaritis Schinas, au cerut un vot pozitiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație. Susținere pentru România a fost manifestată și de Germania, Franța, Slovacia, Suedia și Spania, ultimele două fiind țările care vor deține anul viitor, câte șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene.

În prima sa reacție, imediat după veto-ul Austriei, președintele Klaus Iohannis a avertizat că această decizie politică “riscă să afecteze unitatea europeană” și a afirmat că “România merita un vot favorabil” și că “nu ne vom opri până nu vom adera” la Schengen.

Drept răspuns politico-diplomatic la veto-ul Austriei, România a decis chemarea ambasadorului Emil Hurezeanu pentru consultări, într-un semnal clar al părții române de a sublinia poziția de dezacord ferm cu conduita Austriei și de a diminua nivelul actual al relațiilor cu acest stat. Mai mult, Bucureștiul a avertizat că vor exista “consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale ca urmare a poziției Austriei.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

“În Moldova va bate inima Europei”, afirmă șeful Consiliului European: Veți deschide porțile pentru 50 de lideri europeni prieteni, un simbol că Moldova nu este singură

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi, într-un mesaj video, că prezența a 50 de lideri europeni la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău este un moment istoric pentru Republica Moldova și calea acestei țări spre Uniunea Europeană.

“La 1 iunie, în Moldova va bate inima Europei. Veți deschide porțile frumoasei voastre țări pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru cetățenii țării. Este un simbol puternic al unui continent care este alături de voi, un simbol puternic în calea voastră spre familia noastră europeană. Moldova, ești printre prieteni! Moldova, nu ești singură!”, a afirmat Michel, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesaje similare au fost transmise zilele trecute și de președintele francez Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mesajul președintelui Consiliului European vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European împărtășește opinia lui Macron privind o ”autonomie strategică” a UE: Există un atașament față de alianța cu SUA, dar nu presupune să urmăm ”orbește” Washingtonul

Published

on

© European Union, 2022

Liderii europeni devin din ce în ce mai deschiși față de demersul președintelui francez, Emmanuel Macron, de a obține ”autonomia strategică” a UE față de Statele Unite, este opinia exprimată de președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Politico Europe.

În vreme ce controversele capătă amploare în urma comentariilor liderului francez conform cărora Europa ar trebui să reziste presiunii de a deveni ”adepții Americii”, Michel a sugerat că poziția politicianului francez nu este izolată în rândul liderilor UE. În timp ce Macron a vorbit în calitate de președinte francez, opiniile sale reflectă o schimbare în creștere în rândul liderilor UE, a declarat președintele Consiliului European.

”A existat un salt înainte în ceea ce privește autonomia strategică în comparație cu acum câțiva ani”, a declarat Michel pentru emisiunea televiziunii franceze La Faute à l’Europe într-un interviu care va fi difuzat miercuri.

”În ceea ce privește problema relației cu Statele Unite, este clar că pot exista nuanțe și sensibilități în jurul mesei Consiliului European. Unii lideri europeni nu ar spune lucrurile în același mod în care le-a spus Emmanuel Macron … Cred că destul de puțini gândesc cu adevărat ca Emmanuel Macron”, a completat liderul european.

”Există într-adevăr un mare atașament care rămâne prezent – și Emmanuel Macron nu a spus altceva – pentru această alianță cu Statele Unite. Dar dacă această alianță cu Statele Unite presupune că noi urmăm orbește, sistematic, poziția Statelor Unite în toate chestiunile, nu”, a completat Michel.

Emmanuel Macron, proaspăt întors din China, a solicitat Uniunii Europene să lupte pentru ”autonomie strategică” și să nu se lase atrasă în tulburările dintre cei doi poli de putere, SUA sau China, fapt ce a stârnit nemulțumirile Washingtonului și Berlinului.

Liderul francez, însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vizita în China, a dorit să transmită un mesaj de unitate europeană în fața unei Chine cordiale cu Rusia, care pare să împărtășească poziția Moscovei anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”, după cum descria secretarul de stat american, Antony Blinken, relația dintre aceste autocrații.

Disensiunile dintre primele două economii ale lumii se reflectă și în propunerea de buget pentru anul fiscal 2024, înaintată de președintele american, Joe Biden, prin care urmărește, printre altele, să câștige competiția cu China și să îngrădească Rusia

De cealaltă parte, Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor, și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat va fi definită de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin, fapt evidențiat și prin avertismentul de a nu furniza Rusiei arme, transmis de șefa executivului european cu prilejul vizitei sale.

Călătoria, urmărită îndeaproape de Statele Unite, s-a soldat cu o declarație comună a lui Emmanuel Macron și Xi Jinping, care nu face referire la Rusia și nici nu condamnă războiul pornit de aceasta în Ucraina, astfel că așteptările specialiștilor de la Casa Albă nu au fost înșelate. 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European dezminte că ar ”cheltui excesiv” pentru deplasările oficiale: Creșterea, o consecință a ”activității intense” ca urmare a războiului rus din Ucraina

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a negat în publicația belgiană Le Soir, prin vocea unui purtător de cuvânt, că ar face ”cheltuieli excesive” pentru călătoriile sale de serviciu, aspect susținut recent de ziar francez Le Monde, conform EFE, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al lui Michel a negat și a îmbrăcat în contextul informația apărută în Le Monde, care îl acuză pe președintele Consiliului European că și-a mărit semnificativ bugetul de la preluarea mandatului și că a efectuat cheltuieli masive în deplasările sale.

Ziarul francez notează că bugetul lui Michel pe anul 2024, în proces de aprobare, se ridică la 2,6 milioane de euro, cu 27,5% mai mult decât cel prevăzut pentru 2023.

Creşterea se datorează în principal ”activităţii sale internaţionale intense”, după cum a explicat pentru Le Monde Secretariatul General al Consiliului, în special din cauza impactului războiului din Ucraina.

Totalul cheltuielilor de călătorie ale lui Charles Michel şi ale delegaţiilor pe care le conduce, care includ membri ai cabinetului, personal de protocol, servicii de securitate şi altele, ar fi în jur de 1,9 milioane de euro, în timp ce predecesorii săi la conducerea Consiliului cheltuiau în medie 500.000 de euro.

Printre prerogativele președintelui Consiliului European, prevăzute la articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), se află și reprezentarea externă a UE la nivel de șefi de stat sau de guvern:

  • în ceea ce privește chestiunile legate de politica externă și de securitate comună (PESC) a UE, alături de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, care contribuie la punerea în aplicare a PESC și la asigurarea unității, coerenței și eficacității acesteia;
  • la summiturile internaționale, de obicei alături de președintele Comisiei Europene.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.4 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE4 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA6 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.6 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.6 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA7 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending