Connect with us

U.E.

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

Published

on

© European Union, 2023

Înăsprirea regulilor de azil în Austria, cu mai multe controale la frontieră și expulzări, are în mod clar un efect, apreciază ministrul de Interne al acestei țări Gerhard Karner, relatează joi DPA, citat de Agerpres.

”Contrabandiştii evită acum Austria”, a declarat politicianul conservator pentru ziarul german Die Welt, afirmaţiile fiind publicate online joi dimineaţa.

El a mai spus că țara sa adoptă ”măsuri drastice privind repatrierea migranţilor ilegali şi delincvenţilor”.

Într-o conferință de presă susținută la începutul lunii aprilie alături de ministrul de Interne Cătălin Predoiu, oficialul german amintea că ”în primul trimestru al anului trecut, la granița cu Burgenland, au fost înregistrate 4450 de detecții iar în primul trimestru al acestui an doar 190”.

În evenimentul care a marcat intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, Karner a punctat ”colaborarea foarte bună și necesare între țările noastre pentru siguranța și securitatea cetățenilor noștri”.

Citiți și: Ministrul de Interne al Austriei mulțumește României pentru ”munca extraordinară depusă pentru securizarea frontierelor externe” ale UE

La acel moment, Cătălin Predoiu a a reiterat deschiderea României de a coopera cu Austria și alte state membre pentru îmbunătățirea spațiului Schengen cu obiectivul final de aderare deplină la zona de liberă circulație.

Citiți și: Cătălin Predoiu reiterează deschiderea României de a coopera cu Austria și alte state membre pentru îmbunătățirea spațiului Schengen cu obiectivul final de aderare deplină la zona de liberă circulație

Un pas în această direcție o reprezintă promisiunea făcută de același oficial român în cadrul Conferinței Ministeriale privind operaţionalizarea Pactului privind migraţia şi azilul, desfășurată la finalul aceleiași luni aprilie.

”România este pregătită să implementeze Pactul privind migrația și azilul și am demarat deja activități în acest sens. În anticiparea implementării reformei, pe parcursul anului 2023, împreună cu Comisia Europeană și Agențiile UE am derulat un Proiect Pilot la frontiera cu Serbia și am demonstrat cum o foarte bună practică poate prevala, uneori, unei legislații imperfecte, care va fi  în curând înlocuită.  Implicarea noastră în această inițiativă a fost în concordanță cu pașii activi pe care țara noastră îi întreprinde în cadrul eforturilor regionale de reducere a fluxurilor de migrație ilegală și de consolidare a securității frontierelor externe”, amintea Predoiu.

Amintim că Viena și-a motivat opoziția din decembrie 2022 față de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen prin plângeri legate de numărul prea mare de migrați care ajung în Austria. 

Pentru a stinge nemulțumirile acestei țări, Comisia Europeană a lansat  împreună cu Bulgaria și România proiectele-pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare, implementate cu succes. 

În plus, a fost lansată o inițiativă regională privind cooperarea polițienească între statele membre aflate de-a lungul rutei Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, adică între Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia. 

Așa se face că, la 31 martie, aceste demersuri au culminat cu acceptarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele maritime și aeriene, Comisia Europeană dând asigurări că va continua să ofere președinției Consiliului Uniunii Europene tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024.

Așa se face că executivul european a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

Published

on

© European Union 2023

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi concluziile privind situația și viitorul pieței unice, intitulate „O piață unică în beneficiul tuturor” și solicită o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică, care să se concentreze pe îmbunătățirea cadrului de reglementare al acesteia în vederea sporirii beneficiilor sale potențiale, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Adoptarea acestui document vine în contextul în care în 2023 s-au împliniat 30 de ani de la Tratatul de la Maastricht și de la crearea pieței unice europene, iar de atunci s-a desfășurat un amplu proces de reflecție asupra oportunităților și provocărilor pe care aceasta le prezintă.

Consiliul European din martie 2023 a solicitat acțiuni ambițioase pentru finalizarea pieței unice, iar în iunie, liderii UE au solicitat un raport independent la nivel înalt privind viitorul pieței unice. Președințiile spaniolă și belgiană ale Consiliului UE l-au însărcinat pe fostul prim-ministru italian și președinte al Institutului Jacques Delors, Enrico Letta, să elaboreze raportul. Versiunea finală, intitulată “Mai mult decât o piață”, a fost prezentată în cadrul Consiliului European extraordinar din 17 și 18 aprilie 2024.

Raportul Letta propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029, consolidarea pieței unice europene pe trei coordonate – rapiditate, siguranță și solidaritate, și cea de-a cincea liberate a pieței unice, consacrată inovării. Cu ocazia summitului din aprilie, liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii.

O piață unică pentru secolul XXI

Acum, concluziile Consiliului recunosc realizările pieței unice în cei 30 de ani de existență, dar recunosc, de asemenea, necesitatea unei noi strategii pentru a valorifica potențialul neexploatat al acesteia. Prin urmare, Consiliul invită Comisia să pregătească o strategie pentru o piață unică modernizată înainte de iunie 2025.

“Piața internă este una dintre principalele realizări ale Uniunii Europene. Aceasta a adus beneficii pentru bunăstarea noastră și bunăstarea socială și a consolidat poziția noastră economică la nivel mondial. Dar nu ar trebui să ne complacem în această situație: piața unică este încă fragmentată, toți oamenii nu beneficiază în mod egal de ea, iar marii actori își impun propriile reguli. Concluziile adoptate astăzi trasează o foaie de parcurs pentru a consolida piața noastră unică și pentru a o pregăti pentru provocările globale viitoare”, a declarat Pierre-Yves Dermagne, viceprim-ministru belgian și ministru al economiei și ocupării forței de muncă.

O mai bună reglementare

Concluziile identifică necesitatea unui cadru de reglementare mai eficient, adaptat la tranziția ecologică și digitală și la realitățile globale în schimbare rapidă.  Pentru a răspunde acestei nevoi, Consiliul solicită eliminarea sarcinilor administrative inutile și a obligațiilor de conformitate (de exemplu, raportarea excesivă). De asemenea, în concluzii se solicită identificarea și eliminarea obstacolelor din calea creșterii întreprinderilor, inclusiv a IMM-urilor, și aplicarea soluțiilor digitale în viitoarele reglementări (principii precum „think small first”, „once only”, „digital by default” sau pașaportul pentru IMM-uri).

Miniștrii solicită o mai bună utilizare a instrumentelor existente, cum ar fi centrele SOLVIT (un serviciu de sprijin pentru a ajuta întreprinderile și cetățenii care se confruntă cu probleme în alt stat membru). Concluziile solicită prevenirea suprareglementării, monitorizarea permanentă a situației de pe piață și aplicarea coerentă și fermă a legislației existente. De asemenea, se solicită abordarea practicilor comerciale neloiale pentru a consolida protecția consumatorilor.

Miniștrii subliniază, de asemenea, importanța unei mai bune legiferări, cu evaluări de impact în timp util, utile și dinamice, cu consultări ample (inclusiv paneluri ale cetățenilor) și cu utilizarea de „sandbox-uri” de reglementare – cadre juridice temporare care permit testarea tehnologiilor, produselor, serviciilor sau abordărilor de reglementare inovatoare.

Stimularea celor patru libertăți

În concluzii se solicită, de asemenea, mai multe măsuri de consolidare a potențialului pieței unice, cum ar fi o mai bună utilizare a investițiilor publice și private, investiții strategice comune publice și private și utilizarea achizițiilor publice.  Concluziile propun, de asemenea, eliminarea barierelor în calea furnizării de servicii transfrontaliere prin aplicarea unor proceduri simplificate. Miniștrii subliniază importanța îmbunătățirii capacităților forței de muncă din UE (cu o bună educație, formare și învățare pe parcursul vieții) și a creșterii atractivității pieței unice pentru lucrătorii cu înaltă calificare din țările din afara UE. Miniștrii subliniază, de asemenea, forța pieței unice la nivel mondial și subliniază importanța de a valorifica la maximum rolul său principal în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și puterea UE ca putere de standardizare la nivel mondial.

Continue Reading

U.E.

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

Published

on

© European Union, 2022 - Source: EC

Uniunea Europeană pregătește modificarea taxelor de import pentru a nu mai permite scutirea coletele de valoare mică care a permis platformelor online Temu și Shein să cucerească piața europeană cu haine, accesorii și gadgeturi la prețuri reduse, fabricate în China, măsurile fiind susținute de Germania, o țară presată de marii retaileri să ia măsuri în domeniu, relatează Reuters.

În conformitate cu reglementările actuale ale UE, pachetele cumpărate online dintr-o țară din afara Uniunii nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro, notează Reuters.

În prezent, Uniunea Europeană discută eliminarea limitei în cadrul unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023. Parlamentul European a aprobat proiectul de lege privind reforma vamală printr-un vot preliminar în luna martie, dar acesta va fi evaluat în continuare după alegerile europene de la începutul lunii iunie, cu un nou parlament în funcție. 

Cel mai recent, Comisia Europeană a desemnat Shein drept platformă online foarte mare care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii, o măsură similară fiind așteptată și în cazul Temu.

Întrebat despre posibila eliminare a limitei de către UE, Shein a declarat că “contrar unor percepții greșite comune, noi menținem prețurile accesibile prin modelul nostru de afaceri la cerere bazat pe tehnologie și prin lanțul de aprovizionare flexibil”.

Rivalul Temu, deținut de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, de asemenea, că creșterea sa a fost determinată în principal de politica de scutire de taxe vamale

“Principalele motoare din spatele expansiunii noastre rapide și a acceptării pe piață sunt eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Temu în răspunsurile scrise la întrebările Reuters.

Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au sosit în UE din afara UE în 2023, potrivit Comisiei, care afirmă că “volumele uriașe de comerț electronic testează limitele vămilor”.

Principala asociație germană de comerț cu amănuntul, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut presiuni asupra guvernului german, afirmând că scutirea a încurajat o creștere masivă a numărului de colete mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein și Temu și că autoritățile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele respectă normele UE.

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, “a semnalat că Germania va susține eliminarea limitei de 150 de euro fără taxe vamale la nivel european”, a declarat HDE pentru Reuters.

De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție.

Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

Published

on

© European Space Agency/ Facebook

Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluzii intitulate „Consolidarea competitivității Europei prin intermediul spațiului”.

Textul reflectă modul în care un sector spațial european mai competitiv poate juca un rol în răspunsul la provocările economice și sociale ale Uniunii și poate consolida rolul acesteia la nivel mondial.

”Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei. O politică spațială ambițioasă va crea oportunități de afaceri și locuri de muncă de calitate în acest sector în creștere rapidă și va ajuta, de asemenea, economia noastră, atât industria, cât și serviciile, să accelereze tranziția verde și tranziția digitală și să fie mai bine pregătită să concureze la nivel mondial”, a menționat Thomas Dermine, secretarul de stat belgian pentru redresare și investiții strategice, responsabil cu politica științifică, adjunct al ministrului economiei și ocupării forței de muncă, într-un comunicat.

Contribuția spațiului la competitivitatea Europei

În concluziile sale, Consiliul subliniază importanța tot mai mare a spațiului în multe sfere ale provocărilor și politicilor socioeconomice ale UE, indiferent dacă este vorba despre Pactul verde (care presupune și culegerea de date pentru o mai bună înțelegere și pregătire pentru schimbările climatice), despre tranziția digitală (servicii spațiale de comunicare și informare) sau despre competitivitatea generală a UE. În plus, spațiul contribuie la creșterea economică prin generarea de soluții, aplicații de sisteme și servicii inovatoare, care pot aduce beneficii multor altor sectoare printr-o cooperare mai integrată între sectorul spațial și cel non-spațial.

Dinamizarea sectorului spațial

În textul adoptat, statele membre subliniază necesitatea de a îmbunătăți utilizarea datelor spațiale și solicită o dezvoltare mai importantă a sectorului spațial prin asigurarea și sporirea investițiilor publice și private. Achizițiile publice, un cadru bun de gestionare a riscurilor sau promovarea modelelor de finanțare publice și private ar putea avea un impact pozitiv asupra tuturor actorilor din ecosistemul spațial, inclusiv asupra întreprinderilor mici și mijlocii.

Concluziile subliniază, de asemenea, că este important să se profite de efectul multiplicator al investițiilor în cercetarea și dezvoltarea spațială, să se promoveze un cadru de afaceri stabil și previzibil și să se dezvolte competențele necesare în cadrul forței de muncă din acest sector.

Concluziile evidențiază rolul important al autorităților publice în asigurarea unui acces la date eficient din punctul de vedere al costurilor pentru întreprinderi, menținând în același timp securitatea și protecția datelor spațiale.

Spațiu și acțiune mondială

Pe baza concluziilor adoptate, Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană ar trebui să contribuie la elaborarea unor norme la nivel mondial care să asigure un mediu spațial durabil.

Concluziile afirmă că un sector spațial european puternic este fundamental pentru autonomia strategică europeană și solicită extinderea sectorului spațial european și parteneriate de colaborare la nivel mondial.

Concluziile subliniază, de asemenea, că spațiul este vital pentru protecția infrastructurii critice (cum ar fi infrastructura energetică sau de rețea), ceea ce face imperativă securizarea tehnologiilor critice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending