Vibranta cooperare dintre Olanda și România la nivelul sectorului de afaceri și economia olandeză nu pot decât să beneficieze direct de aderarea României la spațiul Schengen, a afirmat miercuri, la Cincu, premierul Nicolae Ciucă, care s-a alăturat președintelui Klaus Iohannis în eforturile de a-l convinge pe premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, să accepte aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație
“Olanda ocupă primul loc în rândul investitorilor . (…) Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor și, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru piețe și lanțuri valorice”, a spus premierul Ciucă, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, moment ce a urmat alocuțiunilor susținute de cei trei lideri în fața militarilor români, olandezi, francezi și belgieni staționați la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
“Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România. Eforturile noastre sunt concentrate pe frontieră externă, pentru a asigura echilibrul optim între securitate și eficiența tranzitului de mărfuri, mai ales cereale. Pentru Piața Unică Europeană, însă, avem nevoie de continuitatea spațiului Schengen în România“, a afirmat Nicolae Ciucă.
Premierul olandez Mark Rutte a efectuat miercuri o vizită în România și s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă la Cincu, în județul Brașov, unde sunt staționate trupele olandeze aflate în țara noastră ca parte a prezenței aliate pe flancul estic și a grupului de luptă al NATO din România, care va fi configurat la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu. Țările de Jos contribuie cu un număr de aproximativ 200 de militari la grupul de luptă NATO din România. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Olanda are dislocaţi la Cincu 195 de militari, Franţa – 313, Belgia – 64 şi România – 57. În total sunt 629 de militari dislocaţi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Însă, o temă centrală a vizitei lui Rutte în România este discuția privind aderarea României la spațiul Schengen, pe care Haga a legat-o întotdeauna de îndeplinirea recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind justiția și corupția.
Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen, a afirmat miercuri premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, însă a subliniat că trebuie îndeplinite toate condițiile, invocând Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care România încă este monitorizată și problematica statului de drept.
Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a transmis așteptarea “legitimă” a României și a cetățenilor săi de a adera la Schengen, s-a arătat optimist privind o decizie, însă nu a dorit să facă “o afirmație extrem de optimistă asupra duratei”.
Șeful statului a arătat că România este parte integrantă a reformei spațiului Schengen și că se implică activ în eforturile de modernizare și eficientizare a acestuia.
“Aderarea României va contribui la securitatea și la consolidarea spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al țării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele“, i-a transmis Iohannis lui Rutte.
Președintele a subliniat că împreună cu premierii Rute și Ciucă a discutat in extenso tema Schengen și a subliniat că discuția a fost una pozitivă.
Olanda este primul investitor în România, cu peste 9 miliarde de euro, și un partener comercial de top al țării noastre, cu aproape 6,5 miliarde de euro anul trecut.