Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă: Trebuie să explicăm cetățenilor beneficiile uriașe ale aderării României la OCDE, al treilea factor de dezvoltare după aderarea la NATO și UE

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a avut marți, la Parlament, o întâlnire cu secretarul de stat din cadrul MAE Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare la OCDE, pentru a evalua etapele parcurse și pașii care urmează în realizarea acestui obiectiv de țară.

“Este o muncă de durată, dar care va aduce beneficii importante României. A fost o evaluare de ordin tehnic, având în vedere că am început acest proces, anul trecut, de la Guvern, în calitate de prim ministru, iar acum implicarea mea este diferită, din perspectiva rolului Parlamentului ca partener instituțional dedicat îndeplinirii acestui obiectiv politic major al României”, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier a precizat că evoluțiile sunt bune până în acest moment, atât pe linia Executivului, cât și pe cea a Legislativului.

“Inclusiv la nivelul Comisiei speciale pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE din care fac parte, lucrurile sunt în grafic”, a subliniat el.

Potrivit liderului PNL, este necesară a fi menținută o “atenție sporită și un ritm constant de îndeplinire a condițiilor de aderare pentru că acestea nu fac altceva decât să ajute România să se dezvolte”.

În același timp trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a explica, în termeni mai puțin tehnici, cetățenilor României, beneficiile uriașe pe care le poate aduce aderarea la această organizație de prestigiu. Pentru România va fi, cu siguranță, după aderarea țării la NATO și UE, un al treilea factor de modernizare și dezvoltare“, a conchis Nicolae Ciucă.

 

Aderarea României la OCDE a fost un obiectiv primordial al guvernului condus de Nicolae Ciucă încă de la instalarea în funcție, în noiembrie 2021.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România, organizația hotărând practic deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”. Mai mult, la trei zile distanță de la acel moment, premierul de atunci, Nicolae Ciucă, l-a găzduit la București pe secretarul general al OCDE.

Ca parte a acestui demers, OCDE a adoptat, în iunie 2022, Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Între timp, România a primit și invitația din partea OCDE de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită și de a adera la Convenția Anti-Mită a Organizației, privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

Published

on

© MDLPA

O delegație a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a participat la evaluarea României de către Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația României a fost condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA, președintele grupului de lucru constituit la nivelul MDLPA pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Din delegație au făcut parte ambasadorul însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE, Adrian Vierița, precum și directori și experți din MDLPA.

Având ca punct de plecare proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul dezvoltării regionale din perspectiva instrumentelor Organizației, secretarul de stat Stoica a prezentat pe larg tendințele și provocările României în domeniul dezvoltării regionale și planificării teritoriale, precum și demersurile făcute pentru alinierea la bunele practici și la instrumentele juridice ale Organizației.

Demnitarul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru aderarea la OCDE, accentuând importanța utilizării procesului ca un vector suplimentar de eficientizare a politicilor publice din domeniul dezvoltării regionale și de continuare a eforturilor de modernizare a politicilor și practicilor interne în acest sector.

Reprezentanții statelor membre OCDE au salutat intervenția României, exprimând  aprecierea pentru eforturile de aliniere la standardele OCDE, inclusiv în privința gestionării provocărilor comune în domeniul dezvoltării regionale.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

Published

on

© Stoian Marius - Facebook

Club România a lansat astăzi, 13 mai, în parteneriat cu ASE/ FABIZ primul „Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților naționale și individuale care vor fi deschise de aderarea țării noastre la acest important organism internațional. 

La eveniment au participat fondatorul Club România, Stoian Marius, Daniela Lulache, Head of Policy and Co-ordonation at Nuclear Energy Agency OCDE și Radu Puchiu, Aspen Institute România, Tehnology and Society Program Director, fost coordonator național pentru aderarea la OCDE.

„Am dat astfel, startul unui demers național care va cuprinde, instituții de învățământ superior din principalele centre urbane și nu numai. România are nevoie să pregătească din timp de resursă umană calificată pentru noua etapă de dezvoltare pe care o vom pracurge și suntem fericiți să putem fi inițiatori ai acestui proces! Mulțumim FABIZ – ASE, Tănase Stamule și Mina Fanea- Ivanovici!Mulțumim tuturor studenților care și-au arătat interesul!Stay tuned”, a transmis Stoian Marius, fondatorul Club România.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul a aprobat participarea României la programul OCDE de evaluare internațională a competențelor adulților. Ligia Deca: Avem nevoie de studii ca să înțelegem cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un memorandum privind participarea României la Programul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC) 2024 – 2029.

”Avem nevoie de studii care să ne ajute să înțelegem ce știu, ce pot face și cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii. În România există foarte puține informații privind modul în care diferitele parcursuri educaționale răspund nevoilor pieței muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare și/sau care sunt amenințate de automatizarea locurilor de muncă curente”, a menționat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, PIAAC este un program inițiat de OCDE și are drept scop evaluarea competențelor adulților cu vârste între 16 și 65 de ani și examinarea relațiilor dintre aceste competențe și rezultatele socioeconomice.

Programul oferă date importante cu privire la competențele adulților de procesare a informațiilor – citire, calcul și rezolvarea problemelor, date ce ne ajută să înțelegem mai bine cât de eficiente sunt sistemele noastre de educație și formare.

Oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populației adulte, asupra diferențelor între competențele pe care le au oamenii și cerințele pieței muncii, evidențiază nivelul de echitate al accesului la educație și mobilitate educațională, precum și tranziția absolvenților spre piața muncii.

Studiul PIAAC va fi derulat în România de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al Institutului Național de Statistică, al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Muncii si Protecției Sociale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL6 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO10 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ12 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA13 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ13 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE14 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ14 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA15 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending