Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă: Trebuie să explicăm cetățenilor beneficiile uriașe ale aderării României la OCDE, al treilea factor de dezvoltare după aderarea la NATO și UE

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a avut marți, la Parlament, o întâlnire cu secretarul de stat din cadrul MAE Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare la OCDE, pentru a evalua etapele parcurse și pașii care urmează în realizarea acestui obiectiv de țară.

“Este o muncă de durată, dar care va aduce beneficii importante României. A fost o evaluare de ordin tehnic, având în vedere că am început acest proces, anul trecut, de la Guvern, în calitate de prim ministru, iar acum implicarea mea este diferită, din perspectiva rolului Parlamentului ca partener instituțional dedicat îndeplinirii acestui obiectiv politic major al României”, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier a precizat că evoluțiile sunt bune până în acest moment, atât pe linia Executivului, cât și pe cea a Legislativului.

“Inclusiv la nivelul Comisiei speciale pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE din care fac parte, lucrurile sunt în grafic”, a subliniat el.

Potrivit liderului PNL, este necesară a fi menținută o “atenție sporită și un ritm constant de îndeplinire a condițiilor de aderare pentru că acestea nu fac altceva decât să ajute România să se dezvolte”.

În același timp trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a explica, în termeni mai puțin tehnici, cetățenilor României, beneficiile uriașe pe care le poate aduce aderarea la această organizație de prestigiu. Pentru România va fi, cu siguranță, după aderarea țării la NATO și UE, un al treilea factor de modernizare și dezvoltare“, a conchis Nicolae Ciucă.

 

Aderarea României la OCDE a fost un obiectiv primordial al guvernului condus de Nicolae Ciucă încă de la instalarea în funcție, în noiembrie 2021.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România, organizația hotărând practic deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”. Mai mult, la trei zile distanță de la acel moment, premierul de atunci, Nicolae Ciucă, l-a găzduit la București pe secretarul general al OCDE.

Ca parte a acestui demers, OCDE a adoptat, în iunie 2022, Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Între timp, România a primit și invitația din partea OCDE de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită și de a adera la Convenția Anti-Mită a Organizației, privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Până la finele anului, România va îndeplini jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru aderarea la OCDE

Published

on

© OECD/Michael Dean/ Flickr

Până la finalul acestui an, România va reuși să îndeplinească jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru accederea țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au declarat surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru CaleaEuropeană.ro.

Până la acest moment sunt deja îndeplinite cinci dintre aceste ținte principale, dar având în vedere că multe altele sunt deja într-un stadiu avansat de îndeplinire, sursele citate dau asigurări că jumătate din drumul pe care România îl are de parcurs pentru a intra în OCDE va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

Ținta asumată de România și convenită de altfel și cu oficialii OCDE pentru a intra în cea mai importantă organizație economică la nivel mondial este anul 2026.

Reamintim că săptămâna trecută, țara noastră a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE, după ce România a primit Avizul Formal din partea Comitetului pentru politica de dezoltare regională al organizației. Documentul confirmă atât „voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele jurídice ale OCDE în materie”, cât și alinierea țării noastre la politicile şi practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale, potrivit secretarului de stat, Luca Niculescu. 

Citiți și: Secretarul de stat Luca Niculescu: România a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE


România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu: România a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE

Published

on

© Guvernul României

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu, anunță că țara noastră a mai închis un capitol pentru aderarea la OCDE.

România a primit Avizul Formal din partea Comitetului pentru politica de dezoltare regională al organizației. Documentul confirmă atât „voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele jurídice ale OCDE în materie”, cât și alinierea țării noastre la politicile şi practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale, potrivit secretarului de stat.

De asemenea, avizul vine și cu o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor în domeniul dezvoltării regionale, de implementare urmând să se ocupe Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: „Un aviz formal înseamnă încheierea unui capitol din procesul de aderare. Ne așteptăm la mai multe vești bune în perioada următoare, după ce colegii de la Ministerul Economiei au primit scrisori privind încheierea evaluării în două Comitete, cel de Oțel și cel de Construcții Navale și după prestația excelentă a colegilor de la Consiliul Concurenței în cadrul Comitetului Competiție.”

Luca Niculescu estimează că până la sfârșitul anului, România va finaliza cu succes evaluările în aproximativ jumătate dintre cele 26 de Comitete care se ocupă de procesul de aderare a României la OCDE.


Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională, anunță MDLPA: Sunt recunoscute eforturile României de consolidare a politicii de dezvoltare regională

Published

on

© Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei/ Facebook

România a primit avizul formal al OCDE pe dezvoltare regională, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației într-un comunicat.

În cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională al Organizației a adoptat, pe 8 iulie 2024, Avizul său formal, ca urmare a evaluării României în cadrul acestui Comitet.

România a fost evaluată pe 16 mai 2024, reprezentarea fiind asigurată de o delegație condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, instituție care are rol de punct focal pentru acest Comitet și care asigură coordonarea la nivel tehnic a procesului de evaluare.

”Adoptarea Avizului formal confirmă atât voința și capacitatea României de a pune în aplicare instrumentele juridice ale OCDE care intră în competența Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională (Recomandarea Consiliului privind investițiile publice eficiente la toate nivelurile de guvernare; Declarația privind politicile pentru construirea unui viitor mai bun pentru regiuni, orașe și zone rurale; Recomandarea Consiliului privind politica de dezvoltare regională), cât și alinierea politicilor și practicilor României la politicile și practicile OCDE în domeniul dezvoltării regionale”, precizează MDLPA în comunicatul mai sus amintit.

Astfel, ”sunt recunoscute eforturile României de consolidare a politicii de dezvoltare regională, în special prin elaborarea unui sistem solid de statistici teritoriale, prin adoptarea unei abordări localizate în domeniul dezvoltării regionale și a unor documente strategice la nivel regional, județean și local, prin consolidarea sistemului de guvernanță pe mai multe niveluri și prin îmbunătățirea capacității instituționale și fiscale a guvernelor subnaționale”.

Avizul formal cuprinde o serie de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de politici, guvernanță și finanțare în domeniul dezvoltării regionale, a căror implementare va fi asigurată prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Aceste recomandări vizează cele cinci principii fundamentale de aderare ale Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională: colectarea și utilizarea de date privind dezvoltarea regională; strategiile și politicile de dezvoltare regională, inclusiv dezvoltarea urbană și rurală și legăturile dintre mediul urban și cel rural; guvernanța eficientă multi-nivel și coordonarea eficace; capacitatea instituțională și fiscală subnațională; investițiile publice la nivel subnațional.

La finalul lunii iunie, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului anunța că România atinge încă două ținte pe drumul către aderarea la una dintre cele mai relevante organizații la nivel internațional în domeniul politicilor publice după ce a primit scrisori din partea Comitetului OCDE pentru oțel și a Comitetului pentru construcții navale, prin care partea română a fost informată despre finalizarea evaluării țării noastre în cele două domenii.

Un aviz formal în procesul de aderare la OCDE a primit și Ministerul Finanțelor, la începutul lunii martie. 

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA24 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA49 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA55 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.19 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending