Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Chinei, într-un discurs pe care l-a susținut în plenul Parlamentului german, să nu sprijine Rusia cu arme în războiul său împotriva Ucrainei, relatează Deutsche Welle.
“Mesajul meu către Beijing este clar: folosiți-vă influența la Moscova pentru a face presiuni în vederea retragerii trupelor rusești. Și nu furnizați arme Rusiei agresoare“, a spus Scholz, în Bundestag, alăturându-se astfel Statelor Unite, Uniunii Europene, Franței și NATO în avertismentele lor către China.
Discursul special al cancelarului german a venit la un an după ce a anunțat o “Zeitenwende” (un punct de cotitură) a politicii externe germane, în urma asaltului Moscovei asupra Ucrainei. La acea vreme, Scholz s-a angajat, într-o sesiune specială a Bundestagului, să ofere armatei germane 100 de miliarde de euro pentru a finanța modernizările atât de necesare.
Scholz a anunțat, de asemenea, că se va deplasa la Washington pentru a consolida cooperarea cu președintele american Joe Biden.
Scholz și-a început discursul prin a sublinia importanța sprijinului continuu pentru Ucraina. Scholz a precizat că nu există nicio posibilitate ca Ucraina să negocieze un acord de pace cu Rusia din cauza “pistolului la tâmplă”.
Cancelarul german a spus: “Nu va exista un acord de pace fără implicarea poporului ucrainean”.
De asemenea, el a subliniat că este nevoie de curaj pentru a crea pacea și că este crucial ca “imperialismul lui Putin să nu fie lăsat să prevaleze”. Pentru aceasta, comunitatea internațională trebuia să adopte o poziție clară.
Scholz a criticat China pentru că nu a sprijinit Ucraina și pentru că nu a trimis un mesaj mai clar Rusiei. În context, el a avertizat China să nu livreze arme Rusiei.
Avertismentul cancelarului federal de la Berlin vine după poziții similare din partea Occidentului.
Mai întâi, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing. Șeful diplomației SUA s-a întâlnit cu Wang Yi, cel mai important diplomat chinez, la Conferința de Securitate de la München, pe care l-a avertizat cu privire la implicațiile și consecințele dacă China oferă sprijin material Rusiei sau asistență pentru evitarea sancțiunilor sistemice.
Ulterior, șeful diplomației UE a declarat că Uniunea Europeană este îngrijorată de preocupările exprimate de secretarul de stat american, Antony Blinken, conform cărora China ar urma să ofere Rusiei arme, completând că o astfel de decizie ar fi ”o linie roșie” pentru Europa.
În același spirit, șefa diplomației franceze Catherine Colonna a precizat că Beijingul trebuie să dea dovadă de “prudență” în mijlocul acuzațiilor privind sprijinirea cu arme a Rusiei.
Dinspre Paris, președintele Emmanuel Macron și-a anunțat o vizită în China la începutul lunii aprilie pentru a îndemna Beijingul să ajute Occidentul să exercite presiuni asupra Rusiei pentru încetarea agresiunii din Ucraina.
Săptămâna trecută, la 24 februarie, în aceeași zi în care s-a împlinit un an de la invazia Rusiei în Ucraina, China a făcut public planul său pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene“, documentul a fost publicat la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pe site-ul Ministerului de Externe chinez, după o vizită la Moscova a lui Wang Yi, diplomatul chinez cu cel mai înalt rang.
Propunerea respectivă a fost întâmpinată cu scepticism de UE și NATO, precizând că acestea sunt niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie.