Connect with us

SĂNĂTATE

Pactul Inovației în Sănătate | Stimularea cercetării și dezvoltării în industria farmaceutică inovatoare, cea de-a doua prioritate propusă de ARPIM

Published

on

© ARPIM

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) va lansa în această lună un document de colaborare cu factorii de decizie, obiectivul său fiind elaborarea unui pact pentru inovație pentru următorii doi ani în România, pact care să fie asumat de toate partidele politice parlamentare.

Documentul de colaborare propus de ARPIM este alcătuit pe baza a 4 axe majore:

Raportul  „The Pharmaceutical Industry in Figures” („Industria farmaceutică în cifre”), publicat de EFPIA în iunie 2021 arată că industria farmaceutică inovatoare este cel mai dinamic sector industrial de Cercetare și Dezvoltare din Europa, investind în 2020 aproximativ 39 de miliarde EUR în cercetare și dezvoltare în Europa. 

Industria farmaceutică este, de asemenea, sectorul cu cele mai mari investiții în cercetare și dezvoltare, raportate la vânzările nete. Potrivit studiului „2020 EU Industrial R&D Investment”, industria farmaceutică inovatoare și cea de biotehnologie însumează 18,4% din totalul cheltuielilor de cercetare și dezvoltare private, la nivel mondial.

Cu toate acestea, sectorul farmaceutic inovator întâmpină reale provocări. Pe lângă obstacolele de reglementare suplimentare și creșterea costurilor de cercetare și dezvoltare, sectorul a fost grav afectat de impactul măsurilor de austeritate fiscală introduse de guverne în toată Europa, începând cu 2010.

România se află pe locuri codașe în Europa în ceea ce privește investițiile în Cercetare și Dezvoltare, însumând în 2019 aproximativ 75 mililoane EUR, în comparație cu Germania care a atras investiții de 8,4 miliarde EUR, Franța 4,4 miliarde EUR, Italia 1,6 miliarde EUR, Polonia 339 milioane EUR, Ungaria 242 milioane EUR, Bulgaria 91 milioane EUR. 

© EFPIA

Dacă ne referim la studiile clinice, un raport lansat de ARPIM și IQVIA în 2020 arată că, dacă numărul de studii clinice raportat la un milion de locuitori ar fi aliniat la nivel de țară cu cele mai performante țări din regiune, piața studiilor clinice din România, de doar 72 milioane EUR, ar putea atinge 802 milioane EUR și chiar 1,4 miliarde EUR, dacă ne-am apropia de top. Cu toate acestea, numărul de persoane angajate în sector, aproximativ 35.000 de angajați, este similar cu cel din  țări cu investiții majore în domeniu.

Inovarea este puternic susținută și de pacienți. Potrivit celui mai recent eurobarometru, românii consideră că medicina și asistența medicală beneficiază de cele mai multe schimbări pozitive aduse de inovație și cercetare.

SOLUȚII PROPUSE

  • Industria farmaceutică inovatoare trebuie să fie un partener strategic pentru sistemul de sănătate, creșterea atractivității mediului de operare pentru acest sector va duce la securizarea investițiilor pe termen mediu și lung și la diminuarea riscului de dispariție a medicamentelor de pe piața din România.
  • Stimularea investițiilor în studii clinice, ce au un potențial real de peste 800 mil. Euro anual, pentru sistemul de sănătate din România;
  • Stimularea investiției în programe de suport pentru pacienți (ce au ca obiectiv educarea sau informarea pacientului), precum și facilitarea accesului la medicație și investigații medicale;
  • Stimularea înființării și autorizării centrelor de excelență și inovare și a colaborărilor între mediul academic, spitale și industria farmaceutică inovatoare.
  • Promovarea încheierii de acorduri și parteneriate ale industriei farmaceutice, cu autorități și actori relevanți, pentru dezvoltarea și implementarea celor mai bune soluții care răspund nevoilor identificate și facilitează accesul optim la inovația medicală.

Comisia Europeană condusă de președinta Ursula von der Leyen este un puternic susținător al inovării, digitalizării și consolidării securității sanitare a proiectului european. Astfel, în septembrie 2020, Comisia Europeană a lansat un nou Spațiu european de cercetare. La 16 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului privind un pact.

Propunerea de pact definește domeniile prioritare comune pentru acțiuni coordonate în sprijinul SEC, stabilește nivelul de ambiție în ceea ce privește investițiile și reformele și constituie baza pentru un proces simplificat de coordonare și monitorizare a politicilor la nivelul UE și al statelor membre prin intermediul unei platforme a SEC în cadrul căreia statele membre să își poată împărtăși abordările în materie de reformă și investiții pentru a intensifica schimbul de bune practici. Pactul este rezultatul cooperării dintre Comisia Europeană, statele membre și părțile interesate din SEC în prima jumătate a anului 2021.

Chiar pe 26 noiembrie, se preconizează că se va adopta atât Pactul pentru cercetare și inovare, cât și concluziile.

România poate contribui la Spațiul european de cercetare, care să faciliteze cooperarea și să contribuie la o industrie europeană mai competitivă.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Ziua Ambulanței din România. Nicolae Ciucă: Guvernul pregătește accesarea fondurilor europene destinate sănătății

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul Zilei Ambulanței din România, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că actualul Guvern pregătește accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății.

„Perioada de pandemie a pus o presiune suplimentară asupra profesioniștilor din asistența medicală de urgență prespitalicească, care și-au făcut datoria cu aceeași responsabilitate. Misiunea de a salva vieți este o luptă continuă, adeseori nedreaptă, cu timpul și resursele. Acțiunile și demersurile guvernamentale în domeniul sănătății urmăresc să asigure tuturor cetățenilor servicii medicale de cât mai bună calitate, să crească capacitatea sistemului, să pregătească proiecte pentru spitale noi sau renovate, dotate cu echipamente performante”, a transmis prim-ministrul.

De asemenea, acesta transmite ca se vor integra resursele bugetului național cu cele europene: „Așa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare, vom majora de la an la an finanțarea publică a sectorului de sănătate cu cel puțin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană. Înseamnă o îmbunătățire constantă, având în vedere că PIB-ul României este în continuă creștere.”

„În același timp, pregătim accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății. Cele aproape 2,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență și cele 4 miliarde prin Programul Operațional Sănătate sunt bani pentru un sistem de sănătate modern, digitalizat și transparent. Un sistem care oferă cetățenilor posibilitatea alegerii informate a serviciilor medicale de calitate, dar și oportunități de dezvoltare și motivare a cadrelor medicale”, a mai adăugat șeful Executivului.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Ministerul Sănătății anunță 80 de mil. de euro din PNRR disponibili pentru reabilitarea a 30 de ambulatorii 

Published

on

© Ministerul Sănătății - România/ Facebook

Ministerul Sănătății a lansat în consultare publică astăzi, 25 iulie, Ghidul solicitantului pentru selectarea a cel puțin 30 de Unități de asistență medicală ambulatorie. Cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse și dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată în comunicatul oficial. 

Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puțin un număr de 20), vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE).

Pentru investiția în ambulatoriile de specilitate sunt alocate 80.200.000 de euro.

Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 500.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 2,673 mil. euro fără TVA.

Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană reia achiziția comună de medicamente pentru tratarea COVID-19. A fost semnat un nou contract pentru Remdesivir

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană, prin Autoritatea sa pentru Pregătirea și Răspunsul în Domeniul Sanitar (HERA), a semnat un nou contract-cadru de achiziție comună cu compania farmaceutică Gilead pentru furnizarea de Veklury® (remdesivir), un tratament antiviral cunoscut și folosit până acum pentru pacienții cu COVID-19, se arată în comunicatul oficial al Executivului. 

Acesta este cel de-al doilea contract-cadru pentru acest tratament, primul contract fiind încheiat în aprilie 2022. De asemenea, 22 de state membre și țări din UE participă la achiziția comună a UE, în cadrul căreia pot achiziționa până la 2.250.000 de fiole.

„Încă de la începutul pandemiei, Comisia Europeană a depus eforturi neobosite pentru a facilita accesul pacienților europeni la echipamente medicale și tratamente. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat în cadrul Strategiei terapeutice a UE și pe care îl respectăm acum prin intermediul unui al doilea contract, pentru a ne asigura că tratamentele antivirale sunt disponibile pentru pacienții care au nevoie de ele. COVID-19 este încă alături de noi și vom continua să ne asigurăm că, pe lângă vaccinuri, avem la dispoziție și medicația necesară pentru a-i trata pe cei care au nevoie. Protejarea sănătății publice a cetățenilor noștri va fi întotdeauna prioritatea Uniunii Europene a Sănătății”, a transmis comisarul european pentru sănătate. 

În UE, Remdesivir poate fi utilizat pentru tratamentul COVID-19 la pacienții adulți și adolescenți cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, precum și pentru adulții care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de evoluție către o formă severă de COVID-19.

Acordul comun de achiziții publice al UE oferă celor 36 de țări participante posibilitatea de a achiziționa în comun contramăsuri medicale, ca alternativă sau completare la achizițiile la nivel național. Anterior, au fost încheiate contracte-cadru pentru medicamente împotriva COVID-19 cu Hoffmann-La Roche și GlaxoSmithKline Ltd. pentru achiziționarea de anticorpi monoclonali.

HERA continuă să colaboreze îndeaproape cu țările participante pentru a identifica și a pune în aplicare prioritățile pentru achizițiile comune. 

Continue Reading

Facebook

U.E.10 mins ago

UE rămâne neclintită în disputa cu Polonia privind fondurile din PNRR: Trebuie să respecte statul de drept pentru a putea primi acești bani

INTERNAȚIONAL31 mins ago

ONU: După semnarea acordului internațional de la Istanbul, primele exporturi de grâu din Ucraina sunt așteptate săptămâna viitoare

COMISIA EUROPEANA54 mins ago

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.18 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA18 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.20 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA21 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL7 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending