Pași spre normalizarea relațiilor între Berlin și Ankara. Premierul Binali Yildirim anunță o nouă vizită a lui Recep Tayyip Erdogan în Germania, după instalarea noului guvern german

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită în Germania după ce noul guvern va fi instalat, a anunțat premierul turc Binali Yildirim în cadrul unui interviu realizat de DPA în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, anunță Agerpres.

Odată ce noul guvern german va fi format, va exista bineînţeles o vizită la cel mai înalt nivel“, a spus Yildirim. “Preşedintele Erdogan va veni (în Germania) şi dna Merkel, cancelarul german, va veni în Turcia“, a adăugat el.

Vineri, autoritățile turce l-au eliberat pe jurnalistul germano-turc Deniz Yucel după un an de detenţie pentru investigaţie. El a fost lăsat să plece din ţară, deşi se confruntă cu acuzaţii de sprijinire a terorismului.

Relațiile între Berlin și Ankara au s-au degradat după ce Germania a refuzat să îi extrădeze pe solicitanții de azil despre care Turcia afirmă că sunt implicați în puciul eșuatdin 2016, iar guvernul turc a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii lor staționați la două baze aeriene de pe teritoriul statului turc.

Ca replică, Berlinul a decis în luna iunie a anului trecut retragerea trupelor staționare de la baza aeriană Incirlik, ca urmare a refuzului repetat al Turciei de a permite accesul parlamentarilor germani la baza Incirlik, care este gazda atât a trupelor ce fac parte din coaliția împotriva organziației teroriste Daesh, cât și trupe ale aliaților NATO.

Tonul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a căpătat inflexiuni diferite la finalul anului trecut, când a afirmat că dorește să reconsolideze relațiile diplomatice cu mai multe state europene, adăugând că Ankara este nevoită ”să reducă numărul inamicilor și să îl crească pe cel al prietenilor”.

Erdogan îi descria la acea vreme pe liderii Germaniei, Olandei și Belgiei drept ”prieteni vechi”, califica relațiile recente cu aceștia drept ”unele destul de bune” și constata că, la fel ca Turcia, și aceștia se opun deciziei controversate a președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Citiți și Recep Tayyip Erdogan, invitat de liderii UE la o discuție despre libertățile fundamentale și statul de drept din Turcia

Poziționarea sa din luna decembrie a anului trecut s-a concretizat în luna ianuarie prin vizite la Paris și Berlin în încercarea de a reface încrederea în relațiile bilaterale dintre Ankara și Berlin, respectiv Turcia și Franța.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.