Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Poziția PE în dosarul Actului legislativ privind piețele digitale, care pune capăt dominației absolute a marilor platforme online pe piața unică, va fi votată în decembrie

Published

on

© European Union, 2015

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European a adoptat în această dimineață de marți, 23 noiembrie, cu 42 de voturi pentru, două împotrivă și o abținere, poziția sa referitoare la propunerea de Act privind piețele digitale (DMA), care stabilește norme referitoare la ceea ce companiile cu statut de “gatekeeper” (controlorii fluxului de informație) vor avea voie să facă și să nu facă în UE.

Proiectul de lege enumeră anumite practici ale marilor platforme și permite Comisiei să efectueze investigații de piață și să sancționeze comportamentele neconforme.

 „UE susține concurența pe bază de merite, dar nu dorim ca marile companii să devină din ce în ce mai mari fără a deveni mai bune și în detrimentul consumatorilor și al economiei europene. Astăzi, este clar că normele de concurență nu pot rezolva singure toate problemele cu care ne confruntăm cu giganții din domeniul tehnologiei și cu capacitatea lor de a stabili regulile prin implicarea în practici comerciale neloiale. Legea privind piețele digitale va exclude aceste practici, trimițând un semnal puternic tuturor consumatorilor și întreprinderilor de pe piața unică: regulile sunt stabilite de colegiuitori, nu de companii private!”, a declarat raportorul Andreas Schwab (PPE, DE).

În prezent, câteva platforme mari și câțiva jucători tehnologici împiedică apariția unor modele de afaceri alternative – inclusiv pe cele ale întreprinderilor mici și mijlocii. Adesea, utilizatorii nu pot alege liber între diferite servicii. Prin Actul privind piețele digitale, UE pune capăt dominației absolute a marilor platforme online pe piața din UE“, a adăugat președinta Comisiei IMCO, Anna Cavazzini (Verzi/ALE, DE).

Identificarea celor care controlează accesul la date

Regulamentul propus se va aplica marilor companii care furnizează așa-numitele “servicii de platformă de bază”, cele mai predispuse la practici neloiale. Printre acestea se numără serviciile de intermediere online, rețelele de socializare, motoarele de căutare, sistemele de operare, serviciile de publicitate online, serviciile de cloud computing și serviciile de partajare video, care îndeplinesc criteriile relevante pentru a fi desemnate drept “gatekeepers”. Deputații europeni au inclus, de asemenea, în domeniul de aplicare al DMA browserele web, asistenții virtuali și televiziunea conectată.

De asemenea, deputații europeni au modificat propunerea Comisiei de a crește pragurile cantitative pentru ca o companie să intre în domeniul de aplicare al DMA la 8 miliarde de euro ca cifră de afaceri anuală în Spațiul Economic European (SEE) și o capitalizare bursieră de 80 de miliarde de euro.

Pentru a se califica drept gatekeeper, companiile ar trebui, de asemenea, să furnizeze un serviciu de platformă de bază în cel puțin trei țări din UE și să aibă cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali lunari, precum și peste 10 000 de utilizatori de afaceri (deputații au clarificat într-o anexă modul în care ar trebui măsurați acești indicatori). Aceste praguri nu împiedică Comisia însăși să desemneze alte companii ca gatekeepers atunci când acestea îndeplinesc anumite condiții.

„Ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut” pentru a asigura piețe echitabile și deschise: o nouă prevedere pentru reclamele targetate

Operatorii de control al datelor vor trebui să se abțină de la impunerea unor condiții inechitabile întreprinderilor și consumatorilor. Deputații europeni au inclus cerințe suplimentare privind utilizarea datelor pentru publicitatea targetată sau micro-targetată și interoperabilitatea serviciilor, de exemplu, serviciile de comunicare interpersonală independente de număr și serviciile de rețele sociale.

Textul spune că un gatekeeper se va abține, „pentru propriile scopuri comerciale și pentru plasarea de publicitate a terților în propriile servicii, de la combinarea datelor cu caracter personal în scopul furnizării de publicitate țintită sau micro țintită”, cu excepția cazului în care există un „consimțământ clar, explicit, reînnoit și informat”, în conformitate cu Regulamentul General privind Protecția Datelor. În special, datele cu caracter personal ale minorilor nu vor fi prelucrate în scopuri comerciale, cum ar fi marketingul direct, crearea de profiluri și publicitatea orientată în funcție de comportament, subliniază deputații europeni.

Oprirea temporară a „achizițiilor cu efect devastator”

Deputații au convenit să împuternicească Comisia să impună „remedii structurale sau comportamentale” în cazul în care operatorii de date de acces sunt angajați în non-conformitate sistematică. Textul aprobat prevede, în special, posibilitatea Comisiei de a restricționa achizițiile efectuate de operatorii de control al informațiilor în domenii relevante pentru DMA, pentru a remedia sau a preveni daunele suplimentare aduse pieței interne. De asemenea, aceștia vor fi obligați să informeze Comisia cu privire la orice intenție de concentrare.

Cooperarea la nivelul UE, avertizorii de integritate și amenzile

Deputații europeni propun crearea unui “Grup european la nivel înalt al autorităților de reglementare în domeniul digital” pentru a facilita cooperarea și coordonarea între Comisie și statele membre în deciziile lor de aplicare a legii. Aceștia clarifică rolul autorităților naționale de concurență, păstrând în același timp punerea în aplicare a DMA în mâinile Comisiei.

Deputații din Comisia pentru piața internă mai spun că DMA ar trebui să asigure măsuri adecvate pentru a permite avertizorilor să alerteze autoritățile competente cu privire la încălcări reale sau potențiale ale acestui regulament și să îi protejeze de represalii.

În cazul în care un gatekeeper nu se conformează regulilor, Comisia poate impune amenzi de „nu mai puțin de 4% și nu mai mult de 20%” din cifra sa de afaceri totală la nivel mondial în anul financiar precedent, precizează deputații.

Dosarul DMA urmează să fie votat în plen în decembrie 2021. Textul aprobat va deveni apoi mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE, planificate să înceapă sub președinția franceză a Consiliului în primul semestru al anului 2022. Legea privind serviciile digitale (DSA) – o propunere paralelă de reglementare a platformelor online, care abordează, printre altele, conținutul ilegal și algoritmii – va fi votată de comisie la o reuniune viitoare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Dan Motreanu: Țările UE vor trebui să distribuie minim 3% din plățile directe din PAC către tinerii agricultori. Reînnoirea generațiilor este extrem de importantă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Este extrem de important ca reînnoirea generațiilor să fie facilitată și sprijinită cât mai mult posibil în cadrul planurilor strategice ale Politicii Agricole Comune (PAC), subliniază, într-o postare, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE). 

„Țările UE vor trebui să distribuie minim 3% din bugetul lor pentru plățile directe din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) către tinerii agricultori. Acest sprijin poate fi acordat sub formă de sprijin pentru venit, sprijin pentru investiții sau ajutor la înființare pentru tinerii fermieri (numai 50 % din sprijinul pentru investiții relevant ar fi luat în calcul în vederea atingerii acestui obiectiv)”, informează Dan Motreanu.

Potrivit eurodeputatului liberal,  în planurile strategice PAC, statele membre pot stabili condiții preferențiale pentru instrumentele financiare destinate tinerilor fermieri și noilor fermieri pentru ca aceștia să aibă acces mult mai ușor la fondurile europene. Astfel, tinerii fermieri trebuie să întrunească condiții: de vârstă (limita de 40 de ani); pentru a fi „șeful exploatației agricole”; de formare profesională și/sau competențele corespunzătoare.

De asemenea, mai spune Dan Motreanu, ca parte a obligațiilor de a atrage tinerii fermieri, statele membre pot oferi „un sprijin complementar pentru venit tinerilor fermieri care s-au instalat recent pentru prima dată în calitate de șefi ai exploatației și care au dreptul la o plată în cadrul sprijinului de bază pentru venit”. Acest sprijin poate fi acordat pe o perioadă de maxim 7 ani, sub forma unei plăți anuale decuplate per hectar eligibil.

Mai mult, eurodeputatul este de părere că, pentru a facilita activitățile agricole întreprinse de tineri fermieri, cuantumul maxim acordat pentru instalarea acestora și pentru întreprinderile nou înființare ar trebui majorat până la 100.000 EUR și accesat prin sau în combinație cu forma de sprijin a instrumentului financiar.

Pentru cadrul financiar 2021-2027, România va dispune următoarele sume minime anuale (euro) pentru atragerea tinerilor fermieri și facilitarea dezvoltării întreprinderilor: 37 123 452 (2021); 37 664 232 (2022); 38 205 012 (2023); 38 745 792 (2024); 39 286 572 (2025); 39 827 352 (2026) și 39 827 352 (2027).

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda îi cere Ursulei von der Leyen să garanteze “respectarea valorilor creștine” după ce un document al Comisiei Europene sugera înlocuirea “Crăciunului” cu “sezonul sărbătorilor”

Published

on

© Photo Collage (European Union 2021 images)

Cetățenii europeni așteaptă de la Comisia Europeană soluții și nu orientări care vor să aplatizeze identitățile naționale, a transmis miercuri europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) într-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În contextul apariției în spațiul public a unui document intern al Comisiei Europene, ce conținea o serie de recomandări cu privire la utilizarea unui limbaj ce se justifica ca fiind în aparență incluziv, precum înlocuirea „Crăciunului” cu „sezonul sărbătorilor”, Buda a adresat președintei Comisiei Europene, doamnei Ursula von der Leyen, o scrisoare oficială în care și-a exprimat îngrijorarea privind astfel de abordări pe care le consideră derapaje impardonabile la nivelul unei astfel de instituții.

“Uniunea Europeană este fondată pe valori creștine, acestea fiind principiile noastre călăuzitoare, însă fără a diminua importanța motto-ului „Unitate în diversitate”. (…) Trebuie să acordăm respectul cuvenit fiecărei națiuni și mai mult, să nu uităm rădăcinile creștine ale poporului european și contribuția semnificativă a creștinismului ca vector de unitate în formarea construcției europene. Semnificația originară a Crăciunului este una profund creștină, motiv pentru care o astfel de abordare duce către spectrul absurdului și ridică semne de îngrijorare”, a subliniat Buda.

El a indicat că, în plină perioadă de pandemie și criză economică generată de creșterea prețului la energie, care la rândul său, a produs în lanț scumpiri, cetățenii europeni așteaptă soluții și nu orientări care vor sa aplatizeze identitățile naționale.

În virtutea prerogativelor de care dispune Președinta Comisiei Europene i-am solicitat să ia toate măsurile necesare pentru a garanta respectarea valorilor noastre creștine!“, a conchis Daniel Buda.

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficiali să folosească termeni precum „sezonul sărbătorilor” mai degrabă decât Crăciunul a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.

“Sărbătorirea Crăciunului și utilizarea denumirilor și simbolurilor creștine fac parte din bogatul patrimoniu european. Nu interzicem și nici nu descurajăm utilizarea cuvântului Crăciun”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

În ceea ce privește orientările pentru o comunicare incluzivă, acest document nu a fost adoptat de Comisie și a fost retras, conform declarației comisarului european pentru egalitate, Helena Dalli.

“Inițiativa mea de a elabora orientări ca document intern de comunicare pentru personalul Comisiei în exercitarea atribuțiilor sale a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene și să prezinte caracterul incluziv al Comisiei Europene în ceea ce privește toate categoriile sociale și convingerile cetățenilor europeni.  Cu toate acestea, versiunea publicată a orientărilor nu servește în mod adecvat acestui scop. Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale Comisiei. În mod evident, redactarea acestor orientări necesită mai multe eforturi. Prin urmare, acestea vor fi retrase și vom continua să lucrăm la acest document”, a afirmat Dalli.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la Legea privind guvernanța datelor la nivel european ce va facilita schimbul de date într-un mediu sigur

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la Legea privind guvernanța datelor la nivel european pentru a stimula schimbul de date și dezvoltarea unor spații europene comune ale datelor, cum ar fi industria prelucrătoare, patrimoniul cultural și sănătatea, astfel cum s-a anunțat în Strategia europeană privind datele.

Legea privind guvernanța datelor (DGA) va institui mecanisme solide pentru a facilita reutilizarea anumitor categorii de date protejate din sectorul public, va spori încrederea în serviciile de intermediere a datelor și va încuraja altruismul în materie de date în întreaga UE.

”Legea privind guvernanța datelor reprezintă piatra de temelie care va stimula economia bazată pe date în Europa în anii următori. Prin faptul că va permite controlul și va crea încredere, va contribui la deblocarea potențialului reprezentat de cantitățile uriașe de date generate de întreprinderi și persoane fizice. Acest lucru este indispensabil pentru dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială și esențial pentru competitivitatea globală a UE în acest domeniu. Inovațiile bazate pe date ne vor ajuta să abordăm o serie de provocări societale și să stimulăm creșterea economică, care este atât de importantă pentru redresarea post-COVID”, a transmis Boštjan Koritnik, ministrul sloven pentru administrație publică, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene. 

Conform unui comunicat al Comisiei Europene care salută acordul politic, propunerea de lege privind guvernanța datelor, prezentată la 25 noiembrie 2020, este prima inițiativă legislativă care a fost adoptată în cadrul Strategiei europene privind datele.

Regulamentul include:

  • măsuri de consolidare a încrederii în schimburile de date, întrucât lipsa încrederii constituie în prezent un obstacol major și generează costuri ridicate;
  • noi norme la nivelul UE în materie de neutralitate, care să le permită noilor intermediari de date să acționeze în calitate de organizatori fiabili ai schimburilor de date;
  • măsuri de facilitare a reutilizării anumitor date deținute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea – în condiții clare – a datelor privind sănătatea ar putea sprijini cercetarea în vederea găsirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice;
  • instrumentele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalități mai ușoare și mai sigure prin care întreprinderile și persoanele fizice să își poată pune la dispoziție datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiții clare.

Comisia va mai propune în curând o a doua inițiativă legislativă majoră, Legea privind datele, pentru a spori la maximum valoarea datelor pentru economie și societate. Legea privind datele vizează promovarea schimbului de date între întreprinderi, precum și între întreprinderi și guverne. O consultare publică deschisă s-a desfășurat în perioada 3 iunie – 3 septembrie 2021, iar rezultatele vor fi publicate în zilele următoare.

Pe lângă aceste două inițiative complementare, Comisia va continua să dezvolte și să finanțeze spațiile europene ale datelor vizând punerea în comun de date în sectoare strategice cheie și în domenii de interes public, cum ar fi sănătatea, agricultura și industria prelucrătoare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
CONSILIUL UE46 mins ago

Consiliul EYCS: România propune ca 2023 să fie desemnat Anul European al Rezilienţei prin Cultură

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană prezintă o abordare comună la nivelul UE în contextul dublei provocări în lupta împotriva COVID-19: Ne confruntăm cu o recrudescență a variantei Delta și apariția uneia noi

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Modernizarea cooperării judiciare: Comisia Europeană pregătește terenul pentru sporirea digitalizării sistemelor de justiție din UE

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană propune măsuri juridice temporare pentru a aborda criza migrației de la frontiera externă a UE cu Belarus

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

NextGenerationEU: Noi reguli pentru a asigura raportarea transparentă a reformelor și a investițiilor pentru redresare și cheltuieli sociale din PNRR-urile statelor membre

Dan Motreanu3 hours ago

Dan Motreanu: Țările UE vor trebui să distribuie minim 3% din plățile directe din PAC către tinerii agricultori. Reînnoirea generațiilor este extrem de importantă

NATO3 hours ago

Consilierii pentru securitate națională ai lui Klaus Iohannis și Joe Biden au convenit o “coordonare strânsă” între România și SUA privind securitatea la Marea Neagră

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La doi ani de la instalarea Comisiei von der Leyen, UE lansează „Global Gateway”, noua strategie europeană în materie de conectivitate în valoare de 300 de miliarde de euro

Daniel Buda4 hours ago

Daniel Buda îi cere Ursulei von der Leyen să garanteze “respectarea valorilor creștine” după ce un document al Comisiei Europene sugera înlocuirea “Crăciunului” cu “sezonul sărbătorilor”

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE7 hours ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ9 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.2 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA3 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Team2Share

Trending