Connect with us

Corina Crețu

INTERVIU Corina Crețu: Sperăm ca salariul minim din România să crească cu 1000 lei până la finalul mandatului nostru în Parlamentul European

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu și-a manifestat marți speranța că până la finalul mandatului actualului Parlament European directiva salariului minim european va fi adoptată, iar salariul minim din România va crește cu aproximativ 1000 lei. Fostul comisar european a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro despre importanța acestei directive pe plan european și pentru România cu scopul de a reduce sărăcia socială și de a construi o Europă socială și echitabilă.

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat pe 11 noiembrie raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, prin care deputații europeni au propus noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Proiectul ar trebui să fie aprobat în cadrul sesiunii plenare din 22-25 noiembrie de la Strasbourg.

În acest context, Crețu a anunțat că astăzi încep negocierile interinstituționale în legătură salariul minim european. 

“Obiectivul este acela de a asigura un trai decent, existând studii foarte clare care arată că lucrătorii, muncitorii, din păcate cei mai mulți din Europa Centrală și de Est, lucrează din greu 40 de ore pe săptămână și cu toate acestea nu își pot plăti nevoile de bază. (…) S-a propus ca statele membre să adopte un salariu minim european care să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie la nivel național. Aceasta este referința general acceptată la ora actuală. Deci, în România la ora actuală salariul mediu brut este 5.800 de lei, iar 60% din acest salariu mediu brut ar însemna 3.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât în prezent“, a afirmat europarlamentarul român.

CaleaEuropeană.ro: Care este stadiul actual al dezbaterilor europene privind directiva salariului minim și de ce este ea importantă pentru România?

Corina Crețu: Este vorba de un subiect mai puțin discutat în România, dar care are un impact asupra vieții oamenilor și a calității vieții lor. Comisia pentru Muncă a Parlamentului European a făcut un mare pas înainte și a votat directiva europeană privind salariul minim, pornind de la diferite modele sociale care există în Europa. Până acum se considera că salariul minim este de competența stabilirii de către statele membre, dar impactul crizei pe care o traversăm a făcut necesară această dezbatere.

Au fost 45 de runde de negocieri până la acest vot din Comisia de Muncă din Parlamentul European și astăzi, 22 noiembrie, de fapt încep negocierile interinstituționale în legătură cu acest salariu minim european. Obiectivul este acela de a asigura un trai decent, existând studii foarte clare care arată că lucrătorii, muncitorii, din păcate cei mai mulți din Europa Centrală și de Est, lucrează din greu 40 de ore pe săptămână și cu toate acestea nu își pot plăti nevoile de bază (chiriile, mâncarea, îmbrăcămintea). De aici, cu excepții privind grupurilor politice, s-a luat decizia că lucrătorii din Uniunea Europeană merită o viață decentă, o plată corectă, adică un salariu minim adecvat care să atingă un minim standard al decenței.

CaleaEuropeană.ro: Cum arată această limită a decenței într-o țară precum Franța sau într-o țară precum România. Cum se va face o armonizare a acestei decențe raportată la puterea de cumpărare, standardul de trai, PIB per capita sau orice alt indicator care poate fi luat în calcul?

Corina Crețu: Nu s-a vorbit de sume tocmai datorită acestei diferențe foarte mari între statele membre. S-a propus ca statele membre să adopte un salariu minim european care să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie la nivel național. Aceasta este referința general acceptată la ora actuală. Deci, în România la ora actuală salariul mediu brut este 5.800 de lei, iar 60% din acest salariu mediu brut ar însemna 3.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât în prezent. Într-adevăr, după votul din Parlamentul European va trebui ca miniștrii naționali să se întâlnească și să aprobe și apoi să se aprobe și în Consiliu. Nu vă ascund că sunt state care se opun, precum Suedia și Danemarca, care spun că Guvernele lor nu au niciun cuvânt de spus în ceea ce privește salariul mediu, pentru că în aceste țări, salariile medii și minime se stabilesc conform contractelor colective de muncă între patronat și sindicate. Nu știm dacă Suedia și Danemarca, fiind împotriva acestei directive, își vor folosi dreptul de veto în Consiliu.

Comisarul pentru muncă și afaceri sociale, Nicolas Schmit, deși provine dintr-o țară nordică, este cel care se zbate pentru această directivă. Acesta a și avut o conferință de presă zilele trecute unde spunea că în Europa 5 milioane de oameni trăiesc sub pragul salariului minim, deși muncesc. Sunt oameni care trăiesc în condiții de viață precare.

CaleaEuropeană.ro: Câți dintre cei 5 milioane de europeni sunt români? Statisticile din România arătau că cel puțin un sfert dintre salariați sunt expuși la riscul de excluziune socială sau de sărăcie.

Corina Crețu: Sunt foarte mari discrepanțe în UE, dar cei mai săraci sunt românii și bulgarii. Tocmai aceasta a fost discuția: un lucrător român nu este mai puțin bun decât unul luxemburghez și de aceea trebuie să eliminăm disparitățile existente și să avem o convergență socială.

S-a vorbit despre o remunerare corectă, un salariu corect și echitabil, proporțional cu munca pe care o face fiecare lucrător. Sărăcia în România este din păcate foarte mare, mai ales în mediul rural și este foarte important mediul rural în România, pentru că excluzând mediul rural înseamnă să excludem jumătate din societatea noastră.

De aceea, avem acum toate instrumentele: fonduri europene, care printre altele luptă împotriva sărăciei, urmate de PNNR, instrument care face referire la drepturile sociale, dar s-a pus și problema acestui salariu minim, corect în Uniunea Europeană și cred că acest lucru ar ajuta și în lupta euroscepticismului, pentru că UE este blamată de unii pentru că nu mai ia în considerare foarte mult problemele sociale ale europenilor.

CaleaEuropeană.ro: Sunteți un politician de stânga și ați făcut parte din Comisia Juncker, care a contribuit la crearea acestor formule sociale: Pilonul Social European, salariul minim la nivel european. Vorbeați mai devreme de poziția grupurilor politice, care este poziția acestor grupuri politice din Parlamentul European. Care este opinia dumneavoastră, ca fost comisar european care a gestionat problematica politicilor regionale și nu în ultimul rând politician român, cunoscător al situației din țara noastră?

Corina Crețu: Personal, sunt pentru o Europă socială, o Europă echitabilă. În Parlamentul European, așa cum am văzut în Comisia de muncă și afaceri sociale, pentru că până acum nu s-a discutat în plen, nu se mai fac diferențe în ceea ce privește culorile politice, ci membrii din statele mai sărace și-au unit forțele. Deși ne dăm seama că va fi o povară pe umerii bugetelor naționale, ne gândim în primul rând la oameni. Pe de altă parte,  am dat exemplul Suediei și Danemarcei. Într-adevăr, scandinavii au spus că ei nu au nevoie de un salariu minim. Este evident că trebuie să explicăm de ce a venit această propunere acum. Faptul că prețurile cresc din ce în ce mai mult, că nu avem ajutoare pentru cei cu venituri mici, care totuși lucrează. S-a ajuns la această chestiune, este un nivel recunoscut de toate instituțiile internaționale, că în mod ideal salariul minim brut trebuie să fie 60% din salariul mediu brut și acest lucru cumva să se impună.

Parlamentul European a venit chiar cu ideea ca directiva europeană, odată adoptată de către Consiliu, să fie implementată în doi ani și nu în trei ani. În general, țările sunt obligate ca în trei ani să transpună în legislația națională directivele europene.

CaleaEuropeană.ro: Aveți o perspectivă, din punct de vedere a calendarului, când ar putea intra în vigoare?

Corina Crețu: Începând de astăzi, au început dezbaterile interinstituționale. În Comisia de muncă au fost 57 de voturi: 37 de voturi pentru, 10 împotrivă și 7 abțineri.

CaleaEuropeană.ro: Înseamnă că în 3-4 ani vom vedea această directivă implementată în statele membre?

Corina Crețu: Președinția franceză îmbrățișează acest punct de vedere. În cadrul Comisiei de muncă s-a spus că Parlamentul European își dorește ca la sfârșitul mandatului său să se atinge obiectivul unei Europe mai sociale și această directivă să fie implementată. Până la jumătatea anului viitor, Consiliul ar putea aproba această directivă și apoi, în doi ani de zile, transpusă în legislația națională a statelor membre.

CaleaEuropeană.ro: Deci până la finalul anului 2024, în statele membre vom avea un salariu minim care înseamnă 60% din salariul mediu brut?

Corina Crețu: Vorbesc de dorința membrilor Parlamentului European, în special a celor din Comisia de muncă. Pentru a ajunge la această dată, important este să nu se blocheze în Consiliu, o țară să nu își folosească dreptul de veto. Referitor la problema sărăciei sociale, România este o țară săracă. Ce este trist este că s-a dovedit că este destul de greu să acorzi atenție problemelor sociale fără să fii etichetat. Politica nu o facem de dragul politicii, ci pentru a îmbunătății viața oamenilor. Trebuie să folosim șansele istorice pe care le avem. România are discrepanțe enorme, atât în interiorul țării, între est și vest, dar și în zone bogate sărăcia este foarte mare.

Este important să folosim la maximum pârghiile care există pentru a îmbunătăți viața oamenilor, dar și viața de zi cu zi a cetățenilor. Traversăm, de pildă, această criză dramatică a prețului la gaze care va afecta toți cetățenii. Este o temă dezbătute și în Parlamentul European. Nu putem rămâne impasibili pentru că, până la urmă, consumatorii finali, cetățenii, vor avea de suferit, economia unui stat.

Din păcate, România nu utilizează la maximum instrumentele pe care le are, nici instrumentele și flexibilizările care s-au făcut pentru fondurile europene. Pentru perioada 2014-2020 rata de absorbție a fost de 52%. Cele 30 de miliarde din PNRR plus Cadrul Financiar 2021-2027 reprezintă cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care România a avut-o în ultimii 32 de ani și sper să nu piardă această șansă. Nu ne permitem luxul să pierdem bani.

Corina Crețu

Corina Crețu: Directiva privind salariul minim va accelera reducerea disparităților sociale. În România, salariul minim ar fi de cca. 3500 lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

În România, salariul minim ar fi de cca 3500 lei dacă pentru calcularea sa s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru, cum a fost convenit în negocierile interinstituționale de la Bruxelles, a declarat eurodeputatul Corina Crețu, membru supleant în Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale a Parlamentului European, într-un interviu pentru revista ROEXPAT.

Salariile echitabile care asigură un nivel de trai decent reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață, acest proiect de lege stabilește un cadru pentru a promova niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru a promova negocierile colective privind stabilirea salariilor.

Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (EMPL) a votat pe 11 noiembrie raportul privind propunerea de Directivă privind salariile minime adecvate, prin care deputații europeni au propus noi reguli care să asigure salarii minime echitabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Proiectul a fost aprobat în cadrul sesiunii plenare din 22-25 noiembrie de la Strasbourg.

Stabilirea unui salariu minim, care să fie echitabil, ar ajuta lucrătorii, în special pe cei care muncesc cel puțin 40h/săptămână și care nu sunt remunerați corespunzător efortului pe care îl depun, să ducă un trai decent și să nu mai fie la limita sărăciei. În plus, parlamentarul european a precizat anterior că „5 milioane de cetateni europeni câștigă sub pragul salariului minim, iar cei mai mulți dintre cei aflați în prima linie în lupta cu pandemia primesc sume care nu le oferă posibilitatea unui trai decent”.

„Este o dezbatere care de ani de zile a fost ținută deoparte, mai ales din cauza faptului că stârnește foarte multe controverse având în vedere nivelurile diferite de dezvoltare are statelor membre, ca și sistemele sociale diferite, dar în fața acestei situații a pandemiei, Parlamentul European a preluat inițiativa și încearcă să-i ajute pe cei cu venituri foarte mici, precum lucrătorii, oamenii care muncesc. Toate studiile arată că sunt 450 milioane de cetățeni ai UE, acum fără Marea Britanie, din care 25 milioane sunt la limita sărăciei. Cei mai mulți sunt în Europa Centrală și de Est, oameni care muncesc mai mult de 8h pe zi/40h pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-și poată asigura traiul de zi cu zi. Vorbesc aici de chirie, îmbrăcăminte și hrană, ceea ce nu se întâmplă. Tocmai de aceea s-a demarat această dezbatere. Până la votul din Comisia pentru Muncă și Afaceri Sociale au avut loc  45 de runde de negocieri și s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puțin 60% din salariul mediu brut al fiecărei țări. În ceea ce privește sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5300 de lei. 60% ar însemna spre 3500 lei, ceea ce ar ajuta foarte mulți oameni să-și asigure un trai decent. Se vorbește, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-și asigure măcar cele necesare”, a declarat Corina Crețu.

Deputatul european a mai arătat că, deși aplicarea acestei directive ar fi o povară pentru guvernele statelor mai sărace din centrul și estul UE, în timp va accelera reducerea decalajelor privind bunăstarea socială. De asemenea, în cazul României, implementarea instrumentului salariului minim ar fi facilitat de creșterea economică constantă, dar și de negocieri colective mai puternice. 

„Cred că acest lucru ar fi o povară pe umerii bugetului național în România, dar dacă tot Guvernul se laudă zilnic că avem creștere economică, părerea mea este că aceasta trebuie să se vadă și în buzunarele oamenilor. Cred că un lucrător din Italia sau Luxemburg este la fel de bun ca unul din România. Deci, această directivă a salariului minim, deși va fi o povară pentru statele sărace și guvernele lor, va accelera reducerea disparităților sociale. Instrumentul salariului minim cred că va avea un efect pozitiv. Să sperăm că Danemarca și Suedia, care se opun, nu vor bloca proiectul prin veto în Consiliu. Ei se opun pentru că acolo guvernul nu are niciun cuvânt de spus în stabilirea salariului minim sau mediu. Poate că aici ar trebui să ajungem și noi. Adică, ca patronatele, împreună cu sindicatele să reușească să asigure un salariu decent fără intervenția guvernului”, a mai declarat Corina Crețu. 

Ca politician de stânga fost comisar european pentru politica regională în Comisia Juncker, Corina Crețu a contribuit la crearea mai multor formule sociale susținute la nivelul UE: Pilonul Social European, salariul minim la nivel european. În acest sens, ea s-a exprimat anterior, într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro, că este susținătoarea unei Europe sociale și echitabile. De altfel, a menționat că, diferențele ideologice între grupurile politice din Parlamentul European s-au estompat în ceea ce privește stabilirea unui salariu minim la nivelul UE, deoarece „membrii din statele mai sărace și-au unit forțele pentru că se gândesc în primul rând la oameni”, în ciuda conștientizării faptului că directiva ar pune presiune pe bugetele guvernelor mai puțin bogate. 

În prezent, această directivă se află în faza consultărilor interinstituționale, după votul din Parlamentul European. Urmează să fie discutată în Consiliu și, dacă va fi adoptată, toate statele membre vor trebui să vină cu planuri de acțiune și cu raportări anuale, astfel încât în maxim doi ani de zile să implementeze această directivă.

Luni, 6 decembrie, Consiliul UE a convenit asupra poziției sale de negociere cu Parlamentul, cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru o legislație a UE referitoare la salarii minime adecvate în UE. 

Noul proiect de lege al Uniunii Europene va asigura un nivel minim de protecție al salariilor în toate statele membre, pentru a garanta standarde de viață decente pentru lucrători și familiile acestora. Noua legislație ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă. 

Potrivit proiectului de lege, statele membre trebuie să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente prin utilizarea unor criterii pentru a institui condiții de muncă și de viață decente și să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei. Statele membre în care salariul minim este protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă salarii legale sau să facă aceste acorduri universal aplicabile.

De asemenea, proiectul de lege vizează își propune să consolideze și să extindă sfera de aplicare a negocierilor colective și să protejeze lucrătorii, oferindu-le un salariu minim prin intermediul acestor negocieri.

Potrivit președinției slovene a Consiliului UE, țările cu o acoperire ridicată a negocierii colective tind să aibă o pondere mai mică de lucrători cu salarii mici și salarii minime mai mari decât cele cu o acoperire redusă a negocierii colective. Din acest motiv, miniștrii au convenit că țările ar trebui să promoveze consolidarea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective. În cazul în care gradul de acoperire a negocierii colective este sub 70%, acestea ar trebui, de asemenea, să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective. 

Astfel, textul convenit prevede că statele membre ar trebui să monitorizeze acoperirea și caracterul adecvat al salariului minim. În plus, li se va cere să raporteze Comisiei, la fiecare doi ani, rata de acoperire a negocierilor colective, nivelul salariilor minime legale și ponderea lucrătorilor acoperiți de acestea. Statele membre care au exclusiv contracte colective de muncă vor raporta cu privire la cele mai mici niveluri de salarizare stabilite prin contracte colective și cu privire la salariile celor care nu sunt acoperite de contracte colective. Comisia va analiza aceste date și va prezenta un raport Consiliului și Parlamentului European.

Continue Reading

Corina Crețu

Ziua Națională a României. Corina Crețu: Am ales întotdeauna să dau tot ce e mai bun în reprezentarea României în Uniunea Europeană

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Dragostea față de România o demonstrăm prin muncă pe care fiecare dintre noi o realizăm zilnic, în țară sau în străinătate, eforturile pe care le facem de a fi mai buni, mai competitivi, mai responsabili, a afirmat miercuri europarlamentarul Corina Crețu, într-un mesaj de Ziua Națională a României și la 103 ani de la Marea Unire

“1 Decembrie este o zi de sărbătoare pentru toți românii, simbolizând împlinirea unui ideal național: unitatea – cea care ne-a permis să să ne dezvoltăm ca stat unitar si indivizibil. România împlinește azi 103 de ani, 103 ani încărcați de istorie, de luptă pentru propriile idealuri, de suferință, dar și de speranță. Acești 103 de ani au reprodus, în România, tumultul și schimbările majore prin care Europa a trecut la rândul său. Noi suntem acum responsabili de cum scriem istoria de după primii 103 de ani ai națiunii române! Sunt multe moduri de manifestare a mândriei de a fi român”, a scris Corina Crețu, pe Facebook.

“Eu am ales întotdeauna să dau tot ce e mai bun în reprezentarea României în Uniunea Europeană, considerând că astfel îi voi face bine țării noastre. In opinia mea, dragostea față de România o demonstram prin munca pe care fiecare dintre noi o realizăm zilnic, în țară sau în străinătate, eforturile pe care le facem de a fi mai buni, mai competitivi, mai responsabili. Imaginea noastră, a fiecăruia în parte, este de fapt imaginea României. La mulți ani tuturor! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a completat ea.

 

Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Ziua de 1 Decembrie 1918, ziua în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a adoptat Rezoluția de Unire cu România, a însemnat sfârșitul procesului de desăvârșire a unității naționale românești început în acel an, 1918, prin actul unirii Basarabiei cu România, adoptat de Sfatul Țării din Chișinău, la 27 martie/9 aprilie, și continuat prin actul unirii Bucovinei cu Patria Mamă, adoptat de Congresul General al Bucovinei, la Cernăuți, la 15/28 noiembrie.

Marea Unire s-a înfăptuit atât ca urmare a unei conjuncturi politice internaționale favorabile, marcate de victoria puterilor Antantei în Primul Război Mondial, de principiul wilsonian al statelor naționale, de efervescența mișcărilor de eliberare națională și socială, dar și a curajului și eroismului soldaților și ofițerilor români pe câmpurile de luptă ale Războiului de Întregire și nu în ultimul rând, al determinării manifestate de clasa politică românească și a societății românești din teritoriile străine, vremelnic ocupate.

Aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, vor putea fi urmăriţi, miercuri, începând cu ora 11,00, la Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Peste tot în Europa social-democrația câștigă teren, mai ales în contextul perioadei dificile prin care trecem. România are nevoie de o social-democrație puternică

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Corina Crețu a apreciat că ”peste tot în Europa social-democrația câștigă teren”, fiind ” firesc acest lucru, mai ales având în vedere perioada dificilă prin care trecem.”

”România are nevoie de o social-democrație puternică. Eu sunt membră în Grupul S&D din Parlamentul European, alături de PSD. Pentru că suntem parte a aceleiași familii politice europene, dacă PSD are nevoie de experiența fostului premier Victor Ponta sau de experiența mea, precum și a altor specialiști ai PRO România, noi avem toată dispoziția”, a menționat Corina Crețu, prezentă într-o emisiune la TVR Cluj.

Europarlamentarul și-a exprimat speranța ca ”PRO România să se consolideze, pentru că e nevoie de partide social-democratice puternice în țară. Mesajul meu acesta este: PRO România există și încercăm să consolidăm acest partid. Eu fac toate eforturile, am investit foarte mult în PRO România și avem oameni foarte valoroși”, a adăugat Corina Crețu.

Aceasta le-a mulțumit ”tuturor aleșilor locali care au rămas în continuare alături de noi și cu ajutorul cărora sperăm că putem atrage noi simpatizanți.”

Săptămâna aceasta, Corina Crețu a participat la întâlnirea regională a PRO România de la Târgu Mureș, unde s-a întâlnit cu reprezentanții tuturor organizațiilor județene din Transilvania și nu numai.

La începutul lunii noiembrie, eurodeputatul a lansat un apel la consolidarea dimensiunii social-democrate a partidului PRO România și pentru un nou început al formațiunii politice.

 Europarlamentarul a pledat astfel și pentru dimensiunea europeană a partidului și conectarea acesteia la realitățile diasporei românești din Europa.

Cât privește avansul social-democrației în Europa, Olaf Scholz este pe cale să devină cancelarul celei mai puternice economii europene după ce cele trei partide din Germania au ajuns la un acord pentru a forma un nou guvern care va pune capăt erei Merkel.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Convorbire de “gradul zero” Biden-Putin: SUA avertizează Rusia cu “măsuri severe” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, Moscova cere garanții că NATO nu se va extinde spre Est

POLITICĂ6 hours ago

Președintele PMP, în vizită la Sofia: Cristian Diaconescu a prezentat așteptările României cu privire la reacția NATO la amenințările de pe flancul estic

Daniel Buda7 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda: Comisia pentru dezvoltare regională din PE recomandă crearea unui pact insular pentru definirea unei politici europeane, specifice și adaptate pentru insulele UE

ROMÂNIA7 hours ago

Ministerul Finanțelor: România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de țări membre UE

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Summitul “Nutriție pentru Dezvoltare” de la Tokyo: UE promite 2,5 miliarde de euro pentru combaterea malnutriției împreună cu țările partenere, în următorii patru ani

ENGLISH8 hours ago

Dan Cărbunaru has been appointed spokesperson of the Romanian Government by Prime Minister Nicolae Ciucă

ROMÂNIA8 hours ago

Dan Cărbunaru a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului României de prim-ministrul Nicolae Ciucă

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Trecerea la moneda euro: Comisia Europeană a semnat un acord de parteneriat cu Croația pentru organizarea de campanii de informare și comunicare

U.E.8 hours ago

Papa Francisc compară documentul despre Crăciun al Comisiei Europene cu un “act dictatorial” și cere UE “să-și însușească idealurile părinților fondatori”

U.E.9 hours ago

Orizont Europa: Partenerii din Balcanii de Vest, Georgia și Israel s-au asociat la programul de cercetare și inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE7 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ7 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 week ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending