Connect with us

INTERNAȚIONAL

Raport Freedom House: Democrația este în criză, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. În vreme ce SUA sunt pe o pantă descendentă, Rusia și China își ”exportă influența malignă în alte state”

Published

on

Drepturile politice şi libertăţile civile s-au deteriorat în întreaga lume, ajungând în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Aceasta este una dintre concluziile raportului „Freedom in the World 2018“ (n.r. „Libertatea în lume 2018”) realizat de organizaţia non guvernamentală Freedom House.

Foto: Freedom House

Potrivit acestui document, ţările care au suferit un regres în materie de democraţie sunt mai numeroase decât cele care au înregistrat un progres din acest punct de vedere. Mai precis, situaţia drepturilor omului s-a înrăutăţit în 71 de state dintre cele 195 analizate, în timp ce îmbunătăţirea a fost constatată în numai 35.

Anul 2017 a prelungit, astfel, perioada care stă sub semnul democraţiilor suferinde şi autocraţiilor care prind tot mai mult curaj. Însă unul dintre cele mai tulburătoare evenimente a fost reprezentat de „retragerea accelerată a Statelor Unite din angajamentul lor istoric de a promova şi sprijini democraţia“ la nivel global.

Documentul punctează faptul că state care în urmă cu un deceniu păreau să fie promiţătoare poveşti de succes, cum ar fi Turcia şi Ungaria, alunecă pe o pantă autoritară.

În acelaşi timp, cele mai puternice democraţii ale lumii au de rezolvat serioase probleme interne, pornind de la cele legate de inechităţile sociale şi economice şi până la cele referitoare la ameninţările teroriste şi la numărul mare de refugiaţi ajunşi pe teritoriul lor. Provocările din cadrul statelor democratice au dus la alimentarea apariției liderilor populiști care apelează la sentimentul anti-imigraționist pentru câștigarea capitalului de imagine.

Populiștii de extremă dreapa au reușit astfel să obțină voturi substanțiale în urma alegerilor parlamentare din Franța, Olanda sau Austria. În vreme ce partidele de extremă dreapta nu au reușit să intre la guvernare, cu excepția Austriei, succesul acestora în cadrul alegerilor au dus la scăderea popularității partidelor istorice, de dreapta, respectiv de stânga.

În vreme ce candidatul de centru Emmanuel Macron a reușit să câștige detașat alegerile prezidențiale din Franța în fața liderului Frontului Național, Marine Le Pen, partidele mainstream din Olanda și Germania se luptă pentru a forma coaliții guvernamentale care să asigure stabilitate politică într-o Europă ce se confruntă cu multiple probleme, dar și cu acțiunile dezinformatoare ale vecinului de la Est.

Dar nu numai faptul că democraţia este în declin este îngrijorător, arată raportul Freedom House. Cele mai importante autocraţii din lume – China şi Rusia – au profitat de ocazie nu numai pentru a-şi întări politicile de represiune la nivel intern, ci şi pentru „a-şi exporta influenţa malignă în alte ţări, care le copiază din ce în ce mai mult din comportament şi adoptă dispreţul lor pentru democraţie“, afirmă autorii raportului.

Statele Unite, pe o pantă descendentă

O lungă listă de evoluții îngrijorătoare din întreaga lume a contribuit la declinul global al democrației în 2017, dar poate cea mai izbitoare dintre acestea a fost retragerea accelerată a Statelor Unite din angajamentul său istoric de a promova și sprijini democrația.

Statele Unite au pierdut, faţă de anul precedent, trei puncte pe scala de 100 de puncte folosită în acest raport pentru evaluare, 100 fiind scorul agregat aferent celui mai liber stat. Astfel, scorul agregat înregistrat de SUA în 2017 este de 86, sub Franţa (90), Marea Britanie (94) şi Germania (94).

În urma greșelilor leadership-ului american, cetățenii SUA și liderii lor au înțeles că apărarea drepturilor celorlalți este un imperativ din punct de vedere moral, dar și un beneficiu pentru ei înșiși. Dar două lungi războaie în Afganistan și Irak și o recesiune globală au deteriorat sprijinul societății pentru o implicare internațională extinsă, iar percepția privind legătura între promovarea democrației, pe de o parte, și intervențiile militare și costurile financiare, pe de altă parte, a avut un impact de durată.

Administrația Obama a continuat să apere valorile democratice în cadrul declarațiilor sale de politică externă, dar lipsa consistentă a acțiunilor a reflectat o estimare eronată a capacității SUA de a avea o influență asupra evenimentelor mondiale, dar și o dorință redusă a poporului american de a sprijini astfel de eforturi.

Foto: Freedomhouse.org

În 2017 însă, administația Trump a avut o poziție explicită – atât la nivel discursiv, cât și la nivel faptic – privind intenția sa de a se îndepărta de principiile după care s-a ghidat politica americană și care a pus bazele leadershipului american din ultimele șapte decenii.

Sloganul președintelui american Donald Trump – ”America înainte de toate” – conceput inițial de către izolaționiștii care încercau să blocheze implicarea SUA în războiul împotriva fascismului, a țintit către noțiunile tradiționale de securitate globală colectivă și către noțiunea de comerț reciproc avantajos. Ostilitatea și scepticismul administrației cu privire la acordurile internaționale cu caracter obligatorii referitoare la mediu (n.r. Acordul de la Paris privind schimbările climatice), controlul armamentului și nu numai au confirmat o reorientare.

Citiți și Donald Trump a semnat actul de retragere a SUA din Parteneriatul Transpacific (TPP)

Citiți și Administrația Trump anunță retragerea SUA din Iniţiativa pentru Transparenţă a Industriilor Extractive (EITI), un acord global anticorupție ce vizează piața petrolului

Citiți și Statele Unite se retrag din UNESCO criticând organizația pentru o atitudine ”anti-israeliană”

Chiar şi aşa, menţionează autorii raportului, Statele Unite fac parte, fără niciun dubiu, din categoria ţărilor libere. Datele prezentate arată că 100 puncte au fost acordate Finlandei, Norvegiei şi Suediei, menținându-și astfel poziția, în timp ce scorul agregat al Canadei a fost de 99 de puncte. În cazul României, situaţia a rămas neschimbată faţă de anul precedent, ţara noastră înregistrând 84 de puncte.

Foto: Freedomhouse.org

Situația capătă valențe îngrijorătoare însă în contextul unor amenințări din ce în ce mai crescute din partea Chinei și Rusiei la adresa democrației la nivel global.

China și Rusia își ”exportă influența malignă în alte state”

În vreme ce Statele Unite și alte puteri democratice s-au confruntat cu probleme interne, principalele autocrații mondiale – Rusia și China – au continuat să facă progrese. Moscova și Beijing sunt siguri când vine vorba de identificarea democrației ca pe o amenințare la adresa regimurilor lor opresive și depun eforturi neîncetate în acest sens, recurgând la acțiuni din ce în ce mai complexe pentru a-și submina instituțiile.

Vladimir Putin a desfășurat deja campanii de dezinformare înainte de alegeri în țări precum Statele Unite, Franța și Germania, a cultivat legături cu partidele politice xenofobe din Europa, a amenințat sau a invadat vecinii și s-a erijat în sursă alternativă de ajutor militar pentru dictaturile din Orientul Mijlociu. Scopul său principal este acela de a perturba statele democratice și de a fractura organizații – cum ar fi Uniunea Europeană – care le leagă.

Citiți și Directorul Comisiei de Informații din Senatul SUA avertizează: Rusia este implicată activ în viitoarele alegeri din Franța și Germania

Citiți și Alegeri în Franța. Marine Le Pen merge vineri în Rusia. Candidata la președinția Franței va avea o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat

Citiți și Sondaj. Două treimi dintre ruși consideră că țara lor are inamici externi, iar SUA reprezintă cea mai mare amenințare

Beijingul are ambiții și mai mari – și resursele necesare pentru a le atinge. A construit un aparat de propagandă și cenzură cu acoperire globală, a folosit legături economice și de altă natură pentru a influența democrațiile precum Australia și Noua Zeelandă, a obligat diferite țări să repatrieze cetățenii chinezi care au căutat refugiu în străinătate și a oferit sprijin diplomatic și material guvernelor represive din Asia de Sud sau Africa.

Europa: Ascensiunea populiștilor de extremă dreaptă, opozanți ai valorilor democratice

Reverberațiile din 2015-2016, perioada de vârf a crizei refugiaților au alimentat ascensiunea partidelor xenofobe, de extremă dreapta, care au reușit să câștige capital de imagine în state precum Germania, Franța, Olanda sau Austria.

Foto: Calea Europeană

Marine Le Pen, liderul de extremă dreaptă al Frontului Național, a reușit să îi învingă pe candidații partidelor mainstream din Franța, promițând organizarea unui referendum privind apartenența statului francez la UE, după model britanic, dar și închiderea granițelor în fața valului migratoriu.

Alternativa pentru Germania ( AfD), partid eurosceptic, a reușit pentru prima dată în ultimii aproape 70 de ani să acceadă în Bundestag, după o campanie în care liderii acestuia au solicitat deportarea ”unui număr notabil de refugiați” și au calificat islamul drept incompatibil cu identitatea germană.

În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), formațiune de extremă dreaptă, a reușit să se poziționeze în urma alegerilor parlamentare pe cea de-a treia poziție și a intrat astfel la guvernare, după aproape 13 ani de absență. În Olanda, Partidul de extremă dreapta PVV al lui Geert Wilders a câștigat 20 de mandate, poziționându-se pe locul doi în alegerile parlamentare, partidul premierului Rutte pierzând 10 fotolii.

Citiți și Noul guvern austriac a făcut publice obiectivele politice. Care vor fi măsurile luate împotriva migranților și cum vede relația cu Bruxelles-ul

În Ungaria și Polonia, liderii populiști au continuat s-și consolideze puterea prin dezrădăcinarea instituțiilor democratice și prin intimidarea criticilor din societatea civilă. Ambele state au adoptat legi menite să reducă activitățile organizațiilor non-guvernamentale. Partidul de guvernământ din Polonia a făcut, de asemenea, un efort în a exercita controlul politic asupra sistemului judiciar, de a promova legi care au afectat Curtea Supremă, instanțele locale și un consiliu responsabil cu numirile judecătorești, lucru ce a atras după sine activarea, pentru prima dată în istoria europeană, a articolului 7 din Tratatul UE împotriva Varșoviei care s-ar putea solda cu pierderea dreptului de vot al statului polonez în Consiliul Uniunii Europene.

Citiți și Artizanul căderii comunismului în Polonia avertizează asupra pericolului naționalist: Am neglijat democrația. Demonii s-au trezit

Citiți și Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Reformele juridice din Polonia, ”o amenințare serioasă” la adresa independenței justiției

Autorii raportului au menţionat şi ţările care trebuie urmărite cu interes în anul 2018, având în vedere, în anumite cazuri, politicile guvernanţilor lor, iar în altele, faptul că vor fi organizate alegeri. Este vorba despre Afganistan, Angola, Georgia, Irak, Macedonia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, Statele Unite şi Uzbekistan.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Reuniune importantă pentru România la München: Președintele Klaus Iohannis, întâlnire bilaterală cu vicepreședintele SUA Mike Pence

Published

on

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis s-a înâlnit la München cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, ambii lideri aflându-se la a doua lor participare la prestigioasa Conferință de Securitate. Aceasta este prima întâlnire bilaterală dintre șeful statului și cel de-al doilea om al administrației Trump.

Șeful statului și vicepreședintele american s-au întâlnit după ce sâmbătă dimineața au participat la primele sesiuni de lucru ale Conferinței, Klaus Iohannis deschizând discuțiile alături de președintele Egiptului, în timp ce Mike Pence a participat la un dialog strategic sensibil la care au mai luat parte de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei și  Yang Jiechi, un influent și proeminent diplomat din cadrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez.

FOTO – Reuniune bilaterală Klaus Iohannis și Mike Pence

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump, la 9 iunie 2017.

Președintele Klaus Iohannis participă la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

La München, președintele a mai avut întrevederi cu Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European, cu David Harris, președintele executiv al Comitetului Evreiesc American și cu Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele SUA cere aliaților europeni să iasă din acordul nuclear cu Iran și avertizează: ”Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”

Published

on

© Munich Security Conference

Corespondență de la München

Aflat la Conferința de Securitate de la München pentru a reafirma mesajul administrației Trump față de Europa și întreaga lume, vicepreședintele Mike Pence a cerut liderilor lumii să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran pentru a pune presiune asupra regimului de la Teheran pe care l-a acuzat că ”promovează un nou Holocaust”.

Regimul iranian promovează în mod deschis un nou Holocaust”, a spus Pence.

”O lecție a acestui capitol întunecat al istoriei umanității este că atunci când regimurile autoritare promovează ură antisemită și amenință cu violența, trebuie să le credem pe cuvânt”, a mai adăugat el, solicitând liderilor europeni să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran.

Recent, o nouă retorică a escaladat tensiunile dintre Israel și Iran după ce un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat în contextul aniversării a 40 de ani de la Revoluția din 1979 că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat ameninţând cu distrugerea naţiunii iraniene.

A venit momentul ca partenerii noștri europeni să se oprească din subminarea sancțiunilor americane față de acest regim criminal”, a completat vicepreședintele SUA, referindu-se la decizia Franței, Germaniei și Marii Britanii de a crea un nou sistem de plăți pentru a permite companiilor europene să facă schimburi comerciale cu Iran fără a intra sub incidența sancțiunilor americane, mecanism denumit INSTEX și anunțat aceste țări în cadrul unei ministeriale UE la București.

El a spus că retragerea țărilor europene din acord va contribui la asigurarea securității și libertății poporului iranian.

Reamintim că vicepreședintele SUA a participat joi la Varșovia la o conferință ministerială la nivel înalt dedicată problematicii păcii și securității în Orientul Mijlociu, co-organizată de SUA și Polonia, care a fost privită cu scepticism și cu critici virulente din partea Iranului, care a acuzat că este o reuniune îndreptată împotriva regimului de la Teheran. În acel context, Mike Pence a solicitat retragerea țărilor europene din acordul cu Iran.

De altfel, între marii absenți ai conferinței s-a numărat și ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, cel care a susținut în discursul de la Conferința de Securitate de la München că Berlinul nu va abandona înțelegerea cu Teheranul.

„Împreună cu britanicii, francezii şi întreaga UE, am găsit un mijloc pentru ca Iranul să rămână în acordul asupra programului său nuclear. Iar obiectivul nostru este fără arme nucleare, tocmai pentru că Iranul destabilizează regiunea”, a subliniat şeful diplomaţiei germane.

Administraţia Trump a reinstituit în noiembrie 2018 toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vicepreședintele SUA Mike Pence replică pentru cancelarul german Angela Merkel: Nu putem asigura securitatea aliaților occidentali în timp ce ei sunt dependenți de Est

Published

on

Corespondență de la München

Statele Unite nu pot asigura securitatea aliațiilor săi din Occident în timp ce aceștia își mențin dependența față de Răsărit, a susținut vicepreședintele Statelor Unite Mike Pence, la Conferința de Securitate de la München, acolo unde a reconfirmat mesajul administrației Trump față de aliați și față de competitorii strategici în condițiile în care tema majoră a Conferinței este regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia.

Nu putem asigura securitatea aliaților noștri în Occident în timp ce ei sunt dependenți de Est”, a afirmat Pence, într-o declarație care poate fi interpretată drept o replică la discursul anterior de pe scena Conferinței, cel al cancelarului Angela Merkel.

Pence a insistat și a explicat și ce înseamnă apelul lui Donald Trump către aliații din NATO pentru ca aceștia să își respecte angajamentele. ”Asta înseamnă să fii liderul lumii libere”, a spus vicepreședintele american.

Mai mult, Mike Pence a cerut liderilor lumii să fie alături de SUA și să se retragă din acordul nuclear cu Iran pentru a pune presiune asupra regimului de la Teheran pe care l-a acuzat că ”promovează un nou Holocaust”.

“O moleculă de gaz rusesc rămâne o moleculă de gas rusesc, fie că este transportat via Ucraina sau via Marea Baltică”, a spus Merkel, sugerând că această problemă merge dincolo de dezbaterea privind Nord Stream 2.

Pe de altă parte, discuția de pe marginea construcției gazoductului Nord Stream 2, deși reprezintă o afacere bilaterală ruso-germană, a devenit o problemă europeană și euro-atlantică.

Aflat în această săptămână la Varșovia, șeful diplomației american Mike Pompeo a avertizat că Statele vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcţia gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania. Anterior, Polonia a încercat să oprească această construcție în cadrul negocierilor privind noua directivă europeană a gazelor, compromis negociat sub auspiciile președinției române a Consiliului UE și încheiat marți seară la Strasbourg cu un un acord preliminar între instituțiile UE.

Compromisul și acordul preliminar negociate de președinția României întărește regulile europene, norme care nu blochează proiectul ruso-german, dar prin care este asigurat faptul că țările terțe precum Rusia nu pot ocoli legislația UE.

De altfel, reamintim că și tensiunile de la summitul NATO de anul trecut dintre Donald Trump și Angela Merkel au avut la bază declarații anterioare ale președintelui american cu privire la faptul că Germania ”este prizoniera Rusiei” în contextul înțelegerii Nord Stream 2.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending