Referendumul, intre reguli si nereguli

Vineri, intre orele 8 si 20, Asociaţia Pro Democraţia (APD) a pus la dispoziţia cetaţenilor linia telefonica gratuita Tel Verde – 0800 070 100 si platforma on-line www.alegericorecte.ro pentru a sesiza fraude şi nereguli, dar şi pentru a solicita informatii legate de referendumul de duminica.

Pe baza informatiilor primite de la cetateni, au fost inaintate sesizari catre Politie, in legatura cu mai multe cazuri de retinere a cartilor de identitate ale votantilor. Au existat astfel de indicii la Crevedia, in judetul Dambovita si la Pesteana, in judetul Mehedinti.

De asemenea, a fost inaintata o plangere penala cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral. In acest caz este vorba de distribuirea de fluturasi de catre o organizatie neguvernamentala in mai multe localitati din judetul Hunedoara. Materialele includeau un spatiu care ar fi trebuit vizat de catre alegatori cu stampila cu mentiunea “votat” pentru a fi inscrisi intr-o tombola din care ar putea castiga premii precum telefoane mobile, biciclete sau excursii. 

Pe parcursul zilei, APD a inregistrat sesizari referitoare la continuarea campaniei pentru referendum care se refera la transmiterea de mesaje SMS ce indeamna cetatenii la vot sau le transmit o anumita optiune, distribuirea de fluturasi sau alte materiale electorale, precum si vizite la domiciliile votantilor. Conform legislatiei in vigoare, campania electorala se incheie cu 24 de ore inaintea inceperii momentului votarii. In plus, au existat reclamatii privitoare la transmiterea unor mesaje cu scopul de a influenta votantii atat pe posturile de televiziune locala, cat si pe cele cu acoperire nationala.

Serviciul TelVerde va funcţiona in data de 29 iulie in intervalul orar 7-23, pentru solicitari de informaţii cu privire la modul de desfasurare a referendumului, dar mai ales pentru raportarea de fraude. Serviciul poate fi accesat la nivel naţional din retelele Romtelecom, Orange, Vodafone si Cosmote. Puteti posta informatii legate de nereguli si pe pagina www.alegericorecte.ro.

Sustinem cetatenii in vederea manifestarii unui comportament cat mai responsabil si corect si recomandam utilizarea tuturor mijloacelor puse la dispozitie de catre Asociatia Pro Democratia si de institutiile publice (Politie, parchete, birourile electorale) pentru a asigura un proces de votare cat mai corect.

Pentru informatii suplimentare legate de TelVerde, pagina www.alegericorecte.ro şi monitorizarea referendumului, va rugam sa il contactaţi pe Septimius Parvu, Director adjunct, pe adresa de e-mail septimius.parvu@apd.ro sau la numarul de telefon 0751.194.713.

Foto: facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.