Connect with us

INTERNAȚIONAL

România și Ucraina au început, la Davos, negocierile pentru un acord bilateral de securitate. România, a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Kievul

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ucraina și România au început duminică, la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, negocierile prin care România devine a noua țară care a inițiat tratative cu Kievul pentru un acord bilateral de securitate, primele fiind statele membre G7 și Olanda.

În marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind implementarea Formulei Păcii de la Davos, Elveția, partea ucraineană, cu participarea șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, privind încheierea unui acord bilateral de securitate, informează Președinția Ucrainei într-un comunicat.

“În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lideri, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.

Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și a reafirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euro-atlantic.

“Potrivit lui Ihor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții de securitate depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a exprimat recunoștința față de România și poporul român pentru asistența continuă acordată țării noastre”, mai indică sursa citată.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

Citiți și Liderii G7, în frunte cu SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, oferă “angajamente de securitate” Ucrainei în drumul către aderarea la NATO (Declarație Comună)

Vineri, președintele ucrainean Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria garanțiilor de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

De altfel, președintele ucrainean a convenit, marți, cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru “garanții de securitate bilaterale pe baza Declarației G7” de la summitul NATO de la Vilnius.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat pe 10 octombrie 2023 prima sa vizită în România în calitate de președinte, care a coincis implicit și cu prima vizită în țara noastră de când Rusia a declanșat invazia sa militară împotriva Ucrainei și cu prima deplasare în străinătate de la izbucnirea războiului Israel – Hamas, liderul de la Kiev pășind pe sol românesc cu mesajul că “România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul”. Cu această ocazie, președinții Iohannis și Zelenski au semnat declarația politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale România-Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Totodată, Iohannis și Zelenski au hotărât că România și Ucraina vor rezolva fără întârziere distincția artificială dintre limba română și “moldovenească”, au discutat despre lansarea în curând a “coridorului de cereale” din Ucraina în România via R. Moldova și au agreat că piloții ucraineni vor fi incluși în primul val de pregătire în cadrul centrului de instruire F-16 din România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea lui Emmanuel Macron de a suspenda ostilitățile în conflictul declanșat de Rusia pe durața Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris.

Rusia ar profita de orice suspendare a ostilităților pentru a-și apăra avantajul militar, a declarat Zelenski într-un interviu acordat vineri Agenției France-Presse, citează Politico Europe.

”Să fim sinceri … Emmanuel, nu cred”, a declarat Zelenski pentru AFP, completând că ”nu avem încredere în Putin”.

”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”, a spus el.

”Dacă este un armistițiu, un armistițiu pe durata Jocurilor Olimpice, un armistițiu terestru, ei vor avea un avantaj”, a spus el, explicând că există ”riscul ca ei să aducă echipamente grele pe teritoriul nostru și nimeni nu va putea să îi oprească”.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a declarat presei de stat că a discutat ideea unui armistițiu olimpic cu omologul său chinez Xi Jinping. Întrebat dacă ar susține această idee, Putin ar fi răspuns cu o critică la adresa autorităților sportive occidentale.

Potrivit Le Monde, președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat vineri ideea unui ”armistițiu olimpic” prin care ”Rusia să înceteze operațiunile sale actuale” în Ucraina.

De altfel, în cadrul unei întâlniri la Paris cu Xi Jinping, apropiat al lui Putin, liderul francez i-a mulțumit omologului chinez pentru că susține ideea unui armistițiu în toate conflictele, inclusiv în Ucraina, pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, care se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august.

Până atunci însă, la jumătatea lunii iunie, Elveția va găzdui o conferință internațională dedicată formulei de pace înaintată de Kiev.

Conform recentelor informații oferite de președinta Elveției, Viola Amherd, peste 50 de delegații din cele peste 160 și-au confirmat prezența.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

Published

on

© European Union 2022

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a “a agenților străini”, care a suscitat proteste masive pro-europene în această ţară din Caucaz, demersul șefei statului georgian fiind anticipat, dar totuși cu valoare mai mult simbolică. Mai mult, ea i-a solicitat președintelui francez Emmanuel Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă.

“Astăzi, am pus un veto (…) la legea care este rusă în esenţa sa şi care contravine Constituţiei noastre”, a spus Salome Zurabişvili într-o declaraţie televizată, informează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba totuşi despre un veto cu valoare mai ales simbolică al preşedintei proeuropene, aflată în conflict cu guvernul, având în vedere că partidul la putere, “Visul georgian”, iniţiatorul legii, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a legii.

Textul aprobat de Parlament este denunţat de detractorii săi ca vizând să deturneze Georgia de Uniunea Europeană pentru a o antrena spre Rusia.

El a provocat ample manifestaţii, care durează de mai bine de o lună şi la care au luat parte mii de persoane, mai ales tineri. NATO, UE și SUA au condamnat această iniţiativă a guvernului georgian.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca “organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”, şi să se supună unui control administrativ. Detractorii au numit-o “legea rusă” dată fiind similitudinea sa cu o lege votată în Rusia.

Zurabișvili i-a cerut sâmbătă preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a “scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”, notează AFP.

“Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene.

“Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus preşedinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

“Că Franţa nu este prezentă este o aberaţie. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris preşedintelui Macron, îl aştept pentru ziua independenţei Georgiei, 26 mai”, a spus Salome Zurabişvili, care este fost diplomat francez.

În decembrie anul trecut, Consiliul European a acordat Georgiei statutul de țară candidată la UE, în ciuda avertismentelor conform cărora Georgia a dat înapoi în ceea ce privește aspecte cheie legate de drepturile omului și nu a reușit să implementeze pe deplin reformele cerute de Comisia Europeană, printre care se numără și combaterea polarizării politice. UE a declarat că proiectul de lege este “incompatibil cu valorile europene” și ar putea bloca încercarea țării din Caucazul de Sud de a deveni membră a blocului european. Georgia este, de asemenea, stat care aspiră să adere la NATO.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

Published

on

© presedinte.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit sâmbătă, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație. Premiul, de 25.000 de euro, o onorează pe politiciana în vârstă de 51 de ani pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”, care va dona această sumă de bani.

Premiul poartă numele pionierului din Leipzig, Robert Blum (1807-1848) și este patronat de președintele federal Frank-Walter Steinmeier.

“Acest premiu nu este doar o recunoaştere a eforturilor mele, dar şi o dovadă a rezilienţei şi determinării cetăţenilor Republicii Moldova în calea spre democraţie”, a afirmat Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale din Republica Moldova.

Preşedintele german Steinmeier, după întrevederea de ieri cu şefa statului moldovean, la Berlin, a afirmat că “în vremuri în care războiul a revenit în Europa şi când democraţia liberală trebuie să se afirme pe plan intern şi extern, conduceţi ţara cu încredere şi curaj”.

“Fie ca acest premiu să vă dea putere să vă continuaţi angajamentul pentru o Moldovă democratică şi europeană”, a mai spus Steinmeier.

Ministrul-președinte al landului Saxonia, Michael Kretschmer (CDU), și primarul orașului Leipzig, Burkhard Jung (SPD), au participat la ceremonia care va avea loc la Primăria veche din Leipzig.

Cel care dă numele distincției a fost un revoluționar din 1848.

Robert Blum a fost un creator de teatru și publicist, precum și membru al primei Adunări Naționale Germane constituite la Frankfurt pe Main la 18 mai 1848. Între 1835 și 1848, a fost activ în Leipzig din punct de vedere politic și jurnalistic.

În timpul revoluției din 1848/49, talentatul orator a militat pentru drepturile liberale și pentru schimbări non-violente în societate, luptând pentru libertatea presei și libertatea de exprimare.

Premiul Orașului Leipzig va fi acordat o dată la doi ani unei personalități din domeniul culturii, artei, științei, religiei, politicii sau jurnalismului. Printre altele, premiul onorează angajamentul față de libertatea de opinie și libertatea de exprimare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.3 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA5 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.1 day ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA1 day ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending