Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Roxana Mînzatu, întâlnire cu președintele BEI: Vom duce la nivelul următor modelele de finanțare, valorificând investițiile private și multiplicând efectele finanțării publice

Published

on

© European Union, 2025/Source: EC - Audiovisual Service

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire pentru situații de criză, a avut luni o întâlnire cu președintele Băncii Europene pentru Investiții, Nadia Calvino.

Temele abordate de cei doi oficiali s-au axat pe ”atragerea de finanțare privată pentru investiții în locuințe, cămine, clădiri publice, în infrastructura socială, în recalificarea și supraspecializarea angajaților, în special în domeniul AI, în infrastructura medicală, în economie socială și în start-up-uri sociale”.

”Comisia Europeană are deja o bază solidă de colaborare cu BEI: Programul InvestEU sprijină investițiile în infrastructura socială, precum și companiile care investesc în competentele angajaților”, a amintit vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Roxana Mînzatu și-a exprimat convingerea că, împreună cu Nadia Calvino, va duce ”la nivelul următor modelele de finanțare, valorificând investițiile private și multiplicând efectele finanțării publice”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la finalul lunii ianuarie prima inițiativă majoră a noului său mandat, Busola Competitivității, care stabilește o abordare și o selecție de măsuri emblematice pentru a transpune în realitate fiecare dintre imperativele identificate de fostul premier italian și președinte al BCE Mario Draghi în raportul privind competitivitatea UE:

  • eliminarea decalajului în materie de inovare
  • o foaie de parcurs comună pentru decarbonizare și competitivitate
  • reducerea dependențelor excesive și creșterea securității

Cei trei piloni sunt completați de cinci factori orizontali favorizanți, care sunt esențiali pentru a sprijini competitivitatea în toate sectoarele:

  • simplificare
  • reducerea barierelor din calea pieței unice
  • finanțarea competitivității 
  • promovarea competențelor și a locurilor de muncă de calitate
  • o mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național

Un rol central în implementarea acestei Busole a Competitivității îl va avea vicepreședintele executiv Roxana Mînzatu, care și-a fixat deja prioritățile în această direcție, printre ele fiind și Uniunea Competențelor, dar și locuri de muncă de calitate

Toate aceste eforturi pot fi mai ușor încununate de succes cu un sprijin adecvat, iar Banca Europeană de Investiții dispune de robustețea financiară pentru a sprijini statele membre în consolidarea potențialului UE în materie de locuri de muncă și creștere economică.

Conform rolului său, BEI oferă finanțare pentru proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor UE, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

Banca contractează împrumuturi de pe piețele de capital și acordă finanțări în condiții avantajoase pentru proiecte care sprijină obiectivele UE. Aproximativ 90 % din finanțări se acordă în interiorul UE. Aceste fonduri nu provin niciodată de la bugetul UE.

BEI oferă 3 tipuri principale de produse și servicii:

  • credite – aproape 90 % din angajamentul financiar. Banca acordă împrumuturi pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar acest sprijin contribuie, de multe ori, la atragerea altor investitori
  • finanțare mixtă – clienții pot combina fondurile acordate de BEI cu investiții adiționale
  • consiliere și asistență tehnică – pentru maximizarea raportului costuri/eficiență

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Sondaj BEI: Majoritatea orașelor din Europa intenționează să sprijine acțiunile climatice și infrastructura socială

Published

on

© EIB

Majoritatea orașelor din Europa intenționează să cheltuiască mai mult pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și pentru înmulțirea locuințelor publice, a școlilor și spitalelor, conform unui nou sondaj al Băncii Europene de Investiții (BEI). 

Sondajul BEI privind municipalitățile din 2025 semnalează că 56% își propun să investească mai mult pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și 53% intenționează să-și mărească bugetele pentru infrastructura socială în următorii trei ani.

BEI a publicat raportul astăzi, concomitent cu o conferință la Bruxelles a Comitetului European al Regiunilor cu scopul de a discuta nevoile de investiții urbane din Europa și de a sprijini agenda politică a UE pentru orașe.

Sondajul cuprinde 1.002 municipalități din UE care au între câteva mii și câteva sute de mii de locuitori, având un total combinat de aproximativ 26 de milioane (aproximativ 6% din totalul populației UE-27).

Sunt reprezentate municipalitățile fiecărui stat membru, numărul acestora variind, de la 131 în Germania și 107 în Italia la câte cinci din Cipru șiLuxemburg. Similar cu sondajul anterior din 2022, nu sunt incluse capitalele naționale și teritoriile aflate în afara Europei, iar participarea orașelor a fost anonimă.

Deși granturile naționale și UE rămân principala sursă de finanțare a infrastructurii pentru municipalități, peste jumătate dintre ele – 61% – sunt interesate de explorarea altor opțiuni de finanțare, conform noului raport. Acestea ar putea include, de exemplu, transformarea granturilor în garanții care ulterior ar fi folosite pentru a atrage finanțări mai semnificative din partea unor organizații precum băncile.

„Într-o perioadă în care provocările sunt tot mai multe, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro investit produce impact maxim. Aceasta înseamnă valorificarea soluțiilor de finanțare inovatoare pentru a sprijini municipalitățile în accelerarea acțiunilor climatice și a altor priorități cheie. BEI rămâne angajată să lucreze alături de orașele europene în vederea dezvoltării și implementării instrumentelor de care au nevoie pentru a construi un viitor mai durabil și mai rezilient”, a spus vicepreședintele BEI Ioannis Tsakiris.

Sondajul BEI privind municipalitățile oferă o imagine amplă și detaliată a planurilor de dezvoltare ale autorităților, care reprezintă aproximativ 54% din investițiile publice din UE. În domeniul acțiunilor climatice, municipalitățile reprezintă aproximativ 60% din investiții.

Pe lângă constatarea faptului că majoritatea orașelor din UE intenționează să investească mai mult în vederea reducerii emisiilor, cel mai recent sondaj dezvăluie că aproximativ jumătate dintre ele își propun și creșterea cheltuielilor pentru măsurile de adaptare la schimbările climatice. Acest tip de activitate include protecția împotriva amenințărilor precum inundațiile și incendiile.

„Municipalitățile din întreaga Europă demonstrează un angajament puternic față de tranziția verde. Transformarea acestor angajamente în rezultate tangibile va necesita un sprijin politic și de politici susținut la toate nivelurile”, a spus economista-șefă a BEI, Debora Revoltella.

O provocare persistentă pentru multe orașe din UE este deficitul de specialiști pentru efectuarea evaluărilor de mediu și de ingineri care să implementeze proiectele, conform celui mai recent sondaj. Până la 30% din municipalități au raportat lipsa de know-how tehnic în aceste domenii.

BEI ajută la gestionarea acestei provocări furnizându-le municipalităților know-how tehnic, financiar și strategic. Inginerii și economiștii BEI evaluează fiecare proiect finanțat de bancă. Acest know-how este disponibil și sub forma de sprijin consultativ pentru promotorii de proiecte, autoritățile naționale, regionale sau locale și pentru intermediarii financiari.


Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorități principale, Banca finanțează investiții care contribuie la obiectivele de politică ale UE stimulând acțiunile climatice și de mediu, digitalizarea și inovarea tehnologică, securitatea și apărarea, coeziunea, agricultura și bioeconomia, infrastructura socială, uniunea piețelor de capital și o Europă mai puternică într-o lume mai pașnică și mai prosperă.  

Grupul BEI, care include și Fondul European de Investiții (FEI), a încheiat noi finanțări în valoare de aproape 89 miliarde EUR pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea și securitatea Europei.    

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

BEI își intensifică investițiile în securitatea și apărarea europeană și în lanțul de aprovizionare cu materii prime critice

Published

on

© EIB

Banca Europeană de Investiții (BEI) a adoptat vineri, 21 martie, un set de măsuri pentru sporirea investițiilor în securitate și apărare, precum și pentru asigurarea accesului la materii prime critice, esențiale pentru industria europeană. Totodată, Consiliul de Administrație al BEI a aprobat finanțări noi în valoare de 8,9 miliarde de euro destinate transportului, educației, energiei, apei și investițiilor în afaceri, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Mesajul liderilor europeni este clar: trebuie să consolidăm capacitățile de apărare și securitate ale Europei. Deciziile de astăzi arată că BEI face parte din soluție”, a declarat Nadia Calviño, președinta Grupului BEI.

Extinderea sprijinului pentru securitate și apărare

BEI a decis extinderea eligibilității pentru finanțarea industriei de securitate și apărare, limitând pe cât posibil activitățile excluse, conform deciziilor luate de liderii UE la Consiliul European Special din 6 martie.

De asemenea, inițiativa strategică existentă a BEI, Strategic European Security Initiative (SESI), în valoare de 8 miliarde de euro, va fi transformată într-o prioritate publică permanentă, fără un plafon prestabilit, finanțarea urmând să fie stabilită anual în Planul Operațional al BEI.

Astfel, Banca va putea susține investiții esențiale în mobilitate militară, protecția frontierelor, infrastructură critică, securitate cibernetică și echipamente avansate, inclusiv drone, radare, sateliți, avioane, sisteme anti-interferență și tehnologii de deminare. BEI intenționează să dubleze finanțarea pentru proiectele de apărare în 2025, atingând un nivel record.

Această decizie completează strategia Comisiei Europene pentru apărare, inclusiv Planul „Readiness 2030”, și facilitează cooperarea dintre UE, băncile naționale de promovare, sectorul privat și alți parteneri strategici.

Inițiativă strategică pentru materii prime critice

BEI a adoptat și o nouă inițiativă strategică privind materiile prime critice (CRM), consolidând rolul său de principal finanțator și consilier pentru proiecte din întregul lanț de aprovizionare, atât în interiorul, cât și în afara UE. Aceasta contribuie la obiectivele Legii UE privind Materiile Prime Critice.

Accesul sigur la aceste materiale este esențial pentru tranziția verde și digitală a Europei, precum și pentru industriile de apărare și aerospațiale. Inițiativa include:

  • Finanțări de 2 miliarde de euro în 2025 pentru investiții în materii prime critice;
  • Crearea unui grup de lucru CRM Task Force pentru gestionarea proiectelor;
  • Dezvoltarea unui centru unic de coordonare pentru expertiză tehnică și parteneriate.

Investiții de 8,9 miliarde de euro în infrastructură și afaceri

BEI a aprobat finanțări de 8,9 miliarde de euro pentru proiecte din mai multe domenii, inclusiv:

  • Transport: investiții majore în infrastructura feroviară din Cehia, Germania, Spania și Costa Rica și modernizarea unui port în Estonia.
  • Educație: îmbunătățirea școlilor din Franța și Portugalia.
  • Apă: dezvoltarea rețelelor de apă în Kenya și Letonia.
  • Energie: proiecte în Andorra, Germania și Spania.
  • Sprijin pentru afaceri: finanțări pentru farmacii din Spania, companii deținute de femei și tineri antreprenori în Africa, precum și IMM-uri din Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Bangladesh.

Prin aceste decizii, BEI își reafirmă angajamentul de a sprijini securitatea, competitivitatea și tranziția ecologică a Europei, oferind resurse esențiale pentru creșterea economică și reziliența industrială a regiunii.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

Published

on

© MIPE/ Facebook

O delegație MIPE, condusă de secretarul de stat Carmen Moraru, a avut o întâlnire de lucru cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ioannis Tsakiris, însoțit de alți reprezentanți ai instituției financiare internaționale pentru a discuta modalitățile concrete de sprijin pentru implementarea proiectelor strategice pentru dezvoltarea României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, oficialii BEI au subliniat importanța asistentei financiare rambursabile în valoare de 4 miliarde de euro acordate României pentru acoperirea cofinanțării publice naționale și importanța continuării cooperării în domenii de interes strategic la nivel european.

Parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții reprezintă un pas important pentru implementarea cu succes a proiectelor. Finanțarea de 4 miliarde de euro va accelera dezvoltarea infrastructurii de transport și sănătate, domenii esențiale pentru creșterea calității vieții în România. Colaborarea cu BEI demonstrează angajamentul nostru comun pentru o implementare eficientă a fondurilor europene, asigurând astfel un impact pozitiv și de lungă durată pentru economia românească”, a subliniat secretarul de stat Carmen Moraru.

Amintim că România a solicitat în 2022 Băncii Europene de Investiții o asistență financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiții, a unor investiții din sectoarele transporturi și sănătate, finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență și POS 2021 – 2027.

Banca Europeană de Investiții a jucat un rol important în România încă din 1991, finanțând cu peste 21 de miliarde de euro proiecte în țara noastră. Mai mult de două treimi din această sumă a fost direcționată înspre transporturi, linii de credit, energie, sănătate și industrie.

Citiți și: BEI a acordat României finanțări în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2024, anunță vicepreședintele instituției: Au dus la deblocarea unor investiții totale de 5,2 miliarde de euro

În 2024, instituția financiară europeană a acordat României finanțări în valoare de 2,49 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA4 hours ago

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

U.E.5 hours ago

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

NATO5 hours ago

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

ROMÂNIA5 hours ago

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic 

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

ROMÂNIA5 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending