Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Lukoil. Comisia Europeană respinge cererea Ungariei și Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina

Published

on

© European Union

Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al CE, relatează Reuters și Agerpres.

„Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

„Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În urmă cu trei săptămâni, Ungaria s-a alăturat Slovaciei și a solicitat ajutorul UE în disputa iscată cu Ucraina pe tema Lukoil, ambele țări membre UE încercând să profite de normele europene pentru a-și menține accesul la un produs la preț redus la care aproape toate celelalte țări au renunțat.

Doar că acest lucru provoacă frustrate în rândul diplomaților UE de la Bruxelles, care consideră că Budapesta trebuie să culeagă ceea ce a semănat.

     Citiți și: UE ridică din sprânceană în fața cererii de ajutor a Ungariei în conflictul cu Ucraina pe tema Lukoil. Diplomat UE: Petrolul rusesc miroase a sânge. Se pare că Budapesta nu este hotărâtă să scape de această dependență

Mișcarea celor două state vine în urma sancțiunilor ucrainene care blochează tranzitul țițeiului vândut prin conducte de cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, Lukoil, ceea ce ar putea priva cele două țări de o treime din importurile lor de petrol.

Ungaria și Slovacia au apelat la regulament, susținând că sancțiunile încalcă un acord comercial încheiat în 2014 între Kiev și UE și solicitând intervenția Comisiei Europene.

În urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc – una dintre principalele surse de venit pentru efortul de război al Kremlinului – dar a făcut o excepție pentru livrările prin conducte – inclusiv cele care ajung în Ungaria, Slovacia și Republica Cehă prin conducta Drujba – pentru a da acestor țări timp să găsească surse alternative de aprovizionare, cu condiția ca acestea să facă acest lucru rapid.

Germania și Polonia, care, de asemenea, se aprovizionau din Drujba, au încetat să mai cumpere țiței rusesc anul trecut. Republica Cehă intenționează să pună capăt importurilor de țiței rusesc până în 2025, în timp ce Slovacia a început și ea modernizarea rafinăriei sale principale pentru a prelucra mai mult țiței non-rusesc.

Ungaria, însă, a ales să meargă în direcția opusă, majorând importurile de petrol prin oleoduct cu 50 % față de 2021. Budapesta a încheiat, de asemenea, noi acorduri cu gigantul rus Gazprom.

    Citiți și: Embargoul Ucrainei împotriva Ungariei privind importurile de țiței din Rusia a fost probabil “orchestrat de la Bruxelles”, acuză ministrul maghiar de externe

COMISIA EUROPEANA

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat marți, 10 septembrie, un apel pentru înființarea unor fabrici de inteligență artificială (IA) cu scopul de a consolida rolul de lider al Europei în domeniul IA de încredere. Fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță (HPC) de clasă mondială ale UE și vor fi puse la dispoziția unei game largi de utilizatori europeni, cum ar fi start-up-urile, industria și cercetătorii.

„Europa este deja un pionier în ceea ce privește legislația UE privind IA, asigurând că inteligența artificială este mai sigură și mai de încredere. La începutul anului, ne-am respectat promisiunea de a facilita accesul la supercalculatoarele noastre start-up-urilor europene din domeniul IA. Astăzi, Europa trebuie să devină și un lider global în inovația din domeniul IA. Fabricile de IA vor contribui la consolidarea poziției noastre în fruntea acestei tehnologii transformatoare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Fabricile de IA vor reuni elementele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea vor sprijini dezvoltatorii de IA în formarea modelelor lor mari de IA generativă, folosind supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la date, servicii informatice și servicii de stocare. Fabricile vor fi conectate în toată Europa, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Comisia Europeană a solicitat amânarea cu o săptămână a prezentării structurii și portofoliilor viitorului executiv european la nivelul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt al Parlamentului European, Delphine Colard.

La solicitarea Comisiei Europene, prezentarea de către președintele von der leyen a structurii și portofoliilor CE către liderii PE va avea loc pe 17 septembrie, la ora 9:00 CEST (n.r. – ora 10, ora României), la Strasbourg“, a transmis Colard, pe rețeaua de socializare X.

Purtătoarea de cuvânt a PE a subliniat că Parlamentul este pregătit să deschidă procesul audierilor de confirmare a candidaților nominalizați pentru portofoliile de comisari europeni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să prezinte miercuri, 11 septembrie, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv european.

Amânarea intervine deoarece Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus de Slovenia pentru funcția de comisar european, iar Guvernul Sloveniei a informat Comisia Europeană ca va avea opinia Parlamentului Sloveniei la finalul acestei săptămâni.

Slovenia a nominalizat-o pe Marta Kos ca următorul său comisar european după ce candidatul anterior și-a retras candidatura în contextul în care Ursula von der Leyen își dorește mai multe femei în Colegiul Comisiei Europene.

În prezent, din totalul de 26 de candidați, 10 sunt femei, iar Marta Kos va fi cea de-a 11. Între acestea se numără și propunerea din partea României, Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene.

Fiecare dintre cele 27 de țări membre nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie, și a Estoniei, unde Kaja Kallas a fost numită de șefii de stat și de guvern drept următorul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care, conform tratatelor, deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Citiți și Cum ar putea arăta viitoarea Comisie Europeană și cine sunt comisarii nominalizați de statele membre

Odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.

După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Un prim lot de un milion de manuale de informatică și arte imprimate de UE pentru elevii ucraineni a plecat luni înspre autoritățile ucrainene, a anunțat Comisia Europeană.

Aceste cărți nou tipărite, în limba ucraineană, vor ridica la 1,5 milioane numărul total de manuale livrate Ucrainei de la începutul războiului. În timp ce elevii și profesorii din întreaga UE încep un nou an școlar, Comisia depune eforturi pentru a se asigura că elevii ucraineni își pot continua educația, în ciuda atacurilor nediscriminatorii cu drone și rachete ale agresorului rus.

Această acțiune specifică de sprijinire a educației în Ucraina merge mână în mână cu sprijinirea și integrarea copiilor ucraineni refugiați în școlile din UE.

Livrarea acestor manuale este rezultatul cooperării dintre mai multe state membre ale UE. Fișierele care urmau să fie tipărite au fost finalizate în Țările de Jos, hârtia pentru cărți a fost livrată din Germania în Polonia, unde produsul final a fost tipărit și expediat peste graniță în Ucraina, în cooperare cu autoritățile ucrainene.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.10 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO11 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

U.E.12 hours ago

O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

U.E.14 hours ago

CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

NATO11 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending