Connect with us

U.E.

Serviciile de informații franceze resping „cu tărie” acuzațiile de interferență în alegerile prezidențiale din România lansate de fondatorul Telegram

Published

on

© Guvernul României

Direcția Generală de Securitate Externă (DGSE) a Franței a respins cu tărie acuzațiile lansate de Pavel Durov, fondatorul rus al aplicației Telegram, potrivit cărora țara ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din România. Oficialii francezi, în frunte cu Ministerul de Externe francez califică aceste acuzații drept „complet nefondate” și o „manevră de diversiune” într-un context electoral sensibil, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acuzațiile lui Durov au fost formulate pe rețeaua X (fosta Twitter), unde acesta a susținut că „un guvern din Europa de Vest” i-ar fi cerut să „reducă la tăcere vocile conservatoare din România”. Ulterior, el a sugerat că ar fi vorba despre Franța, printr-un emoji cu o baghetă franțuzească, și a afirmat că „în primăvară, la Salon des Batailles de la Hotel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciilor de informații franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri. Am refuzat”.

Într-o reacție rară, DGSE a admis că a fost în contact cu Durov în trecut, dar doar pentru a-i reaminti obligațiile legale privind combaterea terorismului și a pornografiei infantile. DGSE a subliniat însă că „respinge cu tărie acuzațiile conform cărora au fost formulate cereri legate de procese electorale”.

Ministerul francez de Externe și-a expus poziția, duminică, într-o declarație oficială în care „Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la responsabilitatea și respectul fiecăruia față de democrația din România”. Totodată, Parisul a exprimat îngrijorare față de „proliferarea informațiilor false în context electoral” și a reiterat faptul că decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 a fost una „suverană”, luată de autoritățile române, în urma unor „ingerințe digitale și financiare foarte reale” cu legături confirmate cu actori asociați Rusiei.

Citiți și Franța respinge ferm acuzațiile “complet nefondate” de ingerință în alegerile prezidențiale din România: “O manevră de diversiune”

„Recentele acuzații împotriva Franței nu sunt decât o manevră de diversiune față de amenințările reale care vizează România”, a mai transmis Ministerul francez de Externe, cerând tuturor actorilor politici din România „să fie responsabili și să apere democrația, într-un moment esențial pentru viitorul țării”.

Parisul a subliniat și angajamentul său istoric față de România, reamintind sprijinul pentru aderarea la UE și spațiul Schengen, pentru reformele democratice, precum și faptul că Franța a fost primul stat NATO care a desfășurat trupe în România în februarie 2022, la doar cinci zile după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

„A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a șterge această istorie”, se arată în declarația MAE francez, care reafirmă angajamentul Parisului față de securitatea și democrația României.

În contextul tensionat al scrutinului prezidențial încheiat duminică cu victoria de 53,6% la urne a pro-europeanului Nicușor Dan în fața ultranaționalistului George Simion, Franța atrage atenția că astfel de acuzații riscă să deturneze atenția de la adevăratele amenințări la adresa procesului democratic, inclusiv ingerințele externe confirmate deja la alegerile anulate din 2024. Președintele Emmanuel Macron a avertizat în repetate rânduri asupra „manipulărilor Moscovei” în România, iar un raport guvernamental francez a documentat „manipularea pe scară largă” a procesului electoral.

Președintele Franței a fost, de altfel, primul lider european care l-a felicitat duminică seara pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din România. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

La inițiativa lui Victor Negrescu, Parlamentul European cere Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a proiectelor din PNRR și posibilitatea continuării lor cu alte finanțări UE

Published

on

© European Union 2025 Source: EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a anunțat marți adoptarea cu succes a raportului privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență în comisiile de specialitate ale legislativului european și prin intermediul căruia Parlamentul European cere prelungirea cu 18 luni a proiectelor din PNRR și transferul către alte surse de finanțare europeană.

Documentul, coordonat de eurodeputatul român în numele Comisiei pentru Bugete, a fost aprobat cu o largă majoritate – 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și 6 abțineri – și urmează să fie votat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg în luna iunie.

“Apelul nostru pentru prelungirea cu 18 luni a PNRR-urilor a fost aprobat în Comisia pentru Bugete și Comisia pentru Afaceri Economice. Totodată, am obținut posibilitatea ca proiectele să continue cu alte finanțări europene”, a declarat Victor Negrescu, subliniind importanța acestor măsuri pentru salvarea investițiilor aflate în derulare în întreaga Uniune Europeană.

Printre prevederile incluse în raport se regăsesc: prelungirea cu 18 luni pentru proiectele mature din PNRR; transferul proiectelor nefinalizate către alte surse de finanţare; acces simplificat la fonduri pentru IMM-uri, societatea civilă şi partenerii sociali; mai multă flexibilitate pentru revizuirea planurilor în contextul geopolitic actual; prioritate pentru investiţii în educaţie şi cultură; implicarea autorităţilor locale, regionale şi a Parlamentului European; aplicarea normelor financiare clare pentru o implementare eficientă; protejarea banilor europeni prin combaterea fraudei şi corupţiei.

“Luptăm pentru soluții reale și eficiente pentru România și întreaga Europă. Mulțumesc tuturor colegilor și co-raportorului meu din partea Comisiei pentru Afaceri Economice, Siegfried Mureșan, pentru contribuția adusă în atingerea acestui rezultat!”, a mai transmis Negrescu.

Potrivit lui Negrescu, raportul prin care Parlamentul European solicită prelungirea cu 18 luni a perioadei de implementare pentru proiectele mature din PNRR și facilitarea tranziției către alte surse de finanțare europene reprezintă “un pas esențial pentru a evita pierderea acestor fonduri și pentru a valorifica fiecare investiție strategică pentru dezvoltarea României și a Europei”.

Propunerile adoptate în comisiile de specialitate ale Parlamentului European vin în întâmpinarea României și altor țări care înregistrează provocări legate de calendarul de implementare a unor componente ale Planului Național de Redresare și Reziliență. Până în prezent, România a încasat 9,2 miliarde de euro din suma de 28,5 miliarde de euro de care dispune pentru implementarea PNRR. Din această alocare, o sumă de 13,6 miliarde euro este acordată sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

Continue Reading

U.E.

Rusia: UE sancționează alte 21 de persoane și 6 entități implicate în activități hibride destabilizatoare

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 20 mai, noi măsuri restrictive împotriva a 21 de persoane și 6 entități implicate în activități hibride destabilizatoare desfășurate de Rusia împotriva UE, statelor membre și partenerilor internaționali.

Noile sancțiuni vizează o gamă largă de domenii, de la manipulare informațională și propagandă, până la spionaj și sabotaj al infrastructurii critice, incluzând rețele maritime și sisteme de navigație aeriană.

Consiliul a extins totodată cadrul legislativ pentru a permite sancționarea unor bunuri tangibile asociate activităților hibride ruse – nave, aeronave, bunuri imobiliare și componente fizice ale rețelelor digitale și de comunicații – precum și tranzacțiile efectuate prin instituții bancare și furnizori de servicii cripto, dacă acestea facilitează în mod direct sau indirect acțiunile destabilizatoare ale Rusiei.

În contextul unei campanii sistematice de manipulare media derulate de Kremlin, Consiliul a decis că, începând de acum, poate suspenda licențele de emisie pentru posturile de presă aflate sub controlul autorităților ruse și le poate interzice difuzarea în UE. Aceste măsuri nu vor împiedica activitățile jurnalistice care nu implică transmisia conținutului – cum ar fi cercetarea sau interviurile.

Toate persoanele și entitățile incluse pe listă sunt supuse la înghețarea activelor; interdicția de a primi fonduri din partea cetățenilor sau entităților din UE; interdicția de călătorie în spațiul Uniunii Europene.

Cadrul măsurilor restrictive ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Rusiei a fost instituit la 8 octombrie 2024 pentru a viza persoanele implicate în acțiuni și politici ale guvernului Federației Ruse, care subminează valorile fundamentale ale UE și ale statelor sale membre, securitatea, stabilitatea, independența și integritatea acestora. Regimul de sancțiuni îi poate viza, de asemenea, pe cei responsabili de activități hibride împotriva organizațiilor internaționale și a țărilor terțe.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Roxana Mînzatu va prezenta un plan dedicat sectorului îngrijirilor: „Viitorul buget al UE și Fondul Social European+ reprezintă instrumente-cheie de sprijin”

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Comisia Europeană sprijină în mod concret statele membre, atât prin fonduri europene investite în creșe, grădinițe și formarea lucrătorilor sociali, cât și prin legislație, precum Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea de familie (ex: concediul paternal), Directiva privind salariul minim adecvat sau cea privind transparența salarială, a transmis marți vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu.

„Am fost în Parlamentul European, unde am dezbătut cu eurodeputații despre strategia UE în domeniul îngrijirii – cu un accent pe decalajul dintre femei și bărbați în activitatea de îngrijire, uneori ca parte a vieții de familie, pentru aparținători – de la copii la vârstnici sau la persoane cu dizabilități –, alteori drept serviciu prestat de femei, fără forme legale, fără asigurări sociale, fără contribuții la pensie, fără cursuri de formare sau profesionalizare”, a scris Roxana Mînzatu, pe Facebook.

 

Ea le-a transmis eurodeputaților că, în acest mandat, va lucra și va prezenta un plan dedicat sectorului îngrijirilor – inclusiv profesionalizării, condițiilor de lucru, fiscalizării și asigurării sociale a acestui tip de muncă.

„Remodelarea și dezvoltarea sectorului îngrijirilor este o investiție socială cheie, pentru a permite femeilor să lucreze, să crească profesional, să acceadă la joburi în sectoare bine plătite, să ajungă la vârsta pensionării și să primească pensii egale cu bărbații, la muncă egală”, a adăugat Roxana Mînzatu.

De asemenea, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene a subliniat că viitorul buget european și Fondul Social European+ reprezintă instrumente-cheie de sprijin.

„Și, la fel de important, am transmis parlamentarilor că susținem activ un cadru european de dialog între miniștrii finanțelor și miniștrii responsabili cu politicile sociale din cele 27 de state membre”, a precizat aceasta.

Totodată, Roxana Mînzatu a salutat revenirea Marii Britanii în programul Erasmus+, considerând-o „una dintre veștile bune ale zilei”.

„Revenirea Marii Britanii în programul Erasmus+ este una dintre veștile bune ale zilei. La Politico Europe am discutat despre această perspectivă clară, agreată de cei doi parteneri – UE și Regatul Unit –, dar și despre pregătirea unei vize speciale pentru tinerii care vor să călătorească, să studieze, să facă voluntariat, să lucreze în completarea studiilor. La invitația Roma Education Fund, am avut această conversație cu reporterii Politico despre cum schimbăm paradigma investițiilor în integrarea populației rome pe piața muncii”, a mai spus Mînzatu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO10 minutes ago

New Strategy Center organizează a noua ediție “Black Sea and Balkans Security Forum”. Foști comandanți ai forțelor NATO în Europa, liderii opoziției ruse și eroi ucraineni, printre invitații de renume

ROMÂNIA53 minutes ago

Patru fundații germane, decorate de Ilie Bolojan pentru sprijinirea valorilor europene și a dezvoltării democrației și societății civile în România

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI58 minutes ago

La inițiativa lui Victor Negrescu, Parlamentul European cere Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a proiectelor din PNRR și posibilitatea continuării lor cu alte finanțări UE

U.E.2 hours ago

Rusia: UE sancționează alte 21 de persoane și 6 entități implicate în activități hibride destabilizatoare

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Roxana Mînzatu va prezenta un plan dedicat sectorului îngrijirilor: „Viitorul buget al UE și Fondul Social European+ reprezintă instrumente-cheie de sprijin”

euro bani moneda
U.E.3 hours ago

150 de cetățeni ai statelor UE au prezentat Comisiei Europene un set de recomandări privind viitorul buget european post-2027

CONSILIUL UE3 hours ago

UE adoptă cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri vizează aproape 200 de nave din „flota fantomă” de petroliere rusești

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Energiei caută parteneri pentru realizarea studiului pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră

ROMÂNIA4 hours ago

Ambasada SUA, prima reacție după victoria lui Nicușor Dan: Așteptăm cu interes să colaborăm cu președintele și cu noul guvern al României

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la sesiunea de formare privind mobilitatea forței de muncă: Trebuie să investim în încredere – între state, instituții, lucrători și angajatori

U.E.6 hours ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

EDUCAȚIE24 hours ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

ROMÂNIA6 days ago

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

ROMÂNIA6 days ago

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

ROMÂNIA6 days ago

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

U.E.2 weeks ago

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

ROMÂNIA2 weeks ago

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

Trending