Connect with us

Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan (PNL, PPE): „România a primit cel mai dur raport MCV de până acum; anticipez că Bulgaria va avea raportul MCV ridicat înaintea noastră și va intra în Schengen înaintea României”

Published

on

Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, publicat astăzi de Comisia Europeană, confirmă negru pe alb regresul înregistrat de guvernele PSD – ALDE privind statul de drept și independența justiției, transmite europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), potrivit unui comunicat remis Calea Europeană. 

Foto: Facebook.com/Siegfried Mureșan

„Înainte de această guvernare, evaluarea justiției din România era pozitivă. În noiembrie 2017, după mai puțin de un an de guvernare PSD – ALDE, Comisia vorbea deja despre îngrijorări, semne de întrebare și că avansul reformelor a fost redus. Acum, în noiembrie 2018, ne întoarcem în timp. La cele 12 recomandări care se regăseau în raportul MCV din ianuarie 2017, s-au mai adăugat încă 8 recomandări în care se cere, printre altele, suspendarea aplicării legilor justiției și revizuirea acestor legi luând în considerare recomandările prevăzute în MCV, precum și recomandările Comisiei de la Veneția. Astfel, PSD – ALDE a generat cel mai dur raport MCV primit vreodată de România.

Ca atare, prognozez că, din păcate, din cauza acestui guvern, Bulgaria va intra în Schengen înaintea României, va avea MCV ridicat înaintea noastră și va intra în zona euro înaintea țării noastre.

Obiectivul PSD este să aducă România în perioada dinainte de 2004, când statul de drept nu exista, corupția era în floare, iar justiția era aservită politicului. Românii merită un guvern și o majoritate parlamentară care să apere cu succes interesele României în Europa.”

Comisia Europeană a anunțat, marți, în cadrul prezentării raportului MCV pentru Bulgaria și România că țara noastră are opt recomandări suplimentare, cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia Europeană cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

 

Citiți și: Evoluția rapoartelor MCV: 8 recomandări suplimentare pentru România

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Purtătorul de cuvânt al PPE, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, anunță un sprijin major al popularilor europeni pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de Procuror European

Published

on

Purtătorul de cuvânt al PPE, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, a anunțat miercuri, de la Strasbourg, un sprijin major al popularilor europeni pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de Procuror European, în condițiile în care Partidul Național Liberal a anunțat că va face demersuri de acest tip către familia politică a Popularilor Europeni.

Sprijinul anunțat de Partidul Național Liberal pentru candidatul român la funcția de Procuror European și munca europarlamentarilor PNL din aceste zile încep să dea roade. Grupul Partidului Popular European – familia noastră politică și cel mai mare grup politic din Parlamentul European – își arată sprijinul față de Laura-Codruța Kövesi pentru funcția de Procuror European. Mai întâi, vice-liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Esteban González Pons, a anunțat ieri susținerea grupului pentru candidatul român la funcția de Procuror European. Astăzi, Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE din Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European – comisie decidentă în procesul de numire a Procurorului European – a transmis că o consideră pe Laura-Codruța Kövesi favorită pentru această poziție datorită CV-ului și determinării candidatei”, a spus Mureșan, într-o declarație remisă CaleaEuropeană.ro.

Eurodeputatul român a reafirmat faptul că europarlamentarii PNL din Grupul PPE vor continua să se coordoneze cu colegii din familia politică pentru a obține o majoritate în Parlamentul European pentru alegerea candidatului român.

”Amintesc că alegerea Procurorului European se face în comun de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Noi, PNL, ne-am făcut datoria și vom obține un vot pentru candidatul român în Parlamentul European. Așteptăm ca Guvernul României, care deține președinția Consiliului UE pe perioada procedurii de numire a Procurorului European, să negocieze un vot bun pentru candidatul român și în Consiliul UE”, a completat Siegfried Mureșan.

Grupul PPE este ferm pentru susținerea unui procuror-șef european calificat și respectat, care va trebui să conducă lupta împotriva fraudei la bugetul UE și pentru interesul financiar al Uniunii Europene, în ansamblu. Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidați listați pentru acest post în cadrul unei audieri speciale care va avea loc în această lună. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul și determinarea Laurei-Codruța Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecția făcută de un panel special. Aștept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi și cu ceilalți doi candidați”, este declarația eurodeputatului Roberta Metsola la care face referire Siegfried Mureșan.

Săptămâna trecută, la finalul reuniunii informale de la București a miniștrilor de Justiție din țările UE, Tudorel Toader a anunțat că își menține poziția în ceea ce privește candidatura Laurei Codruța Kövesi și faptul că nu o va sprijini.

În context, miniștrii omologi din Austria și Olanda au arătat susținere față de candidatura fostei șefe a DNA, la fel și președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag-ul german.

Laura Codruța Kovesi este favorită pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European, clasându-se pe primul loc la selecția organizată de comisia de specialiști, care a transmis Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene lista primilor trei clasați după interviul de la finalul săptămânii trecute. După Laura Codruţa Kovesi sunt clasaţi un procuror din Franţa şi unul din Germania.

Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene, a cărui președinție este deținută de România, şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului şef al Parchetului European.

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL&PPE): în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile la adresa statului de drept din România

Published

on

,,Este o rușine pentru Guvernul României că, în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile lui Toader și Dragnea la statul de drept din România. Acest guvern nu poate pune nicio prioritate pe agenda UE deoarece are zero credibilitate. Așa pierdem o mare oportunitate pentru România. O oportunitate care nu se va întoarce prea curând. Următoarea președinție română a UE va avea loc în anul 2032.”, aceasta este reacția europarlamentarului Siegfried Mureșan, după ce astăzi ministrul Tudorel Toader alături de ministrul Apărării Interne, Carmen Dan au prezentat în fața Comisiei LIBE a Parlamentului European, prioritățile în domeniul justiției ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Sursă video: EBS

,,Ne dorim în mod evident o strânsă colaborare cu Comisia Europeană cu Parlamentul European, pentru că numai împreună putem atinge obiectivele strategice stabilite în prioritățile legislative ale Uniunii Europene. Sigur nu ne vom abate de la reguli, sigur vom apela la metoda consensului unde este posibilă și la metoda compromisului de asemenea unde este necesar. Trebuie să continuăm ce ați realizat până în prezent, în domeniul justiției și în domeniul Afacerilor Interne, astfel încât să promovăm politici orientate către cetățeni, să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul Uniunii Europene. Urmează o perioadă cu provocări, împreună sunt convins ca le vom depăși și că o să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus în periaoda de referință, perioada președinției României. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare și orientată spre rezultate în sensul proiectelor preconizate pe care le avem pe rol. Nu ne vom abate de la principile generale directoare, respectul față de drepturile si libertățile fundamentale, față de statul de drept., a declarat Tudorel Toader.

În schimb, colegii din LIBE, din familiilor politice diferite, și-au început întrebările cu situația privind statul de drept din România. Extrase din întrebări:

• Sunteți dispuși să renunțați la orice modificare a Legilor justiției care nu cuprind recomandările Comisiei de la Veneția?
• Ce soluții aveți pentru ca evenimentele din 10 august să nu se mai repete?
• Vă rugăm să nu adoptați nicio modificare care să legalizeze corupția!
• Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie a fost cel mai dur raport al MCV pe care l-am văzut. Vrem un răspuns la criticile din acel raport.
• Ați vorbit despre statul de drept, dar statul de drept în UE funcționează dacă funcționează în fiecare stat membru. Este esențial ca politicile interne să se potrivească cu politicile externe.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): ,,Începând de ieri președinția rotativă a României la Consiliul UE este una de criză”

Published

on

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

,,Începând de ieri Președinția Rotativă a României este una de criză, nu ne-am dorit acest lucru, dar în calitate de politicieni responsabili trebuie să gestionăm această problemă, trebuie să admitem că Brexit este o greșeală.”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), purtător de cuvânt al Partidului Popular European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.


,,Preluarea pentru prima dată a președinției UE este mereu un lucru deosebit pentru țara respectivă. Am și spus în plenul Parlamentului că președinția aparține în primul rând omenilor și poporului român, iar acest popor arată de doi ani că suntem pregătiți , de doi ani ieșim în stradă și aparăm statul de drept si românii fac acest lucru cu drapelul Uniunii Europene în mână.”

,,Nu trebuie să fim surprinși de anumite rezerve ale liderilor europeni, am avut un MCV dur. Rămânem cu o Românie în centrul atenției, spre care UE se uită mai atent ca oricând. Așa cum ne prezentăm acum, vom fi ținuți minte mult timp de acum acolo. Liderii europeni fac distincția între poporul român și politicienii români.”

 

Să ne concentrăm pe Brexit și Cadrul Financiar Multianual, ce poate să facă președinția română alături de negociatorul șef, Barnier, ca să avem mai multă certitudine decât confuzie?

,,Începând de ieri Președinția Rotativă a României este una de criză, nu ne-am dorit acest lucru, dar în calitate de politicieni responsabil trebuie să gestionăm această problemă, trebuie să admitem că Brexit este o greșeală.  Tocmai acum avem nevoie de un Premier Responsabil și recunoscut. Rolul președinției nu ar fi fost foarte mare dacă acordul ar fi mers mai departe, dar acest lucru nu s-a întâmplat și asta înseamnă că acum guvernul român nu se poate sustrage din acest proces. Însă, Guvernul român trebuie să se afle, orice ar fi, într-o legătură permanentă cu  echipa de negociatori ai UE, să pună subiectul Brexit mereu unde este necesar pe agendă în Consiliul celor 27 sau chiar 28, împreună cu Marea Britanie. Sunt foarte multe lucruri de făcut de guvern în acest timp, pentru cei peste 400.000 de români din Marea Britanie. Speranța nu este o strategie.”

Dezvoltarea României în Cadrul Financiar Multianual, și cum va gestiona presedinția română pe chestiuni sectoriale, cum ar fi condiționarea acordării fondurilor europene de pericolul atacării statului de drept?

,,Trebuie spus că acesta este unul dintre cele mai importante dosare. În cadrul propunerii de buget, Comisia Europeana a crescut cu 8% fondurile structurale alocate României, în timp ce Poloniei si Ungariei le-au fost micșorate. Ceea ce înseamna că vor urma negocieri extrem de dure, iar România trebuie să realizeze un progres cât mai mare. Guvernul român trebuie sa investească masiv în acest dosar, să realizeze măcar un acord intermediar, nu trebuie sa il definitiveze.”

,,Condiționarea fondurilor europene este o propunere firească și legitimă. Criteriile trebuie să fie clare și să nu lase loc de interpretări. Trebuie să vedem cum se stabilesc toate detaliile, în așa fel încât să nu existe riscul de inechitate pentru beneficiarii de fonduri europene și de contribuabilii cinstiți, dar toate acestea cred că vor fi stabilite în cadrul procesului legislativ, proces care se va încheia atunci când se va adopta întreg bugetul UE pe 2021-2027.”

România și-a prezentat marți, în Parlamentul European, prin vocea prim-ministrului Viorica Dăncilă, programul de lucru al primei sale președinții la Consiliul Uniunii Europene, mandat semestrial ce a debutat la 1 ianuarie 2019 și care are ca obiectiv principal crearea unei mai bune coeziuni între statele membre, atât la nivel politic, cât şi economic.

Dezbaterea din Parlamentul European a fost marcată de așteptări din partea eurodeputaților pentru ca România să avanseze și să finalizeze până la finalul actualului mandat majoritatea dosarelor legislative aflate în lucru, dar și de critici la adresa situației statului de drept din țara noastră, culminând cu avertismentul liderului ALDE, Guy Verhofstadt, privind activarea articolului 7 din Tratatul UE referitor la încălcarea valorilor UE.

În aceeași zi, Parlamentul britanic a oferit lumii întregi un moment istoric după ce Camera Comunelor a respins, cu o majoritate covârșitoare (432 la 202), acordul privind Brexit negociat de premierul Theresa May, în ceea ce a reprezentat cea mai dură înfrângere politică a unui prim-ministru în istoria Parlamentului Regatului Unit.

Construit în jurul a patru piloni tematici – <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune> – mandatul României la șefia Consiliului UE va fi marcat de tot atâtea momente cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie și devenită din ce în ce mai incertă, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending