SUA ar putea pierde un aliat în Pacific în favoarea Rusiei. Președintele statului Filipine: Sperăm ca Rusia să devină aliatul care ne protejează

Președintele statului Filipine, Rodrigo Duterte, a declarat că speră ca Rusia, un rival al SUA (n.r. – aliatul tradițional al Filipinelui), să devină aliatul și protectorul țării sale în timpul unei vizitării a două nave de luptă rusești care se află la Manila.

Declarațiile sale au loc în contextul în care ambasadorul Rusiei la Manila precizase joi că Rusia se declară pregătită să îi ofere echipamente militare sofisticate precum avioane sau submarine statului Filipine.

Le urăm bun venit prietenilor noștri ruși. Oricând doriți, puteți să andocați pentru orice motiv sau pentru a fi aliații care ne protejează”, a spus Duterte, strângându-i mâna amiralului Eduard Mikhailov, șeful flotilei marinei ruse din Oceanul Pacific, potrivit Reuters.

Oficialul militar rus a indicat că Rusia dorește să organizeze exerciții maritime cu Filipine pentru combaterea terorismului și a pirateriei.

Relațiile dintre Filipine și SUA sunt puse la îndoială, după ce Rodrigo Duterte a reacționat vehement la adresa criticilor lui Barack Obama cu privire la crimele comise de regimul filipinez împotriva traficanților de droguri. Mai mult, liderul de la Manila, devenind președinte în vara anului trecut, a demarat o apropiere față de China și de Rusia.

China și Filipine au convenit anul trecut să reia dialogul bilateral pe probleme diplomatice și de apărare, incluzând și disputate teritorială din Marea Chinei de Sud care a afectat relațiile dintre cele două state vreme de mai mulți ani, în timpul unei vizite a lui Rodrigo Duterte în China.

Liderul filipinez are programată și o vizită la Moscova, în luna aprilie. 

Poziția lui Duterte este exprimată și în contextul în care secretarul de stat al SUA, John Kerry, a susținut joi seara un discurs despre politica externă a administrației Obama, evocând rebalansarea americană spre Asia, o zonă în care interesele strategice ale Statelor Unite au crescut considerabil.

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.