INTERNAȚIONAL
Summitul G7: Donald Trump exclude relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei
Published
8 years agoon

Washingtonul exclude relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană, a afirmat vineri un consilier al președintelui american, Donald Trump, în marja summitului G7 de la Taormina, în Italia, anunță AFP, potrivit Agerpres și Digi24.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook
”Nu relaxăm sancțiunile. Dacă ar trebui să facem ceva, probabil ne-am gândi să fim mai duri cu Rusia”, a declarat consilierul economic al liderului administrației de la Washington, Gary Cohn, care sugerase anterior că Statele Unite nu și-au definitivat poziția în legătură cu acest subiect.
”Președintele dorește menținerea sancțiunilor. Și a spus clar în ce condiții ar putea fi ridicate”, a adăugat Gary Cohn.
„Nu vreau să existe nici cea mai mică îndoială cu privire la acest subiect”, a insistat el.
Precizările consilierului american survin în contextul în care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat după prima sa întâlnire cu Donald Trump, că UE și SUA nu s-au înțeles cu privire la viziunea lor față de Rusia.
De altfel, înainte de deschiderea summitului de la Taormina, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat un apel „tuturor membrilor G7” să reafirme politica de sancțiuni.
”De la ultimul nostru summit G7 din Japonia, nu am observat nimic care să justifice o schimbare a politicii de sancțiuni”, a declarat el.
Rusia este vizată de o serie de sancțiuni internaționale după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 și sprijinul acordat rebelilor proruși din estul Ucrainei.
Citiți și Donald Trump a inclus Rusia pe lista amenințărilor la adresa NATO
Totodată, așteptat să reconfirme angajamentul Statelor Unite și al său în calitate de președinte al celui mai important stat din NATO pentru securitatea transatlantică, Donald Trump a inclus Rusia pe lista amenințărilor la adresa Alianței Nord-Atlantice în primul său discurs pe care l-a susținut la o reuniune NATO.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
UE prezintă prioritățile sale pentru summitul G7, transmițând un mesaj SUA: Nu putem crește cheltuielile pentru apărare dacă trebuie să ducem în același timp un război comercial
“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump
Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel
Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă
Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității
145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru
INTERNAȚIONAL
Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională
Published
5 minutes agoon
June 16, 2025By
Diana Zaim
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o nouă convorbire cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu privire la evoluțiile recente din Orientul Mijlociu, prilej cu care a reiterat sprijinul UE față de pace, stabilitate și eforturile diplomatice „care conduc la detensionarea situației”.
„Urmărim cu profundă îngrijorare evoluțiile din Orientul Mijlociu. Am reiterat angajamentul nostru față de pace, stabilitate și eforturile diplomatice care conduc la detensionarea situației. În acest context, am subliniat că Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională. Europa a fost întotdeauna clară: Iranul nu poate dobândi niciodată arme nucleare. Este nevoie urgentă de o soluție negociată”, a transmis președinta Executivului European într-un mesaj postat pe contul X.
Just spoke with Prime Minister @netanyahu.
We are following developments in the Middle East with deep concern.
I reiterated our commitment to peace, stability, and diplomatic efforts leading to de-escalation.
In this context, I underlined that Israel has the right to defend…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 15, 2025
Ursula von der Leyen a reamintit că UE a următit și a exprimat în mod constant îngrijorări puternice cu privire la programele nucleare și de rachete balistice ale Iranului – „aceleași rachete care lovesc fără discriminare orașe nu numai în Israel, ci și în Ucraina.”
De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat și despre situația din Fâșia Gaza: „Situația umanitară din Gaza este inacceptabilă. Am reiterat apelul nostru urgent de a permite ca toată ajutorul umanitar să ajungă imediat la civilii care au nevoie de el. Reluarea încetării focului și eliberarea imediată a ostaticilor, astfel încât să se poată ajunge în sfârșit la încetarea definitivă a ostilităților, este o necesitate.”
INTERNAȚIONAL
”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse
Published
40 minutes agoon
June 16, 2025By
Diana Zaim
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă cele mai recente atacuri ale armatei ruse asupra orașului Kremenchuk, în urma cărora rețeau energetică din regiune a fost afectată. Liderul de la Kiev face din nou apel la sancțiuni concrete împotriva petrolului rusesc pentru a opri mașinăria de război a lui Vladimir Putin.
„Mulțumesc tuturor celor din lume care fac presiuni pentru sancțiunile necesare împotriva Rusiei. Sancțiuni împotriva petrolului rusesc și un plafon adecvat al prețului petrolului. Un plafon al prețului care va afecta în mod real bugetul rus. Fără aceasta, Putin va continua să ignore tot ceea ce face lumea pentru a aduce pacea. El personal nu are nevoie de pace, el însuși este războiul. Doar o adevărată penurie de numerar poate convinge Rusia să fie mai puțin periculoasă pentru vecinii săi”, a transmis președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj adresat națiunii.
De asemenea, președintele Zelenski subliniază nivelul de cinism al liderului de la Moscova, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu: „În același timp, Putin încearcă să se prezinte ca un mediator pentru Orientul Mijlociu și încearcă să-și ajute cumva complicii din Teheran. Nivelul de cinism este uluitor…”
Zelenski a atras din nou atenția asupra manipulărilor Rusiei, care nu fac decât să prelungească acest război: „În fiecare noapte, Rusia lansează atacuri. În fiecare zi, pierdem viețile oamenilor noștri în toată Ucraina – în regiunile Herson, Harkov, Donețk, Sumy – din cauza bombardamentelor rusești, din cauza acestui război care ar fi putut să se termine demult dacă lumea ar fi reacționat față de Rusia într-un mod principial, în loc să cadă pradă manipulării și minciunilor sale.”
Ultima propunere a celui mai nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, prezentată marți de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și de Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, extinde numărul băncilor rusești și a petrolierelor ce fac parte din „flota fantomă” ce vor fi introduse pe lista neagră. Până în prezent, Bruxelles-ul a vizat peste 350 de nave din această flotă, asupra căreia planează acuzațiile de implicare în acte de sabotaj și vandalism.
REPUBLICA MOLDOVA
Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker
Published
2 hours agoon
June 16, 2025
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va fi distinsă, în Germania, la München, cu premiul “Franz Josef Strauss” de către prestigioasa fundație germană Hanns Seidel.
Președinția de la Chișinău a anunțat duminică că Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 20-22 iunie, unde va avea întâlniri cu cetățenii moldoveni din mai multe orașe.
“Vă invit să ne întâlnim pe 20 iunie la Frankfurt, pe 21 iunie la München și pe 22 iunie la Stuttgart, pentru a vorbi despre cum construim o Moldovă mai unită, mai sigură și mai aproape de Europa”, a spus ea.
Totodată, Maia Sandu a vizitat-o duminică pe soția compozitorului Eugen Doga, decedat recent, și a anunțat-o pe aceasta că va dona valoarea financiară a premiului “Franz Josef Strauss”, respectiv 10.000 de euro, pentru păstrarea creațiilor compozitorului.
Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația.
Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, fostul președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de Stat american, diplomatul Henry Kissinger. În 2018, premiul i-a fost decernat președintelui român de la acea vreme, Klaus Iohannis.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE prezintă prioritățile sale pentru summitul G7, transmițând un mesaj SUA: Nu putem crește cheltuielile pentru apărare dacă trebuie să ducem în același timp un război comercial

Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- NATO6 days ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA5 days ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ENERGIE1 week ago
Secretarul de stat, Cristian Bușoi, discurs la Conferința Gas Infrastructure Europe: România sprijină dezvoltarea infrastructurii europene de gaze
- ROMÂNIA1 week ago
FMI recomandă României un pachet de reforme fiscale care ar putea aduce 1,2% din PIB la buget în 2025. Creșterea TVA, a impozitului pe dividende, impozitare progresivă a veniturilor din muncă, printre măsuri
- INTERNAȚIONAL1 week ago
În perspectiva summitului NATO de la Haga, ministrul Apărării a discutat cu omologii din Turcia și Bulgaria despre întărirea posturii de apărare pe Flancul Estic