Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ucraina și Cehia încheie un memorandum de cooperare tehnico-militară. Zelenski: Participarea curajoasă a Cehiei, cu adevărat tangibilă în tot ceea ce facem împreună de dragul libertății Europei noastre

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

În cadrul vizitei de lucru a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în Republica Cehă, a fost semnat un memorandum de înțelegere între Ministerul Industriilor Strategice al Ucrainei și Ministerul Apărării al Republicii Cehe, în prezența președintelui Ucrainei și a prim-ministrului ceh, Petr Fiala.

Documentul a fost semnat de ministrul industriilor strategice al Ucrainei, Oleksandr Kamyshin, și de prim-adjunctul ministrului apărării al Republicii Cehe, František Šulc.

Scopul acestui memorandum este de a susține cooperarea tehnico-militară, de a depune eforturi comune pentru a sprijini proiectele de producție de arme și muniții și alte proiecte din industria de apărare implementate de companiile de apărare din Ucraina și Republica Cehă prin diverse forme de parteneriat.

Potrivit documentului, părțile sunt de acord să susțină proiecte comune în industria de apărare. Memorandumul prevede încheierea de contracte separate între entitățile celor două țări.

În viitorul apropiat, o delegație din Republica Cehă va sosi în Ucraina pentru a dezvolta în continuare acordurile încheiate între părțile ucraineană și cehă.

Anterior semnării memorandumului, președintele Zelenski a avut o întrevedere cu omologul său ceh, Petr Pavel, în urma căreia a declarat că „participarea curajoasă a Cehiei este cu adevărat tangibilă: în apărare, în politică, în tot ceea ce facem împreună de dragul libertății Europei noastre”.

Liderul de la Kiev și-a exprimat recunoștința deosebită față de președintele Republicii Cehe și față de fiecare cetățean ceh pentru ajutorul acordat ucrainenilor, inclusiv copiilor, care au primit protecție în țara lor în fața războiului dezlănțuit de Rusia.

„Toți cei din Ucraina visează la ziua în care vom putea garanta securitatea pentru toți oamenii noștri și, prin urmare, posibilitatea de a se întoarce acasă. Și sunt recunoscător Republicii Cehe pentru faptul că, prin arme pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei, sprijin pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană, sprijin pentru aderarea noastră la Alianță, statul și poporul dumneavoastră contribuie cu adevărat la aducerea victoriei mai aproape”, a subliniat președintele Ucrainei.

Petr Pavel l-a asigurat, la rândul său, pe Volodimir Zelenski că Ucraina poate conta în continuare pe sprijinul Republicii Cehe, așa cum a fost încă din prima zi a agresiunii la scară largă a Rusiei. Liderul ceh și-a exprimat convingerea că sprijinul pentru Ucraina nu este doar un sprijin pentru o țară care suferă din cauza războiului, ci, în primul rând, este un ajutor pentru toți europenii.

Republica Cehă a fost un susţinător constant al Kievului de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. În perioada ianuarie-mai acest an, Praga i-a livrat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate şi 16 vehicule pentru apărare aeriană. Şeful executivului ceh a declarat, în acest sens, că sprijinul ţării sale pentru Ucraina va continua, inclusiv prin donarea mai multor elicoptere militare.

Volodimir Zelenski a vizitat Praga în cadrul unui turneu extern înaintea summitului NATO ce va fi găzduit marţi şi miercuri de Vilnius. Liderul de la Kiev a solicitat ca la această reuniune NATO să se transmită un mesaj clar Ucrainei privind o viitoare aderare. De asemenea, Zelenski a cerut la Praga începerea în acest an a negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Premierul ceh Petr Fiala a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul Uniunii Europene şi s-a declarat convins că toate statele membre ale NATO vor sprijini cererea acestei ţări de a adera la Alianţă, explicând că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe. Același mesaj a fost transmis și de președintele Petr Pavel.

Potrivit lui Fiala, ţările membre ale UE analizează în prezent modalităţile de a utiliza activele financiare ruse, îngheţate de Bruxelles, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei.

De altfel, președintele Pavel i-a spus lui Zelenski că multe companii cehe cooperează deja cu companii ucrainene și sunt dornice să participe la reconstrucția Ucrainei nu doar după război, ci și acum, în timpul ostilităților.

„Considerăm că aceasta este o bună oportunitate pentru companiile cehe. Aceasta este o cooperare reciproc avantajoasă și trebuie să îi acordăm suficientă atenție”, a spus acesta.

Vineri după-amiază, preşedintele ucrainean se va întâlni, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Berlinul ar putea lua în calcul să restricționeze transferul de arme către Israel dacă armata israeliană începe o ofensivă majoră la Rafah, călcând pe urmele Statelor Unite, informează DPA, citat de Agerpres.

”Este un subiect care este discutat în prezent”, a declarat ministrul pentru emisiunea Heute Journal a canalului ZDF de joi seară.

Citiți și: SUA: Biden susține că va opri livrările suplimentare de arme dacă Israelul invadează Rafah

El a precizat că astfel de probleme au fost discutate în spatele ușilor închise în timpul discuțiilor pe care le-a avut în SUA cu omologul său Lloyd Austin, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și cu alte persoane, conform Deutsche Welle.

Dar Pistorius a spus că responsabilitatea pentru astfel de decizii ale Germaniei aparține Ministerului de Externe și Cancelariei decât biroului său.

Ministrul apărării a repetat că “ordinea de zi” în conflict este de a detensiona conflictul cât mai repede posibil, un mesaj pe care l-a transmis și la ONU.

Cu toate acestea, Germania și-a apărat decizia privind exporturile de arme către Israel în general, inclusiv împotriva unei contestații la instanța supremă a ONU săptămâna trecută, obținând o decizie preliminară conform căreia asistența sa către Israel nu trebuie să fie oprită din motive umanitare.

Un asalt la scară largă asupra Rafah nu s-a materializat până în prezent, în ciuda lunilor de avertismente și amenințări din toate părțile. Cu toate acestea, Israelul a lansat totuși operațiuni limitate săptămâna aceasta în estul orașului, în timp ce negocierile de încetare a focului au ajuns la un nou blocaj, ceea ce a sporit atenția asupra acestei probleme.

Principala agenție de asistență a Națiunilor Unite pentru palestinieni, UNRWA, a declarat vineri că a estimat că 110.000 de persoane au fost strămutate în ultimele zile, în principal din zonele estice din Rafah, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de evaluările sale recente.

ONU a avertizat deja că în primele luni de lupte, aproximativ un milion de persoane au fugit în Rafah, oraș cu o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. În contextul în care Israelul a declanșat ofensiva împotriva Hamas în nord, oamenii s-au îndreptat spre ultima mare așezare din sud, la granița cu Egiptul. 

Între timp, vineri, Adunarea Generală a Națiunilor Unite urmează să voteze o moțiune prin care se recomandă ca ”statul Palestina … să fie admis ca membru al Organizației Națiunilor Unite”.

De asemenea, se recomandă ca Consiliul de Securitate, care deține puterea decisivă în ceea ce privește aderarea, ”să reconsidere favorabil această chestiune”.

Statele Unite s-au opus deja prin veto unei propuneri similare în urmă cu câteva săptămâni, afirmând că nu cred aderarea deplină a Palestinei la ONU ar contribui la implementarea soluției cu două state.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar Chișinăul mai mare mult de muncă în privința reformei justiției, a anunțat joi comisarul european Johannes Hahn, aflat de Ziua Europei în vizită la Chișinău, conducând o delegație a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene, informează Radio Europa Liberă, citată de Agerpres.

”Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar uitându-mă la progresul înregistrat, cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând, iar după aceea cred că statele membre îşi vor da acordul pentru a deschide negocierile reale. (…) Este vorba în special de problemele legate de justiţie, statul de drept. Este foarte important, noi am dori să vedem un sistem judiciar independent şi puternic. Sunt încrezător că totul este posibil de realizat”, a precizat Hahn într-un răspuns la întrebări adresate de jurnaliști.

La rândul său, președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că o decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare la UE va fi adoptată până la finalul lunii viitoare, completând că în prezent are loc un proces de evaluare, în special a gradului de corespundere a legislaţiei moldoveneşti la standardele UE.

Citiți și: “Noi vrem să rămânem acasă. Și acasă să fie UE”: Maia Sandu, comisarul european pentru buget și ambasadorii UE, ovaționați de moldoveni de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Published

on

© Consiliul Județean Iași - Iași County Council/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a evidențiat în cadrul Forumului președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care a avut loc la Iași, că schimburile economice dintre țara noastră și Republica Moldova s-au triplat în ultimii zece ani, conform Agerpres.

El a ținut să reliefeze că România a devenit  principalul partener comercial al Republicii Moldova, dar şi principalul investitor străin din Republica Moldova.

”Acum zece ani, schimburile economice (n.r. dintre România și Republica Moldova) erau de un miliard de euro. Astăzi discutăm de trei miliarde de euro. Practic, într-o decadă, în zece ani, s-au triplat. România a devenit cel mai important investitor din Republica Moldova. Avem investiţii de peste 400 milioane de euro şi, totodată, România a devenit principalul partener comercial, exporturile din Republica Moldova fiind direcţionate, preponderent, marea majoritate către România”, a afirmat Ciucă, însoțit la Iași și de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, și de europarlamentarul Rareş Bogdan.

Recent, România și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere care cuprinde acțiuni concrete în domeniul economic.

De altfel, țara noastră este un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, fapt reiterat și de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Justiției și țara vecină ce a avut loc luna trecută.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, dând curs apelului lansat de președintele Klaus Iohannis.

Îndemnul liderilor UE vine după ce Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.3 hours ago

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

GALERIE FOTO4 hours ago

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf din București și Palatul Culturii din Turnu Severin, iluminate de Ziua Europei pentru a îndemna cetățenii să voteze la alegerile din 9 iunie

U.E.1 day ago

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

U.E.1 day ago

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la conferința la nivel înalt ”Către o Europă socială cu noi drepturi”, desfășurată la Madrid: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și cea digitală

INTERNAȚIONAL1 day ago

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Procesul electoral pentru alegerile europene: reguli comune la nivelul UE și dispoziții naționale

ROMÂNIA1 day ago

ICI București, schimb de opinii la evenimentul Meet the CEO în vederea sprijinirii inovației și dezvoltării economice pentru creșterea competitivității mediului de afaceri din România

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO4 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

Trending