Connect with us

U.E.

Statele membre sunt pregătite de negocieri cu Parlamentul European pentru o nouă lege care va facilita accesul lucrătorilor din cadrul platformelor online la drepturile de muncă

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE, format din reprezentanti ai statelor membre, este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European cu privire la o nouă lege care va ajuta milioane de lucrători din cadrul platformelor online să aibă acces la drepturile de muncă, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Economia platformelor a crescut exponențial în ultimii ani, veniturile majorându-se de la aproximativ 3 miliarde de euro la aproximativ 14 miliarde de euro între 2016 și 2020, iar numărul de lucrători din cadrul platformelor ar trebui să ajungă la 43 de milioane până în 2025.

În timp ce creșterea platformelor digitale a adus beneficii atât întreprinderilor, cât și consumatorilor, ea a dus la dezvoltarea unei zone gri pentru mulți lucrători din cadrul platformelor în ceea ce privește statutul lor de angajat. Potrivit Comisiei, aproximativ 5,5 milioane de lucrători clasificați în prezent ca lucrători independenți se află într-o relație de muncă de facto cu platformele digitale și, prin urmare, ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi de muncă și sociale acordate angajaților în temeiul legislației UE.

Astăzi, 12 iunie, miniștrii pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale au convenit asupra abordării generale a Consiliului în ceea ce privește o propunere de directivă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii din cadrul platformelor.

Propunerea introduce două îmbunătățiri esențiale: ajută la determinarea corectă a statutului de angajat al persoanelor care lucrează pentru platformele digitale și stabilește primele norme ale UE privind utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă.

Economia platformelor a adus multe beneficii în viața noastră, dar acest lucru nu trebuie să se facă în detrimentul drepturilor lucrătorilor. Abordarea Consiliului stabilește un bun echilibru între protejarea lucrătorilor și asigurarea securității juridice pentru platformele care îi angajează“, a declarat Paulina Brandberg, ministrul suedez pentru egalitatea de gen și viața profesională.

Clasificarea corectă a lucrătorilor independenți

În prezent, majoritatea celor 28 de milioane de lucrători ai platformelor din UE, inclusiv șoferii de taxi, lucrătorii casnici și șoferii care livrează mâncare, sunt în mod oficial lucrători independenți. Cu toate acestea, o parte dintre ei trebuie să respecte multe dintre aceleași reguli și restricții ca și un lucrător angajat. Acest lucru indică faptul că ei se află de fapt într-o relație de muncă și, prin urmare, ar trebui să se bucure de drepturile de muncă și de protecția socială acordate angajaților în temeiul legislației naționale și al legislației UE.

Obiectivul Consiliului este de a aborda aceste cazuri de clasificare eronată și de a facilita reclasificarea acestor lucrători ca angajați. Conform abordării generale a Consiliului, lucrătorii vor fi prezumați din punct de vedere juridic ca fiind angajați ai unei platforme digitale (spre deosebire de lucrători independenți) dacă relația lor cu platforma îndeplinește cel puțin trei dintre cele șapte criterii stabilite în directivă. Aceste criterii includ:

  • limite superioare ale sumelor de bani pe care le pot primi lucrătorii
  • restricții privind capacitatea lor de a refuza un loc de muncă
  • reguli care să le reglementeze aspectul sau comportamentul

În cazurile în care se aplică prezumția legală, platforma digitală va trebui să demonstreze că nu există niciun raport de muncă în conformitate cu legislația și practicile naționale.

Utilizarea mai transparentă a algoritmilor

Platformele digitale de ocupare a forței de muncă utilizează în mod regulat algoritmi pentru gestionarea resurselor umane. Prin urmare, lucrătorii de pe platforme se confruntă adesea cu o lipsă de transparență cu privire la modul în care sunt luate deciziile și la modul în care sunt utilizate datele cu caracter personal.

Consiliul dorește să se asigure că lucrătorii sunt informați cu privire la utilizarea sistemelor automatizate de monitorizare și de luare a deciziilor. În conformitate cu noile norme, aceste sisteme vor fi monitorizate de personal calificat, care beneficiază de o protecție specială împotriva tratamentului advers. Supravegherea umană este, de asemenea, garantată pentru anumite decizii semnificative, cum ar fi suspendarea conturilor.

Consiliul va începe negocierile cu Parlamentul European pe baza abordării generale convenite astăzi, în vederea ajungerii la un acord provizoriu.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană salută decizia Consiliului UE, adică a țărilor membre, de a suspenda activitățile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale mass-media, care răspândesc și sprijină propaganda Rusiei și susțin războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei.

”Rusia s-a lansat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor mijloace de informare în masă aflate sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse. Astfel de acțiuni constituie o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii. Riscul la adresa societăților noastre democratice – și a integrității viitoarelor alegeri europene, precum și a alegerilor naționale – s-a intensificat. Măsurile de astăzi reprezintă un răspuns ferm la acest lucru”, precizează executivul european într-un comunicat.

Instituția ține să explice că ”sancțiunile nu au ca țintă libertatea de opinie”, ci acestea ”includ garanții specifice pentru libertatea de exprimare și activitățile jurnalistice”.

De asemenea, ”măsurile nu împiedică instituțiile sancționate și personalul acestora să desfășoare alte activități în Uniune, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetarea și interviurile”, mai explică executivul european.

”Măsurile ar trebui menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și posturile asociate acesteia vor înceta să mai desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”, concluzionează Comisia Europeană. 

Consiliul Uniunii Europene a confirmat vineri anunțul făcut de vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență Vera Jourova, și anume că țările membre au decis să includă Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta pe lista sancțiunilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, aceste canale mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și sunt absolut esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în destabilizarea țărilor învecinate.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite nu vor împiedica canalele mass-media vizate și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri.

Continue Reading

U.E.

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea și întărirea frontierei sale estice, care este, în egală măsură, frontiera Uniunii Europene, în fața unor potențiali inamici, a anunțat duminică prim-ministrul Donald Tusk, conform AFP, citat de Agerpres.

”Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”, adică circa 2,34 de miliarde de euro, ”în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice”, a declarat Tusk, prezentând un proiect numit ”Scutul estic”.

”Acest sistem de fortificaţii, de întărire a celor 400 de kilometri de frontieră cu Rusia şi Belarus, va fi un element de descurajare, o strategie pentru a respinge războiul de la frontierele noastre”, a adăugat Tusk, precizând că lucrări în acest sens au fost deja demarate.

Citiți și: Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

Polonia, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, aliat al Moscovei, dar și cu Ucraina invadată de Putin, se teme că ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei.

Recent, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa este ”pregătită” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă Alianța Nord-Atlantică decide să își întărească flancul estic, iar Moscova nu a ratat ocazia pentru a reitera amenințările sale la adresa Occidentului.

Cât privește Belarusul, să nu uităm de încercările din trecutul recent, mai precis din august 2023, când acesta, împreună cu Rusia, au recurs la aceleași tactici de a orchestra un nou aflux de migranți în Uniunea Europeană prin frontiera poloneză pentru a destabiliza regiunea.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova se va derula la Bruxelles, la 21 mai 2024, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, va conduce delegația Republicii Moldova. Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, va participa, de asemenea, la reuniune.

Reuniunea – prima în urma deciziei Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova – va începe cu o discuție privind relațiile bilaterale, axându-se pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și pe dialogul politic și pe reforme, în special în domeniile justiției, libertății și securității.

Delegația UE și delegația Republicii Moldova vor continua să facă schimb de opinii privind cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate, precum și privind cooperarea economică și sectorială, în special în domeniul energiei, al comerțului și al aspectelor legate de comerț.

Consiliul de asociere va desfășura, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale.

Ultima reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova a avut la începutul lunii februarie a anului trecut, fiind la acel moment prima de când această țară a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Amintim că la 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării la UE, iar la 23 iunie, același an, șefii de stat sau de guvern europeni au decis să acorde Republicii Moldova statutul de  țară-candidată la UE, urmând ca această călătorie să ajungă într-o nouă etapă la 14 decembrie 2023,  când Consiliul European a hotărât începerea negocierilor de aderare.

Aceste decizii au culminat cu hotărârea Comisiei Europene, la 13 martie 2024, de a înainta Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, a căror adoptare este necesară pentru a demara discuțiile cu cele două țări.

Reuniți la 22 martie la Bruxelles în cadrul Consiliului European, șefii de stat sau de guvern și-au exprimat sprijinul pentru adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE și care pot constitui un facilitator de identificare a soluției pentru dosarul transnistrean.

În aceeași zi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană a țării, în care își arată convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul Republicii Moldova în calitate de țară suverană, neutră, integră și democratică, iar calea ireversibilă de integrare și aderare la UE reprezintă un proiect de prioritate națională.

Citiți și: R. Moldova își propune să reintegreze Transnistria în vederea aderării la UE până în 2030, declară președinta Maia Sandu: Lucrăm în acest sens, dar nu depinde doar de noi

”Republica Moldova este pe o cale istorică spre UE”, sublinia președintele Consiliului European, Charles Michel, cu prilejul unei întâlniri cu președinta Maia Sandu, la finalul lunii aprilie, chiar înainte de a celebra 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, moment ce i-a oferit celei din urmă ocazia de a reafirma agajamentul său pentru o Republică Moldova în UE

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.4 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.7 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA10 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO11 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA10 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 day ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA5 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending