Connect with us

CHINA

Participarea Chinei la reuniunea din Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace al Ucrainei reprezintă ”un super progres”, consideră ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că participarea Chinei la reuniunea puterilor mondiale din Arabia Saudită pentru a discuta planul de pace propus de Ucraina reprezintă ”un super progres”, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Vrem să participe China la summitul Formulei de Pace. Vestea că Beijingul  îl trimite pe (emisarul special pentru probleme euroasiatice) Li Hui la Jeddah este un super progres”, a declarat Kuleba, citat de Interfax.

Ministrul a precizat că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a jucat un rol important în acest sens. ”Arabia Saudită a atras China, iar aceasta este o victorie istorică”, a spus el.

Reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui – care a întreprins în luna mai un turneu european cu opriri  în Kiev, Varșovia, Paris și Bruxelles înainte de a vizita Moscova pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina – se va alătura reprezentanților din peste 40 de țări la Jeddah pentru a pregăti terenul pentru un summit al liderilor pe care Kievul intenţionează să îl organizeze în această toamnă în jurul formulei de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski. Zeci de țări, printre care Marea Britanie, Africa de Sud, Polonia, SUA au confirmat participarea la discuțiile la care va fi prezentă și Uniunea Europeană. Alături de ţările occidentale vor participa, printre alte puteri, Brazilia şi India.

”China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a continua să joace un rol constructiv în căutarea unei soluții politice la criza ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, într-o declarație, conform Politico Europe.

China, un aliat vechi al Rusiei, nu a asistat la discuțiile similare care au avut loc la Copenhaga la începutul anului.

Diplomații occidentali ar fi declarat că Arabia Saudită a fost aleasă să fie gazda acestui dialog în speranța că va convinge China, care legături strânse cu țara din Peninsula Arabă,  să participe.

Amintim că Beijingul a prezentat în luna februarie a acestui an o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe, convingere întărită și de relația afabilă pe care China o are cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA.

În pofida scepticismului manifestat de unele țări față de încercarea Beijingului de a avea o contribuție în procesul de pace din Ucraina, din cauza legăturilor sale trainice cu Moscova și a tăcerii în ceea ce privește condamnarea acțiunilor lui Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat deschiderea de a dialoga cu statul chinez.

Rusia, care a pornit un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei în februarie 2022, nu a fost invitată la discuții. Kremlinul a declarat că va monitoriza întâlnirea.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a demarat o investigație asupra produselor laminate plate din fier sau oțel ori acoperite cu tablă provenite din China, pentru a verifica dacă importurile în UE sunt vândute la preț de dumping, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Demararea acestei anchete are loc după ce Asociația Europeană a Oțelului, Eurofer, a depus o plângere la executivul european, conform informațiilor apărute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit detaliilor oferite de asociația mai sus amintită, producătorii chinezi beneficiază de preţuri distorsionate pentru materiile prime, inclusiv produsele laminate plate din fier sau din oţel.

Această nouă investigație se adaugă celorlalte lansate de Uniunea Europeană în relație cu China.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

Impunerea de tarife asupra importului de vehicule electrice din China ar putea fi adoptată și de Uniunea Europeană înainte de vacanța de vară, conform sugestiilor vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

SUA au trecut deja la acțiune și au prezentat un pachet de majorări tarifare severe pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice, semiconductori și produse medicale, gest care a putea stârni nemulțumirea Beijingului într-un an electoral în Statele Unite.

Continue Reading

CHINA

De la Beijing, Xi Jinping și Vladimir Putin evocă “parteneriatul strategic” și faptul că Rusia și China vor “apăra dreptatea în lume”

Published

on

© Kremlin

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor “apăra dreptatea în lume”, în contextul primei vizite externe a liderului de la Moscova după preluarea celui de-al cincilea mandat de președinte.

“În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE, potrivit Agerpres.

“Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin.

Xi s-a angajat să lucreze cu Putin pentru “întinerirea” țărilor lor, în timp ce cei doi au început o zi de discuții la Beijing, afirmând că China va fi “întotdeauna un bun partener” al Rusiei, potrivit presei de stat chineze.

Putin a sosit la Beijing pentru o vizită de stat de două zile care va include discuții detaliate despre Ucraina, Asia, energie și comerț cu Xi, cel mai puternic susținător politic al său și rival geopolitic al Statelor Unite, a relatat Reuters.

“Relația dintre China și Rusia de astăzi este o relație câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, i-a spus Xi lui Putin, în timp ce s-au întâlnit la Marea Sală a Poporului din Beijing pentru sesiunea de deschidere.

“China este dispusă să… realizeze în comun dezvoltarea și întinerirea țărilor noastre și să lucreze împreună pentru a susține echitatea și dreptatea în lume.”

China și Rusia au declarat un parteneriat “fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Atunci, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“. O poziție similară a fost exprimată de liderii celor două țări în martie 2023.

Alegând China pentru prima sa călătorie în străinătate de la depunerea jurământului pentru un mandat de șase ani, care îl va menține la putere cel puțin până în 2030, Putin transmite lumii un mesaj cu privire la prioritățile sale și la soliditatea legăturilor sale personale cu Xi.

În timp ce se întâlneau, Putin i-a spus lui Xi că cooperarea lor este un factor de stabilizare. “Este de o importanță crucială ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie oportuniste și să nu fie îndreptate împotriva nimănui”, a declarat Putin, citat de agenția rusă de știri RIA Novosti.

Într-un interviu anterior acordat agenției chineze de știri Xinhua înainte de plecare, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că a contribuit la construirea unui “parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naționale și pe o încredere reciprocă profundă.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe șeful diplomației chineze, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia. În același timp, Xi Jinping îl primește pe Putin după un turneu prezidențial pe care l-a efectuat la începutul lunii mai în Europa, primul după cinci ani, fiind primit la Paris de președintele Emmanuel Macron, la Belgrad de președintele Vucic și la Budapesta de premierul Viktor Orban.

Putin, în vârstă de 71 de ani, și Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o gală de celebrare a 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, pe care Mao Zedong a declarat-o în 1949.

Continue Reading

CHINA

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Administrația Biden a prezentat marți un pachet de majorări tarifare severe pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice, semiconductori și produse medicale, gest care a putea stârni nemulțumirea Beijingului într-un an electoral în SUA, dar care ar putea stăvili nemulțumirile alegătorilor americani față de politice economice ale lui Joe Biden, informează Reuters.

Președintele american democrat va menține tarifele vamale instituite de predecesorul său republican Donald Trump și va mări alte taxe, observându-se chiar o cvadruplare a taxelor pentru vehicule electrice din China, de la 25%, la 100%, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Nu doar industria de automobile electrice din China este vizată de aceste noi tarife. Importurile de oțel și aluminiu din China vor cunoaște în acest an o creștere a tarifelor de la 7,5% la 25%.

Taxele pentru semiconductorii chinezești se vor dubla în 2025, de la 25% la 50%, decizie care se aplică și în cazul celulelor solare, dar cu începere din acest an.

Administrația Biden a stimulat deja investiții de peste 860 de miliarde de dolari în industrii ale viitorului precum vehiculele electrice, energia curată și semiconductorii, creând noi locuri de muncă prin mai multe legi, inclusiv prin Legea privind reducerea inflației (IRA) sau Legea privind știința.

În pofida acestor acțiuni, există ”riscuri inacceptabile” pentru securitatea economică a SUA, conform Washingtonului, ca urmare a practicilor neloiale la care China recurge pentru a inunda piețele globale cu bunuri ieftine.

Noile măsuri afectează bunuri importate din China în valoare de 18 miliarde de dolari, inclusiv oțel și aluminiu, semiconductori, baterii, minerale critice, celule pentru panouri solare și macarale, detaliază Casa Albă în același comunicat anterior citat.

Statele Unite au importat anul trecut din China bunuri în valoare de 427 de miliarde de dolari și au exportat către cea de-a doua economie a lumii bunuri a căror valoare s-a ridicat la 148 de miliarde de dolari, rezultând un deficit al balanței comerciale în relația cu Beijingul care persistă de decenii și care a devenit în ultima perioadă o temă sensibilă pentru Washington.

O măsură similară cu privire la impunerea de tarife asupra importului de vehicule electrice din China ar putea fi adoptată și de Uniunea Europeană înainte de vacanța de vară, conform sugestiilor vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 mins ago

Într-o vizită-surpriză la Kiev, Annalena Baerbock semnalează că Ucraina are nevoie ”foarte urgent” de mai multă apărare aeriană în fața ”ploii de rachete și drone” rusești

U.E.26 mins ago

Belgia intenționează să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova în iunie

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București a participat la reuniunea managementului Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în sectoarele de apărare și securitate la Dublin, dovadă a recunoașterii expertizei institutului în domeniu

EVENIMENTE2 hours ago

New Strategy Center organizează cea de-a 8-a ediție Black Sea and Balkans Security Forum. Nouriel Roubini, David Petraeus și Phillip Breedlove, printre experții de renume care participă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Iohannis și Zelenski au discutat despre summitul NATO, consolidarea securității la Marea Neagră și sprijinul României pentru formula de pace a Ucrainei

CONSILIUL UE2 hours ago

Consumatorii din UE vor putea beneficia de prețuri mult mai stabile la energie și de o mai bună protecție împotriva crizelor viitoare după adoptarea reformei privind piața energiei electrice

ROMÂNIA2 hours ago

Românii pot călători în Turcia doar cu buletinul, începând de astăzi

U.E.3 hours ago

Finlanda reia apelul la adresa UE de a identifica măsuri comune pentru a împiedica ”migraţia instrumentalizată” de Rusia: Trebuie să punem pe primul loc securitatea statelor membre

ONU3 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția Rusiei privind interzicerea tuturor armelor în spațiu

SUA4 hours ago

Secretarul american al Trezoreriei, îndemn către aliații europeni: Este vital şi urgent să găsim, împreună, o modalitate pentru deblocarea veniturilor generate de activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA1 day ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA4 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending