Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova se așteaptă să apară noi acuzații cu privire la politicieni europeni plătiți de Rusia: Ceea ce ştim acum este doar vârful aisbergului

Published

on

© Vera Jourova/ Twitter

Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, se așteaptă ca noi acuzații să apară în spațiul public cu privire la finanțări secrete din partea Rusiei către politicieni europeni, ca parte a unei campanii de dezinformare a Rusiei, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Am convingerea că ceea ce ştim acum este doar vârful aisbergului”, a declarat vineri Jourova pentru ziarul ceh Hospodarske noviny.

Aceasta bănuiește că mult mai mulţi politicieni sau persoane cu influenţă din Uniunea Europeană decât se ştia până acum.

”Desigur, noi (în calitate de politicieni) nu dispunem de instrumentele necesare pentru a stabili cine sunt ei, dar serviciile secrete sunt pregătite să dezvăluie informaţiile şi să le comunice publicului – şi acesta este un lucru bun”, a remarcat ea.

La sfârșitul lunii martie, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a dezvăluit că membri ai Parlamentului European au fost plătiți pentru a disemina propaganda rusă

Scandalul a izbucnit după ce premierul ceh Petr Fiala a anunțat miercuri că serviciile de informații din țara sa au reușit să demaște o rețea finanțată de Moscova care răspândea propagandă rusă despre Ucraina și ale cărei tentacule erau întinse până în Parlamentul European.

Potrivit publicaţiei Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiţi din fonduri ruse, care au finanţat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Noua acțiune a Rusiei are loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie și reflectă preocupările legate de corupție și de amestecul străin, scoase în evidență de scandalul de corupție Qatargate, care a zguduit Parlamentul European în urmă cu mai puțin de doi ani.

”Nu ne putem permite să fim cu un pas în urma lui Putin și a armatei sale de propagandă pe tabla de șah … Trebuie să ținem cont în permanență de faptul că el va folosi dezinformarea și interferența străină ca armă pentru a diviza Europa”, a declarat la 29 martie Vera Jourova.

Conștient de acest lucru, Parlamentul European a adoptat deja noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine, mai ales că există toate șansele ca Ucraina să fie o temă centrală a acestora. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

Published

on

© Council of the European Union

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a solicitat într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”mai multă transparență” cu privire la piața unică în fața creșterii prețurilor”, calificând această temă ca fiind ”una dintre prioritățile” grecilor pentru alegerile europene, informează AFP, citat de Agerpres.

În viziunea sa, măsurile de protejare a consumatorilor în fața ”prețurilor crescute” arăta că UE ”este capabilă să stabilească priorităţile corecte”.

”Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, subliniază Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, datată cu data de sâmbătă, dar dată publicității luni, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Premierul grec a atras atenția că recenta ”criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate”.

El propune măsuri pentru ”a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită” şi ”interzicerea practicilor comerciale neloiale”.

Reuniți într-un Consiliu European special care a avut loc la mijlocul lunii aprilie, șefii de stat sau de guvern au solicitat ”un nou pact european pentru competitivitate”, ”ancorat” într-o piață unică puternică și integrată în cea mai competitivă, inovatoare, avansată din punct de vedere tehnologic și al tranziției verzi și digitale și prin care Uniunea piețelor de capital devine un motor de investiții.

Citiți și: Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

Apelul lor venea după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, și fostul premier italian Enrico Letta au prezentat raportul privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, un document de 147 de pagini care se află pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029 și care propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

 Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul oferit eforturilor de căutare a președintelui iranian Ebrahim Raisi, după ce televiziunea de stat a anunțat că acesta a decedat într-un accident de elicopter, a fost acordat fără „motivații politice”, informează EFE, preluat de Agerpres.

Duminică, Uniunea Europeană a activat sistemul de satelit Copernicus, programul de observare a Pământului utilizat de obicei pentru ajutor în caz de dezastre naturale. Acesta a fost lansat la solicitarea Iranului pentru a ajuta la găsirea președintelui Raisi, a ministrului de externe iranian, Hosein Amir Abdolahian, și a celorlalți oficiali și membri ai echipajului aflați la bordul elicopterului.

„Nici Mecanismul European de Protecție Civilă, nici sistemul de sateliți Copernicus nu au în spate motivații politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru ajutor umanitar, Balazs Ujvari, într-un mesaj pe X. Ujvari a subliniat că „orice țară poate solicita asistență de natură umanitară sau civilă prin aceste canale, iar Comisia face tot posibilul pentru a ajuta”.

Cu toate acestea, unii deputați europeni au criticat duminică asistența acordată Iranului de către Uniunea Europeană, susținând că apărătorii drepturilor omului nu primesc ajutor similar.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și ministrul său de externe, Hosein Amir Abdolahian, au murit duminică într-un accident de elicopter într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană salută decizia Consiliului UE, adică a țărilor membre, de a suspenda activitățile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale mass-media, care răspândesc și sprijină propaganda Rusiei și susțin războiul de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei.

”Rusia s-a lansat într-o propagandă continuă și concertată, precum și în acțiuni de manipulare a informațiilor care vizează societatea civilă din UE și din țările învecinate, denaturând și manipulând grav faptele. Aceste acțiuni de propagandă au fost canalizate prin intermediul mai multor mijloace de informare în masă aflate sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse. Astfel de acțiuni constituie o amenințare semnificativă și directă la adresa ordinii publice și a securității Uniunii. Riscul la adresa societăților noastre democratice – și a integrității viitoarelor alegeri europene, precum și a alegerilor naționale – s-a intensificat. Măsurile de astăzi reprezintă un răspuns ferm la acest lucru”, precizează executivul european într-un comunicat.

Instituția ține să explice că ”sancțiunile nu au ca țintă libertatea de opinie”, ci acestea ”includ garanții specifice pentru libertatea de exprimare și activitățile jurnalistice”.

De asemenea, ”măsurile nu împiedică instituțiile sancționate și personalul acestora să desfășoare alte activități în Uniune, altele decât cele de radiodifuziune, cum ar fi cercetarea și interviurile”, mai explică executivul european.

”Măsurile ar trebui menținute până la încetarea agresiunii împotriva Ucrainei și până când Federația Rusă și posturile asociate acesteia vor înceta să mai desfășoare acțiuni de dezinformare și de manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”, concluzionează Comisia Europeană. 

Consiliul Uniunii Europene a confirmat vineri anunțul făcut de vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență Vera Jourova, și anume că țările membre au decis să includă Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta pe lista sancțiunilor.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, aceste canale mass-media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și sunt absolut esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și în destabilizarea țărilor învecinate.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, măsurile convenite nu vor împiedica canalele mass-media vizate și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL3 hours ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO7 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ9 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA10 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ10 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE11 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ11 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA12 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA3 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA3 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending