ROMÂNIA
Deputatul Alexandru Rogobete: Sănătatea are un buget record în 2025. Vor fi fonduri suplimentare pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului
Published
2 months agoon
By
Diana Zaim
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, a anunțat că bugetul pentru Ministerul Sănătății a fost avizat de cele două comisii de sănătate ale Parlamentului, bugetul fiind unul record, cu o valoare de 27,5 miliarde de lei.
„Este un pas important în direcția modernizării sistemului sanitar, cu alocări financiare semnificative pentru proiecte esențiale de infrastructură și digitalizare. Este un pas important în direcția modernizării sistemului sanitar, cu alocări financiare semnificative pentru proiecte esențiale de infrastructură și digitalizare” , a scris fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății înt-o postare publicată pe pagina de Facebook.
Astfel, bugetul Ministerului Sănătății în 2025 va fi de 27,5 miliarde de lei, cu 33,5% mai mult față de 2024: „Această creștere vine în sprijinul tuturor pacienților și susține dezvoltarea infrastructurii medicale și a serviciilor de sănătate”, a mai adăugat deputatul Alexandru Rogobete.
România este printre statele UE care investește cel mai puțin în sănătate, iar această realitate este confirmată anual de rapoartele Comsiei Europene și ale OCDE privind starea sănătății în statele memebre. Citiți și și: Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania
În bugetul pentru 2025 sunt prefigurate fonduri suplimentare pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, plan care se bazează pe direcțiile europene din Planul European de Combatere a Cancerului. De asemenea, vor fi finanțări suplimentare pentru protejarea sănătății împotriva bolilor transmisibile, pentru screeningul neonatal pentru fenilcetonurie, hipotiroidie, fibroză chistică și alte afecțiuni, dar și pentru testări genetice pentru gravide și persoane cu risc.
Reamintim că țara noastră are cele mai scăzute cheltuieli pentru îngrijirea pacienților oncologici, rata de supraviețuire la cinci ani este cea mai mică din UE la toate formele frecvente de cancer. De asemenea înregistrăm cele mai scăzute rate de participare la screeningurile de cancer.
Potrivit deputatului, 5 miliarde de lei în plus vor fi alocați pentru continuarea lucrărilor la spitale și dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate, inclusiv dotarea cabinetelor de medicină de familie: „O atenție deosebită este acordată finalizării și dotării celor trei centre pentru mari arși din Timișoara, Târgu Mureș și București, cu fonduri suplimentare de 500 de milioane de lei. În plus, bugetul pentru acțiuni prioritare (ATI, AVC, Traumă etc) și pentru mari arși crește la 700 de milioane de lei”, mai informează acesta.
„Sistemul medical evoluează pentru a răspunde nevoilor tuturor pacienților, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Continuăm să facem pași importanți spre un viitor mai sigur și mai sănătos”, a conchis Alexandru Rogobete în mesajul său.
Dr. Alexandru Rogobete, cercetător în medicină, cu studii de masterat în chimie și managementul serviciilor sociale și de sănătate, este asistent universitar la Universitatea de medicină și Farmacie „Victor Babeș”. A activat ca secretar de stat (responsabil cu PNRR și coordonator al proiectelor Băncii Mondiale din România în cadrul Ministerului Sănătății) în perioada februarie 2023 – decembrie 2024, timp în care MS a atras 2,1 miliarde de euro din fondurile PNRR pentru sănătate. Acesta a coordonat inițiative care au vizat construcția de spitale noi, îmbunătățirea dotărilor spitalelor și formarea personalului medical. În prezent, Dr. Alexandru Rogobete, se află la primul mandat de deputat în Parlamentul României și conduce, în calitate de președinte, Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
La 3 februarie 2021, Comisia Europeană a făcut un pas hotărât în conturarea unei Uniuni Europene a Sănătății, prin lansarea primului Plan European de Combatere a Cancerului, cu o finanțare de 4,1 miliarde de euro. Obiectivul asumat de Comisia Europeană de a lupta cu această maladie și de a ajuta în mod echitabil fiecare pacient al UE, indiferent de statul membru din care provine, fiecare Guvern național trebuie să se implice în efortul comun european de a oferi șanse egale de supraviețuire pacienților oncologici. Acest efort se transpune prin realizarea unor Planuri Naționale de Combatere a Cancerului, care să fie elaborate în baza obiectivelor europene.
De această dată, România nu a întârziat să își asume elaborarea unui nou Plan Național updatat noului context european. Astfel, în aprilie 2021, Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului, care să corespundă cu adevărat nevoilor pacienților oncologici din țara noastră și care să îmbunătățească poziționarea României în clasamentele UE privind mortalitatea, programele de screening sau accesul la medicație inovativă. În România, ultimul Plan Național de Control al Cancerului a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale au indicat nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical
Dan Motreanu ridică sănătatea la nivel de prioritate strategică în bugetul UE pentru 2028-2034. Eurodeputatul a obținut sprijinul majorității în comisia de specialitate a PE pentru amendamentele propuse
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Eurodeputatul Andi Cristea a propus introducerea Pașaportului European pentru Radioizotopi Medicali: Pacienții oncologici să nu mai fie traumatizați în aeroporturi
ROMÂNIA
Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical
Published
2 minutes agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află într-o vizită în Coreea de Sud, unde a participat la deschiderea celei de-a 15-a Conferințe Globale privind asistența medicală, alături de Jung Yoon-soon, ministrul adjunct al Sănătății din Coreea de Sud.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, tema evenimentului a fost ”Medicina personalizată propulsată de inteligența artificială: integrarea în viața noastră de zi cu zi”, de mare actualitate și pentru România.
”Colaborarea dintre țara noastră și Republica Coreea aduce noi perspective pentru sistemul medical românesc”, precizează comunicatul.
În intervenția sa, ministrul Rafila a menționat că domeniile de colaborare între România și Coreea de Sud includ: bunele practici în digitalizarea spitalelor, oportunități de investiții în domeniul farmaceutic și echipamente medicale, telemedicină, precum și îmbunătățirea expertizei medicale prin colaborări academice.
În contextul vizitei, oficialul român a avut o o întâlnire bilaterală cu Cho KyooHong, ministrul Sănătății și Bunăstării al Republicii Coreea și cu domnul Jung Yoon-soon, ministrul adjunct, în cadrul căreia au fost discutate subiecte pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre România și Republica Coreea in domeniul medical.
În cadrul vizitei, ministrul Sănătății a asistat la semnarea Memorandumului de colaborare între UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital, de către rectorul universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei și omologii săi coreeni. Acest memorandum stabilește principiile pentru dezvoltarea primului spital SMART la Târgu Mureș, un proiect inovator în domeniul sănătății digitale.
Delegația României a vizitat Spitalul Severance, complet digitalizat si robotizat cu care vor exista în curând schimburi de specialiști și activități de training.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare
Published
9 minutes agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, împreună cu Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, au participat, pe 20 martie, la o reuniune dedicată României în cadrul Grupului de Lucru al OCDE privind întreprinderile cu capital de stat și practici de privatizare (Working Party on State Ownership and Privatisation Practices – WPSOPP), format subsidiar al Comitetului OCDE privind Guvernanța Corporativă.
Potrivit comunicatului oficial, în cadrul reuniunii, secretarul general adjunct a prezentat eforturile autorităților române în vederea alinierii la standardele și cele mai bune practici în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, cu accent pe implementarea cadrului legislativ revizuit pentru exercitarea funcției de proprietate a statului, elaborat cu sprijinul experților OCDE.
Prezentarea a avut loc în contextul evaluării României în cadrul Grupului WPSOPP, iar dezbaterile s-au axat pe progresele părții române în implementarea recomandărilor formulate în Raportul OCDE pe tema întreprinderilor de stat.
Reprezentanții OCDE au apreciat progresele notabile și eforturile constante ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.
Din delegația României au facut parte și reprezentanți ai AMEPIP și ai Consiliului Concurenței.
În marja participării la reuniunea WPSOPP, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanți ai Secretariatului OCDE pe tema reformei guvernanței corporative și pașilor următori în vederea îmbunătățirii alinierii la standardele OCDE.
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
ROMÂNIA
Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România
Published
1 hour agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Alexandru Fulga, președintele Patronatului în Construcții din România (PPC), a participat la cea de-a IV-a ediție a Forumului Construcțiilor 2025, eveniment dedicat digitalizării, inovației și sustenabilității în industria construcțiilor.
În cadrul Forumului, Alexandru Fulga a contribuit activ la dialogul privind provocările și oportunitățile din sector. Prin intervențiile sale, acesta a subliniat importanța introducerii digitalizării în procesele de proiectare, precum și necesitatea unei colaborări strânse între mediul privat și autorități pentru dezvoltarea unui sector al construcțiilor modern și sustenabil.
De asemenea, în timpul panelului „Parteneriatul între guvern și industrie: măsuri necesare pentru a avea stabilitate”, Alexandru Fulga a abordat rolul tot mai important al statului ca investitor în economie. El a evidențiat impactul fondurilor naționale, locale și europene asupra dezvoltării proiectelor din construcții, subliniind că mediul privat, fie că este vorba despre constructori sau proiectanți, a ținut cont atât de aceste priorități, cât și de necesitatea de a asigura resursele necesare pentru soluții eficiente.
„Spre deosebire de constructori, noi, proiectanții, suntem, în marea noastră majoritate, companii românești, ceea ce contribuie la consolidarea sectorului nostru de activitate. În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România, ceea ce, pentru noi, este foarte important. Acest lucru ne-a permis să ne specializăm, să evoluăm și să ne diversificăm foarte mult portofoliul. Tipul de lucrări la care am fost expuși a devenit din ce în ce mai provocator”, a subliniat Alexandru Fulga.
Un alt aspect esențial abordat de Alexandru Fulga a fost necesitatea unui cadru legislativ clar și eficient, care să asigure predictibilitate și stabilitate în sectorul construcțiilor. Acesta a subliniat importanța unui dialog constant între mediul privat și autoritățile guvernamentale pentru îmbunătățirea normelor legislative.
„Cadrul legislativ este esențial pentru a înțelege în ce mediu lucrăm, la ce standarde și după ce reguli trebuie să ne raportăm. PPC este implicat în dialogul cu autoritățile guvernamentale, cu legislativul, pentru că suntem direct interesați o să contribuim la îmbunătățirea cadrului normativ, astfel încât să fie unul realist, bazat pe standarde recunoscute și aplicabile de către proiectanți”, a declarat Alexandru Fulga.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea