EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil
Published
4 weeks agoon
By
Teodora IonEurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, subliniază sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, care este ”aproape de a deveni ireversibil”, îndemnându-i pe cetățenii din această țară să voteze la referendumul din 20 octombrie.
”Parcursul european al Republicii Moldova este aproape de a deveni ireversibil. Dacă cetățenii din Republica Moldova vor vota masiv pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendumul care va avea loc pe 20 octombrie, atunci drumul spre aderare va deveni mai ușor și sprijinul Uniunii Europene mai consistent”, a subliniat Negrescu de la pupitrul Parlamentului European.
Brațul legislativ al Uniunii Europene urmează să tragă un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei în Republica Moldova, exprimându-și printr-o rezoluție sprijinul pentru această mică țară care dorește să se alăture familiei europene.
”În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European care are ca responsabilitate inclusiv relația cu Republica Moldova mă bucur că prin această rezoluție, arătăm încă o dată sprijinul necondiționat al tuturor familiilor politice pro-europene din legislativul european pentru parcursul european al Chișinăului. Este un sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru dezvoltarea și securitatea lor, într-un context plin de provocări, generat de războiul hibrid și interferențele regimului autoritar de la Moscova care își dorește să blocheze acest parcurs european. Trebuie să spun foarte clar: nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo”, a fost mesajul ferm exprimat de eurodeputat.
Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2025, a amintit de sprijinul european suplimentar oferit Republicii Moldova.
”Noi am decis să alocăm fonduri suplimentare pentru Republica Moldova, 50 milioane de euro pentru țările candidate și vecinătatea de Est, 3 milioane de euro pentru asistența pentru preaderare. Sunt multe lucruri de făcut. Suntem aici pentru Republica Moldova”, a conchis europarlamentarul.
Pe 20 octombrie, cetățenii din Republica Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele și pentru a decide, în cadrul unui referendum, cu privire la parcursul european al țării.
În contextul acestui scrutin electoral, oficialii de la Chișinău s-au arătat îngrijorați despre faptul că Moscova aplică un șir de tactici hibride pentru a împiedica țara, condusă în prezent de președinta pro-europeană Maia Sandu, să avanseze pe calea integrării europene.
Republica Moldova a primit oficial statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie 2022.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Franța pentru întâlniri cu omologul francez Michel Barnier și reprezentanții comunității românești
Maia Sandu îi îndeamnă pe cetățeni să iasă la vot: Hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvie
Premierul R. Moldova atenționează că democrația țării este atacată de grupări criminale: Trebuie să votăm pentru ca votul nostru să învingă frauda electorală
Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe moldoveni să voteze pe Maia Sandu și “să aleagă calea europeană”: Este nevoie de fiecare vot pentru a ține R. Moldova aproape de România și UE
R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gabriela Firea pledează pentru o legislație unitară la nivelul UE privind creșterea, îngrijirea, susținerea şi educarea copiilor
Published
4 days agoon
October 30, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Gabriela Firea a subliniat miercuri necesitatea unei legislații unitare la nivelul Uniunii Europene cu privire la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor, informează Agerpres.
Ea a invocat sesizările a zeci de familii de români care se află în străinătate, conform cărora au rămas fără copii din diferite motive.
”Eu insist şi acum în calitate de europarlamentar, membru a două comisii care au în continuare această preocupare – copii, femei, familie, educaţie, să avem o legislaţie unitară la nivel european în ceea ce priveşte creşterea, îngrijirea, susţinerea, educarea copiilor şi tipul de reacţie oficială în astfel de cazuri. Numai cu o legislaţie europeană noi vom putea avea acelaşi limbaj cu autorităţile din celelalte state unde se întâmplă astfel de situaţii”, a menționat Gabriela Firea în cadrul conferinței intitulate ”Drepturile copiilor români în străinătate”, organizată de Europaische Zentrum fur Integration – Viena şi Asociaţia Dăruire Apreciere Responsabilitate, în parteneriat cu Comisia juridică din Camera Deputaţilor.
Din punctul său de vedere, ”doar cu o legislație europeană vom putea avea acelaşi limbaj cu autorităţile din celelalte state unde se întâmplă astfel de situaţii”.
Așadar, ”soluţia este unificarea tuturor legilor care se referă la creşterea, educarea, sprijinirea, siguranţa copilului la nivel european pentru că în acest moment sunt legi diferite”.
”Dacă nu, vom rămâne cu aceleaşi bariere, noi apelăm la legislaţia naţională, ei ne răspund în adrese argumentate cu articole de lege şi cu cifre că legislaţia lor este diferită de a noastră şi că ei au acţionat legal”, a explicat eurodeputatul.
Așadar, ”soluţia este unificarea tuturor legilor care se referă la creşterea, educarea, sprijinirea, siguranţa copilului la nivel european pentru că în acest moment sunt legi diferite”.
Ea pledează pentru o dezbatere împreună cu europarlamentarii, ”indiferent de culoarea politică” a acestora, ”astfel încât legislaţia să fie una corectă pentru copii, pentru familii şi să fie unitară”.
”Într-un cadru european, prin europarlamentarii pe care îi avem, noi putem să adaptăm legislaţia la nivel european, astfel încât în momentul în care apare o situaţie să ştim exact care este procedura, ce este de făcut în momentul imediat următor”, a mai spus eurodeputatul.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Virgil Popescu: Voi susține în Parlamentul European măsuri pentru dezvoltarea programului nuclear civil în România și în UE
Published
5 days agoon
October 30, 2024Europarlamentarul Virgil Popescu (PNL, PPE) a transmis marți că va susține, în cadrul activităților sale din Parlamentul European, dezvoltarea programului nuclear civil în România și la nivelul Uniunii Europene.
Precizările sale au fost făcute într-o postare pe Facebook în contextul anunțului actualului ministru al energiei, Sebastian Burduja, privind demararea proiectului care prevede construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect susținut de Virgil Popescu în perioada în care a fost ministru al energiei. Contractul pentru realizarea lucrărilor urmează să fie aprobat în ședința adunării generale a acționarilor Nuclearelectrica de luna viitoare și va fi semnat la Conferința ONU pentru Schimbări Climatice (COP29) de la Baku.
“Voi susține dezvoltarea programului nuclear civil și în Parlamentul European”, a spus Popescu, acesta urmând a participa săptămâna viitoare la audierile comisarului european desemnat pentru energie, Dan Jorgensen.
Politicianul danez va fi audiat în Comisia pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, în care europarlamentarul liberal Virgil Popescu este membru.
De altfel, Dan Jorgensen a transmis în răspunsurile sale scrise la întrebările Parlamentului European că va susține energia nucleară la nivel european.
”Neutralitatea tehnologică este un concept central, parte integrantă a libertății statelor membre de a-și alege mixul energetic în conformitate cu tratatele noastre. Toate soluțiile de energie regenerabilă și cu emisii scăzute de carbon vor fi necesare. Se preconizează că cea mai mare parte va proveni din energie regenerabilă, cu o contribuție considerabilă a energiei nucleare. Reactoarele modulare mici au potențialul de a furniza energie electrică cu emisii scăzute de carbon și contribuie la decarbonizarea nu numai a producției de energie, ci și a sectoarelor cu emisii greu de redus precum transporturile, industria chimică și siderurgică. În conformitate cu scrisoarea mea de misiune, voi sprijini accelerarea, dezvoltarea și desfășurarea reactoarelor modulare mici în Europa și voi susține crearea Alianței Industriale pentru Reactoarele Modulare Mici. Orice utilizare viitoare a energiei nucleare va continua să fie condiționată de respectarea celor mai stricte standarde de securitate nucleară, precum și eliminarea în siguranță a tuturor tipurilor de deșeuri nucleare și uzate combustibil”, a spus Jorgensen.
Prezent recent la reuniunea Grupului de Lucru PPE privind bugetul și politicile structurale, europarlamentarul Virgil Popescu a subliniat importanța unei finanțări suplimentare a proiectelor pentru extinderea programelor nucleare civile.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Alegeri parlamentare în Georgia. Parlamentul European, profund îngrijorat cu privire la regresul democratic al țării
Published
6 days agoon
October 28, 2024By
REDACTIADesfășurarea alegerilor parlamentare din Georgia provoacă o îngrijorare profundă cu privire la regresul democratic al țării, a afirmat șeful delegației de observare a Parlamentului European, Antonio Lopez, în declarația sa de duminică, în cadrul unei conferințe de presă la Tbilisi, informează un comunicat oficial al Legislativului European.
Cu privire la campania electorală, reprezentantul Parlamentului European a declarat că „poporul georgian a fost pus în fața unor alegeri dificile. Partidul de guvernământ a susținut că alegerea între el și opoziție a fost o alegere între pace și război, în timp ce opoziția a prezentat-o ca pe un referendum privind orientarea geopolitică a Georgiei”.
Europarlamentarul Lopez a declarat că, deși în aparență campania a fost destul de moderată, au existat semne că au fost depuse eforturi pentru a submina și manipula votul. Acesta și-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la rapoartele privind violența, intimidarea, discursul instigator la ură, persecuția și represiunea împotriva opoziției, societății civile și mass-media independente.
„Această alegere democratică este un drept fundamental, iar luarea de măsuri legale pentru interzicerea partidelor de opoziție este inacceptabilă pentru o democrație. Vom continua să sprijinim aspirațiile democratice ale poporului georgian”, a conchis șeful delegației de observare a alegerilor din Parlamentul European.
„Ne temem că climatul de ură și intimidare la care am asistat în ziua alegerilor ar putea submina grav procesul politic din Georgia. Este important ca încălcările raportate în timpul zilei alegerilor să fie investigate și abordate”, a declarat deputatul european.
„Echipele noastre din Parlamentul European au fost martore în unele secții de votare la tensiune ridicată, confuzie și haos, într-un caz – umplerea urnelor de vot, agresiuni fizice asupra observatorilor care încercau să raporteze încălcări, îndepărtarea observatorilor și a presei de la secțiile de votare, ruperea plângerilor observatorilor, intimidarea alegătorilor în interiorul și în afara secțiilor de votare, prezența mai multor observatori afiliați partidelor care s-au dat drept observatori cetățeni, în plus, secretul votului nu a fost întotdeauna asigurat”, a descris șeful delegației atmosfera din ziua alegerilor.
De asemenea, președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă, după ce comisia electorală a anunţat că partidul de guvernământ le-a câştigat. Aceasta a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei, relatează Agerpres.
Visul UE
Georgia a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna decembrie a anului trecut, însă procesul de aderare la blocul european a fost înghețat după adoptarea unor legi de inspirație rusească, care restricționează drepturile politice și societatea civilă.
În mai, Visul Georgian a forțat adoptarea unui proiect de lege care califică drept ”agenți străini” ONG-urile, mass-media și grupurile pentru drepturile omului susținute de Occident și a adoptat o lege care interzice efectiv orice referire publică la comunitatea LGBTQ+, obligând radiodifuzorii să cenzureze conținutul și interzicând evenimentele Pride.
Autoritățile au folosit gaze lacrimogene și bastoane pentru a dispersa protestele față de această măsură, despre care criticii au spus că seamănă cu tacticile folosite de Kremlin pentru a înăbuși disidența în Rusia, iar organizatorii au fost reținuți și bătuți în arest. Statele Unite au impus sancțiuni politicienilor din partidul de guvernământ din cauza represiunii.
Opoziția și experții dau vina pentru îndepărtarea bruscă a Georgiei de UE și apropierea de Rusia pe Ivanishvili, cel mai bogat om din țară și fondatorul partidului Visul Georgian, care exercită un control semnificativ asupra partidului, sistemului judiciar și statului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Viktor Orban crede că victoria lui Trump în SUA va forța UE să își regândească ajutorul pentru Ucraina: Dacă America devine pro-pace, Europa nu poate rămâne pro-război
Premierul Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Franța pentru întâlniri cu omologul francez Michel Barnier și reprezentanții comunității românești
Maia Sandu îi îndeamnă pe cetățeni să iasă la vot: Hoţii vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvie
Premierul R. Moldova atenționează că democrația țării este atacată de grupări criminale: Trebuie să votăm pentru ca votul nostru să învingă frauda electorală
Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe moldoveni să voteze pe Maia Sandu și “să aleagă calea europeană”: Este nevoie de fiecare vot pentru a ține R. Moldova aproape de România și UE
R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)
Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Alegeri R. Moldova: Maia Sandu le mulțumește cetățenilor, în special tinerilor și moldovenilor din diaspora, pentru participarea record la vot și face apel la numărarea corectă a voturilor
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
Trending
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE3 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Președintele METREX, la București: Zonele metropolitane din UE își doresc să fie un organism influent în modelarea viitorului și competitivității UE