Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump, mesaj pentru Europa la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului: ”Decidem ferm să lucrăm în continuare cu aliaţii şi partenerii noştri”

Published

on

La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Statele Unite vor continua să lucreze cu aliații și partenerii săi pentru ca ”flăcările libertăţii să continuă să ardă”, a asigurat, sâmbătă, președintele american Donald Trump, într-un mesaj ocazionat de cele trei decenii care au trecut de la începutul căderii Cortinei de Fier în Europa.

Pe 9 noiembrie 1989, femei şi bărbaţi hotărâţi au pus în aplicare cuvintele preşedintelui Ronald Reagan, dărâmând acel simbol al totalitarismului şi trimiţând întregii lumi mesajul că democraţia şi statul de drept vor triumfa întotdeauna asupra oprimării şi tiraniei”, a declarat Trump, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.

La 12 iunie 1987, în timp ce SUA și Uniunea Sovietică cunoșteau o perioadă de acalmare a tensiunilor, președintele american de la vrema respectivă, Ronald Reagan, a dat un semnal. Într-un discurs susținut în Berlinul de Vest, în spatele Zidului, Reagan i s-a adresat direct liderului sovietic Mihail Gorbaciov: ”Doborâți acest zid!”

La comemorarea acestui punct de referinţă pentru drepturile omului, decidem ferm să continuăm să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne asigura că flăcările libertăţii continuă să ardă fiind o lumină călăuzitoare a speranţei şi a oportunităţilor în întreaga lume”, se mai arată în mesajul lui Donald Trump, care vine la câteva zile distanță după afirmații surprinzătoare ale președintelui Franței.

”Războiul Rece este încheiat de mult timp, dar regimurile tiranice din lume continuă să utilizeze tactici de oprimare de tip sovietic care au aruncat o umbră durabilă asupra istoriei”, a mai spus Trump, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Trump salută ”eforturile extraordinare făcute de germani pentru reunificarea ţării lor şi pentru reconstruirea fostei Germanii de Est” şi remarcă faptul că ”est-germanii obişnuiţi şi-au riscat vieţile pentru libertate şi în acest fel ei au fost catalizatorul care a ridicat Cortina de Fier ce căzuse, cu o generaţie înainte, peste Europa”.

”Căderea Zidului Berlinului trebuie să fie o lecţie pentru regimurile opresive de oriunde: nicio Cortină de Fier nu poate opri dorinţa de fier a unui popor decis să fie liber”, a accentuat liderul american.

Într-un interviu pentru The Economistpublicat la 6 noiembrie, Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a pus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei.

Declarațiile sale, chiar dacă posedă precedentul afirmațiilor lui Donald Trump, care a afirmat în 2016 că ”NATO este o alianță învechită”, apar în contextul în care NATO aniversează anul acesta șapte decenii de la înființare, iar în Europa sunt comemorați 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Germania, întreaga Europă și NATO comemorează sâmbătă trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, simbol al începutului și sfârșitului Cortinei de Fier, precum și a finalului Războiului Rece și moment culminant în prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, în pășirea țărilor din regiune spre calea democrației și în reunificarea Germaniei.

9 noiembrie 1989 este ziua care a schimbat lumea, întrucât Zidul Berlinului a fost cel mai puternic simbol al Războiului Rece. Treizeci de ani mai târziu, la 9 noiembrie 2019, Germania este gazda a peste 200 de evenimente dedicate comemorării prăbușirii Cortinei de Fier, NATO a celebrat momentul în fața bucății din zid de la sediul Alianței donată de Germania ca simbol al puternicei legături transatlantice între SUA și Europa, în timp ce și la București este expusă, în curtea Academiei Române, o bucată masivă din Zidul Berlinului.

Celebrarea a trei decenii de la căderea Zidului Berlinului va culmina sâmbătă cu discursurile cancelarului Angela Merkel şi preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, în prezenţa mai multor lideri est-europeni. La Berlin se află și secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

Published

on

© European Union 2022/Source - EC Audiovisual

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina, Ghiunduz Mamedov, a cerut comunității internaționale să sprijine urmărirea penală a oricăror încălcări ale dreptului umanitar internațional în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează dpa, preluat de Agerpres.

Potrivit lui Mamedov, sistemele judiciare din alte națiuni pot efectua anchete dacă există motive întemeiate, cum ar fi prezența victimelor conflictului în națiuni precum Germania. De altfel, oficialul a apreciat ca exemplar modul în care justiţia germană a efectuat procedurile pentru crimele comise în războiul din Siria.

„Am documentat circa 500 de cazuri de încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale începând din septembrie anul trecut. Alte instituţii trebuie să participe la anchetă”, a cerut acesta.

Astfel, acesta și-a exprimat speranţa că guvernul de la Berlin „va susţine crearea unei instituţii internaţionale dedicate în întregime anchetării crimelor împotriva Ucrainei”.

Mamedov nu contestă ca partea ucraineană să fie adusă în fața justiției dacă a comis astfel de încălcări, mai informează sursa citată.

Anchetatorul special a fost din 2016 procuror al Ucrainei pentru Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2024 prin încălcarea legilor internaţionale, apoi adjunct al procurorului general al Ucrainei din 2019 până în 2021. În prezent, Mamedov conduce un grup de lucru care strânge dovezi despre încălcări ale legislaţiei umanitare internaţionale şi determină principiile şi regulile pentru cei implicaţi în conflicte armate.

Continue Reading

CHINA

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei

Published

on

© European Union, 2021

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei, a atras luni atenția Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat oficialul european, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură ”dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

”Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar “războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

Citiți și: Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa

Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat depinde și de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin.

Citiți și: Adunarea Generală a ONU: Președintele Consiliului European va îndemna China să se alăture eforturilor de a convinge Rusia să pună capăt războiului

Să nu uităm că Beijingul are o relație afabilă cu Moscova, ambele împărtășind o poziție anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”.

De asemenea, o dezghețare a dialogului pe axa Bruxelles-Beijing ar putea avea un parcurs mai anevoios după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul canadian Justin Trudea au semnat, vineri, un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada, în contextul vizitei la Ottawa a liderului de la Kiev, informează Administrația Prezidențială ucraineană.

Documentul va facilita crearea unui nou climat favorabil pentru relațiile economice dintre cele două țări, pentru dezvoltarea comerțului cu bunuri și servicii, pentru investiții, pentru formarea unei economii de piață competitive dezvoltate, în conformitate cu prioritățile naționale, pentru dezvoltarea industriilor sale cheie, pentru implementarea reformelor sistemice și pentru îmbunătățirea bunăstării generale a populației.

De asemenea, în prezența lui Volodimir Zelenski și a lui Justin Trudeau, a fost semnat un memorandum de cooperare între Ukrhydroenergo și AECON Construction Global Services Incorporated privind cooperarea în domeniul construcției de centrale hidroelectrice în Ucraina.

Documentul prevede studierea posibilei participări a companiei canadiene AECON la construcția centralei PSPP Kaniv și a centralei HPP Kakhovka.

Memorandumul a fost semnat de Ihor Syrota, CEO al Ukrhydroenergo, și John M. Beck, fondator și președinte al AECON Group Incorporated.

Cu prilejul vizitei sale, liderul ucrainean a obținut din partea Canadei un nou ajutor militar multianual în valoare de 650 milioane de dolari canadieni, care include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, precum și alte fonduri pentru sănătate mintală și caritate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

U.E.3 hours ago

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

U.E.3 hours ago

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

ROMÂNIA4 hours ago

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

U.E.7 hours ago

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA6 hours ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA1 day ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA3 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU3 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE5 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU5 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

Trending