La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Statele Unite vor continua să lucreze cu aliații și partenerii săi pentru ca ”flăcările libertăţii să continuă să ardă”, a asigurat, sâmbătă, președintele american Donald Trump, într-un mesaj ocazionat de cele trei decenii care au trecut de la începutul căderii Cortinei de Fier în Europa.
”Pe 9 noiembrie 1989, femei şi bărbaţi hotărâţi au pus în aplicare cuvintele preşedintelui Ronald Reagan, dărâmând acel simbol al totalitarismului şi trimiţând întregii lumi mesajul că democraţia şi statul de drept vor triumfa întotdeauna asupra oprimării şi tiraniei”, a declarat Trump, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la București.
La 12 iunie 1987, în timp ce SUA și Uniunea Sovietică cunoșteau o perioadă de acalmare a tensiunilor, președintele american de la vrema respectivă, Ronald Reagan, a dat un semnal. Într-un discurs susținut în Berlinul de Vest, în spatele Zidului, Reagan i s-a adresat direct liderului sovietic Mihail Gorbaciov: ”Doborâți acest zid!”
”La comemorarea acestui punct de referinţă pentru drepturile omului, decidem ferm să continuăm să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a ne asigura că flăcările libertăţii continuă să ardă fiind o lumină călăuzitoare a speranţei şi a oportunităţilor în întreaga lume”, se mai arată în mesajul lui Donald Trump, care vine la câteva zile distanță după afirmații surprinzătoare ale președintelui Franței.
”Războiul Rece este încheiat de mult timp, dar regimurile tiranice din lume continuă să utilizeze tactici de oprimare de tip sovietic care au aruncat o umbră durabilă asupra istoriei”, a mai spus Trump, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
Trump salută ”eforturile extraordinare făcute de germani pentru reunificarea ţării lor şi pentru reconstruirea fostei Germanii de Est” şi remarcă faptul că ”est-germanii obişnuiţi şi-au riscat vieţile pentru libertate şi în acest fel ei au fost catalizatorul care a ridicat Cortina de Fier ce căzuse, cu o generaţie înainte, peste Europa”.
”Căderea Zidului Berlinului trebuie să fie o lecţie pentru regimurile opresive de oriunde: nicio Cortină de Fier nu poate opri dorinţa de fier a unui popor decis să fie liber”, a accentuat liderul american.
Într-un interviu pentru The Economist, publicat la 6 noiembrie, Macron a afirmat că ”asistăm la moartea cerebrală a NATO” și a pus la îndoială ”eficacitatea” Articolul 5 din Tratatul NATO, clauza care prevede apărarea colectivă a tuturor membrilor Alianței, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei.
Declarațiile sale, chiar dacă posedă precedentul afirmațiilor lui Donald Trump, care a afirmat în 2016 că ”NATO este o alianță învechită”, apar în contextul în care NATO aniversează anul acesta șapte decenii de la înființare, iar în Europa sunt comemorați 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Germania, întreaga Europă și NATO comemorează sâmbătă trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, simbol al începutului și sfârșitului Cortinei de Fier, precum și a finalului Războiului Rece și moment culminant în prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, în pășirea țărilor din regiune spre calea democrației și în reunificarea Germaniei.
9 noiembrie 1989 este ziua care a schimbat lumea, întrucât Zidul Berlinului a fost cel mai puternic simbol al Războiului Rece. Treizeci de ani mai târziu, la 9 noiembrie 2019, Germania este gazda a peste 200 de evenimente dedicate comemorării prăbușirii Cortinei de Fier, NATO a celebrat momentul în fața bucății din zid de la sediul Alianței donată de Germania ca simbol al puternicei legături transatlantice între SUA și Europa, în timp ce și la București este expusă, în curtea Academiei Române, o bucată masivă din Zidul Berlinului.
Celebrarea a trei decenii de la căderea Zidului Berlinului va culmina sâmbătă cu discursurile cancelarului Angela Merkel şi preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, în prezenţa mai multor lideri est-europeni. La Berlin se află și secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum și președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.