Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac condamnă cu fermitate uciderea barbară a profesorului francez: Această crimă poate fi clasificată drept un act de terorism

Published

on

© European Union 2020 - EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) condamnă uciderea profesorului din Franța, acesta fiind decapitat după ce a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed. Fapta ucigașului find calificată drept ”atentat terorist islamist”.

„Condamn cu fermitate uciderea barbară a profesorului francez care le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed. Prin încărcătura sa simbolică, această crimă poate fi clasificată drept un act de terorism. Susțin libertatea de expresie și vreau să trăim cu toții într-o lume în care putem să ne spunem opiniile și ideile fără să ne fie frică de represalii, cenzuri, sancțiuni”, a scris președintele PMP pe pagina de Facebook.

Decapitarea acestui profesor, care a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed, potrivit primelor elemente ale anchetei, a provocat un şoc în Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a calificat faptele drept “atentat terorist islamist”.

După atacul comis vineri în jurul orei 17:00 (15:00 GMT) în apropiere de clădirea şcolii, o anchetă a fost deschisă pentru “asasinat în legătură cu o acţiune teroristă” şi “asociere teroristă criminală de răufăcători” de către Parchetul naţional antiterorist francez.

Identitatea atacatorului, care a strigat “Allah Akbar” înainte de a fi împuşcat de poliţişti, a fost confirmată de anchetatori: un tânăr cecen rus, în vârstă de 18 ani, născut la Moscova.

În total au fost reţinute nouă persoane în cadrul anchetei.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac salută poziția Comisiei Europene cu privire la inițiativa cetățenească ”Minority Safepack”: A anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Comisia Europeană ne-a dat dreptate în cazul propunerilor inițiativei cetățenești europene ”Minority Safepack”, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) într-un mesaj pe Facebook.

”Consider că minoritățile naționale sunt o bogăție pentru fiecare țară și că este dreptul fiecărui popor să aibă șansa de a-și conserva identitatea culturală și lingvistică, fără a încălca, însă, ordinea constituțională și legislația europeană existentă în materie de drepturi și libertăți pentru minoritățile naționale”, a explicat Tomac într-un mesaj de Facebook.

Amintim că eurodeputatul român a votat împotriva acestei inițiative, la fel ca majoritatea europarlamentarilor români, argumentând la acel moment că ”este un demers ce vizează în mod cu totul special interesul Ungariei în relația cu minoritatea maghiară din România”.

În urma acestui vot, Eugen Tomac a fost criticat. ”Nu au înțeles un aspect elementar și anume că această inițiativă cuprinde, în mod subtil, o serie de aspecte ce urmăresc crearea unor precedente extrem de periculoase, care pot pune în dificultate mai multe state ale Uniunii Europene, iar România este prima țară vizată. În activitatea publică apar situații limită în care interesul politic te pune în dificultate și îți cere să faci anumite compromisuri. Politică fără compromis nu există, dar niciodată nu voi accepta să susțin inițiative împotriva intereselor fundamentale ale țării mele”, a mai spus europarlamentarul român.

Acesta a deplâns faptul că statul român nu a comentat deloc pe marginea acestui subiect, ”deși, în mod evident, este obligația autorităților să explice de ce am atacat la tribunalul Uniunii Europene acest demers susținut de Guvernul de la Budapesta și de ce poziția Comisiei Europene trebuie salutată”.

Comisia Europeană a răspuns inițiativei cetățenești europene ”Minority Safepack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”, a cincea inițiativă cetățenească susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE.

În răspunsul său, Comisia evaluează cu atenție propunerile înaintate de organizatori, prezentând modul în care legislația UE existentă și recent adoptată sprijină diferitele aspecte ale inițiativei. Răspunsul cuprinde și alte acțiuni subsecvente.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac deplânge situația culturii naționale și cere mai multă voință politică pentru finanțarea acesteia: “Cultura este cea care ne definește identitatea!”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a deplâns vineri situația în care se află cultura națională, criticând faptul că nici măcar ziua consacrată acesteia prin lege nu determină cadrul pentru discuții, dezbateri și analize cu privire la aceasta.

“Într-o țară cu un patrimoniu extraordinar, cu opere și o cultură ce merită descoperite în fiecare zi, observăm un dezinteres total al statului față de tot ce ne definește ca națiune. Ziua Culturii Naționale nu este doar despre Eminescu, care a fost un gazetar genial și un poet fără pereche. Publicistica sa pare că a deranjat urechea politică până în prezent, pentru că ,,Și de mii de ani încoace/ Lumea-i veselă și tristă/ Alte măști, aceeași piesă/ Alte guri, aceeași gamă,,. Dincolo de această realitate, trebuie să înțelegem că viitorul culturii române depinde mult de sistemul de învățământ și de atenția pe care statul o va acorda în perspectivă acestui domeniu esențial”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Cultura este cea care ne definește identitatea!”, a exclamat acesta, adăugând: “Dacă nu o vom respecta și nu o vom pune în valoare, nimeni altcineva nu o va face pentru noi”.

Europarlamentarul PMP a mai arătat că dincolo de resursele financiare este necesar să există și multă voință politică.

“Când au fost începute, în urmă cu 135 de ani, lucrările la Ateneul Român, țara noastră avea un PIB de 2 miliarde de dolari. Astăzi avem un PIB de peste 260 miliarde de dolari și pare că nu suntem în stare să construim niciun spital nou, cu atât mai mult să facem investiții suficiente în cultură și educație”, a deplâns el.

Eugen Tomac a precizat că domeniul culturii trebuie finanțat și susținut de stat și că alocarea de 0,1 din PIB arata clar că nu a existat voința reală în a susține ceea ce toți politicienii în mod demagogic evocă, astăzi, în mod profund nesincer.

“Profesorii, scriitorii, actorii, pictorii, regizorii, editorii, coregrafii, muzeografii, bibliotecarii și toți cei care din convingere, zi de zi, creează, protejează și promovează cultura națională merită un statut special, pentru că rolul lor este unic într-o societate clădită pe valori pe care nu avem voie să le disprețuim. Către ei se îndreaptă gândul meu astăzi. La mulți ani!”, a conchis Tomac.

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet. Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani.

Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, este sărbătorită și Ziua Culturii Naţionale. În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care data naşterii poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Joe Biden este un lider SUA care a susținut România. Am convingerea ca nu va schimba linia președintelui Trump de consolidare a flancului estic

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) și-a manifestat miercuri convingerea că linia solidă a relației dintre Statele Unite și România nu se va schimba în anii ce vor urma cu administrația democrată a lui Joe Biden la Casa Albă.

“Pentru noi, Joe Biden este un lider al Statelor Unite care a susținut România, iar în timpul mandatului său de vicepreședinte s-a instalat scutul anti-rachetă de la Deveselu. De asemenea, în acea perioadă a fost semnat și parteneriatul strategic pentru secolul XXI dintre țările noastre. Tot pentru România, Președintele Trump a fost un lider bun, a susținut consolidarea flancului estic, relația București – Washington devenind tot mai solidă in timpul mandatului său. Am convingerea că această linie nu va fi schimbată nici în următorii ani, ceea ce este esențial pentru noi ca națiune, dacă urmărim evoluțiile din regiune”, a scris Tomac, pe Facebook.

Europarlamentarul Partidului Mișcarea Populară a afirmat că a urmărit cu multă atenție situația din Statele Unite.

“Pentru mine, ca român atașat profund de societatea americană, este un moment trist. Las la o parte simpatia față de un om sau partid politic de peste ocean, ceea ce mă interesează cel mai mult este evoluția relației România- SUA”, a spus el.

Tomac s-a referit și la evoluția jocului politic intern din Statele Unite.

“Indiferent de erorile produse de un lider sau altul, indiferent de justificările și riscurile invocate, îngrădirea libertății de exprimare este un fapt grav, care afectează în mod profund raportarea la ceea ce numim valori de nenegociat ce stau la baza democrației occidentale, precum libertatea de exprimare. Nu am fost și nu voi fi din principiu un susținător al cenzurii, indiferent din partea cui vine și ce argumente aduce. Credința că libertatea de exprimare trebuie să fie o valoare situată deasupra oricărui joc politic a făcut ca democrația să triumfe și oamenii să fugă din țările totalitare unde exact acest drept le-a fost interzis. De aceea, îmi doresc enorm ca într-o perioadă în care dezinformarea și promovarea unor teze false care crează confuzie multă în societățile democratice să fie combătute inteligent, nu prin cenzură. Atunci când oamenii nu vor mai gândi și nu se vor mai exprima liber, se va putea constata că libertatea pe care o prețuim nu mai este o valoare, ci un vis”, a conchis el.

 

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ13 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș13 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA18 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.18 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.19 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

U.E.20 hours ago

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, videoconferină cu ministrul Justiției, Stelian Ion: Susținem reforma justiției din România. Succesul României înseamnă succesul UE, în ansamblu

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Regele și regina Suediei, vaccinați împotriva COVID-19, alăturându-se astfel suveranilor care au primit prima doză de vaccin, printre aceştia figurând regina Elisabeta a II-a

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending