Connect with us

PPE

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE): Somez Guvernul României să înceteze orice acțiune de sabotare a Laurei Codruţa Kövesi la poziția de procuror-șef european și să facă public mandatul de negociere al României la ședințele din această săptămână

Published

on

,,Săptămâna aceasta este săptămâna decisivă pentru alegerea primului procuror-șef al Uniunii Europene deoarece vor avea loc două reuniuni extrem de importante în cadrul acestui proces.”, informează eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Eurodeputatul liberal, care este și purtătorul de cuvânt al grupului Partidului Popular European, anunță că, la nivelul Consiliului UE, vor avea loc două întâlniri zilele acestea, pe de-o parte pentru evaluarea procedurii de selecție din Parlamentul European, de săptămâna trecută, și, pe de altă parte, pentru stabilirea poziției de negociere a Consiliului privind desemnarea șefului Parchetului European (EPPO).

,,Astăzi, ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) se vor întâlni pentru a evalua procedura de selecție ca urmare a etapei ce a avut loc săptămâna trecută în Parlamentul European. Iar vineri, 8 martie, miniștrii de Justiție din UE vor avea prima discuție politică la nivel înalt în vederea stabilirii poziției Consiliului Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-șef al Uniunii Europene.”, anunță Mureșan.

Acesta explică cum au decurs cele două etape de până acum în procesul de selecție a procurorului-șef european:

,,Până acum au avut loc două etape în cadrul acestui proces, iar în ambele etape candidatul român a ieșit pe locul I. Prima a fost etapa în cadrul căreia un comitet de selecție format din 12 experți la nivel înalt a evaluat toți candidații și a ajuns la concluzia că reprezentantul României este candidatul cel mai experimentat și cel mai bine poziționat pentru a deveni primul procuror-șef european. Cea de-a doua etapă, etapa din Parlamentul European, a fost de departe cea mai importantă în cazul acestui proces, deoarece:
1. a fost singura etapă publică. Audierea în cele două comisii de specialitate a fost urmărită doar în România de sute de mii de cetățeni pe canalele mass-media și pe rețele de socializare 
2. a existat un vot în două comisii specializate, vot care a fost democratic și transparent. Acest lucru este ilustrat de faptul că mass-media a putut participa inclusiv la numărătoarea voturilor.”

În opinia lui Siegfried Mureșan, transparența și profesionalismul evaluatorilor în alegerea Laurei Codruţa Kövesi ca prim candidat pentru funcția de procuror-șef european, atât în cadrul unui comitet de experți, precum și în comisiile specializate ale Parlamentului European, garantează legitimitatea procedurii, care ,,poartă o greutate deosebită”. Ținând cont de această analiză, eurodeputatul cere Consiliului Uniunii Europene ,,să țină cont de primele două etape când își vor stabili poziția” pentru că, ,,în acest moment nu are o poziție stabilită, existând doar un vot tehnic, intermediar”, fără  ,,nicio greutate politică și nicio semnificație în procesul legislativ”

Citiți și Cum a ajuns Laura Codruța Kovesi pe locul doi în urma votului din Consiliul Uniunii Europene privind procurorul-șef european. Care sunt următoarele etape

În aceeași linie, eurodeputatul somează ,,Guvernul României să înceteze orice acțiune de sabotare a candidatului român la poziția de procuror-șef european și să facă public mandatul cu care reprezentantul României și apoi ministrul de Justiție vor participa la ședințele din această săptămână.”

De asemenea, mai scrie acesta, ,,noi, Partidul Naţional Liberal, am făcut publică susținerea pentru candidatul român, am făcut lobby-ul pentru acesta, am votat în favoarea sa, am promis că vom convinge Parlamentul European să îl voteze și am reușit.”

Amintim că Laura Codruţa Kövesi a primit 26 voturi, Jean-Francois Bohnert 22, iar Andre Ritter un singur vot după deliberarea Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE) di PE. Miercuri, membrii Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) au dat un vot similar, Kövesi primind 12 voturi, Bohnert 11, iar Ritter unul singur.

În prezentarea candidaturii sale, Laura Codruţa Kövesi a făcut referire la propriul său exemplu în domeniu pentru a-și argumenta contribuția pe care o poate aduce din poziția de procuror-șef al Parchetului European (EPPO) și a subliniat că procurorul-șef european trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică.

Rezultatul votului din Comisia LIBE și recomandarea Comisiei CONT vor fi astfel transmise de către Președintele LIBE către Conferința Președinților (formată din Președintele Parlamentului European și liderii de grupuri politice). Conferința Președinților va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul.

În situația de față, Parlamentul European și Consiliul UE vor începe negocieri pentru a decida asupra primului procuror-șef din istoria Uniunii Europene, candidatul votat de eurodeputați fiind Laura Codruţa Kövesi, iar cel preferat de cele 22 de state membre participante la EPPO fiind Jean-Francois Bohnert.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan, reacție virulentă: România trebuie reformată. România nu este a interlopilor, ci este țara oamenilor cinstiți

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Prim-vicepreședintele PNL și europarlamentarul Rareș Bogdan a afirmat, sâmbătă, că atenția întregii țări este acaparată de ceea ce se întâmplă între clanurile interlope și a spus că România trebuie reformată.

“În democrație, interlopii stau la pușcărie, nu pe ecranele televizoarelor și în Live-uri pe Facebook sau printre like-uri pe Instagram și scalambaieli pe Tik Tok.
Trăim de câteva zile intr-o Românie care pare acaparată, cel puțin ca atenție, de viata și acțiunile infracționale ale unor interlopi. Toată țara stă și privește cum câteva sute de infractori sfidează legi, reguli, bun simț și peste 20 de milioane de cetățeni onești”, a scris Rareș Bogdan, într-o postare virulentă pe pagina sa de Facebook.

Liderul eurodeputaților români din grupul PPE a precizat că aceasta este imaginea unui stat “cu instituții prăbușite” și că România trebuie reformată “fără compromisuri, fără traseism, fără politicianism ieftin și prosti în funcții publice, fără fricoși sau idioți in poziții cheie, fără instituții paralizate de teamă sau incompetență, fără slugoi și clientelari care cauta exclusiv binele lor și nu binele public”.

Pe de altă parte, Bogdan a arătat că România nu este țara interlopilor, ci a oamenilor cinstiți.

“In compensație la tot ce se vede sulfuros in aceste zile ma gândesc cu admirație și respect la ultimii veterani de război care ne părăsesc din această lume pe rând, fără ca cineva să le recunoască valorile și eroismul să le prezinte poveștile și viețile presărate cu sacrificii. Eroii noștri se duc silențioși fără ca cineva să-i pomenească și să ofere celor mai tineri modele de urmat pentru însănătoșirea neamului în care de ani de zile sar schijele tupeului, golănelilor, șmecheriilor, a răfuielilor dintre bande. Avem mereu printre noi exemple civice, oameni cinstiți, dăruiți profesiilor, campioni sportivi recunoscuți și premiați, chipuri ale firescului, elevi și studenți eminenți stimați în toată lumea, care prin existența lor pot genera curentul normalității. România este a acestora din urmă și lor trebuie să le manifestăm apreciere și pentru ei să ne “înghesuim” și să le fim suporteri. Romania nu e a interlopilor, Romania este țara oamenilor cinstiți care își educa copilașii in spiritul valorilor reale și nu al fascinației pentru găști infracționale”, a spus el.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România se poate inspira din modelul Germaniei privind funcționarea sistemului de sănătate în contextul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a avut o discuție cu ministrul german al sănătății, Jens Spahn, despre necesitatea de a asigura un buget corespunzător pentru programul de sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, cât și despre prioritizarea anumitor acțiuni urgente în acest domeniu, potrivit unei postări pe Facebook.

„Am avut o întrevedere de lucru foarte bună cu ministrul german al Sănătății, Jens Spahn. Germania deține astăzi președinția Consiliului Uniunii Europene, cu o misiune și un rol determinant în încheierea negocierilor pentru viitorul buget al UE și Planul de redresare economică. Am discutat cu ministrul german al Sănătății despre programul independent de Sănătate al Uniunii, EU4Health, nevoia de a asigura un buget corespunzător pentru acesta și necesitatea de a prioritiza unele actiuni urgente si importante, precum: lupta împotriva cancerului, digitalizarea serviciilor de sănătate și a sistemelor de sănătate din UE, susținerea rețelei Centrelor de excelență, întărirea rolului instituțiilor din UE dedicate sănătății, pregătirea mai bună pentru eventuale alte pandemii și rezolvarea problemei accesului la medicamente”, informează Cristian Bușoi.

Amintim că, în urma acordului liderilor europeni în urma reuniunii extraordinare a Consiliului European din 17-21 iulie, propunerea de bugetare a programului independente de sănătate al UE, EU4Health, a fost diminuată cu 7,7 miliarde de euro, Comisia Europeană propunând inițial o finanțare de 9,4 miliarde de euro mai ales în contextul consolidării rezilienței blocului în perspectiva unor crize sanitare de magnitudinea pandemiei de COVID-19.

De asemenea, președintele ITRE l-a felicitat pe Jens Spahn pentru modul în care acesta – ca ministru al Sănătății – și Germania au gestionat criza COVID-19 și pentru rezultatele excelente pe care le-au obținut.

„Germania reprezintă, în UE, poate cel mai bun exemplu de bună organizare și funcționare a sistemului de sănătate pe perioada pandemiei și nu numai. Un model pe care îl recomand mereu pentru a inspira și alte state din UE, inclusiv România”, subliniază Cristian Bușoi.

Continue Reading

Siegfried Mureșan

Viceliderul grupului PPE Siegfried Mureșan: Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Cu ajutorul fondurilor europene, România a sprijinit pacienții, medicii din prima linie și angajații afectați de criza COVID-19, transmite eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, în cadrul unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro privind ajutorul economic de criză pus la dispoziție de UE statelor membre și măsurile luate de Guvernul României din bani europeni. 

„Deciziile luate încă din luna martie la nivelul Uniunii Europene și aprobate de Parlamentul European au contribuit semnificativ la combaterea crizei generate de COVID-19, atât în România, cât și în celelalte țări membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană a propus, iar Parlamentul European a aprobat în luna martie ca 37 de miliarde de euro din Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020 să fie folosite pentru cheltuieli urgente privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Prin deblocarea acestor sume, am putut sprijini din timp pacienții, cadrele medicale, angajații și toate categoriile sociale afectate de criza COVID-19”, spune Siegfried Mureșan.

Acesta precizează că „3,1 miliarde de euro din aceste fonduri au fost puse la dispoziția României”, iar banii au fost folosiți, printre altele, în cadrul următoarelor măsuri luate de Guvern:

  • 350 de milioane de euro au fost alocate pentru dotarea spitalelor cu echipamente necesare luptei cu criza COVID-19
  • 300 de milioane de euro au fost alocate pentru plata șomajului tehnic al angajaților companiilor nevoite să-și reducă activitatea din cauza pandemiei.
  • 225 de milioane de euro au fost folosite pentru achiziția de ajutoare sub formă de produse alimentare și igienă corporală pentru peste un milion de români care se află în situații defavorizate sau risc de sărăcie. 
  • 120 de milioane de euro au fost alocate pentru plata unui spor de risc cadrelor medicale din prima linie și 30 de milioane de euro pentru asistenții sociali care au grijă de persoane vârstnice sau din categorii vulnerabile.
  • 682 de milioane de euro au fost alocate pentru dotarea infrastructurii pentru situații de urgență

În plus, amintește Mureșan, Guvernul României a aprobat un buget de 1 miliard de euro pentru sprijinirea IMM-urilor în contextul crizei COVID-19, iar banii provin atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele grupului PPE menționează că României îi revin aproximativ 33 de miliarde de euro din acest pachetul de redresare de 750 miliarde de euro al UE, iar banii „vor putea fi folosiți pentru finanțarea Planului de Investiții și Relansare Economică anunțat de Guvernul României la începutul lunii iulie.”

„Pentru următorii ani, Consiliul European a aprobat un Pachet de Redresare Economică al Uniunii Europene în valoare totală de 750 de miliarde de euro cu care va sprijini țările membre să își finanțeze propriile planuri naționale de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este să accelerăm redresarea economică prin investiții care să ne facă economiile mai productive și mai competitive”.

Citiți și Op-ed Vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan: Cum vom folosi banii din Facilitatea de Reziliență de 670 de miliarde de euro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending