Connect with us

NATO

Galerie FOTO Liderii NATO, reuniți la 70 de ani de la înființarea Alianței: ”Suntem cea mai de succes alianță din istorie. Să ne apărăm unul pe altul. Toți pentru unul și unul pentru toți”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Londra

Șefii de state și de guverne din cele 29 de țări membre ale NATO au început discuțiile în cadrul Consiliului Nord-Atlantic reunit la Londra cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței, o întrunire a cărei tentă festivă este umbrită de potențiale tensiuni care pot izbucni între aliați pe fondul afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a NATO”, riposta politică a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan sau criticile președintelui american Donald Trump privind împărțirea poverii financiare. De altfel, partajarea echitabilă a responsabilităților (traducerea sintagmei burden-sharing privind cheltuielile militare) și posibilitatea lansării unui proces de reflecție privind rolul politic și strategic al NATO sunt temele-vedetă ale reuniunii de la Londra.

În debutul reuniunii, atât secretarul general Jens Stoltenberg, cât și premierul britanic Boris Johnson, gazda summit-ului, au reamintit liderilor aliați de principiul fundamental și valoric al Alianței consacrat de articolul 5 din Tratatul de la Washington, semnat la 4 aprilie 1949, în urmă cu șapte decenii.

”Marea Britanie a fost prima casă a NATO. Așadar, este potrivit să ne întâlnim aici pentru a marca a 70-a aniversare a Alianței noastre pentru a sărbători succesul nostru și pentru a ne asigura că Alianța noastră rămâne pregătită pentru viitor. NATO este cea mai de succes alianță din istorie. (…) NATO rămâne singura platformă în care America de Nord și Europa discută, decid și iau măsuri împreună în fiecare zi pentru a proteja aproape un miliard de oameni. Deci, indiferent de diferențele noastre, vom continua să ne unim în jurul sarcinii noastre principale. Să ne apărăm unul pe altul. Toți pentru unul și unul pentru toți”, a spus Jens Stoltenberg, conform transcrierii de pe site-ul NATO.

De partea sa, Boris Johnson a făcut un apel la unitate transatlantică.

”Faptul că trăim în pace astăzi demonstrează puterea propoziției care stă la baza acestei alianțe: că atâta timp cât vom sta împreună, nimeni nu ar putea spera să ne învingă – și, prin urmare, nimeni nu va începe un război. Acest principiu esențial este consacrat de articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord: că, dacă vreunul dintre noi este atacat, toți vom merge în apărarea lor. Dacă NATO are un motto, acesta este: unul pentru toți și toți pentru unul”, a spus Johnson, citat de The Guardian.

Afirmațiile celor doi vin în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron și-a apărat în continuare declarațiile făcute luna trecută și s-a declarat mulțumit de efectele produse. Sosind la reuniunea de la Londra, liderul francez a fost întrebat dacă mai susține această poziție.

Da, absolut. De fapt, ne-a permis să suscităm câteva dezbateri cruciale”, a spus el, arătând acestea includ cum să creeze o pace durabilă în Europa și să clarifice cine a fost inamicul.

Cred că a fost responsabilitatea noastră să ridicăm ambiguități care ar putea fi dăunătoare și să abordăm o adevărată dezbatere strategică. A început, sunt mulțumit”, a completat Emmanuel Macron, ale cărei afirmații privind ”moartea cerebrală a NATO” a întâmpinat reacții critice din partea tuturor aliaților, unele chiar vehemente din partea președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a menținut și marți, în cadrul unei întâlniri cu omologul său american Donald Trump, afirmațiile cu privire la ”moartea cerebrală a NATO” și a reluat mesajul său că este nevoie de un dialog strategic cu Rusia.

În cadrul unei întrevederi anterioare cu secretarul general al NATO, preşedintele american a calificat drept ”foarte insultătoare” remarca preşedintelui francez că NATO ar fi în ”moarte cerebrală” și a arătat că îl vede pe Emmanuel Macron ”desprinzând Franța de NATO”.

În ce-l privește, președintele Klaus Iohannis a precizat, la sosirea la summit, că România va susține lansarea unui proces de reflecție sub coordonarea secretarului general al Alianței. Poziția României privind procesul de reflecție care vizează viitorul NATO a fost prezentată de ministrul de externe Bogdan Aurescu. la ministeriala din 20 noiembrie și care a culminat cu propunerea ca scopul final al acestui proces să fie revizuirea Conceptului Strategic al NATO. România a dat semnale la nivel politic – declarațiile președintelui, prim-ministrului și ministrului de externe – că nu împărtășește viziunea eronată a faptului că NATO ar fi o alianță în criză și că un astfel de proces de reflecție trebuie să consolideze Alianța Nord-Atlantică.

Dacă va fi agreată o astfel de propunere, rolul secretarului general al NATO devine și mai acumulat în responsabilități. Astfel, procesul lansat sub coordonarea acestuia ar trebui să aibă ca obiective 1) întărirea internă a NATO ca principal for transatlantic pentru consultări politice și decizii ale aliaților și 2) consolidarea rolului Alianței Nord-Atlantice ca principal actor politic în abordarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice.

Deși o reuniune cu caracter aniversar prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO și nu un summit tradițional, întrunirea festivă celor 29 de șefi de state și guverne euro-atlantice este umbrită de cele mai recente tensiuni între aliați pe fondul afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a Alianței” și punerea la îndoială a ”eficacității” Articolul 5 din Tratatul NATO.

Galerie FOTO

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

© Administrația Prezidențială

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

MApN anunță că Forțele Terestre Române vor lua parte la Defender Europe 20, cel mai mare exercițiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© NATO/ Flickr

Forțele terestre ale Armatei României vor lua parte, anul acesta, la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol și pentru care forțele americane au început joi pregătirile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional.

”Forţele terestre vor fi implicate şi în exerciţiul Defender Europe 20, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, se arată în comunicatul citat.

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, a anunțat Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armatei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate 20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA au început pregătirile pentru Defender 2020: Peste 28.000 militari vor fi desfășurați la cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© EUCOM/ Facebook

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 2020, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, anunță Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armetei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate  20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

NATO

Ministrul de externe al Turciei cere extinderea NATO prin aderarea Georgiei: Prietenii noştri occidentali nu sunt de acord deoarece nu vor să provoace Rusia

Published

on

© World Economic Forum/ Flickr

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a făcut apel joi la extinderea NATO şi la primirea Georgiei în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

“Nu înţeleg de ce nu am invitat Georgia sau de ce nu am activat planul de acţiune pentru ca Georgia să devină membru”, a spus şeful diplomaţiei turce în timpul unui panel de discuţii la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

Panelul, intitulat “Viitorul NATO”, i-a mai avut ca participanți pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, sau pe ministrul afacerilor europene din Italia.

“Suntem criticaţi că avem relaţii relativ mai bune cu Rusia ca vecin, dar prietenii noştri occidentali nu sunt de acord să invite Georgia deoarece nu vor să provoace Rusia”, a afirmat el, potrivit sursei citate.

“Însă Georgia are nevoie de noi şi noi avem nevoie de un aliat ca Georgia. Prin urmare, avem nevoie de o extindere, iar Georgia ar trebui să devină membru”, a mai declarat Mevlut Cavusoglu, conchide sursa menționată.

Relațiile oficiale dintre Georgia și NATO au debutat în 1994, iar la summit-ul aliat de la București, din aprilie 2008, țările NATO au promis Georgiei că aceasta va fi invitată să adere la organizație, spre nemulțumirea Rusiei, care și-a instalat forțe militare pe teritoriul georgian în urma războiului din august 2008.

Georgia, alături de Ucraina, este un partener important al NATO la Marea Neagră, regiune unde Alianța are trei state membre riverane: Bulgaria, România și Turcia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending