Connect with us

SCHENGEN

Germania critică veto-ul Austriei privind aderarea României la Schengen: O decizie greșită. În loc de o zi puternică pentru Europa, avem o zi proastă pentru Europa

Published

on

© AuswaertigesAmt

Germania a sprijinit ferm aderarea României la Schengen și va continua să facă acest lucru, a declarat joi șefa diplomației germane Annalena Baerbock după decizia Consiliului JAI de a respinge intrarea României în spațiul de liberă circulație, ministrul german de externe criticând veto-ul Austriei la adresa României

“Mi-ar fi plăcut să văd o decizie diferită astăzi, în care să fie incluse și Bulgaria și mai ales România. În schimb, este o mare dezamăgire. De aceea, noi, guvernul federal, ministrul federal de interne aflat la Bruxelles și eu, în multe apeluri telefonice, ne-am luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria și România să fie incluse în spațiul Schengen”, a afirmat Baerbock, conform unei declarații difuzate de Ambasada Germaniei la București.

Ea a afirmat că printr-o decizie pozitivă “am fi putut face încă un pas spre aprofundarea Europei la sfârșitul acestui an european dur, ca să nu spun brutal”.

“Faptul că acest lucru s-a dovedit a fi diferit din cauza veto-ului austriac și a acestei decizii forțate consider că este mai mult decât greșit din punct de vedere al politicii europene și al geopoliticii. Și în loc de o zi bună și puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”, a conchis Annalena Baerbock.

Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga, dar votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere. 

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. În același timp, reprezentanții Comisiei Europene, prin vicepreședintele Margaritis Schinas, au cerut un vot pozitiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație. Susținere pentru România a fost manifestată și de Germania, Franța, Slovacia, Suedia și Spania, ultimele două fiind țările care vor deține anul viitor, câte șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene.

Drept reacție la veto-ul Austriei, România a decis chemarea ambasadorului Emil Hurezeanu pentru consultări, într-un semnal clar al părții române de a sublinia poziția de dezacord ferm cu conduita Austriei și de a diminua nivelul actual al relațiilor cu acest stat. Mai mult, Bucureștiul a avertizat că vor exista “consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale ca urmare a poziției Austriei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Din motive politice, unii politicieni europeni amestecă migrația cu Schengen. Știm să gestionăm migrația ilegală și sperăm să aderăm la Schengen în acest an

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.

“În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări. România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acţiunile noastre – şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen”, a spus Iohannis, în debutul unei conferințe comune de presă cu omologul bulgar, Rumen Radev, moment ce a urmat ceremoniei de semnare a declarației prin care România și Bulgaria au ridicat relația bilaterală la nivel de Parteneriat Strategic.

 

Întrebat daca fluxul de migranți este un motiv pentru care cele două țări nu au fost admise în Schengen sau dacă politicile celor două țări nu sunt potrivite pentru aderare, Iohannis a răspuns ferm: “Statele noastre, România și Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen”.

“Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene. Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Migrația ilegală vorbește despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană și încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migrației ilegale are, în concluzie, de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiți că au intrat să fie gestionați corect și ferm”, a explicat președintele.

El a spus că, din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni. “Este o eroare“, a punctat Iohannis.

El a subliniat că, chiar dacă extinderea nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, România şi Bulgaria şi-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări.

Dar, noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale, suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care, doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen. (…) Noi vom face tot ce putem și putem să îngrădim migrația ilegală pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor și prietenilor noștri care suportă și controlează mai greu acest fenomen al migrației ilegale. În contra-partidă, avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru“, a conchis președintele.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul Muncii, întâlnire cu omologul din Austria: M-a asigurat de susținerea sa pentru aderarea României la Schengen

Published

on

© Marius Budăi/ Facebook

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a avut lui o discuție cu omologul său din Austria despre aderarea României la spațiul Schengen, prilejuită de reuniunea Consiliului EPSCO.

”Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spațiul Schengen. Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susținerea sa, dar și de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor”, a anunțat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

O altă temă abordată de acesta cu omologul austriac a fost aceea a ”importanței lucrătorilor români din Austria”, cu accent pe ”situația îngrijitoarelor românce”.

În cadrul Consiliului justiție și afaceri interne din 8 decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, astfel că nu s-a întâlnit unanimitatea necesară pentru ca și aceste două state, alături de Croația, care a primit atunci undă verde, să devină membre ale spațiului Schengen. 

Citiți și
Președinția Suediei la Consiliul UE, „foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria

Cum țara noastră și cea vecină au fost propuse la pachet, votul a reprezentat o respingere și a României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este de acord cu aderarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei care, în viziunea sa, nu este pregătită momentan pentru acest pas și că mai este nevoie de încă un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și regândi poziția.

În cazul Austriei, cancelarul acestei țări a opinat că nu poate fi de acord cu extinderea Schengen atât timp cât acesta este nefuncțional, aducând drept argument numărul de migranți ilegali care au ajuns în țara sa fără să fi fost înregistrați în prealabil de alte țări.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană: Aderarea României și Bulgariei la Schengen rămâne o prioritate. Suntem pregătiți să sprijinim o decizie în anul 2023

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, cele două ţări îndeplinind toate criteriile necesare începând din 2011, a declarat miercuri Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene.

”Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări”, a menţionat purtătoarea de cuvânt, răspunzând la o întrebare din partea Agerpres.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi la nivelul miniștrilor de interne pentru prima reuniune formală de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia.

Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI. Potrivit unei informări din partea Consiliului UE, agenda include, la secţiunea activităţilor fără caracter legislativ, “Situaţia generală a spaţiului Schengen” (Funcţionarea spaţiului Schengen şi viitorul politicii privind vizele) şi “Intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat“.

Aceasta este prima reuniune formală a miniștrilor de interne din UE după reuniunea din 8-9 decembrie 2022, în cadrul căreia România şi Bulgaria au primit un vot negativ în privinţa aderării la zona de liberă circulaţie Schengen, dar Croația a fost admisă. O reuniune intermediară, dar informală, a avut loc în luna ianuarie la Stockholm, context în care ministrul român de interne a solicitat un plan concret pentru deblocarea aderării României la Schengen.

Între timp, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE s-au reunit în perioada 9-1o februarie la Bruxelles pentru un summit informal pe a cărui agendă a figurat și tema migrației, ridicată ca obiecție de Austria pentru a bloca aderarea Bulgariei și României la Schengen, Viena considerând că ambele țări se află pe ruta migrației.

În urma acelui summit, liderii europeni au solicitat Comisiei Europene să finanțeze măsuri pentru controlul granițelor externe împotriva migrației.

România va colabora cu Comisia Europeană pe un proiect pilot prin care vor fi efectuate verificări asupra unor proceduri mai rapide și mai eficiente pentru a gestiona problema migrației la frontierele externe ale UE, a anunțat cu acea ocazie președintele Klaus Iohannis, cerând totodată ca tema migrației să nu fie legată de extinderea spațiului Schengen și subliniind că România va continua discuțiile pentru a obține aderarea la zona de liberă circulație.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE7 mins ago

Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie

G716 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA17 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO18 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.20 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending