Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că își menține opoziția față de reintroducerea serviciului național civil sau militar în Germania, în pofida sprijinului politic și popular, precizează DPA, citat de Agerpres.

Astăzi este vorba tot mai mult despre atacuri cibernetice, războaie hibride, ameninţări asimetrice din partea teroriştilor sau despre stabilizarea unor state în pericol, precum Mali sau Irak, pentru ca acesta să nu coboare în haos, violenţe şi deplasări de populaţie”, a declarat ministrul german pentru ediţia de duminică a tabloidului Bild.

”Pentru aceste misiuni avem nevoie de experţi înalt instruiţi şi motivaţi, de profesionişti adevăraţi”, a subliniat ea.

Von der Leyen, care este membră a CDU, a menţionat că, deşi se opune reintroducerii serviciului militar, dezbaterea este totuşi importantă pentru că scoate în evidenţă valoarea înaltă a serviciului militar pentru Germania.

În loc să revenim la serviciul obligatoriu, aş vrea să vedem mai multe investiţii şi recunoaştere din partea societăţii pentru bărbaţii şi femeile în uniformă, care îşi pun viaţa în pericol pentru libertatea noastră”, a subliniat ea.

Potrivit unui sondaj de opinie, mai mult de două treimi dintre germani se declară favorabili reintroducerii serviciului naţional civil sau militar pentru tineri, la şapte ani după ce acesta a fost desfiinţat.

Conform sondajului Politbarometer, realizat la comanda televiziunii publice ZDF, 68% dintre cei intervievaţi susţin reintroducerea unui serviciu naţional, desfiinţat în Germania în 2011 după ce guvernul a decis ca armata (Bundeswehr) să devină una de profesionişti.

Susţinerea este chiar mai mare, de 77%, în rândul simpatizanţilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, mai amintește sursa citată.

De altfel, coaliția de guvernare din Germania a demarat o dezbatere săptămâna trecută privind reintroducerea unui serviciu național.

Mai mult, Germania se pregătește de prezentarea unui plan pentru a spori numărul efectivelor sale militare, doate în prezent cu personal insuficient, prin recrutarea cetățenilor străini din țările membre ale Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.