Ambasadorul SUA la Londra cere Marii Britanii să își retragă sprijinul față de acordul nuclear cu Iranul

Statele Unite ale Americii, prin vocea ambasadorului american la Londra, Woody Johnson, a cerut duminică Marii Britanii să își retragă sprijinul față de acordul nuclear cu Iranul, încheiat în anul 2015, și să își unească forțele cu Washington pentru a contracara amenințarea globală pe care o reprezită Teheranul, informează Reuters, citat de Agerpres.

În pofida opoziției partenerilor europeni și apelurilor repetate ale acestora, președintele Donald Trump a decis în luna mai retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, încheiat după 12 ani de negocieri, în anul 2015, în timpul Administrației Obama. Marile puteri europeen (Marea Britanie, Franța, Germania) depun eforturi substanțiale pentru a menține în viață această înțelegere, în vreme ce SUA a reintrodus sancțiunile împotriva Teheranului, care au fost ridicate ca parte a înțelegerii de a-și reduce programul nuclear.

Până acum, America măreşte presiunea şi vrem Marea Britanie de partea noastră”, a scris ambasadorul SUA la Londra, Woody Johnson, în publicaţia Sunday Telegraph.

”Este timpul să depăşim acordul defectuos din 2015. Cerem Marii Britanii să îşi folosească forţa şi influenţa diplomatice considerabile şi să ni se alăture în efortul global concertat pe care îl conducem pentru un acord cu adevărat cuprinzător”, a adăugat ambasadorul american.

Solicitându-i-se o poziție, ministrul britanic de Externe a făcut trimitere la declarațiile secretarului de stat pentru Orientul Mijlociu, Alistair Burt, care a exclus sptămâna trecut ca Londra să se alinieze poziției Washingtonului.

Burt a punctat că acordul reprezintă componentă securitară importantă pentru Orientul Mijlociu, și că, alături de Uniunea Europeană, Marea Britanie încearcă să protejeze companiile britanice de sancţiunile americane impuse pentru contractele cu Iranul.

Relațiile dintre SUA și Iran sunt marcate de tensiuni istorice ce datează de la începutul Războiului Rece, acestea înrăutățindu-se la finalul anilor ’70, când regele Iranului a fost înlăturat în urma revoluției din 1979 ce a culminat cu venirea la putere a liderului suprem, Ayatollah-ul Khomeini, care descria Statele Unite drept ”Marele Satana”, dar și cu criza ostaticilor în care diplomații americani de la Ambasada de la Teheran au fost ținuți prizonieri.

Sancțiunile americane impuse începând de atunci au cunoscut un moment de relaxare pe fondul acordului nuclear JCPOA din 2015, negociat de SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Iran, dar denunțat de actualul președinte american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.