Moment istoric. Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan şi Iran au semnat o convenție privind statutul Mării Caspice, după mai bine de 20 de ani de negocieri

Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan şi Iran au semnat duminică, în Kazahstan, o convenţie privind statutul juridic al Mării Caspice, un acord istoric încheiat după mai mult de 20 de ani de negocieri, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Foto: Kremlin.ru

Reuniți în portul kazah Aktau, liderii celor cinci țări care au deschidere la Marea Caspică au ajuns la un acord privind statutul acesteia, pentru a pune capăt vidului juridic apărut după destrămarea Uniunii Sovietice.

Gazda ceremoniei, președintele kazah Nursultan Nazarbaiev, a declarat înainte de semnarea convenţiei că liderii din cele cinci ţări vor participa duminică la un ”eveniment istoric”.

Foto: Kremlin.ru

Putem spune că un consens cu privire la statutul mării a fost greu de realizat şi a necesitat timp, discuţiile au avut loc pe o perioadă 20 de ani şi au necesitat eforturi substanţiale şi comune ale părţilor implicate”, a completat acesta.

Președintele rus, Vladimir Putin, care și-a arătat sprijinul pentru acest acord, a evocat o convenție a cărei ”semnificație va fi epocală” și a pledat pentru o cooperare militară extinsă între statele riverare Mării Caspice.

Foto: Kremlin.ru

Acordul este menit să pună capăt divergențelor existente de mai mulți ani în regiune, bogată în mari rezerve de hidrocarburi, estimate la aproximativ 50 de miliatde de barili de petrol și 300.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Conform Kremlinului, acordul menține cea mai mare parte a Mării Caspice ca zonă comună, dar împarte resursele marine și subacvatice între cele cinci state.

Summitul găzduit de Aktau este al cincelea de acest fel din 2002, în vreme ce mai mult de 50 de reuniuni ministeriale şi tehnice au avut loc de la destrămarea fostei URSS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.