Criza migrației. Cancelarul german Angela Merkel și premierul spaniol Pedro Sanchez au convenit să sprijine Marocul, țară de origine și de tranzit pentru migranți

Noul premier spaniol, Pedro Sanchez și cancelarul german, Angela Merkel au convenit sâmbătă ca Marocul să beneficieze de un ajutor mai substanțial din partea Uniunii Europene, având în vedere că este țară de origine, dar și de tranzit pentru migranți, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: www.lamoncloa.gob.es

Întâlnirea dintre cei doi lideri a fost găzduită de provincia Andaluzia, într-un context în care problema migrației a revenit în atenția liderilor europeni, dar și în situația în care Spania a devenit prima poartă de intrare a migranților care doresc să ajungă pe continentul european, surclasând Italia și Grecia.

Marocul, printre statele care vor primi un sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene

Paisprezece kilometri separă coasta Spaniei – şi drept urmare a Europei – de cea a nordului Africii, însă există o distanţă (…) infinit mai mare în termeni de dezvoltare”, a declarat noul şef al guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez. ”A reduce adâncimea acestei prăpăstii de inegalitate trebuie să fie una dintre principalele sarcini ale UE”, a spus el.

Potrivit lui Sanchez, cele două state au căzut de acord asupra ideii de a intensifica dialogul şi cooperarea cu ţările de origine şi de tranzit pentru migranţi şi ”în special cu Marocul”. ”Suntem în discuţii cu Comisia Europeană pentru deblocarea unei serii de resurse economice care i-ar permite Marocului să fie mult mai eficient în ceea ce priveşte controlul frontierelor sale, plecarea ambarcaţiunilor spre coastele spaniole”, a adăugat el.

Foto: www.lamoncloa.gob.es

Cancelarul german, Angela Merkel, a punctat, la rândul său, că Germania și-a vărsat contribuția în acest fond ” pentru Tunisia şi Maroc, pentru că ele au nevoie de o susţinere în ceea ce priveşte securitatea frontalieră şi cooperarea pentru dezvoltare”.

Declarațiile celor doi lideri au venit după un dineu de lucru în Sanlucar, unde s-au reunit împreună cu consorţii lor.

Întâlnirea dintre Pedro Sanchez și Angela Merkel a coincis cu intrarea în vigoare a acordului la care guvernul german și Spania au ajuns, în urma căruia Madridul s-a angajat să preia migranții care sosesc în Germania, dar sunt deja înregistrați deja pe teritoriul spaniol.

El se referă la toţi migranţii care sosesc în Germania şi sunt deja înregistraţi în Spania în bazele de date europene.

În baza sa, migranţii ”vor putea fi trimişi în Spania într-un termen de 48 de ore”, a declarat purtătoarea de cuvânt Eleonore Petermann. Madridul ”nu a solicitat nimic în contrapartidă”, a precizat ea.

Guvernul german indicase deja la sfârşitul lunii iunie că Spania, dar şi Grecia, îşi dăduseră acordurile de principiu.

Problema migrației s-a aflat în miezul conflictului dintre Merkel și Seehofer, o dispută care ameninţa să arunce în aer şubreda coaliţie guvernamentală germană CDU-CSU-SPD, instalată cu greutate la putere în luna martie, la șase luni după alegerile din septembrie 2017.

Compromisul la care cei doi lideri germani au ajuns prevede: 1) un nou regim de trecere la frontieră pentru a combate migrația la granița Austria – Germania; 2) centre de tranzit și acorduri bilaterale pentru returnarea migranților; 3) un acord cu Austria pentru a returna migranții înregistrați în țările cu care nu există acorduri bilaterale.

Cancelarul Angela Merkel a transmis, vineri, că a încheiat acorduri bilaterale cu Spania și Grecia privind migranții. „Ce am obținut aici astăzi a fost mai mult decât aș fi sperat”, a declarat Angela Merkel la încheierea Consiliului European.

Citiți și:

Cancelarul german, Angela Merkel, avertizează: Modul în care va fi gestionată problema migrației va decide dacă Uniunea Europeană va mai exista în viitor

Criza migrației. Comisia Europeană oferă 6.000 de euro pentru fiecare refugiat acceptat pentru a convinge statele membre să-și deschidă porturile

În baza acestei înţelegeri, la care s-a ajuns în marja summit-ului european de la Bruxelles, Grecia şi Spania anunțaseră că lua înapoi migranţii înregistraţi pe teritoriul lor, dar care ajung în Germania trecând frontiera de sud cu Austria.

Liderii UE au convenit, după negocieri intense, să aibă o nouă abordare pentru a rezolva criza migrației și de a institui „platforme regionale de debarcare în strânsă cooperare cu statele terțe relevante și cui UNHCR și OIM”. Conform concluziilor, „aceste platforme ar trebui să funcționeze în funcție de situațiile individuale, în respectarea deplină a dreptului internațional și fără crearea unui factor de atracție.” Mai mult s-a stabilit să se facă trierea rapidă a persoanelor care sosesc în UE și să se facă diferențierea între cei care au cu adevărat nevoie de protecție și de migranți economici.

În ce privește Regulamentul Dublin nu s-au făcut progrese, dar s-a subliniat necesitatea unui consens pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.