Ministrul german de Interne, Horst Seehofer: Germania a finalizat un acord cu Italia privind returnarea migranților

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a anunțat joi că Germania a finalizat un acord cu Italia privind returnarea migranților care sunt interceptați la granița germană, informează DPA, citat de Agerpres.

Foto: Horst Seehofer/ Facebook

”Acordul cu Italia este finalizat. Mai este nevoie de două semnături, din partea colegului italian şi a mea”, a declarat Seehofer în parlament.

Anunțul său survine în contextul în care, pe data de 8 august, Guvernul de la Berlin anunța că a finalizat un acord cu Spania prin care aceasta s-a angajat să preia migranții care sosesc în Germania, dar sunt deja înregistrați deja pe teritoriul spaniol. Acordul, care a intrat în vigoare pe 11 august, se referă la toţi migranţii care sosesc în Germania şi sunt deja înregistraţi în Spania în bazele de date europene.

Acorduri similare au fost stabilite și cu Portugalia și Grecia.

Problema migrației s-a aflat în miezul conflictului dintre Merkel și Seehofer, o dispută care ameninţa să arunce în aer şubreda coaliţie guvernamentală germană CDU-CSU-SPD, instalată cu greutate la putere în luna martie, la șase luni după alegerile din septembrie 2017.

Compromisul la care cei doi lideri germani au ajuns prevede: 1) un nou regim de trecere la frontieră pentru a combate migrația la granița Austria – Germania; 2) centre de tranzit și acorduri bilaterale pentru returnarea migranților; 3) un acord cu Austria pentru a returna migranții înregistrați în țările cu care nu există acorduri bilaterale.

Cancelarul Angela Merkel a transmis, vineri, că a încheiat acorduri bilaterale cu Spania și Grecia privind migranții. „Ce am obținut aici astăzi a fost mai mult decât aș fi sperat”, a declarat Angela Merkel la încheierea Consiliului European.

Citiți și:

Cancelarul german, Angela Merkel, avertizează: Modul în care va fi gestionată problema migrației va decide dacă Uniunea Europeană va mai exista în viitor

Criza migrației. Comisia Europeană oferă 6.000 de euro pentru fiecare refugiat acceptat pentru a convinge statele membre să-și deschidă porturile

În baza acestei înţelegeri, la care s-a ajuns în marja summit-ului european de la Bruxelles, Grecia şi Spania anunțaseră că lua înapoi migranţii înregistraţi pe teritoriul lor, dar care ajung în Germania trecând frontiera de sud cu Austria.

Liderii UE au convenit, după negocieri intense, să aibă o nouă abordare pentru a rezolva criza migrației și de a institui „platforme regionale de debarcare în strânsă cooperare cu statele terțe relevante și cui UNHCR și OIM”. Conform concluziilor, „aceste platforme ar trebui să funcționeze în funcție de situațiile individuale, în respectarea deplină a dreptului internațional și fără crearea unui factor de atracție.” Mai mult s-a stabilit să se facă trierea rapidă a persoanelor care sosesc în UE și să se facă diferențierea între cei care au cu adevărat nevoie de protecție și de migranți economici.

În ce privește Regulamentul Dublin nu s-au făcut progrese, dar s-a subliniat necesitatea unui consens pe viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.