Declarația comună dintre China și Rusia semnată în urmă cu două săptămâni de președinții Xi Jinping și Vladimir Putin reprezintă un “act de sfidare”, un “manifest revizionist” de a revizui ordinea mondială, a atenționat duminică Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-o prelungire a avertismentelor pe care șefa Comisiei Europene le-a făcut cu o zi în urmă
Vorbind pe scena Conferinței de Securitate de la München, șeful acțiunii externe a Uniunii Europene a fost al doilea înalt oficial european care a invocat declarația semnată de Putin și Xi, la Beijing, la debutul Jocurilor Olimpice de Iarnă desfășurate în capitala chineză și boicotată diplomatic de mai multe state occidentale pe fondul încălcării drepturilor omului de către regimul comunist chinez în provincia Xinjiang.
Borrell a precizat că dilema curentă a relațiilor internaționale este reprezentată de “păstrarea sistemului multilateral centrat pe dreptul internațional, Carta Națiunilor Unite și drepturile universale” sau de “înlocuirea acestuia printr-o ordine multipolară bazată pe putere, sfere de influență și o relativizare a drepturilor omului”.
În aceste zile, toată lumea vorbește despre bătălia narativelor, a spus el, făcând trimitere la sintagma pe care a utilizat-o la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.
“Ceea ce a început ca o bătălia narațiunilor s-a transformat într-o bătălie asupra naturii înseși a ordinii internaționale, iar unul dintre cele mai importante elemente ale acestei lupte este declarația comună a Rusiei și Chinei din 4 februarie. Cred că această declarație este punctul culminant al unei campanii de lungă durată și reprezintă un act de sfidare. Este un manifest clar revizionist. Este un manifest de revizuire a ordinii mondiale și merită să ne uităm cu atenție la acest lucru“, a afirmat șeful diplomației UE.
Josep Borrell a citat un pasaj din textul declarației, pe care îl găsește drept “frapant”: “Rusia și China se opun oricărei încercări a forțelor externe de a submina securitatea și stabilitatea în regiunile lor adiacente comune”.
“Discutăm foarte mult despre asta în aceste zile”, a comentat Borrell.
Cu o zi în urmă, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a atenționat că “ne confruntăm cu o încercare flagrantă de rescriere a regulilor sistemului nostru internațional”, precizând că este suficient “să citim comunicatul recent emis de liderii ruși și chinezi.
“Aceștia caută o “nouă eră”, după cum spun ei, care să înlocuiască ordinea internațională existentă. Ei preferă domnia celui mai puternic în locul statului de drept, intimidarea în locul autodeterminării, coerciția în locul cooperării”, a spus von der Leyen, tot la München.
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care cer Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“.
Drept replică, NATO a respins poziția Chinei, care “pentru prima dată” a solicitat Alianței Nord-Atlantice să nu se mai extindă.
Uniunea Europeană își definește relațiile cu Beijingul printr-o abordare multifațetată și tridimensională care tratează China ca partener, concurent și rival.