Senatul România, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, în timp ce ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a informat pe omologii finlandez și suedez cu privire la ratificarea de către Parlamentul României a Protocoalelor de aderare a celor două țări la NATO.
Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda şi Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor ţări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO.
Şi Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca primă Cameră sesizată, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, în acest fel procedura fiind încheiată.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a celor două protocoale, după ce miercurea trecută Guvernul a aprobat proiectul de lege în acest sens.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut discuții telefonice cu miniștrii afacerilor externe din Republica Finlanda și Regatul Suediei, Pekka Haavisto și Ann Linde, ocazie cu care i-a informat pe cei doi omologi asupra ratificării, în cursul acestei zile, de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianța Nord-Atlantică.
Cei doi miniștri, finlandez și suedez, au mulțumit în mod deosebit autorităților române, atât celor executive, cât și Legislativului, pentru sprijinul acordat aderării la NATO a celor două state și au exprimat satisfacția pentru finalizarea procedurii de ratificare în Parlamentul României.
De asemenea, au adresat mulțumiri ministrului Bogdan Aurescu pentru implicarea sa personală prin demersurile diplomatice efectuate anterior Summitului NATO de la finalul lunii iunie, în scopul facilitării unei decizii pozitive pentru Suedia și Finlanda la reuniunea la nivel înalt de la Madrid.
Protocoalele de aderare la NATO în cazul Finlandei şi Suediei au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.
Până acum, aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică a fost ratificată de Canada și Germania, iar Statele Unite urmează să finalizeze procedura legislativă.
Finlanda și Suedia au finalizat discuțiile de aderare la sediul NATO din Bruxelles, așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid după soluționarea obiecțiilor Turciei. Ambele țări și-au confirmat în mod oficial dorința și capacitatea de a îndeplini obligațiile și angajamentele politice, juridice și militare pe care le presupune statutul de membru NATO.
Finlanda și Suedia au depus la 18 mai, la sediul NATO de la Bruxelles, cererea oficială de aderare la Alianța Nord-Atlantică, o decizie care pune capăt deceniilor, în cazul finlandezilor, și celor două secole, în cazul suedezilor, de neutralitate și nealiniere militară, o hotărâre istorică stimulată de invazia Rusiei în Ucraina.
O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO ar însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniunile Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern. Semnarea protocolului de aderare între Alianță și cele două țări nordice trebuie ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.