Liderii Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au „pus cărțile pe masă” la întâlnirea de luni, 9 martie, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în privința situației particulare a miilor de migranți și refugiați din Turcia care au luat cu asalt granița greco-turcă de la începutul lunii martie, precum și a implementării acordului UE-Turcia din 2016 pentru limitarea migrației, însă părțile nu au căzut la nicio înțelegere.
În luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în pericol.
Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.
Ankara avea să primescă 6 miliarde de euro din partea comunității europene, în două tranșe, pentru a gestiona mai bine problema migrației, însă a acuzat UE că nu și-a îndeplinit angajamentele din acord.
Potrivit declarației celor doi lideri europeni, discuția s-a purtat „deschis și cu claritate” privind „dezacordurile” dintre cele două părți și s-a concentrat pe clarificarea pașilor parcurși până în prezent pentru implementarea acordului din 2016 prin care UE s-a angajat să ofere sprijin financiar Turciei pentru gestionarea refugiaților din Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul său. Președintele Consiliului European a punctat faptul că discuția a fost, totodată, oportună pentru a-i reaminti Turciei responsabilitatea asumată față de migranții aflați pe teritoriul său.
„Am avut ocazia să discutăm cu președintele Erdoğan o serie de probleme. Prima despre care s-a discutat este desigur problema migrației. Și aceasta a fost o oportunitate pentru noi de a încerca să clarificăm o serie de poziții, interpretări, comentarii, legate de punerea în aplicare a acestui acord care leagă Uniunea Europeană de Turcia. În special, am avut ocazia să arătăm modul în care Uniunea Europeană a pus în aplicare angajamentele financiare, promisiunea de a mobiliza un total de 6 miliarde de euro pentru a sprijini refugiații aflați în Turcia. De asemenea, a fost o oportunitate de a recunoaște responsabilitatea asumată de Turcia în ceea ce privește îngrijirea migranților pe pământ turcesc”, a declarat Charles Michel.
Acesta a mai spus că i s-a explicat președintelui Erdogan diferența pe care UE o face între „plățile debursate, deoarece procedurile sunt îndeplinite și proiectele realizate” și „ plățile angajate, adică rezervate în cazul anvelopei de 6 miliarde de euro care a fost mobilizată” în legătură cu acordul din 2016.
În acest sens, șefa Comisiei Europene a precizat, la rândul său, că reprezentanții UE au exprimat clar angajamentul european pentru rezolvarea în continuare a problemelor migratorii, „cu condiția ca acesta să fie reciproc”.
Amintim că disputa între europeni și turci s-a acutizat după ce administrația de la Ankara a anunțat pe 28 februarie, că nu îi va mai opri pe refugiații sirieni să ajungă în Europa și le va lăsa cale liberă spre granițele cu Grecia și Bulgaria, încălcând astfel obligațiile din acordul semnat în 2016 cu Uniunea Europeană privind limitarea migrației ilegale.
În plus, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat țările din Europa cu o invazie a refugiaților, în repetate rânduri în ultimele zile, dacă acestea nu vor sprijini soluțiile politice și umanitare propuse de Turcia în Siria.
În acest context, întâlnirea a fost „un pas important, un pas în direcția corectă”, a declarat Charles Michel, care a precizat, însă, că „mai sunt lucruri de făcut atât la nivelul Turciei, cât și la nivel european”. Președintele Consiliului European este, totuși, optimist că dacă există „bunăcredință și bunăvoință” pentru monitorizarea comună a implementării acordului pe migrație UE-Turcia, se vor pune bazele unei bune cooperări și pe alte subiecte pe viitor.
Prin urmare, cele două părți au convenit să intensifice dialogul în această privință în următoarea perioadă, prin intermediul a două echipe care vor fi conduse de Înaltul Reprezentant Josep Borrell și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu.
„Echipele vor lucra în următoarele zile pentru a clarifica implementarea acordului dintre Turcia și Uniunea Europeană. Acest lucru ne va asigura că suntem pe aceeași pagină, că avem aceeași interpretare despre ceea ce facem în Turcia la nivelul Uniunii Europene pentru a implementa acordul”, a precizat șeful Consiliului European care a mai spus că dialogul politic cu președintele Erdoğan va fi menținut în următoarele zile.