Connect with us

U.E.

UE și Turcia creează echipe pentru monitorizarea implementării acordului pe migrație din 2016

Published

on

© European Union

Liderii Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au „pus cărțile pe masă” la întâlnirea de luni, 9 martie, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în privința situației particulare a miilor de migranți și refugiați din Turcia care au luat cu asalt granița greco-turcă de la începutul lunii martie, precum și a implementării acordului UE-Turcia din 2016 pentru limitarea migrației, însă părțile nu au căzut la nicio înțelegere. 

În luna martie a anului 2016, Uniunea Europeană și Turcia au agreat un acord de limitare a imigrației ilegale, în încercarea de a oferi migranților o alternativă la a-și pune viața în pericol.

Pentru a atinge acest scop, cele două părți au convenit atunci ca toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești vor fi returnați în Turcia. De asemenea, pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian va fi relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU.

Ankara avea să primescă 6 miliarde de euro din partea comunității europene, în două tranșe, pentru a gestiona mai bine problema migrației, însă a acuzat UE că nu și-a îndeplinit angajamentele din acord. 

Potrivit declarației celor doi lideri europeni, discuția s-a purtat „deschis și cu claritate” privind „dezacordurile” dintre cele două părți și s-a concentrat pe clarificarea pașilor parcurși până în prezent pentru implementarea acordului din 2016 prin care UE s-a angajat să ofere sprijin financiar Turciei pentru gestionarea refugiaților din Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul său. Președintele Consiliului European a punctat faptul că discuția a fost, totodată, oportună pentru a-i reaminti Turciei responsabilitatea asumată față de migranții aflați pe teritoriul său.

„Am avut ocazia să discutăm cu președintele Erdoğan o serie de probleme. Prima despre care s-a discutat este desigur problema migrației. Și aceasta a fost o oportunitate pentru noi de a încerca să clarificăm o serie de poziții, interpretări, comentarii, legate de punerea în aplicare a acestui acord care leagă Uniunea Europeană de Turcia. În special, am avut ocazia să arătăm modul în care Uniunea Europeană a pus în aplicare angajamentele financiare, promisiunea de a mobiliza un total de 6 miliarde de euro pentru a sprijini refugiații aflați în Turcia. De asemenea, a fost o oportunitate de a recunoaște responsabilitatea asumată de Turcia în ceea ce privește îngrijirea migranților pe pământ turcesc”, a declarat Charles Michel. 

Acesta a mai spus că i s-a explicat președintelui Erdogan diferența pe care UE o face între „plățile debursate, deoarece procedurile sunt îndeplinite și proiectele realizate” și „ plățile angajate, adică rezervate în cazul anvelopei de 6 miliarde de euro care a fost mobilizată” în legătură cu acordul din 2016.

În acest sens, șefa Comisiei Europene a precizat, la rândul său, că reprezentanții UE au exprimat clar angajamentul european pentru rezolvarea în continuare a problemelor migratorii, „cu condiția ca acesta să fie reciproc”. 

Amintim că disputa între europeni și turci s-a acutizat după ce administrația de la Ankara a anunțat pe 28 februarie, că nu îi va mai opri pe refugiații sirieni să ajungă în Europa și le va lăsa cale liberă spre granițele cu Grecia și Bulgaria, încălcând astfel obligațiile din acordul semnat în 2016 cu Uniunea Europeană privind limitarea migrației ilegale. 

În plus, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat țările din Europa cu o invazie a refugiaților, în repetate rânduri în ultimele ziledacă acestea nu vor sprijini soluțiile politice și umanitare propuse de Turcia în Siria.

În acest context, întâlnirea a fost „un pas important, un pas în direcția corectă”, a declarat Charles Michel, care a precizat, însă, că „mai sunt lucruri de făcut atât la nivelul Turciei, cât și la nivel european”. Președintele Consiliului European este, totuși, optimist că dacă există „bunăcredință și bunăvoință” pentru monitorizarea comună a implementării acordului pe migrație UE-Turcia, se vor pune bazele unei bune cooperări și pe alte subiecte pe viitor.

Prin urmare, cele două părți au convenit să intensifice dialogul în această privință în următoarea perioadă, prin intermediul a două echipe care vor fi conduse de Înaltul Reprezentant Josep Borrell și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu. 

„Echipele vor lucra în următoarele zile pentru a clarifica implementarea acordului dintre Turcia și Uniunea Europeană. Acest lucru ne va asigura că suntem pe aceeași pagină, că avem aceeași interpretare despre ceea ce facem în Turcia la nivelul Uniunii Europene pentru a implementa acordul”, a precizat șeful Consiliului European care a mai spus că dialogul politic cu președintele Erdoğan va fi menținut în următoarele zile.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România se poate inspira din modelul Germaniei privind funcționarea sistemului de sănătate în contextul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, a avut o discuție cu ministrul german al sănătății, Jens Spahn, despre necesitatea de a asigura un buget corespunzător pentru programul de sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, cât și despre prioritizarea anumitor acțiuni urgente în acest domeniu, potrivit unei postări pe Facebook.

„Am avut o întrevedere de lucru foarte bună cu ministrul german al Sănătății, Jens Spahn. Germania deține astăzi președinția Consiliului Uniunii Europene, cu o misiune și un rol determinant în încheierea negocierilor pentru viitorul buget al UE și Planul de redresare economică. Am discutat cu ministrul german al Sănătății despre programul independent de Sănătate al Uniunii, EU4Health, nevoia de a asigura un buget corespunzător pentru acesta și necesitatea de a prioritiza unele actiuni urgente si importante, precum: lupta împotriva cancerului, digitalizarea serviciilor de sănătate și a sistemelor de sănătate din UE, susținerea rețelei Centrelor de excelență, întărirea rolului instituțiilor din UE dedicate sănătății, pregătirea mai bună pentru eventuale alte pandemii și rezolvarea problemei accesului la medicamente”, informează Cristian Bușoi.

Amintim că, în urma acordului liderilor europeni în urma reuniunii extraordinare a Consiliului European din 17-21 iulie, propunerea de bugetare a programului independente de sănătate al UE, EU4Health, a fost diminuată cu 7,7 miliarde de euro, Comisia Europeană propunând inițial o finanțare de 9,4 miliarde de euro mai ales în contextul consolidării rezilienței blocului în perspectiva unor crize sanitare de magnitudinea pandemiei de COVID-19.

De asemenea, președintele ITRE l-a felicitat pe Jens Spahn pentru modul în care acesta – ca ministru al Sănătății – și Germania au gestionat criza COVID-19 și pentru rezultatele excelente pe care le-au obținut.

„Germania reprezintă, în UE, poate cel mai bun exemplu de bună organizare și funcționare a sistemului de sănătate pe perioada pandemiei și nu numai. Un model pe care îl recomand mereu pentru a inspira și alte state din UE, inclusiv România”, subliniază Cristian Bușoi.

Continue Reading

U.E.

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele exploziei din Liban în bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc s-a rugat miercuri într-o bazilică din Roma pentru Liban, după o explozie în portul din Beirut care a ucis peste 100 de persoane și a rănit alte câteva mii, a anunțat Vaticanul într-un comunicat.

Suveranul Pontif, în vârstă de 83 de ani, a părăsit Vaticanul și s-a deplasat către Bazilica Santa Maria Maggiore, aproape de gara principală din Roma, pentru a participa la ceremonia religioasă de pe 5 august care marchează hramul bazilicii papale construite în urmă cu aproximativ 16 secole. 

„Ieri la Beirut, în apropierea portului, au avut loc explozii masive care au provocat zeci de morți, au rănit mii de oameni și au provocat distrugeri grave”, a spus Papa.

„Să ne rugăm pentru victime, pentru familiile lor; și să ne rugăm pentru Liban pentru ca, prin dedicarea tuturor elementelor sale sociale, politice și religioase, să se poată confrunta cu acest moment extrem de tragic și dureros și, cu ajutorul comunității internaționale, să depășească gravele crize pe care le întâmpină “, s-a rugat Papa.

Libanul este în doliu după ce o explozie masivă a izbucnit marți seara în capitala Beirut și zonele înconjurătoare, ucigând cel puțin 100 de oameni și rănind alte câteva mii, multe victime fiind încă prinse sub dărâmături.

Potrivit autorităților locale, exploziile devastatoare au fost cauzate de inflamarea a 2750 tone de azotat de amoniu depozitate într-un depozit din portul capitalei libaneze.

Continue Reading

U.E.

Explozii la Beirut: Președintele Franței Emmanuel Macron merge joi în capitala Libanului pentru “a se întâlni cu toţi actorii politici”

Published

on

© Council of the European Union

Emmanuel Macron se va deplasa joi în Liban pentru “a se întâlni cu toţi actorii politici” după exploziile care au devastat Beirutul şi care s-au soldat cu cel puţin 100 de morţi şi mii de răniţi, a anunţat preşedinţia franceză, citată de AFP.

Şeful statului francez se va întâlni cu omologul său libanez Michel Aoun şi prim-ministrul Hassan Diab, într-un moment în care Franţa şi-a declarat solidaritatea cu Libanul şi a trimis personal şi ajutor material pentru a le veni în ajutor autorităţilor de la Beirut, a precizat Palatul Elysée, potrivit Agerpres.

Un anunț ulterior a fost făcut și de Emmanuel Macron pe pagina sa de Facebook.

“Mă voi duce mâine la Beirut să ma întâlnesc poporul libanez pentru a le aduce mesajul fraternității și solidarității din partea francezilor. Vom discuta situația cu autoritățile politice”, a spus Macron.


Miercuri după-amiază, prim-ministrul francez Jean Castex îi va reuni pe principalii miniştri implicaţi pentru “a coordona ansamblul ajutoarelor pe care le vom trimite la faţa locului”, conform sursei citate.

“Trei avioane pleacă astăzi spre Beirut, unul de la Marsilia (sud), cu echipe de lucrători medicali care pot interveni imediat, şi două de pe aeroportul (parizian n.r.) Roissy cu 25 de tone de material şi echipe de securitate ale Ministerului de Interne”, a precizat la rândul său şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian.

Avioanele care pleacă de pe aeroportul Roissy urmează să decoleze în jurul prânzului, urmând să ajungă la destinaţie câteva ore mai târziu.

La Marsilia, pompierii navali au trimis material de urgenţă şi o echipă medicală de nouă persoane în Liban, a precizat serviciul lor de comunicare.

Ei s-au îmbarcat la bordul unui avion privat pus la dispoziţie de directorul general al companiei CMA-CGM, unul dintre liderii mondiali în transportul maritim. Acesta, Rodolphe Saadé, este de origine libaneză.

“Atunci când suntem încercaţi prietenii trebuie să fie aproape şi noi suntem”, a subliniat Jean-Yves Le Drian, după ce a discutat telefonic cu omologul său libanez Charbel Wehbe.

Franţa va avea de altfel “iniţiative în zilele care urmează” pentru a mobiliza ajutorul internaţional necesar, în special la nivel european, pentru a oferi asistenţă imediată Libanului, a mai precizat şeful diplomaţiei franceze, fără a furniza amănunte suplimentare.

“Pentru moment, este timpul ca solidaritatea internaţională să se arate”, a spus Jean-Yves Le Drian, atrăgând atenţia asupra distrugerii portului precum şi a “necesităţii alimentare indispensabile întrucât silozurile cu cereale au explodat şi ele”.

Cele două explozii foarte puternice din portul Beirut s-au soldat marţi cu cel puţin 100 de morţi şi mii de răniţi, iar sute de mii de oameni au rămas fără locuinţe. Exploziile au provocat scene de devastare şi panică în capitala libaneză, declarată oraş “sinistrat”.

Guvernul libanez pune exploziile pe seama unei încărcături de nitrat de amoniu depozitată în port “fără măsuri de siguranţă”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending