Ambasadorul britanic la București: Nu este normal ca infractori condamnați să poată rămâne în Parlament

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, susține, într-un articol publicat pe blogul său și preluat de EVZ.ro, că România trebuie să continue reformele începute în sistemul judiciar și lupta anticorupție, pentru că nu este normal ca infractori condamnați să aibă dreptul să fie parlamentari.

Comisia Europeană a publicat, ieri, un raport despre ultimii cinci ani, de când România și Bulgaria, au aderat la UE, referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, care monitorizează reformele din domeniul sistemului judiciar și în lupta anticorupție, notează Martin Harris pe blogul său.

Comisia a dezvăluit îngrijorarea legată de actuala criză politică din România. Același lucru l-a făcut și William Hague, când s-a întâlnit, marți, cu premierul Victor Ponta și, la fel ca președintele Comisiei Europene, a salutat asigurările date de prim-ministrul român legate de acțiunile pentru înlăturarea acestor îngrijorări, amintește diplomatul.

Comisia este îndreptățită să sublinieze performanțele procurorilor anticorupție, a DNA, ca fiind „unul dintre cele mai importante progrese făcute de România de la aderare până acum”, scrie acesta.

România trebuie să continue aceste succese, să implementeze reformele care au rămas de făcut, potrivit angajamentelor asumate, și să stabilească o cale clară, sustenabilă și ireversibilă de luptă împotriva corupției.

Este extrem de important ca diferitele instituții să se sprijine reciproc pentru a face acest lucru – de exemplu, acțiunile ANI să fie continuate de procurori și tribunale.

Iar politicienii români, din toate partidele, au o responsabilitate în plus. Parlamentul trebuie să-și pună ordine în cele două Camere. Este neobișnuit ca persoane condamnate să poată obține mandat de parlamentar, consideră Harris.

„Recunoaștem amploarea provocărilor cărora trebuie să le facă față România și vom continua să sprijinim Ministerul Justiției, sistemul judiciar și societatea civilă, atât pentru reforma în domeniu, cât și pentru lupta anticorupție, oferind sfaturi și asistență tehnică”, promite ambasadorul.

Cele mai recente proiecte ale Ambasadei Marii Britanii la București includ finanțarea a două platforme online, care relatează despre șpaga din sectorul sanitar și exploatările forestiere ilegale. „Susținem, de asemenea, România prin intermediul Agenției contra Criminalității Organizate, pentru construirea unui regim eficient de recuperare a creanțelor”, mai precizează Martin Harris.

Sursa: EVZ.ro
Foto: londraevanghelica.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *