UPDATE
Declarațiile susținute de șeful statului:
Sunt bucuros că îl avem invitat pe domnul Cameron. Este pentru prima dată după 16 ani când premierul Marii Britanii vine la Bucureşti. Bine aţi venit!
Marea Britanie e unul din partenerii noștri importanți de care ne leagă un parteneriat strategic.
În discuții ne-am propus aprofundarea parteneriatului pe diversele sale paliere.
Dimensiunea de securitate joacă un rol major, mai ales în contextul actual. E în interesul celor două țări consolidarea acestei cooperari.
Avem multe preocupări și obiective comune atât în plan bilateral cât si internațional.
În mod firesc, România e interesată de securizarea flancului estic al NATO.
Am abordat și modalități de intensificare a cooperării economice, aflată deja la un nivel bun.
Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut cel mai înalt nivel din istoria bilatarală iar semnalalele pentru anul în curs sunt foarte pozitive.
Trebuie subliniat că cea mai mare parte a cetatenilor romani din Marea Britanie sunt foarte bine integrati si contribuie prin taxe si impozite la economica Marii Britanii.
O tema importantă a fost procesul de renegociere a relațiilor cu UE.
Am arătat că locul Marii Britanii e clar in familia europeana. UE e mai puternică cu Marea Britanie în interior și Marea Britanie e mai puternică in UE.
Am avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea fluxului migratorilor, care va fi în continuare o problemă complexă. Am reiterat poziţia României, care susţine că trebuie mers la cauza problemei.
Am mulţumit premierului Marii Britanii pentru ajutorul dat în tragedia de la Colectiv, prin preluarea răniţilor în spitale din Marea Britanie.

Foto: presidency.ro
Declarațiile premierului britanic David Cameron:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Am avut o întâlnire şi cu domnul premier Cioloş.
Relaţiile dintre Marea Britanie şi România sunt importante şi am discutat astăzi despre colaborarea dintre ţările noastre.
Legat de imigraţie, am discutat despre stoparea fenomenului de trafic cu imigranţi.
Românii, ca si alți europeni, aduc o contributie valoroasă în Marea Britanieîn foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată ca această libertate de mișcare va aduce atâția oameni și trebuie să rezolvăm presiunile care se exercită pe serviciile noastre publice.
Trebuie neapărat să găsim modalități să rezolvăm această situație și să ajutăm serviciile sociale.
Migrația netă e de 300.000 oameni pe an în Marea Britanie și nu e sustenabil.
La Consiliul European vom discuta despre reforme și sper să găsim soluții în fiecare domeniu.
Marea Britanie vrea să rămână într-o Uniune Europeană reformată.
A fost o discuţie foarte utilă, mă bucur că sunt primul premier al Marii Britanii care vine în România în acest secol. Sper să nu mai dureze 16 ani până când va veni un nou premier britanic în România.
UPDATE 16:40: David Cameron a ajuns la Palatul Cotroceni unde a fost primit de către președintele Klaus Iohannis.
La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, premierul britanic şi preşedintele Iohannis vor susţine declaraţii de presă comune.
UPDATE 16:20: David Cameron a mers la Clubul Colectiv să se reculeagă
Premierul britanic a ajuns la locul tragediei din Colectiv, unde a depus o coroană de flori, a ţinut un moment de reculegere şi a aprins o lumânare. Miercuri, se împlinesc 40 de zile de la incendiul în urma căruia 60 de persoane şi-au pierdut viaţa.
La ora 16.45, David Cameron va fi primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.
—
Premierul britanic David Cameron a avut, miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu prim-ministrul român Dacian Cioloș.
Oficialul britanic, care efectuează o vizită oficială în România, a discutat circa o jumătate de oră cu omologul său român, iar după-amiază va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.
Premierul Dacian Ciolos a afirmat, marți, că România dorește rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, precizând că acest lucru ar fi benefic pentru ambele părți: atât pentru Londra, cât și pentru Bruxelles.
”România în mod clar a afirmat deja: dorim rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, e un lucru atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii Europene. În mare parte, pornim cu o abordare pozitivă a punctelor puse în discuție de către Regatul Unit al Marii Britanii”, a declarat Cioloș în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene, relatează Agerpres.
El a adăugat că la Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare Regatul Unit al Marii Britanii va face câteva propuneri de ”reformare sau de adaptare a modului de funcționare a Uniunii Europene” în contextul în care Londra pregătește un referendum legat de rămânerea sau părăsirea UE.
.
.
Pingback: Primarul Londrei, despre vizitele lui David Cameron în Europa de Est: Aceşti oameni interpretează greşit semnalele primului-ministru dacă ei cred că el vrea cu orice preţ rămânerea în UE | caleaeuropeana.ro
Pingback: Un an cu Klaus Iohannis – Călătoria și transformarea președintelui: 7 Consilii Europene și 13 vizite oficiale de stat. Securitatea, capitol de excelență | caleaeuropeana.ro
Pingback: Klaus Iohannis: Marea Britanie trebuie să rămână în UE, dar nu acceptăm discriminarea românilor | caleaeuropeana.ro