Connect with us

U.E.

Martin Schulz o va înfrunta pe Angela Merkel: Fostul președinte al Parlamentului European candidează pentru poziția de cancelar al Germaniei

Published

on

Fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, va fi candidatul social-democraților gerrmani pentru poziția de cancelar al Germaniei la alegerile legislative din 24 septembrie, a anunțat liderul SPD, Sigmar Gabriel, care renunță la a candida pentru aceeași poziție.

FOTO: European Parliament

Gabriel, care este vice-cancelarul Germaniei, a declarat pentru Die Zeit că este datoria sa să-l propună pe Martin Schulz drept candidatul SPD care o va înfrunta pe Angela Merkel, notează EU Observer.

Actualul ministru al Economiei ar urma să renunțe la această poziție pentru a deveni șef al diplomației germane, post ce urmează să fie vacantat de Frank-Walter Steinmeier, candidat pentru președinția Germaniei, scrie Deutsche Welle.

Potrivit DPA, Sigmar Gabriel a spus că șefia partidului ar trebui să-i fie oferită lui Schulz.

Martin Schulz a părăsit poziția de președinte al Parlamentului European pe 17 ianuarie, punând capăt unei perioade de două mandate consecutive în două legislaturi diferite.

Un sondaj de la începutul lunii decembrie arată că Martin Schulz și Angela Merkel se află la aceeași cotă de popularitate (57%).

Același sondaj a verificat și scenariile în care fie Schulz, fie Gabriel ar fi oponenți Angelei Merkel pentru poziția de cancelar. În cazul în care Schulz ar fi candidatul SPD, acesta ar obține 36% din voturi, iar Merkel 43%. Dacă nominalizarea social-democraților ar fi Sigmar Gabriel, atunci Angela Merkel ar câștiga 57%, față de doar 19 procente ale lui Gabriel.

Social-democrații germani urmează să își anunțe oficial candidatul pentru funcția de cancelar al Germaniei la finalul acestei luni.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EDITORIALE

Op-ed | Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, la 20 de ani de la marea extindere a UE: Fiecărei generaţii îi revine o misiune. Avem misiunea de a apăra și consolida proiectul european

Published

on

© Official Photo (Courtesy by German Embassy to Romania)

de Annalena Baerbock, ministrul de federal al afacerilor externe al Germaniei

Se auzea imnul european, pe cer străluceau focuri de artificii aurii. Oameni care nu se cunoșteau de loc se îmbraţişau. Mă număram  şi eu printre ei atunci, pe 1 mai 2004, sărbătorind acest moment european special pe podul de peste Oder, între oraşul Frankfurt din Germania de Est şi oraşul Słubice din Polonia de Vest: Estul şi Vestul se uniseră, în sfârşit, în Uniunea Europeană. Aproximativ 75 de milioane de oameni din Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Cipru aveau să devină în acea noapte parte a familiei UE. Ulterior li s-au alăturat şi vecinii noştri din Bulgaria, România şi Croaţia.

Simțul responsabilităţii, curajul şi viziunea oamenilor din ţările candidate la aderare, de la Marea Baltică până la Marea Mediterană, au făcut atunci posibilă această mare sărbătoare, ei fiind cei care au demarat hotărâţi îndelungatul şi anevoiosul proces reformator şi de armonizare.

Pentru mine, în calitate de ministru Federal al Afacerilor Externe, data de 1 mai demonstrează că fiecărei generaţii îi revine o misiune proprie. După cel de-al Doilea Război Mondial, generaţiile părinţilor şi bunicilor noştri au înţeles că reconcilierea reprezintă fundamentul unei Comunități Europene a păcii. Noi, germanii, nu avem niciodată voie să uităm că tocmai nouă, celor care am adus războiul şi distrugerea asupra la atât de multi oameni, ni s-a permis, astfel, să păşim pe calea păcii şi a prieteniei. Generaţiile anterioare au creat o Uniune Europeană a libertăţii ca să trăim, muncim şi să activăm într-o lume liberă, de la Atlantic până la graniţa cu Rusia.

Generaţia acestui mare val de extindere a trebuit să-şi asume atunci curajul de a nu se lăsa intimidată de rezistenţe şi mesaje populiste. Ca de pildă în Germania, unde cu ani în urmă,  pe fondul unei rate crescute a şomajului,  erau alimentate temeri legate de “instalatorul polonez”. Aşa cum spunea fostul preşedinte Federal Walter Scheel este, însă, datoria politicului “să facă ceea ce trebuie şi să o facă într-un mod popular”,  în loc să cedeze în fața curentelor de opinie. Dacă social media ar fi existat deja atunci, mă întreb dacă dezbaterile ar fi luat, poate, un alt curs. Însă, din ură, populism şi veşnice reticenţe nu poate să se dezvolte nimic bun și promiţător.

Generația noastră se confruntă astăzi cu misiunea de a apăra și consolida proiectul european de pace și libertate, chiar dacă pentru aceasta este nevoie de extrem de multă energie.  Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei evidențiază clar și cât se poate de brutal că pacea, libertatea și bunăstarea noastră în Europa nu sunt nicidecum de la sine înțelese. Pentru a ne proteja Europa, avem nevoie de aceleași valori după care s-au ghidat generațiile de dinaintea noastră atunci când au construit Europa noastră comună: responsabilitate, curaj și viziune.

Noi, Uniunea Europeană, alături de prietenii și aliații noștri, ne apărăm valorile și securitatea. Suntem ferm alături de Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie. Alături de țara care de peste doi ani aduce sacrificii enorme pentru un viitor în libertate și democrație, în timp ce se îndreaptă ea însăși cu pași repezi pe calea spre aderarea la Uniunea Europeană.

Cel târziu de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei am înțeles un lucru: extinderea Uniunii noastre Europene reprezintă astăzi și o necesitate geopolitică. Zonele gri din punct de vedere politic și geografic din Balcani sau din Estul Uniunii Europene sunt extrem de periculoase. Nu ne putem permite astfel de zone gri, întrucât pentru Putin acestea sunt o invitație la ingerințe, la destabilizare.

Uniunea Europeană este garantul libertății, democrației și al statului de drept. Ca și cu 20 de ani în urmă, milioane de europeni percep din nou oportunitatea și resimt chemarea de a deveni cetățeni ai Uniunii Europene.  Nu ne permitem ca, din nou, o generație întreagă să aștepte în anticamera UE, așa cum se întâmplă în statele din Balcanii de Vest. Nu putem să irosim șansa de a face Uniunea noastră mai mare și mai puternică și, prin urmare, și mai sigură. Uniunea noastră a păcii și libertății este deschisă să accepte noi membri.

Însă, pentru ca acceptarea unor alte state în Uniune să devină o poveste de succes, trebuie să ne asigurăm ca UE să-și păstreze capacitatea de acțiune atât în interior cât și spre exterior. În acest sens, vom dezvolta în continuare consecvent Uniunea noastră Europeană. Chiar dacă deseori ne străduim din răsputeri să identificăm modul în care o vom face, ca în orice familie mare. În acest context, o deosebită importanță îi revine experienței prețioase a statelor membre UE care au aderat începând din 2004 și care au trecut cu succes printr-un îndelungat proces de tranziție.

Pentru a îndeplini cu succes această misiune a unei întregi generații, uniunea noastră a libertății trebuie reformată. După părerea mea, în acest scop, este nevoie, printre altele, de un număr mai redus de posibilități de veto în Consiliu. Trebuie să rămânem capabili să acționăm și într-o uniune cu un număr de până la 35 de membri. Ceea ce înseamnă și să luăm mai des decizii cu o largă majoritate, în locul deciziilor unanime. Chiar și dacă acest lucru înseamnă ca Germania, ca oricare alt stat, să se supună votului majorității. Trebuie să adresăm împreună și cu fermitate extinderea și reformele.

A da dovadă de responsabilitate și curaj înseamnă astăzi că vom pregăti Uniunea noastră Europeană pentru ca să accepte noi țări în decursul acestei decade. Pentru ca oamenii să se poată îmbrățișa din nou, ascultând imnul european, uniți în sânul familiei noastre europene, al unei familii din ce în ce mai numeroase.

Continue Reading

U.E.

Premierul italian Giorgia Meloni va candida la alegerile europene din iunie

Published

on

© European Union, 2024

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, și-a anunțat duminică candidatura la alegerile europarlamentare din iunie, în încercarea de a spori sprijinul pentru partidul său, Frații Italiei, informează Euronews.

„Am decis să mă alătur luptei pentru a conduce listele Frații Italiei în toate circumscripțiile electorale”, a declarat aceasta în fața susținătorilor la o convenție a partidului din orașul Pescara din sudul Italiei.

Meloni, care prezidează, de asemenea, grupul conservator al partidelor europene, a declarat că dorește să creeze o majoritate de centru-dreapta în următorul Parlament European.

„Vrem să trimitem stânga în opoziție și în Uniunea Europeană. Este o sarcină dificilă, dar este posibil și trebuie să încercăm”, a adăugat ea.

Prevăzându-se că va fi aleasă, Meloni își va lăsa locul în Parlamentul European următorului candidat pe lista electorală a partidului său și va continua să fie prim-ministru al Italiei.

Alți lideri de partid, precum liderul Partidului Democrat, Elly Schlein, care se află acum în Parlamentul italian, sunt de asemenea așteptați să candideze și apoi să lase locul lor colegilor de partid.

Deși a fost un critic puternic al instituțiilor UE când se afla în opoziție, Meloni a trecut la poziții mult mai proeuropene după ce a devenit premier.

Partidul ei este în continuare cel mai popular din Italia, cu o susținere de aproximativ 27%, potrivit ultimelor sondaje.

Continue Reading

U.E.

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

Published

on

© La Monocloa/Gobierno de Espana - Flickr

Susținătorii premierului spaniol Pedro Sanchez s-au adunat sâmbătă cu miile pentru a-l îndemna pe acesta să nu renunțe la funcție, relatează DW.

Miercuri, premierul socialist a declarat că ia în considerare posibilitatea de a demisiona după ce un tribunal a deschis o anchetă pentru fraudă asupra soției sale, Begoña Gomez. El a precizat că își va suspenda toate îndatoririle publice până când își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

„Trebuie să mă opresc și să mă gândesc dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau dacă ar trebui să renunț la această onoare”, a scris el într-o scrisoare de patru pagini postată pe X, fostul Twitter.

 

În cadrul unei reuniuni a comitetului federal al partidului, vicepremierul Maria Jesus Montero a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest lucru: „Domnule prim-ministru, rămâneți! Pedro, rămâi! Suntem alături de tine!”.

În exterior, susținătorii Partidului Socialist au cântat și fluturat steaguri, cerând, de asemenea, ca Sanchez să nu se retragă.

„Sper că va continua, pentru că Spania trebuie să continue cu el. Dacă nu, acest lucru mă sperie. Ne este teamă de ceea ce ar putea urma”, a declarat Leonor Romero, un consilier din sudul Spaniei, pentru agenția de presă Reuters.

Opoziția conservatoare din Spania a criticat acțiunile premierului, acuzându-l pe Sanchez că este iresponsabil pentru că a pus țara în așteptare în timp ce își gândește următorul pas.

Miercuri, un tribunal spaniol a anunțat că lansează o investigație preliminară pentru a stabili dacă Begoña Gomez a abuzat de poziția sa ca soție a prim-ministrului pentru a obține, conform informațiilor, sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Instanța a declarat că a deschis o anchetă privind „traficul de influență și corupția” ca răspuns la o plângere depusă de grupul de presiune anticorupție Manos Limpias (“Mâini curate”), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Gomez, nu deține o funcție publică și menține un profil politic scăzut.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.7 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending